Акушерски кабинет Зебра

• 16 825
  • 137
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте, включвам се с няколко въпроса, защото обмислям раждане със Зебрите тази година. Още не съм се свързвала с тях, защото съм в 18 г.с. и май е рано, но ми е много полезно инфото, което споделяте! За момента бременността ми протича нормално и се надявам до последно да е така. Въпросите ми към момента са:

- Кога е подходящо да се посети курса? Много ли е рано да отида сега в 5ти месец или да го планирам за следващите? И аз чета книгата на Олга и като цяло се чувствам информирана по повечето въпроси, но мисля че е добре да го минем с таткото, а и така ще видим и усетим и самите акушерки.

- Вече сте споделили полезни мнения, но като цяло как ви се стори неонатологията и другите лекари/персонал в болницата? Чета малко смесени мнения по другите групи във връзка със самата болница.

- Към горното - забелязали ли сте проблем с хигиената в стаите? Баните, смяна на чаршафи и тн? Правят ли нещо ти "отворени врати", където може да се видят преди самото раждане?
Аз ходих на курса 5-6 месец точно, за мен е подходящо от гледна точка, че още не се изморяваш лесно и не ти пречи огромен корем, не пишкаш през 10 минути. Grinning Иначе по всяко време е полезен. Книгата на Олга покрива голяма част, но винаги е хубаво да видиш интерпретацията и разбиранията на хората, които ще водят раждането, а там много добре разбираш гледната им точка, как работят и процедират в различни ситуации, и тн.

Неонаталогията и АГ поне с мен бяха супер. Всяка сутрин идваше лекар след прегледа на бебето да ми даде информация. Отговаряше ми се на въпросите, макар че то нямаше кой знае какви въпроси. На нас ни трябваше АМ и идваха на 3 часа с нова бутилка без да ги подсещам, а ако нещо ни потрябва също идваха практически веднага. АГ минаваха по 1-2 пъти дневно да видят как върви моето заздравяване. Носеха ми профенид и бяха много мили - то и бяха доста млади момичета и в добро настроение.

Стаята беше чиста, чистачката минаваше да мине пода, чаршафите не са сменяли, но аз бях там 3 дена, а то лежиш върху еднократни подложки заради епичното количество лохии веднага след раждане и тях си ги сменях редовно, имаше налични. На бебето дрехи/чаршафи/одеало се сменяха ежедневно. Те си имат запас и не са искали от нас бебешки дрехи. Има всеки месец дата с отворени врати - показват ти родилното. Когато аз бях не са ни водили в следродилна стая, може би са били заети в този момент. Храната не е кой знае какво, не е и чак болнична храна де, имат си някакъв кетъринг. Аз лично след раждането грам не се интересувах от ядене та я попропуснах. Grinning Все пак мъжа ви е с вас та може да отскочи за нещо различно, ако храната не ви хареса.

# 121
Много ти благодаря за изчерпателните отговори! Ще им звънна тези дни да видя изобщо какво ще ми кажат и дали биха ме записали, а отделно определено ще минем и през курса 😊

# 122
И според мен иди 5-6 месец на курса. На мен ми казаха да изчакам за  7ми и сега ме е яд Grinning

A къде може да се провери кога са отворените врати?

# 123
Споделят на страниците си във фейсбук отворените врати - и АГО на Св София, и Зебрите.
Аз ходих на курс в 7 месец баш. Доволна съм. Иначе столовете на тази аула в Св София са много неудобни и само се чудех кой крак да кръстосам 🤣

# 124
Google76, много ти благодаря за подробното мнение! Имах нужда да прочета нещо подобно! Аз се следя при д-р Кобаков и съм със смесени чувства, главно защото 15 мин за преглед изобщо не стигат и накрая на прегледа, когато имам още въпроси, имам чувството, че бърза да ме изгони от кабинета..
Зебрите съм ги виждала точно 2 пъти, тъй като съм рискова бременност и не ме следят само те, не искат да ходя често на прегледи и също малко ме оставят с впечатлението, че не им се занимава с мен..
Надявам се, когато се стигне до самото раждане, да е по-добре положението и също да пиша с позитивен отзив накрая
Аз бях на преглед само веднъж при др Мазнейкова около 32 г.с. На раждането ми бяхме аз, мъжа ми и две акушерки, докторката дойде след като родих да ме прегледа. (Не е имало нужда да присъства според мен). И аз си мислех, че прегледите не са достатъчни, следящия ми аг беше казал, че таза ми е прекалено тесен и няма да мине бебето. Като попитах зебрите, няма ли да ми измерите таза, тесен е, те се засмяха и казаха, че не ги интересува това. След 36та седмица ходех всяка седмица на тонове при тях. На нас ни се струва, че прегледите не са достатъчни, но реално не е така, особено ако се следим някъде другаде.  Да допълня, че на курса им бях в 35та седмица. Изключителни професионалисти са.

# 125
Аз раждах преди 11 месеца с тях и още ги хваля навсякъде, защото имах възможно най-перфектното първо раждане въпреки, че съм дребна и видях известен зор с напъването.
Не е само отношението, макар че то за мен беше прекрасно - цялата им организация е много ясна, точна и адекватна. От последните седмици, в които ти връчват документите да си ги прочетеш и разпишеш на спокойствие вкъщи, а не да подписваш и попълваш тъпотии докато си с изтекли води и контракции - нещо, което е супер досадно и напрягащо навсякъде другаде.
После при приема всичко е ясно. Знаеш какво трябва да си носиш (а то не е много), настаняват те с мъжа ти в стая, винаги са на линия, правят най-нежните и внимателни прегледи за разкритие на света (а аз съм чувствителна много), и дойде ли момента вече за активната фаза, са до теб постоянно и помагат неимоверно много.
Аз тръгнах да раждам през нощта в малките часове събота срещу неделя. В 4 ми вдигнаха при първото позвъняване, уточнихме се, разбрахме се, в 5 отидох, постъпих си веднага, записаха тонове, прегледаха ме, настаниха ме. ММ навсякъде с мен. Имах страх, че рано рано в неделя няма да има лекар, но Кобаков си дойде навреме пък аз родих изключително бързо за първо раждане - буквално за 2 часа бях от 1.5 см до 10 см. Озорих се с напъването, но момичетата направиха буквално всичко да ме улеснят - басейн, стол за раждане, права, как ли не пробвахме, то накрая родих легнала, така ми беше на мен по-лесно, буквално ми дадоха да ги бутам с крака за по-добра упора. Невероятни. На фона на болката и всичко не можах да се изплаша даже. Толкова бяха внимателни и насърчаваха. Благодарение на тях имах малки разкъсвания и без епизиотомия. Да, боли, но каквото зависеше от тях - всичко беше с максимално старание да имам минималния възможен дискомфорт предвид, че нали - раждане е все пак. През цялото време мъжа ми беше с мен, имахме си отложено клампиране, сряза пъпната връв. Детето беше с нас през цялото време - взеха го само за малко - таман докато ме зашият (с местна упойка).
После в следродилно също бяха плътно на разположение, както и момичетата от АГ и неонаталогия. Помощ за кърменето има изключително професионална от много милата и усмихната Рина, която идваше по няколко пъти на ден да помага.
Абе нямам една точка да кажа лоша за тях.
А това, че ММ беше с мен през цялото време е небивал плюс за ошашавена майка с новородено с всички лохии, болки и шаш от раждане и кърмене.
Четох и аз разни негативни отзиви - не мога да коментирам чуждия опит, не съм била там, но лично аз ще съм им благодарна до гроб за това, че първото си раждане запомних супер позитивно.
Аз родих преди 9м с тях, дойдоха в 4  през нощта неделя срещу понеделник, бяха много мили, а не с изражение на "оф 4 часа е, защо не изчака малко". Аз родих във ваната им. Подкрепям всичко, което сте написали.
Много съм благодарна на Вики, че по време на раждането отвори телефона ми и прави снимки. Бях написала в плана ми за раждане, че искам снимки или клипче. Радвам се, че наистина са прочели желанията ми, а не просто да приберат листчето някъде.

# 126
Mariiiaa569208, даже не знаех, че мога в плана за раждане да напиша, че мога да искам клипове и снимки, благодаря че сподели! Добре, щом ти си била 35та седмица на курса, значи 36-та за мен е окей... те просто ми бяха казали, че трябва до 32ра седмица да съм го изкарала и да имам готов план за раждане... Aз никъде другаде не се следя, само при тях и д-р Кобаков, но се надявам че наистина дори на мен да ми се струва набързо, си гледат всичко нужно.

Много благодаря за позитивните истории, имам нужда да ги прочета и да се успокоя малко. Нас всички ни смятат за луди, че искаме да раждам с акушерки, че и мъжът ми да присъства и все някой намира начин да вмъкне, че имало време да размислим

# 127
Mariiiaa569208, даже не знаех, че мога в плана за раждане да напиша, че мога да искам клипове и снимки, благодаря че сподели! Добре, щом ти си била 35та седмица на курса, значи 36-та за мен е окей... те просто ми бяха казали, че трябва до 32ра седмица да съм го изкарала и да имам готов план за раждане... Aз никъде другаде не се следя, само при тях и д-р Кобаков, но се надявам че наистина дори на мен да ми се струва набързо, си гледат всичко нужно.

Много благодаря за позитивните истории, имам нужда да ги прочета и да се успокоя малко. Нас всички ни смятат за луди, че искаме да раждам с акушерки, че и мъжът ми да присъства и все някой намира начин да вмъкне, че имало време да размислим
В плана помня, че писах освен за снимки и клипчета, че искам максимално отложено клампиране (помня, че доста чакаха след като родих), че искам по време на раждането да има музика 😂, бяха ми пуснали, иначе ми казаха, че може да си занеса флашка. Общо взето, колкото по-малко неща напишете, толкова по-добре. Като свалях план за раждане от гугъл - те по 2 страници, моя беше 10 реда/половин страница. Просто не пишете излишни неща, а конкретно какво искате.
Трябва да сложат една камера там, за родилките, които искат клипове😂

# 128

Промити мозъци! Изобщо не им се връзвайте. Нормалното раждане без усложнения във всички цивилизовани държави се води от акушерки, лекарите са наблизо и се намесват само ако се наложи. Системата в България последните десетилетия , състояща се от неестествено “израждане”, свръх употреба на медикаменти и ненужни манипулации , стрес и пришпорване на процеса, е брутално грешна и реално е в ущърб на всички - но най-големият потърпевш е майката. И може да и остави физически и психически травми до живот. Щом имаш книгата на Олга, знаеш за какво говоря.
Масово хората обаче не се интересуват и се ужасяват от естественото раждане, защото са тотално невежи. Не малка част от жените в България избират секцио, без да имат каквато и да е предпоставка за такова. Какво очакваш да ти кажат подобни хора?

# 129
Много благодаря за подкрепата! Аз съм на същото мнение, хич не планирам да се поддавам на мнения, било то и доброжелателни. С мъжа ми знаем какво искаме. Искам и ако се наложи секцио, да не ни разделят с бебето, за да улесня кърменето и да намаля стреса за него.. Мен също ме е страх от естественото раждане, защото не знам колко търпя на болка, но от секциото и идеята, че ще ми режат корема повече ме е страх... Надявам се всичко да мине нормално и естествено.

Сетих се за въпрос - как са стаите, има ли гардероб, шкаф? Чудя се в какво да сложа багажа за болницата - дали сак или раница ще е окей. Нямам малък куфар, а не ми се мъкне огромния и се чудя дали да купувам само за няколкото дни в болницата.

# 130
  • София
Стаите нямат гардероб, виждала съм родилки да си носят куфари(доста голям мернах) и в болничното шкафче с слагат най-нужните неща. Баните са чисти.
Според мен и сак да е, ще е удобно. Даже на мен лично саковете са ми някак по-прегледни удобни, вместо да разтварям тия тежки куфари.
В коридора(етажа, където е кабинетът им, той е под етажа с родилните зали)има един шкаф с консуматив-пелени, дрешки, козметика. Ако нещо ви потрябва отивате и си взимате.
Определено няма да сгрешите ако се доверите на зебрите. Те се грижат за вас и ви проверяват, същевременно на визитация си минават лекарите и акушерките от отделението. Тези акушерки са "дежурни" през деня и ви слагат лекарства ако са ви назначени, но зебрите си ви наблюдават и идват, за да помагат за кърмене и за всеки въпрос, за който имате нужда от информация.

# 131
Дези., много благодаря! Мислех, че трябва да нося дрешки, пелени и т.н. аз, не знаех, че имат налични. Другата седмица като се видя със зебрите, ще ги поразпитам и тях. За сега само нощници и превръзки/гащи за родилки съм си осигурила. На листите от Света София пише и вода и шоколад да си нося (това с водата ми е много странно, хич не искам да пия от пластмасови бутилки, но явно ще трябва да го преживея).

А вие носихте ли си помпа за кърма и протектори за зърна? Чувала съм, че по болниците дават помни, ако има проблем с кърмата, та и това ме изненада, че е в списъка.

# 132
аз носих нощници, клин и риза, тоалетни принадлежности, бельо, сутиен за кърмене, кърпа, шише за вода, неща за хапване.

Правилно са ти казали, в коридора има и бельо за след раждане еднократно и лингин и всичко за бебето. Аз си носих и ръкавички и ми бяха полезни, че моята госпожица се роди с големи нокти и много се дереше. Някои от дрехите в отделението си имат капачета за ръцете, но не всички. Вода има диспансер в началото до вратата, но зебрите казаха, че те си пият от чешмата и аз така правих.

# 133
Дези., много благодаря! Мислех, че трябва да нося дрешки, пелени и т.н. аз, не знаех, че имат налични. Другата седмица като се видя със зебрите, ще ги поразпитам и тях. За сега само нощници и превръзки/гащи за родилки съм си осигурила. На листите от Света София пише и вода и шоколад да си нося (това с водата ми е много странно, хич не искам да пия от пластмасови бутилки, но явно ще трябва да го преживея).

А вие носихте ли си помпа за кърма и протектори за зърна? Чувала съм, че по болниците дават помни, ако има проблем с кърмата, та и това ме изненада, че е в списъка.

Не съм носила помпа, изобщо не си бях купила, а се оказа, че ми се налага. С кърменето беше тотал щета целия първи месец, в болницата въпреки усилията на Рина нищо не се получаваше. Бебето не засукваше, нямах коластра. Зебрите ми дадоха някаква помпа на Мандела да стимулирам, беше много неприятна. После на третия ден получих зверски оток и гърдите ми станаха като плондери, зърната също твърди и ни бебето помагаше - не можеше да захапе, нито помпата. Само от ледени компреси получавах облекчение, обаче посред лято къде ти лед. Мъжът ми ми носеше по 1 замразена бутилка вода от вкъщи, поне сме наблизо. Наложи се спешно да купува помпа, Спектра (най-доброто на пазара и нищо общо с гадната Мадела!). Вкъщи вече ми беше много по-спокойно, правех компресите и помпах и така за около седмица се нормализира отокът.
Та, голямо писане, но моите изводи са, че за някои жени за съжаление помпата е изключително необходима. Съветът ми е да си харесаш помпа и да видиш къде е налична физически, за да можеш да пратиш някого да я купи по спешност, ако се наложи.

# 134
Благодаря много! На мен приятелка ми даде нейната помпа и ще гледам какво мога да сменя от нея, но в книгата на Олга пише, че не е добра практика да се използва помпа от друга жена и се чудя.. аз точно защото не знам дали ще ми трябва, не искам да си купувам, че не са евтини изобщо.
Благодаря и за водата, аз нямам проблем да пия от чешмата, не знам защо са писали да си нося стек с вода.. иначе пише и шоколад да си нося, вие какъв носихте? Мислех някакъв черен, 80% какао, възможно най-изчистен

Общи условия

Активация на акаунт