Майчинството счетоводно - 89

• 31 331
  • 731
  •   1
Отговори
# 15
Здравейте😊 Работя като разследващ полицай. Сега съм в 30-дневен болничен, издаден от ЛКК. В него като основание е упоменато "заплашващ аборт". Информирала съм устно началника на отдела. Въпросът ми е трябва ли по някакъв начин да уведомя писмено работодателя затова, че съм бременна?

# 16
  • София-Младост
Не мисля. Има ли го като изискване за вашия отдел, или за поста ти ...

babymonkey
Тук може да подаваш по ел. път с ПИК от НОИ
https://edelivery.egov.bg/Profile

# 17
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!
Предварително се извинявам, че ще ви занимая с често срещан казус, но инфото, което намерих до момента не ме задоволява, а нямам възможност да чета кой знае колко, понеже имам кратък срок за реакция.
Моят случай е следният - застъпват ми се майчинствата. Сънът ми се роди на 08.01.2020, а бебето се очаква за 02.12.2021 г.
Докторът ми предлага болничен, но счетоводителката на фирмата се опита да ми обясни, че ако изляза болничен, сумата която се изплаща ежемесечно ще намалява и едва ли не няма смисъл, защото последните месеци ще взимам по-малко пари. Ситуацията с осигуровките ми е следната - 2019 година до около средата бях осигурявана на половинка договор, след това, от около 6-ти месец на цял, на МРЗ. Август месец излезнах болничен заради тежка бременност и виждам, че в НОИ осигуровките ми са под МРЗ. Нямам точно спомени, но болничния ми беше около 300 лв, после излязох 45 дена преди раждане и ми прави впечатление, че през първата година на майчинството, осигуровките ми отново не са на МРЗ, а под нея.

Интересува ме:
1) Реално, наистина ли намалява стойността на болничния, имайки предвид, че като направя справка в НОИ, осигуровките ми са на база МРЗ, а не на база майчинството - 380 лв?
Мисля си, че няма как да взимам болничен под 300 лв, имайки предвид, че към момента стойността на осигуровките са повече от колкото при предишната бременност. 

2) Все още ли е валидна възможността за получаване на 50% от 380 лв по време на болничен? Да, валидна е

3) Какъв процент от осигурителния доход се изплаща при този болничен, по време на бременност? 70 или 80%? Първи пост - това си е болничен за Общо заболяване.

Хиляди благодарности за отделеното време, ще ви бъда адски благодарна ако можете да ми разясните, защото до момента не успях да получа изцяло яснота по въпросите ми....

# 18

Здравейте, някой има ли представа, дали правилно е изчислено дневното обещетение за последния болничен, който е 45-дневния преди раждане. Аз разбрах, че другите досега са 80%, а 45-дневния е 90%, но не виждам разлика в сумата... Дали не са го изчислили правилно от НОИ?

# 19
Мамасита, не знам в твоя случай как е, но при мен последният болничен за общо заболяване го бяха изчислили на по ниско среднодневно и докато се чудех защо така и да звъня ли да питам, ми го преизчеслиха и ми преведоха разликата.

# 20
Благодаря, Iren! Странно ми е, че пише, че е изплатен, при положение, че месец май не е приключил. Ще следя дали ще го преизчислят и ще звънна да питам все пак, ако не го направят.

# 21
Здравейте, скъпи мами! Simple Smile
Имам въпрос свързан с документите по излизане в болничен 45 дни преди раждане. Самият болничен лист, поправете ме, ако греша, се издава на конкретната дата, която е посочена като 45 дни преди термина. В същия този ден ли се подготвя и обменната карта, или е необходимо тя да бъде изядена по-рано.
Също, какъв е срокът, в който трябва да представя болничния лист пред работодател (някъде четох, че става дума за два работни дни)?
Въобще, ако има някой, който скоро е минал по този път, нека сподели. За мен това е първо раждане и не съм наясно с куп неща, затова ще съм благодарна да споделите! Blush

# 22
  • София-Младост
Болничният лист може да бъде издаден и по-късно със задна дата. Ако не го предадете веднага на работодателя, важно е да го уведомите все пак.
обменна карта...това сигурно е за раждането

# 23
  • София
Здравейте,
Влизам тук - https://apps2.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/ReportEGNPOPDOO2012_3.aspx , за да проверя дали вече е предаден болничния ми в НОИ, но ми дава “грешен/некоректен ПИК”, значи ли това, че още няма данни? Защото другите линкове в НОИ ми ги отваря.

# 24
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Влизам тук - https://apps2.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/ReportEGNPOPDOO2012_3.aspx , за да проверя дали вече е предаден болничния ми в НОИ, но ми дава “грешен/некоректен ПИК”, значи ли това, че още няма данни? Защото другите линкове в НОИ ми ги отваря.

Не, щом ти отваря другите справки и тази трябва да ти я зарежда, а не да ти дава това съобщение.
Виж дали не си запомнила нещо друго или главни/малки букви.

# 25
Ами... признавам си, мен хич ме няма в тези неща, затова моля за помощ за изчисление на болничен за бременност. Въпросът ми е кратък и ясен, от февруари съм в болничен за общо заболяване, когато искам да изчисля сумата, която ще ми бъде изплащана в сайта на КИК, каква сума попълвам за съответните месеци, в които съм била болничен? МРЗ ли?

# 26
Здравейте,
По закон след като детето фактически започне да посещава детска ясла, то майчинството свършва, т.е. подава се декларация за промяна в обстоятелствата и майката трябва да се върне на работа или да си вземе платен или неплатен отпуск.
Любопитно ми е какво става, ако майка по майчинство в периода от 1 до 2 г. на детето, го пуска на държавна детска ясла, НО не съобщава на работодателя си този факт и съответно работодателят не подава декларация за промяна в обстоятелствата?

# 27
Мамасита, не знам в твоя случай как е, но при мен последният болничен за общо заболяване го бяха изчислили на по ниско среднодневно и докато се чудех защо така и да звъня ли да питам, ми го преизчеслиха и ми преведоха разликата.

Може ли да се звъни за предишен месец? Примерно за март? Криви ми излязоха сметките аз какво смятах че ще преведат и какво преведоха в действителност... Или съм закъсняла и няма как?

Здравейте, скъпи мами! Simple Smile
Имам въпрос свързан с документите по излизане в болничен 45 дни преди раждане. Самият болничен лист, поправете ме, ако греша, се издава на конкретната дата, която е посочена като 45 дни преди термина. В същия този ден ли се подготвя и обменната карта, или е необходимо тя да бъде изядена по-рано.
Също, какъв е срокът, в който трябва да представя болничния лист пред работодател (някъде четох, че става дума за два работни дни)?
Въобще, ако има някой, който скоро е минал по този път, нека сподели. За мен това е първо раждане и не съм наясно с куп неща, затова ще съм благодарна да споделите! Blush

Болничния може и на тази дата (45дни преди термин) или по-късно. Примерно ако се пада в събота или неделя. При мен беше така. Другите документи на мен ми ги дадоха някъде полувин месец преди термин. Иначе за срока за предаване, ако се уведоми работодател може и няколко дни по-късно но си зависи дали работодателя е съгласен така.

# 28
Babymonkey, според мен може, ако има разлика ще ти я преведат.

# 29
  • София-Младост
Здравейте,
По закон след като детето фактически започне да посещава детска ясла, то майчинството свършва, т.е. подава се декларация за промяна в обстоятелствата и майката трябва да се върне на работа или да си вземе платен или неплатен отпуск.
Любопитно ми е какво става, ако майка по майчинство в периода от 1 до 2 г. на детето, го пуска на държавна детска ясла, НО не съобщава на работодателя си този факт и съответно работодателят не подава декларация за промяна в обстоятелствата?
  Става "интересно" след време...когато се засекат нещата, защото градините дават инфо за децата и ще се наложи да връщате сумите, които са ви превели.

Общи условия

Активация на акаунт