Създаване на група за близки на болни от Алцхаймер 3

• 32 500
  • 507
  •   1
Отговори
# 390
Според мен дори и да не е хоспис, може да разпитате за дневен център в града. Където живее баба ми има новопостроен такъв център с европейски средства, условията са прекрасни. Взимат болния сутринта и го довеждат в края на работния ден. Работят професионалисти и са мили и добри. Това е страшно облекчение. Ние в момента се борим да изкараме документите и дано ни приемат. Но при нас проблемът е нежеланието баба ми да ходи по такива места…
Дженифър, в кой град се намира този център, аз съм от София и не съм чувала за такъв при нас. Четох преди време за нещо подобно в Александровска, но като се свързах с тях, казаха, че вече не съществува.Disappointed
Вижте на сайта на Столична община, без да търся задълбочено намирам това:

# 391
Някой ходил ли е на срещите за близки на болни хора, които се организират от Сдружение Алцхаймер? Сериозно се замислям да започна посещение, само, че няма дати или поне аз не откривам на сайта.

# 392
Да, аз. Полезно е, човек вижда, че не е сам. Обадете се по телефона или следете сайта.

# 393
Един противоречив телевизионен герой Мимо Гарсия е снимал филм "Алцхаймер между мен и баба". Доста истини се (по)казават,  дава съвети как са се справили с някои ситуации, които вероятно са неизбежни и биха могли да помогнат на хора, които се пекат на този огън. На моменти на мен ми дойде прекалено, но аз съм от стара генерация и не мисля, че всичко трябва да се излага на показ, затова и не слагам линк, всеки може да го намери при интерес в мрежата.

# 394
Пуснах си случайно на 28-мата минута. Все едно слушам майка ми. Flushed И аз така съм спорила с нея, но това се оказа огромна грешка. Трябва да бъдат убеждавани по много заобиколен начин.

# 395
Чух,че в Бургас отворили нещо такова. Някой знае ли повече по въпроса?

# 396
Здравейте !
Бихте ли препоръчали добър невролог (София) за лечение на деменция ?
Благодаря ви предварително, пожелавам здраве и сила !

# 397
  • София
Здравейте, мили дами!
Прочетох темата и искрено съчувствам на всички Ви! Много сила Ви пожелавам!
Бих искала да помоля за съвет за дядо ми, на 89 г. Има един микро инсулт преди 8-9 години, бързо и лесно се възстанови. Много често страдаше от болки в краката и решиха, че е подагра. Преди година получи световъртеж и установиха аритмия. Поради явно некадърен кардиолог му изписаха лекарство за аритмията само, а сега разбрахме, както и тук четох, че е трябвало и съдоразширяващи. Преди 2 седмици дядо получи ужасни и неистови болки в крака и все мислеше, че е подагра, но се оказа, че е съдово заболяванеи кракът му е получил инфаркт и или трябва да го отрежат, или да умре в нечовешки мъки. Дядо си е в съзнание, адекватен и реши, че иска да умира, но не издържа след още 1 ден нечовешки болки. Съгласи се и му отрязаха крака, не го боли поне вече. Но в реанимация още започна да говори несвързано, нощем да забравял, че е с един крак и да се опитвал да става, имаше халюцинации. Връзваха го, качиха го в съдовото отделение за 2 дни., даваха му 3 антибиотика и обезболяващи. През деня е добре, нощем пак искал да става. Изписаха го и го преместихме в рехабилитационен център, през нощта станал и паднал, шили раната отново и не го искат вече. Сега дядо е при майка ми от днес, а тя вече казва, че и през деня халюцинира и говори несвързано, въпреки че, като бях там, изглеждаше добре, и вече искат с брат ми да го дава в хоспис.
Лекарите казват, че от стреса бил получил дименция и щяло да става все по-зле.
Четох в темата, че може да е получил инсулт. Ако повикаме невролог на място, може ли да се установи без скенер и ЯМР?
Ситуацията е много тежка - хем има сериозна рана, за която трябва да се полагат грижи, хем психически не е добре, а да се мести е много трудно.
Благодаря на всички, които изчетоха..

# 398
Може от упойката да е. Доста често се случва при възрастни хора. И май отминава.

# 399
Вероятно е от упойката. Моят личен съвет - не го мъчете повече човека. Оставете го без диагноза поне засега, докато сте стабилизира. Не му трябват сега скенери и ямр. И да има деменция, никой няма да го погледне на тези години. Това е реалността в скапаната ни държава. Ако ви трябва и искате да почне лекарства за деменция може сигурно да дойде невролог, ама като ги знам колко разбират... няма да помогне. Но да не ви обезкуражавам, може да опитате ако намерите свестен невролог. Може засега също поне нощем да му дават някакви приспивателни, за да не изнемогва и майка ви и той да не се мъчи.

# 400
Лекарството за деменция е Мексия/Аксура или някакво друго име но веществото е едно и също мемантин. Започва се по схема която я има в листовката. Но може да не е деменция..да е нещо временно.

# 401
  • София
Благодаря Ви! Снощи е спал добре, от 17 ч до 1:30 през нощта. Не е ставал, адекватен е, явно трябва време да мине от целия този стрес, който преживя. Ще опитаме с домашно посещение на невролог, четох за д-р Петя Стефанова, която посещава по домовете. Ако сме доволни, ще споделя в темата. Така или иначе той беше на толкова тежки успокоителни като морфин и т н. Което определено влошава ситуацията.

Pandorina, благодаря Ви! Според Вас, кое е по-доброто лекарство от двете или няма някаква разлика?

# 402
Само ще ви предупредя ако на своя глава решите да почвате лекарството добре да прочетете листовката, защото самото то ги кара да са доста превъзбудени и трябва добре да се дозира. Защото ще почне още по-малко да спи.

# 403
Майка го пие вече 2 г и спи по цел ден.
Първо взшмах Мексия но в Аптеката ми казаха че по-добре Аксура защото е на по-добра фирма.

# 404
Майка го пие вече 2 г и спи по цел ден.
Първо взшмах Мексия но в Аптеката ми казаха че по-добре Аксура защото е на по-добра фирма.
Баба ми е на немдатин от доста време, но сън не я хваща.. няма никакъв резултат от тези лекарства според мен…Даваме го с мъничката надежда, че ще помогне, но уви..

Общи условия

Активация на акаунт