За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 37 479
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
Суров бекон на кубчета нарязан в тарелка 500 гр. С какво как да го приготвя. Мислех само на тиган, ама то ще стане една порция.
Предложете нещо пО така.

# 121
С паста; със спанак и сирене и накрая запечен; с патладжан, или тиквички

# 122
  • Sofia
Пробвам, разбира се. Обаче от началото на пандемията разни такива изтекли срокове и съмнителни ги засилвам в кофата. Само хранително натравяне ни липсва...Head Band
Пандемията не разбрах какво общо има с изтеклите срокове? ..
Общото е с натравянето от развалена храна, което пък ще ги прати в болница където има по кофти болест.

Суров бекон на кубчета нарязан в тарелка 500 гр. С какво как да го приготвя. Мислех само на тиган, ама то ще стане една порция.
Предложете нещо пО така.
В салата, например - https://morrennaa.blogspot.com/2020/05/blog-post_81.html
И в паста, например - https://morrennaa.blogspot.com/2020/05/blog-post_28.html
Или го запържвам, за да овкуси мазнината за следващите продукти.

Последна редакция: нд, 11 апр 2021, 12:34 от Morena

# 123
  • София
Предложете нещо пО така.

Не мога да готвя, но ще ви предам нещо лесно, което гост от Беларус наскоро направи : Ред патладжан на шайби на грил тиган, ред бекон на грил тиган, ред месести домати на шайби на грил тиган и отгоре бешамел. Пръстите си облизах Smirk Беконът беше на ивици, но едва ли това е променило особено резултата.

# 124
  • Пловдив
Цитат
Забравила съм в хладилника една сметана от Лидл 36% за разбиване. Срокът на годност й е до днес. Дали се е развалила. Да не се пос***м? 🤪😁🤔☹️
Навярно се касае за UHT продукт, може даже и да не е  животинска сметана.
UHT продуктите са нещо, като стерилни консерви /обработени са при много висока температура и са херметично затворени, за да няма останали микроорганизми и да не настъпи развала/. Това са продукти, които имат дълъг срок на годност - месеци. Дори в законодателството се посочва, че в случая Срока на годност се обозначава с думите "Най-добър до", а не "Използвай преди". Не случайно текста е различен. Защото "Използвай преди" при сурово месо например може да значи - след посочената дата продуктът може да не бъде безопасен /всъщност определено е изпитан да издържи поне още 2-3 дни/. "Най добър до" иска да ни каже - производителя гарантира качеството на продукта до еди коя си дата, това не значи че след това той вече не е качествен и безопасен, но просто вече няма гаранции точно, че е толкова добър, колкото е бил в деня на производството си.
Нищо й няма на сметаната.
Киселото мляко също е "най-добър до" и имаше подробни публикации по-въпроса, че това не значи, че после става развалено, а просто не може да се гарантира след това микробиологичния му състав /лактобацилите, стрептококите/  и киселинността му дали са в стабилни граници.

# 125
  • Sofia
Цитат
Забравила съм в хладилника една сметана от Лидл 36% за разбиване. Срокът на годност й е до днес. Дали се е развалила. Да не се пос***м? 🤪😁🤔☹️
...
Предполагам за тази става дума

# 126
Стига бе, хора, нищо й няма на сметаната.   След месец също нищо няма да й има, ако е в хладилник. Никакви срокове не гледам, а състоянието на продукта.

# 127
  • София
Винаги си купувам повече сметана да имам под ръка, че когато нямам става лошо. Държа си я в хладилник с месеци и  изобщо не и гледав сроковете на годност, тя е  в защитена среда/опаковка,  до момента гаф не ми се е получавал, важното е да не е отваряна

# 128
  • Sofia
Сметаната, която показах  по-горе аз съхранявам в шкаф и разбивам директно без да изстудявам. Ако ми остане отворена - държа в хладилника и гледам да употребя до няколко дни, че вкисва.

# 129
Предложете нещо пО така.

Не мога да готвя, но ще ви предам нещо лесно, което гост от Беларус наскоро направи : Ред патладжан на шайби на грил тиган, ред бекон на грил тиган, ред месести домати на шайби на грил тиган и отгоре бешамел. Пръстите си облизах Smirk Беконът беше на ивици, но едва ли това е променило особено резултата.
Много благодаря, нещо подобно сътворих, но с микс от моркови, броколи, карфиол и залях с бешамел.
Извинете ме за дългия цитат, но съм от телефона, ами се ще да си намеря лесно и тази рецепта в сезона на доматите и патладжана.
RebelHeart! ❤️

# 130
Цитат
...
Предполагам за тази става дума

Точно тази!

# 131
Здравейте!Търся рецепта за векиденски бели (гръцки) курабии.Благодаря ви предварително!

# 132
  • София
Здравейте!Търся рецепта за векиденски бели (гръцки) курабии.Благодаря ви предварително!

Кулуракя - гръцки великденски сладки

# 133
  • София
Великденските гръцки курабии ги имам и ти ги давам, но не са "бели" ако не се лъжа имат и бели великденски курабии , които не съм правила, но тези са много хубави - https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/11/blog-post_679.html
Скрит текст:

# 134
  • там където има винаги вятър
Първо да запече не е вариант, защото най-напред се образува коричка на печивото.
Точно! Специално на  пай Ню Йорк доста му се запича коричката отгоре и няма да стане да се слагат допълнително.

Марчева, послушах те - размразих хубаво сливите и ги оставих върху кухненска хартия. Поиграх си доста, т. е. там, където имаше лед леко го премахнах къде с ръка, къде с нож... че не знам на какво щяха да приличат ако ги бях оставила с часове. Ето и резултата:
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт