Брекети – къде, какви, за колко? -тема 15

• 75 878
  • 750
  •   3
Отговори
# 195
Говорих с личната си стоматоложка, но отказва да ги извади, защото за постоянни зъби. Каза ми да се обърна към хирург (ортодонтката също подчерта, че е хубаво да се извадят от хирург, а не личен зъболекар), затова се надявам някой да ми препоръча добър хирург от Варна на разумни цени.
Аз съм с вадени премолари(здрави!),които са вадени от личния ми стоматолог.Не виждам какъв е проблема да ви ги извади вашия.Ретинирали ли са?,че ви пращат на хирург.Другото е ,че ако ги извади хирург,ще ви струва доста,ако е личния зъболекар ,минавате по здравна каса

# 196
  • Добрич
Говорих с личната си стоматоложка, но отказва да ги извади, защото за постоянни зъби. Каза ми да се обърна към хирург (ортодонтката също подчерта, че е хубаво да се извадят от хирург, а не личен зъболекар), затова се надявам някой да ми препоръча добър хирург от Варна на разумни цени.
Аз съм с вадени премолари(здрави!),които са вадени от личния ми стоматолог.Не виждам какъв е проблема да ви ги извади вашия.Ретинирали ли са?,че ви пращат на хирург.Другото е ,че ако ги извади хирург,ще ви струва доста,ако е личния зъболекар ,минавате по здравна каса
Абсолютно здрави са, не знам какъв е проблема да ги извади тя.

# 197
По принцип здрави постоянни зъби не е добре да се вадят. Сигурно затова не иска да ги извади личната ти стоматоложка. Но може да ти ги извади всеки друг зъболекар, носиш здравната книжка и не би следвало да е проблем.
Защо не се консултираш и с друг ортодонт, да видиш какво ще ти предложи той.

# 198
  • Варна
Ама няма такова нещо... Ваденето на зъб по ортодонтски причини не е нещо рядко и нечувано. Ако моята зъболекарка ми каже нещо такова, не мисля че бих я посетила отново. Сериозно ще се усъмня в компетентността ѝ. Ако пък много държиш на хирург, д-р Едрев е най-добрият. Но има часове за след 3 - 4 седмици. При него си извадих четирите мъдреца. Три от тях бяха ретинирали и много трудни - с операция по 360 лв на зъб. Четвъртъят беше пробил и мина като нормално вадене за 86 лв. Нещо такова беше като цени, но да не те излъжа, че минаха 3 години и половина от тогава.

п.п. Направи си консултация при ортодонт Дамянова. Кабинетът ѝ е зад Винса. На мен две ортодонтки искаха да ми вадят и четвъртите зъби, но тя каза, че можем да го избегнем. Избрах нея. Не се получи 100% перфектно, но аз си харесвам резултата и го предпочитам пред общо 8 извадени зъба както щеше да се наложи в моя случай.

# 199
  • Добрич
Консултирала съм се, явно ще се вадят тези зъби и това е. Щом може и при стоматолог да се извадят, също ще очаквам отзиви от варненци с извадени зъби при стоматолози.

# 200
  • Варна
При д-р Дамянова ходи ли?

# 201
И аз съм изненадана, че е отказала да ги вади, ако по принцип го прави. Но има стоматолози, които не вадят зъби, така че може това да е причината, а не че нещо я притеснява.

# 202
  • Добрич
При д-р Дамянова не съм ходила. Като цяло нямам проблем да ми се извадят тези зъби, просто не искам да е на космическа цена и търся стоматолог с нормални цени. Страхувам се, че когато се наредят зъбите поради липса на място ще тръгнат напред, затова предпочитам да се застраховам. Мъдреците ми за щастие растат чудесно, така че засега с тях няма никакъв проблем.

# 203
  • София
Здравейте!😊
Носих брекети 2 години,поради дълбока захапка и с цел естетика(затваряне на разстояния между зъбите)
Свалих ги преди 1 год и половина.
От както ги свалих сякаш не усещам добре захапката си.Сякаш насилствено се опитва да стои в новото положение.От едната страна няма контакт между зъбите при затваряне,от другата има,но изпитвам болка,ако се опитам да стисна със зъби.
Преди 20 дни ми се появи болка зад ухото и към челюстта.
Отидох на зъболекар и той ми каза,че едва ли ме боли от зъб,по скоро захапката ми е много зле...,няма оклузия..и че трябва да се повдигне захапката.
Как е възможно това?Та нали точно с тази цел съм носила брекети...🤷♀

# 204
Аз съм абсолютно същия случай, сега повтарям лечение. Чела съм и съм писала тук по темата. Просто за мен нашите ортодонти не взимат предвид цялостната ситуация - не само зъби, ами положение на челюстите, оформяне на лицето, дихателна проходимост и тн. Едно разминаване на средната линия между горни и долни зъби, което се получава в 90% от случаите( много снимки и тук), което те изкарват чисто козметичен дефект, за мен се превърна с времето с асиметрия на долната част на лицето. Едни зъби дето все са им в повече, бързат да вадят и да сбутат всичко навътре, а не отчитат стесняването на дихателната проходимост. Не искам да правя реклама на инвизалайн, защото още не съм приключила лечението да си видя крайния резултат. Но както ги смятат за глезотия за по-леки случаи, така аз в момента всъщност лекувам именно позицията на долната челюст и липсата на контакт от едната страна. Там всичко е 3д, изчисленията са до всеки детайл, а не по импровизация на ортодонта от месец до месец този път къде колко да затегне. И най-вече, повече случаи са възможни за лечение без вадене на зъби. И без опасност от връщане напред заради липса на място - просто зъбната дъга се разширява настрани. Моят ортодонт с брекетите така и не беше разширил настрани - важното назад да бута всичко, а после контакта, не знам… за сметка на това, резците излезли от костта само венеца ги държи - на това те му викат “разширяване” и отваряне на място. И с брекети се движат до шести зъб, нямат начин да местят седми, който е основата на зъбната дъга. Алайнерите ми обхващат абсолютно всички зъби включително и седмите.

# 205
  • София
Благодаря много за споделеното мнение😊
Не ми се мисли за последващо лечение чесно казано...
Иначе съм напълно съгласна с вас.
Ще отида скоро на преглед при лекуващия ме ортодонт,за да чуя все пак какво мисли по въпроса.
Това не го очаквах след приключване на лечението,определено..

# 206
  • Варна
Аз съм абсолютно същия случай, сега повтарям лечение. Чела съм и съм писала тук по темата. Просто за мен нашите ортодонти не взимат предвид цялостната ситуация - не само зъби, ами положение на челюстите, оформяне на лицето, дихателна проходимост и тн. Едно разминаване на средната линия между горни и долни зъби, което се получава в 90% от случаите( много снимки и тук), което те изкарват чисто козметичен дефект, за мен се превърна с времето с асиметрия на долната част на лицето. Едни зъби дето все са им в повече, бързат да вадят и да сбутат всичко навътре, а не отчитат стесняването на дихателната проходимост. Не искам да правя реклама на инвизалайн, защото още не съм приключила лечението да си видя крайния резултат. Но както ги смятат за глезотия за по-леки случаи, така аз в момента всъщност лекувам именно позицията на долната челюст и липсата на контакт от едната страна. Там всичко е 3д, изчисленията са до всеки детайл, а не по импровизация на ортодонта от месец до месец този път къде колко да затегне. И най-вече, повече случаи са възможни за лечение без вадене на зъби. И без опасност от връщане напред заради липса на място - просто зъбната дъга се разширява настрани. Моят ортодонт с брекетите така и не беше разширил настрани - важното назад да бута всичко, а после контакта, не знам… за сметка на това, резците излезли от костта само венеца ги държи - на това те му викат “разширяване” и отваряне на място. И с брекети се движат до шести зъб, нямат начин да местят седми, който е основата на зъбната дъга. Алайнерите ми обхващат абсолютно всички зъби включително и седмите.
Голяма част от написаното от вас за брекетите и алайнерите не е така.
Брекети се поставят и на седмите зъби, дори и на мъдреците може, стига размера на челюстите да позволява подреждането им. С Инвизалайн не може да се разшири челюстта. След пубертетния растеж челюстите не нарастват и можем да подреждаме зъбите в определен размер челюст. Когато общия размер на зъбите е много по-голям от размера на челюстта се налага редуциране броя на зъбите. Не защото ни е приятно да вадим зъби.
С подобни постове заблуждавате хората. Моля пишете неща, които са проверени и доказани.
Д-р Аврамов

# 207
Здравейте, радваме се, че форумът се следи от квалифицирани специалисти. Бих искала да кажа, че не получихме информация от Вас, защо почти винаги средната линия се разминава след лечение с брекети. По отношение размера на челюстите и зъбите - аз съм и такъв случай, почти бях отишла да ми вадят зъби, докато консултацията с 2 оклузидонта, които ме разубеждаваха. В това време, ортодонтите, с които се консултирах, дори ме насочваха за хирургия на челюстите - толкова е голямо разминаването при мен челюсти и зъби по размер. По отношение разширяването на челюстта, всички сме наясно, че най-много успех ще има в ранна възраст. Но в моя случай дори подреждането на самите кътни зъби позволява “разширяване” чрез корекция на наклона и посоката им, и дори позицията им спрямо костта. Не получихме също така отговор, в каква част от случаите с брекети е възможно преместване на седмите зъби или кътниците, и каква част от пациентите позволяват такова поставяне. И дали въпросните последни зъби се местят също, или се използват за опорна точка. Защото при мен не беше възможно поставяне на брекети на седми зъби, дори и на пръстен на шести не можеше. Мненията ми са базирани на имформация от лекари специалисти от чужбина, които представят случаи на reverse ortodontics - пациенти с вадени зъби и приключило ортодонтско лечение, които правят ново лечение с цел разширяване на усмивката, отваряне на място и импланти на мястото на преди извадените зъби, естетичният ефект е огромен

# 208
Каквото и да си говорим, винаги е по-добре да се разшири челюстта и да се наместят всички зъби, а не да се вадят, особено при деца. Поставяне на брекети на мъдреци - може, да, но колко ортодонти ще си го позволят? Това са последните зъби в зъбната дъга и изключително трудни за местене. А това, което е писала Zabraven Profil ми е познато и на мен, а именно изтегляне на резците напред и излизането им от костта, което не само е неестествено, но и неустойчиво.

# 209
  • Варна
Каквото и да си говорим, винаги е по-добре да се разшири челюстта и да се наместят всички зъби, а не да се вадят, особено при деца. Поставяне на брекети на мъдреци - може, да, но колко ортодонти ще си го позволят? Това са последните зъби в зъбната дъга и изключително трудни за местене. А това, което е писала Zabraven Profil ми е познато и на мен, а именно изтегляне на резците напред и излизането им от костта, което не само е неестествено, но и неустойчиво.
Не е точно така. Разширението на зъбната дъга си има лимити. Затова и при тежко струпване и сериозна липса на място се налага ваденена зъби. Като е по-добре останалите зъби да са в правилна позиция и корените им да са в кост, отколкото да съберем всички зъби и корените на всички да са покрити само с венец.
При децата вадене на зъби се налага рядко,  защото имаме очакван растеж.
Растежа на  лицевия скелет при момичетата приключва някъде към 15 годишна възраст, а при момчетата към 16г   Тази разлика е заради по-ранния пубертет при момичетата.

Общи условия

Активация на акаунт