Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 296
  • 755
  •   1
Отговори
# 660
Ами свекърва ми няма профил, но дава под наем за същата сума 🌞

# 661
Бела, защото искат да подпиша договор със сума, доста различна от реалната.

Не те интересува те какво ще правят те.
Важно е, че за теб не е добре такъв договор.

# 662
Декларирането в НАП зависи от някои неща.
Ако аз имам едно единствено жилище, но не живея в него, а го отдавам под наем, то не дължа данък за дохода от наем.
Може ли да цитирате законовата уредба, за първи път чувам за такова изключение,а би било полезно?

# 663
  • София
Бела, защото искат да подпиша договор със сума, доста различна от реалната.

Ако вписаната в договора сума е по-малка от уговорения наем - само те рискуват.
Ако в договора пише напр. 50 лв наем и ти с документ им плащаш по толкова - няма как да те изпъдят.
Същото е като с уговорките при започване на работа - договор на прага за длъжността, другото - подмасово.

# 664
Веднага казвам какъв е казуса, не искам никой да заплашвам.
След 2 месеца ни свършва едногодишния договор и при последното плащане на наема, ми заявиха че ако искаме да продължим договора искат да е посочена сумата от 200 лв. Било криза, ковид и те имали да плащат 100 неща. Няма да се съгласявам имам два месеца да намеря нова квартира.

И не, не е единственото им жилище, отдват още 2 апартамента.

# 665
Ама това не е никакъв проблем за теб. Не разбирам защо ще се изнасяш? Ако нещо стане, ти ще си тази, която трябва да плати по-малко по договор. Даже мисля, че е в твой плюс.

# 666
Искат да си вържат гащите и да декларират по-нисък доход от наеми. Ама вие нищо не печелите от това, защото решат ли да ви изгонят, ще го направят, а дори и 200 лв да им платите по договор, те ще задържат депозита и нищо не губят.

# 667
Добре де, като в договора пишат по-ниска сума, ако наемателят реши да плаща тази по-ниска сума, как ще се защитят наемодателите?
Те не се ли прецакват? Данъкът е едни мижави 9% от наема, а те рискуват наемателят да почне да плаща по 200 лв. и не могат да го изгонят (заради самоуправство), ще минат месеци,в които той ще си живее,може и сметки да трупа.

# 668
Оглеждайте се. Наемите са паднали и може и да намерите нещо по-добро.
Какво я нападнахте, че на нея не и влиза в работата какви данъци плащат хазяите. Това е тяхно задължение по закон. Значи тя е длъжна да им угажда на всяка приумица, но да не им брои парите и да си кротува, щот иначе ще я изритат на улицата.

# 669
Интересно как се стимулира тарикатлъка..

# 670
payla777 ако не са ти прекратили изрично договора не се ли продължава той автоматично при старит еусловия? Какво пише вътре е добре да четеш.

# 671
  • инфантилно и разглезено хлапе
Искат да си вържат гащите и да декларират по-нисък доход от наеми. Ама вие нищо не печелите от това, защото решат ли да ви изгонят, ще го направят, а дори и 200 лв да им платите по договор, те ще задържат депозита и нищо не губят.

И как ще си "вържат гащите"? Така сами се закопават и сами се поставят в неизгодна позиция спрямо наемателя.
Ако наемателят им почне да ги разиграва, ако натрупа някакви задължения и накрая вземе, че духне без да плати, после ако решат да си дирят парите по съдебен път, ще пият една студена вода заради собствената им глупост. Smiley

# 672
Пред НАП ще се представя договорът, за да го предлагат, явно наемателката е кротка, не създава проблеми и те се пробват да спестят от данък.

# 673
Само да вметна, че дори договора да е на реалната сума на наема, те пак могат да не обявяват, че дават жилището под наем и да не декларират нищо никъде. Аз като се замисля, само за последната си квартира съм знаела, че хазяинът декларира, че дава под наем, за другите нямам никаква идея.

# 674
  • инфантилно и разглезено хлапе
Сигурно. Такива врътки може да минат само при "кротки наематели", при които рискът да завлекат хазаите с пари е малък.

Общи условия

Активация на акаунт