Нашите орхидеи – тема 34

• 33 724
  • 741
  •   1
Отговори
# 465
не разбрах кога съм увеличила бройката, мислех, че са 20- на броя
Дам, и аз все така се успокоявам, че имам там десетина-двайсет растения, а те сякаш сами се размножават Grinning
Моето лиодоро си има лимит от три цветчета. Щом разцъфна четвъртото, и първото увяхна. Явно няма сили за повече, нали е младо растение. Не знам за вас, на мен ми мирише на баня Grinning едно такова чистичко сладичко сапунено ухание. Моето не мирише силно, трябва да си заровя носа в цветовете.

На дъсти бел носът му започна да почернява. Дали просто прецъфтява, или нещо го яде?

Аз открих топлата вода и споделям, може да е полезно за някого. Който се оплакваше, че не може да отгледа минита, да си погледне саксиите отдолу. Показвам моята, на пръв поглед нормална саксия за орхидеи. Дупките са твърде малко и лошо разположени, отдолу остава блато дори когато отгоре субстратът е напълно сух. Забелязах го навреме, корените бяха още здрави. Сега след поливане попивам останалата вода отдолу през дупките със салфетка, не смея да дупча защото не знам къде са корените, а скоро я пресаждах и не ми се разбутва пак.

И показвам една хибридка, която има лек аромат. Много лек, нямаше да го усетя от разстояние, но нали скоро тук си говорихме по темата, оттогава проверявям всички цъфтящи за аромат Grinning

# 466
Розовата ми орхидея засуши три пъпки, но другите ще се отворят. Дали е лош признак - трябва ли да се притеснявам?
Скрит текст:
Тази има аромат, а е най-обикновена и евтина.
Скрит текст:
Скрит текст:
Снимките пак са такива, заради лошото осветление и дъжда. Все в лош момент се сещам да ги снимам...

# 467
  • Варна
ЦъфтежнИЯТ сезон вече е към края си, така че спокойно. Ако няма други поражения, просто е нещо моментно, или Да й идва вече в повече цъфтенето и да се изчерпват силите. Като прецъфти махни излишните цветоноси - като гледам май са повечко, така че да може да си почине растението, а догодина ще имаш нов(и) цветонос(и).

# 468
  • Бургас
Ох, много сладурски минита имаше днес в Лидл, ама само заради керамичните им кашпички не взех. Не че са лоши, ама много вдигат цената така и 14лв ми се досвидяха Persevere

# 469
  • Варна
Кауфланд- Бриз, Варна. Днес успях да направя някоя снимка. Тези са на цени от 13лв. и 15 лв. Имаше една Клеопатра- лесен за отглеждане хибрид, на другите не им зная имената. Simple Smile

Една снимка на минитата, цената е 10 лв. с керамична кашпа. Simple Smile

Аз си взех това мини, имаше го и в голям вариант. Simple Smile

Последна редакция: чт, 20 май 2021, 17:34 от floren

# 470
Ох, много сладурски минита имаше днес в Лидл, ама само заради керамичните им кашпички не взех. Не че са лоши, ама много вдигат цената така и 14лв ми се досвидяха Persevere

Тази седмица има минита на кауфланд по 10 лв с керамична кашпа. Много красиви, поне десет различни окраски видях.

# 471
  • Бургас
Подстрекателка! Grinning Да взема да се замъкна до там, че и без това милтониопсиса предаде богу дух съвсем, а зигито вероятно ще го последва, та мога да си позволя нещо новичко Wink

# 472
Подстрекателка! Grinning Да взема да се замъкна до там, че и без това милтониопсиса предаде богу дух съвсем, а зигито вероятно ще го последва, та мога да си позволя нещо новичко Wink

аз разгледах 5-6 и шийката и корените отгоре бяха в много добро състояние. Можеш да си смениш и цвета на кашпата като едновременно си огледаш корените в саксията. Имаше поне 3 разцветки, които ме заплениха, но устоях на съблазна. Имам повече орхидеи отколкото мога да обслужвам.

Ако ще те утеша аз опитвах три пъти с милтониопсис. И не успях. Зигопеталуми имам два. Единия цъфти като халеевата комета. Другия имам от 5-6 години, никога не ми е цъфтял. Явно съм го купила болен. Беше тръгнал да мре. Сега малко се постабилизира. Идва ми да го метна но все се спирам.

# 473
  • Варна
Аз като минавам покрай орхидеените щандове гледам в другата посока. Особено когато са прясно заредени. Като си знам ангела..... Grinning

# 474
Идвам с въпрос, понеже ми е първи този милтонопсис. Купена е с цвят, вече прицъфтя и нямам никаква идея как да се отглежда (поливам от време на време, мястото май си го хареса). И в голямото чудене ще го бъде или не, вчера забелязах тези израстъчета.. Има и едни по остри, може би като връх на листенце, но са много мънички и не знам какво е
Скрит текст:
И фалчето, за което питах какво вади цветонос или кейки вече има напредък.. бебенце е

# 475
  • Бургас
Джиджи на първата снимка са нови псевдобулби, ли се казват. Цветоносите излизат отвътре след като пораснат тези псевдобулби. На втората снимка е възможно да е същото или коренче. Честито бебе и аз тихичко да кажа, че май виждам един странен израстък на цветоноса от спяща пъпка. Не мислех, че от там може да излезе кейка. Не ми се бутат сега орхите като дойде време за поливане ще снимам.

# 476
  • Пловдив
Здравейте, вчера ходих до Хоуммакс, исках да купя орхидея за подарък (и нещо за мен, ако харесам). Имаше по 14,99 лв. с по два цветоноса, но нещо не бяха съвсем свежи, не знам откога са. Имаше и по 15.99 лв. с един цветонос, някои бяха с разклонения. Явно много ги бяха наблъскали една в друга и имаше много наранени, изпочупени и доста със засушени пъпки. Харесах едни по 32.99 лв., но това надвишаваше лимита. Накрая след дълго оглеждане купих ето тази от 15.99 лв.

Имаше мини по 8.99 лв. и миди по 9.99 лв. От тях имаше хубави.

# 477
Жужасол, това е фал.Торино. Много здрав и цъфтелив хибрид, цветовете му издържат мнооого месеци. По мои наблюдения не обича постоянно влажен субстрат, пълно засушаване от време на време му се отразява много добре. Моя го преполях по грешка и сега е с едема Angry

# 478

Втори цъфтеж за сезона😍
Най-голямата ми бързачка. Бързо цъфти, бързо прецъфтява и после пуска нов цветонос..
Не я знам каква е, но и корените й са едни тънички, по-различни от на останалите..

# 479
  • Не съм от тук и съм за малко
Здравейте! Много исках да се сдобия с Лудизиа и след като реших, че няма да е скоро, случайно попаднах на един пършивичък екземпляр. Много му се радвам и се надявам да не го уморя. Нямам опит, доста четох за това в какво и как се гледа, но въпросът ми е, мислите ли, че трябва да изчакам да отмине стресът от смяната на мястото или да пресаждам? Не знам от колко време живее в пръст, но разбрах, че трябва да живее в съвсем друг субстрат. И в каква саксия? В мрежата видях и двата варианта прозрачна и не. Този въпрос ме гложди и по отношение на другите видове орхидеи - за прозрачността на саксията. Извинявайте за глупавия въпрос. Приемам съвети всякакви, моля. Blush

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт