Майчинството счетоводно - 89

• 31 361
  • 731
  •   1
Отговори
# 75
Щом е първичен би трябвало да извадиш 3 дни, които са за сметка на работодателя. Тях смяташ ли ги?

# 76
Щом е първичен би трябвало да извадиш 3 дни, които са за сметка на работодателя. Тях смяташ ли ги?
Не съм ги смятала тези 3 дена, попринцип знам че те плащат от фирмата,за стажа ми от 10 г. ми се е налагало да си взема болничен 3-4 пъти и то по 1-2 дни, просто през 2019г заради операция бях в двумесечен болничен и от Човешки ресурси на фирмата ми обесниха че за болнични над 14 дни отпада задължението на фирмата да плаща първите 3 дни и всичко се плаща от НОИ. И за това сега го смятам по този начин и не ми излизат сметките.

# 77
Това го чувам за пръв път. Сигурна ли си, че просто не са ти казали така, с надежда че поради дългия болничен, няма да усетиш +/- 3 дни. Нека и друг да даде мнение.

# 78
И аз само да попитам от 26.04 съм в майчинство. Днес получих 195лв, а още кога да очаквам?

# 79
И аз само да попитам от 26.04 съм в майчинство. Днес получих 195лв, а още кога да очаквам?
Парите за м.май ще ги получиш след като изтече месеца в началото на другия. Най-лесно се следи с ПИК код от НОИ.

# 80
  • София-Младост
Не съм ги смятала тези 3 дена, попринцип знам че те плащат от фирмата,за стажа ми от 10 г. ми се е налагало да си взема болничен 3-4 пъти и то по 1-2 дни, просто през 2019г заради операция бях в двумесечен болничен и от Човешки ресурси на фирмата ми обесниха че за болнични над 14 дни отпада задължението на фирмата да плаща първите 3 дни и всичко се плаща от НОИ. И за това сега го смятам по този начин и не ми излизат сметките.
Няма такова нещо! Дали е болничен за 5 дни или за 50, винаги има едни 3 работни дни за сметка на работодателя.

# 81
Със сигурност многократно е обсъждано, но да попитам направо тук: Ако на бременна в 15 г. с. и се наложи да използва болничен до края отразява ли се на майчинството и как точно? /Освен, че в тези месеци ще получава 80 % от брутното си възнаграждение./ Трябва ли в периода на болничен сама да си внася за здравна осигуровка и къде се прави това?

Последна редакция: ср, 19 май 2021, 12:01 от Vi_To

# 82
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Със сигурност многократно е обсъждано, но да попитам направо тук: Ако на бременна в 15 г. с. и се наложи да използва болничен до края отразява ли се на майчинството и как точно? /Освен, че в тези месеци ще получава 80 % от брутното си възнаграждение./ Трябва ли в периода на болничен сама да си внася за здравна осигуровка и къде се прави това?

Това в скобите не е точно така - за справка първи пост.
Ще се отрази, ако доходът за предходните 18 месеца е с голяма амплитуда, ако е един и същ - няма.
Здравните о-ки се внасят от работодателя.

# 83
Здравейте, в майчинство съм, втората година. Имам намерение, да напусна сегашната ми работа и да почна нова.
Въпросите са ми :
1.като сменя паботодателя, ще продължавам ли да имам право на половин майчинство?
2.ако на новата работа съм на договор, с изпитателен срок, проблем ли ще е записването на детето в ясла, като в момента на кандидатстване съм била на постоянен договор, в майчинство?

# 84
  • София-Младост
Здравейте, в майчинство съм, втората година. Имам намерение, да напусна сегашната ми работа и да почна нова.
Въпросите са ми :
1.като сменя паботодателя, ще продължавам ли да имам право на половин майчинство?
2.ако на новата работа съм на договор, с изпитателен срок, проблем ли ще е записването на детето в ясла, като в момента на кандидатстване съм била на постоянен договор, в майчинство?
1. Да, след подаване не необходимите документи.
2. Не би трябвало

# 85
С риск да задам вече задаван въпрос - искам да попитам при представянето на 45 дневния болничен преди термин пред работодателя, трябва ли и да се попълва нещо допълнително? Знам че се попълва декларация, но сега ли трябва или вече като изтекът въпросните 135 дни. Не мога да се свържа със счетоводителката да ми обесни, че ми е първа бременност.

# 86
  • София-Младост
Ако не си декларирала банкова сметка, попълваш и прил.1. Ако си го правила и вече са ти изплащани болнични, не е необходимо. Предава се само болничния.

# 87
  • UK
Дали в тази тема може да задам въпрос свързан със ЗО, различен от майчиство и тн?

# 88
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Дали в тази тема може да задам въпрос свързан със ЗО, различен от майчиство и тн?

Да, ще пробваме да отговорим.

# 89
  • UK
Мерси!

Оказа се, че когато сме напускали страната само ММ е подал деклараци за прекратяване на здравните осигуровки, аз си мислех че и аз съм подала. Сега имам задължения към НАП, дали със задна дата мога да подам тази декларация и въобще имали някакъв начин да си спестя това плащане.

Общи условия

Активация на акаунт