Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално? -Тема 54

• 54 292
  • 755
  •   1
Отговори
# 690
Да помислим над две неща.
1. 2-3 годишен кредит за строителя е изключително евтино в момента.
2. Строителя не само търси да прехвърли риска на купувача, но си търси и печалбата още на чертеж.
Какво трябва да ни говорят тези неща? Аз си правя извода, че всеки го е страх и гледа да си върже гащите барабар с печалбата, което говори за много рисков момент за покупка на зелено. Този път сметката няма да бъде платена от строителите/инвеститорите, а от овцете, които варват че централните банки и управляващите са на тяхна страна и ще ги спасят.
Според мен ще дойде момента, в който никой няма да иска да пипне имот с лайняна клеча. Може да е след 5 години, но ще се повтори историята.

# 691
  • София
Това е в Хладилника, в самия квартал вътре, където няма ново строителство. Цената е 1600 без ДДС (1920 с ДДС). Все още няма дупка, документите не са съвсем готови за започване, нищо. И ти искат 55% преди да може да вземеш кредит. Не казвам, че сградата няма да стане, но просто рискът е огромен. За пример в sohome искат 15-30% при предварителен договор и останалите при акт 16. Звучи съвсем разумно. Ако както някой е писал по-нагоре всички строители работят така - ами да си работят, но без мен. Има хора, които се хващат на тия схеми очевидно.

Наскоро слушах как един голям маркетинг специалист слага цена на продукт. Когато създадеш нещо и не знаеш каква цена да му сложиш, най-добрата стратегия според него е да сложиш неразумно висока цена. Ако има интерес клиентите сами ще ти кажат колко биха дали (по този начин няма да си се прецакал, че си поискал по-ниска от постижимата цена). Явно и някои инвеститори така работят...

# 692
  • Бистрица
Аз все по-често срещам обяви БЕЗ ДДС.
Защо така ги обявяват? Освен това, че цената на пръв поглед е по-ниска и привлича да разгледаш обявата, има ли и някакви други причини? Като слушам какви схеми и различни хватки за заобикаляне на данъци и плащания се коментират и си мисля,че има нещо.

# 693
  • София
Много хора купуват чрез фирма и така си получават обратно ДДС.
Аз лично много не виждам къде е далаверата, защото при продажба трябва да се плати ДДС на държавата. Но е факт, че се прави.

# 694
Отделно, че не искаме вади и ливади (включилно Малинова долина , Витоша) , защото детето ще тръгва на училище след някоя друга година и хубаво училище наблизо ни е топ приоритет.
На източните ливади кварталното училище в Гоце Делчев е топ, а и вадите по район са към прилични училища.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 12:33 от Анонимен

# 695
Най-добре проверете точно в момента системата за прием в училищата, защото има квартали, в които дори децата от първа група, т.е. с настоящ/постоянен адрес в района на училището 3 и повече години, не могат да влязат в него. Колкото и да е топ.

# 696
# 697
  • инфантилно и разглезено хлапе
За период от пет години жилищата в София поскъпнаха най-много - с близо 59%.

Пловдив е втори в класацията

Общото увеличение на стойността на имотите в страната е с над 41%

Жилищата в София поскъпнаха с близо 59% за период от пет години.

# 698
Това е в Хладилника, в самия квартал вътре, където няма ново строителство. Цената е 1600 без ДДС (1920 с ДДС). Все още няма дупка, документите не са съвсем готови за започване, нищо. И ти искат 55% преди да може да вземеш кредит. Не казвам, че сградата няма да стане, но просто рискът е огромен. За пример в sohome искат 15-30% при предварителен договор и останалите при акт 16. Звучи съвсем разумно. Ако както някой е писал по-нагоре всички строители работят така - ами да си работят, но без мен. Има хора, които се хващат на тия схеми очевидно.

Наскоро слушах как един голям маркетинг специалист слага цена на продукт. Когато създадеш нещо и не знаеш каква цена да му сложиш, най-добрата стратегия според него е да сложиш неразумно висока цена. Ако има интерес клиентите сами ще ти кажат колко биха дали (по този начин няма да си се прецакал, че си поискал по-ниска от постижимата цена). Явно и някои инвеститори така работят...

То май ако купиш преди разрешение за строеж ДДС не се плаща.

# 699
Аз лично много не виждам къде е далаверата, защото при продажба трябва да се плати ДДС на държавата. Но е факт, че се прави.
Не знам дали е съвсем така. Ние имаме имоти на фирмата - и когато се дават под наем за ЖИВЕЕНЕ, ДДС не плащаме

# 700
А какво купуваш преди да има разрешение за строеж, че и без да му плащаш ДДС?  Само си питам...

# 701
  • София
Не знам дали е съвсем така. Ние имаме имоти на фирмата - и когато се дават под наем за ЖИВЕЕНЕ, ДДС не плащаме

Като ги продавате не плащате ли ДДС обратно на държавата? Нали като ги купите от строител той начислява ДДС върху продажната цена и така продава. Ако купувачът е фирма, то може да си върне данъка от държавата. Съответно при продажба фирмата дължи ДДС обратно на държавата. Поне аз така разбрах.
 Един от търговците на Артекс беше казал на мъжа ми, че много хора купуват на фирма, за да си спестят ДДС и така получават намалена цена с 20%.
Може би някой счетоводител би го обяснил по-добре от мен.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 20:05 от Лютичe

# 702
И като дойдат данъчните и поискат да видят "офиса" и се окаже, че вътре е пълен с легла, а не с бюра и не ви признават данъчния кредит.
Ако пък фирмата сключи договор за наем и го дава на собственика, като физическо лице, тогава трябва да внася ДДС за наема.
Преди години когато се прехвърляше недвижим имот на повече от 5 години можеше да се избира дали сделката да е с ДДС или буз. За новите до 5 години задължително се плащаше ДДС за имота и земята. Трябва да погледна ЗДДС дали има промяна на този член в последните години.

ПП Направих справка и правилото за 5 години у валидно. Там е записано и че отдаването под наем на ФЛ за живеене е необлагаема сделка. Звучи прекалено добре за да е така. Трябва да се разровя сериозно. Съмнява ме, че биха възстановили ДДС за имот, който после ще бъде отдаван под наем без ДДС. Става дума за много пари и не вярвам държавата да се прецака.

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 20:05 от Monza

# 703
И аз живо се интересувам от това. Моясчетоводител винаги не блокира с това, че фирмата няма как да оправдае купуването на имот с дейността на фирмата. Ако може по някакъв начин да стане, дори и чрез отдаване под наем (на някой) бих го пробвал. Но знам мой познат, собственил на ИТ фирма го е правил, но не е обявявял къщата си за офис. Но я ползва за срещи с клиенти и в сутерена си има кабинет. Та това сигурно минава?

Ето статия на която попаднах, но не разбрах може ли не може ли?

https://trud.bg/%D0%B4%D0%B4%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0% … 0%B8%D1%80%D0%BC/

Последна редакция: вт, 15 юни 2021, 20:44 от Gogo1979

# 704
Казус:
Сделка се сключва на данъчна оценка, на половина реалната цена. Банка отпуска 90% от оценката, близка до реалната, като разликата м/у сумата по сделката и остатъка по кредита (за ремонт, саниране и т.н.) трябва да се преведат по сметка на продавача, защото те са си пари за продавача. Кеш не могат да се дадат, ако са повече от 10000. а как се дават?
Реално се оказва, че много често всички участници по сделката правят противозаконни неща - банката, отпускайки кредита и съгласявайки се ипотеката да е на нереална цена, нотариуса и продавача, и купувача.

Общи условия

Активация на акаунт