Работа, CV-та, HR-и, съвети - 74

• 46 406
  • 760
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте отново ,
Минавам да спазя обещанието си , а и да помоля за още съвети Simple Smile
След като кандидаствах за няколко дистанционни позиции почти две седмици не получих обаждане от никого , дори започнах да се притеснявам . След това сякаш всички се обадиха на куп , но за съжаление се оказа , че "възможност за работа от в къщи" не е точно дистанционна позиция ...

Първите ми впечатления бяха от Ърнст енд Янг - обаждане от HR с директно предложение да ми изпратят два теста ( счетоводен и английски ) без абсолютно никакви други въпроси и какъвто и да било разговор . Приех , на следващия ден направих тестовете , деня след това получих второ обаждане да ми предложат интервю . На интервюто присъстваха 5ма!!! служители на различни длъжности , не че ме притесниха , но изглеждаше прекалено . Останах с изключително лошо впечатление , целият разговор се въртеше около дейността на предишните ми компании и почти нищо за самите ми умения - сякаш по-скоро си търсиха нови клиенти , а не нов служител . Явно са усетили настроението ми и макар , че обещаха обратна връзка , такава не получих . Иначе ми хареса , че в рамките на седмица минах всички етапи от процеса .

Карготек - получих обаждане от много приветлива дама , проведохме приятен "опознавателен" разговор , но се оказа че позицията е от не изцяло дистанционните . Въпреки това получих последващо обаждане с предложение за друга позиция и интервю с ръководител на отдел . Интервюто мина много добре , говорихме по същество , получих детайлна информация какво точно представлява позицията , след това предствих на кратко моя опит и последваха няколко конкретни въпроси и казуси .

Кока Кола - тук също първият разговор с HR беше много приятен , от него дори разбрах конкретни детайли за позицията . Имаше 2 теста - счетоводен и ексел . Обратната връзка беше бърза и бях поканена за интервю с ръководител на отдел . Получих по-детайлна информация за позицията и след това имах възможност да разкажа за опита си , след което отново имаше конкретни счетоводни въпроси .

Сега проблемът е , че получих предложение и от двете компании . Финансовото изражение е еднакво , това което аз посочих като желано ( сега малко ме е яд , че не поисках повече Simple Smile ) . Допълнителните придобивки в едната компания са малко по-добри , но пък за мен другата е от доста повече време в България и изглежда по-стабилна и сигурна като работодател . Направих грешката да отворя сайта бг работодател и тотално се обърках . Там има ужасяващи коментари и за двете компании . Трябва да взема решение , а имам усещането , че каквото и да реша след това ще съжалявам . Нещо ме тегли към Кока Кола , но от всичко прочетено в интернет започнах да се разубеждавам .

# 346
  • София
Аз не бих се доверявала напълно на отзивите там. Не знаете кой пише и дали не е някой нетърпим тип, с когато и вие не бихте работили.

# 347
в кока кола изцяло дистанционна ли е позицията?
щото ако не е, локацията не ти ли е фактор??...

# 348
То навсякъде ще има неща,които няма да ти харесат,идеално е само на приказки.Избери това,което те устройва в момента- заплата, работно време, локация и др .

# 349
В бг работодател е тоалетна. Имам чувството, че там пишат само недоволните и уволнени служители. И нормално. Винаги, когато сме недоволни, търсим как да изразим публично това. Малко са хората, които ще оставят позитивно мнение. А и ние сме нация, която все мрънка за нещо - парите не ни стигат, колегите са клюкари и злобни, офиса приличал на кочина, нямало социални придобивки и т.н., и т.н.
Моя съвет е да се абстрахирате от бг работодател и да изберете работното място, което чувствате. И идеално няма. Претеглете другите плюсове и минуси и изберете.

# 350
Което и да избереш, след година-две ще можеш да се продадеш и по-скъпо на другите 2 споменати места. Така че няма грешен ход. Пак казвам, освен локацията.

# 351
Да, локацията и за мен би натежала, ако заплатите са еднакви и на двете места.

# 352
  • Бургас
Нямам лични впечатления от Кока Кола, но синът на колега работи там от няколко години. В счетоводния отдел, наскоро /може би година/ пое мениджърска позиция, но не знам подробности. Офисът им е в София, но доколкото разбрах са към испанския клон /не знам дали точно така се води/. Момчето е с испански и английски. Приятелката му също работи там, също на мениджърска позиция. Доколкото знам от колегата и двамата взимат доста добри заплати и са доволни от работата си. От началото на пандемията работят почти изцяло дистанционно.
Знам, че информацията е оскъдна и малко на принципа ЕЖК, но все пак се надявам да е била полезна. Колегата доста споделя за сина си, не ми е от еднократен разговор впечатлението

Разбира се, давам си сметка, че това е доста голяма компания, има много позиции и нещата са динамични, мненията на различните служители субективни и т.н.

# 353
  • Mars Hotel
Нещо ме тегли към Кока Кола , но от всичко прочетено в интернет започнах да се разубеждавам .

Много зависи коя Кока Кола е. Ако е Хеленик - недей. Ако е European Partners - става.
На Бг Работодател не бих вярвала. Като гледам какви неща пише за моята фирма, май работя в деветия кръг на ада, пък аз и колегите ми много си харесваме работодателя всичките.

# 354
  • София
От голямо значение е наистина коя Кока Кола, ако е Хеленик - негативни са ми впечатленията, и личните, и от бивш колега.
Това ми прави впечатление и на мен, уж много се рекламира WAH, обаче май, май не е баш това в дългосрочен план.

Би ли споделила какво представлява теста по счетоводство и ексел? Имам понятие и от двете, затова ми е любопитно.

# 355
  • София
Доколкото разбирам, тя си е държала на дистанционна работа и предложенията са съобразени с това желание. Браво, поздравления. Аз нямам преки наблюдения, но сигурно което и да избереш няма да сбъркаш генерално, избери това, което е с по-разнообразна и висококвалифицирана дейност и на което ръководителя ти се струва разбран, въпреки че е трудно да се усети от интервюто на 100%.

# 356
От голямо значение е наистина коя Кока Кола, ако е Хеленик - негативни са ми впечатленията, и личните, и от бивш колега.
Това ми прави впечатление и на мен, уж много се рекламира WAH, обаче май, май не е баш това в дългосрочен план.

Би ли споделила какво представлява теста по счетоводство и ексел? Имам понятие и от двете, затова ми е любопитно.

Аз успях да мина успешно през двата теста на Хеленика, та по спомен ще ти кажа какво беше. Счетоводния тест 20 тестови въпроса в yahoo, мисля че беше платформата. Свързани с това как се осчетоводяват отстъпки, амортизации, активи-пасиви/това по спомен/ теста изцяло на английски и помня, че имах 18/20 верни. Екселския беше 10 въпроса и беше свързан с базови формули vlookup, match, index + по-сложни/т.е. комбинация от тия 3тите примерно/ някакви такива. Та зачетох се в БГ работодател и там последните постове бих искал да ги потвърдя - аз кандидатствах за такава позиция на 4 часа, на която все пак изискват минимален опит като моя/не става без опит/ - 450 лева чисто + никакви придобивки, като кажа никакви - да никакви Grinning Едни сухи 450 лева като ако си бачкаш допълнително ти се плаща, но може и да не според зависи от работата и мениджъра. Иначе хубавото, е че си бачкат със SAP/според мен бъдещето е в този софтуер и още няколко години да минат ще го искат като задължително условие/ и май е само това.
Карготек също съм бил на интервю там и ме отрязаха де, в крайна сметка аз не се почувствах удобно, защото на обявата за стажант едва ли не ти казват - ами не искаме да знаеш подробности, само базови неща, а на интервюто казуси и чудо беше, но там ми се струва наистина бая стабилно предвид факта, че дават много по-добри пари И придобивки от кока колата. Ако трябваше да се колебая между тях - карготек със сигурност.

# 357
... и са в центъра
(с моето пенсионерско мислене, тва е топ 😅)

# 358
Здравейте пак, при напускане по взаимно съгласие, работодателят дължи ли обезщетение, ако не си намеря работа до един месец? Благодаря!
Между другото, много ми е трудно да спазя предизвестието, едвам издържам вече.

Последна редакция: сб, 22 май 2021, 12:39 от bella_la

# 359
Вземи си болничен.

Общи условия

Активация на акаунт