Розацея - тема 5

• 49 058
  • 838
  •   1
Отговори
# 735
Здравейте, включвам се и аз с постигнати добри резултати. Имам изявена розацея от 2 години със себореен дерматит, диагностицирани при дерматолог. Кожата ми е много чувствителна, светла и реактивна, зачервена, с папюли (розацея акне), комбинирана - мазна на определни места, крайно суха и лющеща се на други... Минах по мъките и сега съм с рутина, която е ок, естествено и през лечение с медикамент и махане на капиляри от бузите с лазер. Споделям рутината си в момента и някои неща, които научих по трудния начин:
- задължително (за мен) сутрин единично почистване (SVR Sensifin), азелаинова киселина 10/15% (зависи), лек серум за бариера (Uriage Bariederm Cica Daily), хидратация (термална вода LRP + Bioderma Atoderm гел-крем), слънцезащитно (Avene SunsiMed) в този ред.
- вечер: задължително двойно почистване (измиващо CeRave + мицеларна SVR), лекарство (в периодите, в които съм на лечение - 2 пъти годишно есен/пролет), хидратация (Пак Биодермата) или комплекс масла (ползвам на Wooden Spoon) когато съм без лекарствена терапия.

Tips & Tricks
- всеки слой го чакам по минимум 5 минути да попие, особено преди слънцезащитното да не става на кир.
- винаги избирам козметика без добавени аромати.
- Слънцезащитното, което ползвам е за хипер чувствителна кожа с експериментални блокери и няма официално обявен СПФ фактор (като 30; 50), но сумарно четох в Incidecoder, че е към 100. Едно от малкото, които не предизвиква реакция за мен (щипане/парене/зачервяване)
- когато съм на лечение и след лазер  ползвам бебешка козметика за атопична кожа по препоръка на дерматоложката ми, беше gamechanger за мен.
- експериментирах с третиноин, ретиноли, вит. Ц, бранд анти ейдж кремове, но всичко ми "взривява" розацеята/папюлите, за анти ейдж ползвам микс масла, не е като ретинола като ефект, но е по-добре от колкото нищо, което е другата алтернатива предвид непоносимостта ми към поочти всичко. Ако някой има идеи тук съм отворена?

С днешна дата съм ок, нямам изявени проблеми освен леко зачервяване - успях да махна лющенето, всички пъпки махнах и мазното се изрегулира с азелаиновата киселина, но както мъжът ми ми казва "Имаш проблем? Ама как така, теб ти отива, това ти е нормално" (утешавам се Grinning).

Ако имате въпроси и мога да съдействам съм насреща. Грим не нося никакъв и тук не мога да дам съвети.

Последна редакция: вт, 24 яну 2023, 19:47 от Mikaaa

# 736
Аз почнах пак соолантра профилактично уж, но ужасно много се изпъпчих
Вече 2 седимици излизат нови пъпки с връх.
Това нормално ли е? Някой имал ли е такъв страничен ефект?
Пъпките с връх на мен ми излизат по носа и предимно зимата. Вероятно е алергия от студа. И аз ползвам периодично соолантра, но пъпките излизат и с нея и без нея.

# 737
При мен отока е само под очите, което беше странното, но днес вече е по-добре. Със сигурност няма да повторя де, особено след това отношение.. 

Кой лекар в леге артис ви прави лазерната процедура?

Д-р Валери Малев

# 738
Аз почнах пак соолантра профилактично уж, но ужасно много се изпъпчих
Вече 2 седимици излизат нови пъпки с връх.
Това нормално ли е? Някой имал ли е такъв страничен ефект?
Абсолютно нормално и очаквано е. Големи количества демодекс умират и кожата се прочиства. Може да продължи и няколко месеца на приливи и отливи. Не се отказвай.

# 739
Здравейте момичета, каква марка слънцезащита ползвате?
Предстои ми пътуване до доста топла страна, а все още не мога да си избере подходяща слънцезащита, от която да не break out-вам Sad

# 740
Най-новото ми откритие е AveneSunsimed, с експериментални блокери, според incidecoder SPF-а сумарно е около 100, предишното, което ползвах е Eucerin Oil Control 50 и LRP Anthelios UVMUNE 50, това са 3те, които никога не са ме изпъпчвали и не ми възпаляват розацеята.

# 741
  • София
С тази не съм имала никакве проблеми, само с минерални филтри е, не дразни и не белее като се размаже! Има малко по-специфичен аромат на розмарин, но на мен ми е приятен, е и цената му не е много ниска, но си заслужава
Сега загледах и аз avenesunsimed, но е с химически филтри доколкото разбирам, те не са ли по дразнещи кожата от минералните, но пък щом е с химически не би трябвало да белее изобщо.

# 742
засичала съм го и на промоция е буквално 2 пъти по-евтин от медицинските СПФи, в момента е на промоция даже тук на 26лв - https://www.iherb.com/pr/benton-skin-fit-mineral-sun-cream-spf-5 … l-oz-50-ml/111498
иначе аз го избягвам, защото всичко с аромати ми дразни кожата, но това си е индивидуално.

дам, с химически, че и експериментални, но другите два ми дразнеха ако сложа по-близко до околоочния контур, а този не, от *разсейване е* не е нарочно Grinning Аз като цяло съм със супер реактивна кожа, алергична, пъпчива, суха/мазна... изберете си Grinning та и на мен ми е странно, но пък с цинковите съм като призрак...

# 743
  • София
Не съм поръчвала досега от този сайт, но предполагам е надежден.. Цената му в kocos е 45 лв.. Но там май всички цени са малко по-височки.. Mikaa, този на авен тежък и плътен ли е като консистенция, как стои? Мазнее ли много на кожата, бях пробвала преди такъм с хим. филтри, но беше много мазен върху кожата..

# 744
Ох, вълнувам се за вас заради iHerb! Ползвам го  от години (най-големият сайт за хранителни добавки в USA е, от времената ми там го знам) и даже отскоро имат склад в Европа и доставят безплатно с DPD (speedy), а преди беше една мъка по митници с eori кодове, ужас...има група тук в мамата за сайта - промоцийки и прочее. Отварям една скоба, че понякога някои неща идват по-скъпички, примерно хранителните добавки, които си имат официални вносители тук (Nature's way, Jarrow и подобни), така че проверявайте, ако купувате такива неща. Последната тема тук: https://www.bg-mamma.com/?topic=1509791.195

Иначе SunsiMed-а изобщо не е мазен, даже за мен има леко матиращ ефект (не като OilControl-a на Eucerin), но нямам проблем в Т-зоната с него. Не прави бял слой, минимален е.

# 745

А за това кремче какво мислите?

# 746
наподобява Oil Control-a пак на Eucerin, но аз се отказах от него, защото има алкохол денат и ми изсушава кожата. Ако сте с по-мазна кожа би трябвало да е ок.

# 747
Аз винаги съм използвала слънцезащита с титаниев диоксид и съм много доволна. Природен минерал, UV абсорбатор, безвреден и т. н. И изведнъж миналата година казаха, че бил канцерогенен и забраниха използването му като добавка
Е 171 в храните 😃

# 748
Здравейте момичета! Днеска бях на преглед при др Венелинова.  Изписа ми да се мажа през деня с на авен cicalfate + и вечер забъркан от аптеката Metronidazol и Clotrimazol. Въпросът ми е последното лекарство дали не е кортикостероид, тъй като изобщо не съм запозната, извинявайте ако въпросът ми е тъп😅.

# 749
Здравейте момичета! Днеска бях на преглед при др Венелинова.  Изписа ми да се мажа през деня с на авен cicalfate + и вечер забъркан от аптеката Metronidazol и Clotrimazol. Въпросът ми е последното лекарство дали не е кортикостероид, тъй като изобщо не съм запозната, извинявайте ако въпросът ми е тъп😅.
Здравейте
Не е кортикостероид.
Този бъркан крем ми помогна много .Канестен или клотримазол едно и също вещество.

Общи условия

Активация на акаунт