Работа, CV-та, HR-и, съвети - 74

• 46 156
  • 760
  •   1
Отговори
# 180
*Алис* ако отговориш,  "Няма опасност да спечеля 1 милион", мога да разтълкувам по 2 примерни  начина:
1. реалист, който не си губи времето с фантазии, здраво стъпил на земята, обича да борави с факти, с данни, с точна информация, ще върши работа, без да се мотае. перфектен за роля изпълнител
2. ограничен, не мисли "извън кутията", не може да види голямата картинка, трудно се пали по нови и по-нестандартни идеи,  не е иноватор, резистентен към промени, неподходящ за лидер и/или вдъхновител.

Аз съм завършила (и) психология,
затова си позволявам да не се съглася с полезността на подобни псевдопсихологически въпроси, независимо колко умел психолог ще ги интерпретира и как ще импровизира кандидатът.
Има неизброим вариант за изследване на всички споменати поведения и нагласи с по-адекватни въпроси. Тези "забавните" и "оригиналните" са извадени я от гугъл.ком, я от историята на фирма (като) Гугъл, я от някоя мастър книга за мениджмънт и самоусъвършенстване на ЧРи.  
Несериозно е, при всички положения, но по-лошото е, че е и безполезно. Иначе няма лошо да има фън. Ако може с него и работа да се върши, сепак, нали 😉

# 181
  • Бургас
Мисля, че първоначално въпросът бе зададен съм сума от рода на 10 млн- е, извинявайте, ама ако някой след такава сума паднала от нищото, има намерение да продължи да работи от 8 до 5 на трудов договор, значи или е тотално неадекватен или неискрен. За мен подобен въпрос е напълно безсмислен, защото такава сума е достатъчно голяма , за да не се налага да правиш някакъв особено значим избор и да се чудиш аджеба какво точно ще направиш - и ще си купиш каквото искаш, и ше си попътуваш, и ще инвестираш в някой друг бизнес, даже има и за покриване на риск.

Хаха, точно. Ще имам 10 милиона и ще бъхтам за 800лв на месец, а ще ме осигуряват на 700. Мерси съм Joy

# 182
Аз съм с много лоши впечатления от хора, завършили само психология и станали ХР. Освен това всяко интервю трябва да е балансирано, каквито и оценки да се правят, трябва да са част от комплексен подход.

# 183
Здравейте мили хора Simple Smile
Много се радвам , че попаднах на тази дискусия , изчетох последните две теми ( в момента нямам сили за повече , но ще продължа Simple Smile ) .
Работя от известно време в чужбина в така наречения БПО сектор като Senior accountant , имам и предишен 8 годишен счетоводен опит в България в местна компания . Открих , че животът в чужбина не е за мен и е време да се върна у дома . В момента съм се насочила отново към БПО сектора , предимно заради по-високите заплати и възможността за дистанционна работа , тъй като не съм от София . Виждам , че има няколко компании , които активно търсят персонал и предлагат дистанционни позиции - Coca Cola , Cargill , Cargotec , KBC  ( които всъщност за позиционирани във Варна ) .
Може ли някой да сподели от личен опит , къде атмосферата е най-добра - колеги , възможност за развитие , възможност за изява на лично мнение , взаимоотношения и обратна връзка с мениджмънта . Другото ми колебание е в какъв диапазон вървят стартовите заплати , когато се стигне до въпроса "какви са вашите очаквания" , не искам да се надценявам , но и не искам да бъда прекалено скромна .
Ще съм благодарна и за всякакъв вид други насоки Simple Smile

2000-3000 бруто за човек с 8 години опит + Х години/месеца Senior Accountant малко няма ли да й се сторят смешни на госпожата? Значи според мен ще си намериш мястото от към заплащане най-вече в Cargill/Cargotec. Кока-кола изобщо не препоръчвам там текучеството е огромно, а заплатките смешни чак плачевни, докато до колкото знам в 2те С-та има разширявания на екипи/не че не напускат и хора де/.

# 184
  • София
А аз като не купувам лотарийни билети и не пускам тото - точно това бих отговорила. Какво ли ще си помисли ЧР-ката? Сигурно няма да продължа с интервютата и ще си остана безработна.

# 185
А аз като не купувам лотарийни билети и не пускам тото - точно това бих отговорила. Какво ли ще си помисли ЧР-ката? Сигурно няма да продължа с интервютата и ще си остана безработна.

Мерси съм аз на такива въпроси. Фирма, в която си подбират кадрите според това кой какво животно или дърво е.....

Ще имам образование и опит, обаче ще кажа примерно, че се оприличавам на заек и няма да ме вземат, щото "тя е страхлива, не смее да взема решения", което може изобщо да не е вярно.

# 186
  • Сф
И аз биха казала, че 2-3К бруто са малко и ще й предложат поне толкова чисто с такъв опит. Зависи дали е менажирала хора, може и за тийм лийд да я вземат.

# 187
  • Варна
Някак си... не ни харесва, че HR-ките задават един "тъп" въпрос, по който ни съдят що за кандидати сме. Но и от своя страна заради зададен един "тъп" въпрос ние съдим фирмата, в която кандидатстваме.

# 188
Щом подборът им е такъв, какви ще са служителите, съответно фирмата?

# 189
  • София
Зависи какви позиции имат в момента, обаче не смятам че ще е повече от 3к, но може и да греша. Зависи и опита все пак.

# 190
  • Варна

Щом кандидатът е готов да хвърли всичко и да си тръгне при първото дребно нещо, което не му харесва, каква работа ще ми върши той като служител?

# 191

Щом кандидатът е готов да хвърли всичко и да си тръгне при първото дребно нещо, което не му харесва, каква работа ще ми върши той като служител?

Чудесно, значи интересите се срещат там. Вие продължавате да търсите "лъв" и "орел", а човекът да търси фирма, кдето ще оценят професионализма му, а не "какво животно е"....

# 192
  • here and now
Защо да си тръгва кандидата? Ако го назначите той си идва с изградените впечатления на работа, вижда какво е "на терен" и си преценява дали е неговото или не.

# 193
  • Варна

Чудесно, значи интересите се срещат там. Вие продължавате да търсите "лъв" и "орел", а човекът да търси фирма, кдето ще оценят професионализма му, а не "какво животно е"....

Върти се една и съща тема вече n-ти път. Не знам защо всички смятат, че подобен въпрос едва ли не се задава от всички HR-ки на тоз свят ...
Вместо темата да е полезна на хората, които търсят информация, за пореден път дълбаем в на някого огорчението, че някога, някъде, някой е имал "наглостта" да му зададе въпрос, който не му е допаднал. И излиза така, че на всички HR-ките са им виновни, че не биват наемани на работа. И тук може би е мястото да поздравя и колегите, които пишат в тази тема. Не съм ги видяла тях да се оплакват от сума ти неадекватни кандидати, които като са си пуснали CV-то по обява и очакват да бъдат наети само заради това си усилие.

# 194
Не твърдя нищо подобно, даже напротив. Казвам, че, ако ми се зададе подобен въпрос, аз също разбирам, че фирмата не е подходящо за мен работно място и ще търся някъде, където ЧР ще ми задават въпроси, свързани с работата, стажа и образованието ми, а не да си говорим ала-баланици.....

Когато няма какво да кажеш по въпроса, започваш с оплакванията, че се повтаря и да се отклоняваш. Нямам против, но дано на интервютата тонът да е по-малко агресивен. Интелигентните и способни кандидати не търпят подобни изблици.

Общи условия

Активация на акаунт