Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 33 322
  • 748
  •   1
Отговори
# 300
В сайта пише,че семейните профили ще се отключат след 14:00 часа.
Ооо чудесно, пише, че ще искат документи само за критериите, които не се проверяват служебно, ДАНО!

# 301
И аз се чудя в нашия списък имаше около 50 деца с 13 точки Сега класираните плюс некласираните са около 40, всички бяха по първо желание. Възможно е да са новорегистрирани, ама десет в първа яслена ми е малко чудно....

# 302
Ооо чудесно, пише, че ще искат документи само за критериите, които не се проверяват служебно, ДАНО!

Да,не съм дочела, благодаря.

# 303
  • Beyond the stars

Те и трудовия статус спокойно могат да го проверят, та не разбирам твърде разходката за записване, ама нейсе.

alen mak за ясла - 60 дни от 15.09, за ДГ - един месец. Реално в настоящата ситуация - до приключване на епидемиологичната обстановка. Няма да отварям тема колко родителите се възползваха от този момент да пазят места.

fatalina определени са в Наредбата - сирак, дете с един родител , дете с родител с ТЕЛК и т.н.

# 304
  • София
Искам да попитам каква е идеята за "пазене на място"? Разбирам, че преди е имало точка от ясла за прием в ДГ, тя обаче вече отпадна с набор 2020. Обяснете ми защо има родители, които записват, но не пускат децата си на ясла/градина? Изключвам ситуацията с вируса сега. Питам по принцип

# 305
Има ли къде в системата да видя колко места са се освободили за последващи класирания предните години?

# 306
Има ли къде в системата да видя колко места са се освободили за последващи класирания предните години?

Не, най-добре следете системата за брой записани деца

# 307
Искам да попитам каква е идеята за "пазене на място"? Разбирам, че преди е имало точка от ясла за прием в ДГ, тя обаче вече отпадна с набор 2020. Обяснете ми защо има родители, които записват, но не пускат децата си на ясла/градина? Изключвам ситуацията с вируса сега. Питам по принцип
Не съм допроучила за предимството и не мога да кажа дали е така, тук казаха, че автоматично минават от яслата в градината, както беше и преди 10 години, ще проверя. Иначе, на въпроса - в общия случай детето е твърде малко, за да тръгне веднага. Нали едно е да е родено през януари, друго - декември при тръгване от септември.

# 308
Защото е твърде малко, за да посещава, примерно. Ако сте имала дете в системата, знаете какво е. Грижата в повечето случаи не е на ниво, да го кажа възпитано...

# 309
  • Beyond the stars

Ако детето е в ОДЗ преминава автоматично от ясла в градина, та така можеш да си използваш примерно втората година майчинство + да си го гледаш до 3 години, пък в същото време детето да има място.

Моето го пуснах на 1,1 година по всички правила на системата, с отлагане 60 дни. Та който мисли, че детето е малко за ясла, просто не трябва да кандидатства според мен.

# 310
Аз също съм на мнение, че ако родителят има съмнение че детето му е готово за ясла, по -добре да не кандидатства изобщо. Има родители за които връщането на работа след 1г е жизнено важно.

# 311
Да, и с това автоматично преминаване, ще си намери място "ама друг път", ако кандидатства по-късно. Какъв е проблемът на другите с отлагането на посещенията в ясла на класирано дете? Вълшебство, как така хем на градина, хем отпуск?

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 12:32 от alen mak

# 312
  • Beyond the stars
Ако е регламентираното по Наредба отлагане - никакъв проблем.
Иначе очевиден - при условие, че явно може да се гледа вкъщи заема място на дете, което се нуждае от него точно сега и чийто родители плащат по 600+ за частна ясла, докато някой си гледа детето вкъщи и "пази място".
Да, знам - системата го позволява, което не го прави по-ок от морална гледна точка.

alen mak майчинство/отпуск се прекратява с постъпването на детето, не със записването. Та може хем да си майчинство, хем да е записано, но да не е постъпило.

# 313
Моето дете е родено 12.2018. Лудо по всички шевове и изискващо много внимание. За 1ва яслена дори и не си помислих да кандидатствам. Да пусна такова трудно дете еле на 9м или 11. За 2ра яслена шансът ни беше 0.02%. не я й приеха. Не съм си и помисляла да излъжа и да заема нечие място. Не, че има кой да я гледа и да ми помага. На 1г като беше се върнах на работа и с ясно съзнание плащах на жена да я гледа... Просто защото е толкова трудна и все още. Сега я приеха на градина и изтръпвам от нерви дали ще успее да се адаптира (ходи на частна градина, но там е различно като грижа от към брой учители на дете).

# 314
Ако е регламентираното по Наредба отлагане - никакъв проблем.
Иначе очевиден - при условие, че явно може да се гледа вкъщи заема място на дете, което се нуждае от него точно сега и чийто родители плащат по 600+ за частна ясла, докато някой си гледа детето вкъщи и "пази място".
Да, знам - системата го позволява, което не го прави по-ок от морална гледна точка.

alen mak майчинство/отпуск се прекратява с постъпването на детето, не със записването. Та може хем да си майчинство, хем да е записано, но да не е постъпило.
Постъпването може да се отложи 60 дни само, т.е.после не може отпуск, нито до 2, нито до 3 г. И каква е гаранцията, че точно на тези родители, на които им е жизнено важно, детето ще бъде изтеглено на жребий? За месец-два-три... На колко от тези родители ще им е жизнено важно и достатъчно? Разбирам афекта от липсата на места за приемане, но не бива той да се прехвърля и на други, нормални, човешки въпроси.

Общи условия

Активация на акаунт