Обсъждане на имотни обяви-22

  • 52 606
  • 761
  •   1
Отговори
# 615
  • София
  • Мнения: 31 402
Скрит текст:
Мръднахме до строежите.

За първа- на първа плоча са. Другата седмица трябва да се обадим за оглед, ако желаем. Ще се обадим тук-там да поразпитаме за инвеститора и строителя.
Втората- партер, не е за нас, а и локацията не ни устройва.

Gogo1979, под "инвестиция" имам предвид, че не бързаме да е построен и да се нанасяме, даже и след 2024г. не знаем, дали ще се нанесем. Ние си имаме имот, в който живеем с опция да намерим къща за постоянно живеене. Лихвените проценти 2024-2025г. не ни интересуват на този етап.

Иначе какво ни притеснява на зелено? Просто имаме много близки хора, които "изгоряха" преди време с имот в Сф. Платиха го и още не са се нанесли. Даваха ги и по ТВ преди години. Освен, че не завършиха сградата, оказа се, че апартаментите са препродадени и сега един апартамент има по 2-3 собственици. Пълна каша. Та дадоха не малко пари, а сега са под наем и със заем, което в техния случай е повече от ужасно.
Това да не са тия в преподавателските в Малинова. Там ни предлагаха навремето около 160 квадрата за 55 хиляди евро дали нямаше и таван, с тенденция да свалят на 50 ние взехме наполовината за същите пари с гараж, но не ни се рискуваше. Инак се влизаше и се загубваше човек в този апартамент, даже май бяха два съединени, огромно пространство - половин етаж направо. Но като започнаха да показват бележки от общо събрание кога какво платили и някаква гнила история ми се стори и усещането, че хората искат да се спасят от този имот, изглеждаше че го даряват направо. Сега не знам дали не са ги актували вече.
Не, в Драгалевци се води (от горната страна на Околовръстното). Такива разправии, нерви, загубени документи, инвеститорът се развел с жена си, прехвърлил ѝ имотите, документацията в общината е изчезнала, уволниха дамата, която е трябвало да ги съхраняла, ама смисъл няма. Инвеститорът избягал в чужбина, а строителят взел да разваля сградата, че поне да си вземе материалите. Абе, то не е за приказва. Репортажи правиха, разследвания, адвокати, пари за адвокати, колективен иск и досега една кръгла нула. Че сега и собствениците от втора и трета линия заведоха дела и е една пълна каша.

# 616
  • Мнения: 13 131
Ооо, това е по-грозна история, дето пишеш. Този дето го гледахме от години си седеше на акт 15. Тогава като разбраха че гледаме големия един комшия уж заминаваше и ни предлагаше двустаен и гарсониера заедно с наемателите, и той с бележки от общо събрание, само че нямаше таван, а магазин отдолу, т.е. обитаемо беше и си живееха хора там, просто ползваха промишлен ток.

# 617
  • Мнения: 1 754
Добре де,като имате от първа ръка кофти пример,защо сте се насочили да купувате на зелено? С тези политически смени в момента при много фирми има забавяния с актовете за неопределено време,с големите знаете какви скандали излизат.

# 618
  • Мнения: 11 210
Дневна с трапезария и кухненски бокс имах преди много години в едно ЕПК. Портален отвор между дневната (18-20 квадрата) и трапезарията (около 10-11 квадрата) и врата между трапезарията и кухненския бокс (малък 5-6 квадрата). На Г. И всяко от тези помещения с прозорец. "Холокухня", макар и на измислен ежедневен жаргон отразява по-точно наличието на кухня в самия хол, в дъното му, в тъмната част, в 99% от случаите без прозорец в тази част. Според брокерите това е "модерен дневен тракт" от 14 до 25-30 и няколко квадрата общо. В него, обаче, кухненската част и т.нар. трапезарна част заемат минимум 50-60% от площта, та в дневната едвам остава място за диван(че) и си търсиш място как да сложиш телевизор срещу дивана.  Та дневната е ню-ню най-често, това, което остава като махнеш кухненския бокс и масата за хранене (трапезария).

# 619
  • Мнения: 79
Е в тоя вариант по-правилното е кухньохол...  А холокухня е предимно дневна, дивани, табуретки, плазми... и някъде в кьошето сбутано кухнЕнце с трапезарно масле и столченца като в детска ясла

# 620
  • Мнения: 11 210
Изменението на ЗУТ, с което строителите са получили възможността да набутат кухнята (голяма или малка) в хола (дневната), ползва единствено и само тях. Така могат да набутат повече апартаменти на застроената площ на всеки етаж. Защото иначе обособяването на кухненски бокс (или кухня или и трапезария) изисква както прозорец, така и повече преградни стени, и им намалява броя на апартаментите.

Нямам нищо против разпределението със свързани, но все пак обособени и светли кухненски бокс/кухня и трапезария към дневната (хола). Но кухньохоловете или холокухните в масовия си вариант не ми харесват. Но това е положението - платили са си на когото трябва и са им дали тази законова възможност.

# 621
  • Мнения: 50 949
Откъде се появи тази дума холокухня във всички мнения, казва се дневна Grinning

Появи се, защото върши работа. Дневната е само хол, без кухненски бокс и трапезария. Сега се наложи нов вид помещения и си трябва дума за да се направи разликата.

# 622
  • Мнения: 1 754
Има логика да е холокухня,защото в днешно време жената не е заточена като едно време в кухнята, тези дълги и миризливи манджи все по-често са отживелица, да не говорим, че съседите по новото строителство трудно биха търпяли тежки миризми на манджи често. Много приятелки дори не пържат или използват еър фрайер, за да не вмиришат трайно дивана. Та холът като място за социализация на семейството стана много важен, а кухнята вече е може би с второстепенно значение.

# 623
  • София
  • Мнения: 494
Холокухня е точното наименование на това извращение на модерното строителство!
20 - 25м2 правоъгълна стая с всичко в нея - дневна, трапезария, кухня и т.н. На едно място навряно!
И кухнята за да е гадно е зачукана в най-забутания ъгъл, без прозорци и т.н.

Било модерно, жената не била забутана и т.н. - пълни тъпотии! Аз като готвя в нас наравно с жената, явно и двамата не сме забутани Flushed Или пък хората вече не трябвало да готвят миризливи гозби????? Що за глупост? Има толкова вкусни и полезни неща, които имат силен аромат, а освен това много хора обичат да готвят с разнообразни и пресни подправки. Или какво, вече да не ядем риба например? Или да не запържваме с лук и т.н? Но пък да живеем в бункери със спални 10 м2 и холокухни по 20 м2...

Ние сме с хол, до който има вестибюл и от там вход към малка кухня 9м2, като входът към нея е 1.5 м. на 2 м., таван 3 метра(т.е. има свод над входа 1 метър) и тераска към кухнята. Печка и котлони са от едната страна до прозреца и вратата към терасата, а мивката от другата. Да си има светлина, проветрение и т.н. Така хем с жената не сме забутани и можем да се социализираме , хем кухнята е достатъчно отделена. Много ми допадат и такива, при които кухнята е отделена с бар и свод и отново има прозорец/тераса и светлина. Имаме няколко приятели с такива.

Та моля ви. Холкухнята правоъгълник с 4 стени не е нещо модерно и фунционално, а е поредния гнусен метод да се изкарат повече пари от една кутийка, за която се плаща като за по-голям апартамент...

# 624
  • Мнения: 50 949
Не е чак толкова зле. Що се отнася до миризмата, когато имах отделна кухня пак се усещаше, ако се готви нещо миризливо. А прозорецът никога не ми е липсвал.
Моят кухньохол има площ и за 9 квадрата кухня, и за 20 квадрата хол, ама наедно като са е по-просторно и не ми пречи.

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 14:16 от Черна станция

# 625
  • София
  • Мнения: 494
...ама наедно като са е по-просторно и не ми пречи.

Много бързо свършват стените като са в едно правоъгълно помещение, та не е като да не пречи! Освен ако нещото наречено кухня не е 2-3 метра, буквално зачукано до входа на това помещение!

# 626
  • Мнения: 738
Аз пък обмислям преустройство на един апартамент и ще местя кухнята в коридор, та ще има и кухньокоридор и холотрапезария Wink
Това, за да направя още една спалня 10м2

# 627
  • Мнения: 3 823
Родителите ми са така и половин живот местят якета при готвене. Да не говорим как се проветрява през стая или през вход, независимо от абсорбатора. Майка ми казва, че е свикнала, аз много малко съм живяла там и ми е свръх абсурдно и неудобно, не мога да си представя как се свиква.
Изцяло подкрепям мнението на mitkomitashki. След практически опит с всякакви конфигурации, най-удобно ми е отделна кухня с прозорец и врата към трапезарна част, която пък отворена към хола (на Г). Трапезарната част и кухнята са ни с излаз на неголяма тераса. Като е топло е вариант вместо в кухнята или трапезарията, да си пиеш кафето или напитката навън, дори докато готвиш, "вързан за котлона с миризливата манджа", нали 😊

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 12:47 от Doro

# 628
  • Мнения: 738
Ами, да, но няма достатъчно място и все още го мисля.
Широк коридор, махнала съм вратата към хола и ги обединих. За да не взимам още от хола с трапезарията, кухнята в коридора, а якетата къде?! Ужас!

# 629
  • Мнения: 4 247
Такива преустройства не се ли съгласуват със съседите, нали миризмите ще отиват на стълбището?

Общи условия

Активация на акаунт