Страсти – градините в София, кампания 2021/2022 - тема 1

• 32 939
  • 748
  •   1
Отговори
# 705
Аз не разбирам следното - дори и да е прието това дете законно през РГ, то защо е насочено точно към тази детска градина, при положение, че броят деца е бил вече голям. Защо не е насочено към ПГ в училище, например? Може би училището не е на 100-300м от дома на майката?

Броят на децата е голям навсякъде, така че това не е кой знае какъв аргумент.

Предучилищната в задължителна от 5г., в училище масово е само за 6-годишни (аз поне знам само едно училище с ПУ за 5-годишни и е в съвсем друг район) и те са с режима на първокласниците - на чинове, хранене в стол, няма спане на обяд, няма излизане на площадка, а само в училищния двор. Мен примерно това идеално ме устройваше, но не всички деца са готови за такъв режим.

# 706
Кое не разбрахте, вие, дето още питате?
Жената е юрист.
Прочела си е закона.
По търсила си е правата по законния начин.
След което се е присъединила към СБНМ, за да се бори за всички деца 💐 Вашите включително, дори и да не го разбирате и оценявате 🥴

# 707
  • София
Не разбрах защо детето е пренасочено на място, в което групата е препълнена и имало ли е по това време друго с по-малко деца или не. Не разбрахме и по коя точка е прието детето. След като е юрист, най-лесното е да се посочи коя е тя.
Аз също не разбрах защо е този език и тези обиди към Антонина Кенова. Не си представям човек, който говори по  начин, да представлява интересите на родители и деца на такова ниво. Не разбрах и защо се хвърлят обиди тук вместо да се влезе в групата, в която е поста, и да се изкаже позиция. Подозирам, че е.защото тук има съмишленици, с които да се плюе дружно. И не се очакват  мнения

Кое не разбрахте, вие, дето още питате?
Жената е юрист.
Прочела си е закона.
По търсила си е правата по законния начин.
След което се е присъединила към СБНМ, за да се бори за всички деца 💐 Вашите включително, дори и да не го разбирате и оценявате 🥴
Ами примерно за ясли и градини в София.
СНБМ не сме направили отделна група за ДГ във ФБ, пишем тук в страстната тема. Така правим от много години, още преди да се появи ФБ, на две места е излишно. Иначе аз чета групата на протеста от миналата година, мисля че там пишат и организаторките на сегашните протести, с едната мама се запознах на първия протест. Мамите от тази група понякога ме търсят за нещо на лични, но сред тях има и две юристки, та не съм им нужна много често.

Ще съм благодарна, ако някой от вас, който е в групата, където е публикувала "интригата" си, да качи моят отговор на глупостите й. Все пак, едва ли всички участници там, са участници и тук. Благодаря предварително

А какво пречи да влезете и сама да го напишете?
Обяснихме по-назад. Нямаме достъп до тези групи. Мен лично администраторът Кенова ме премахна.

Когато някой администратор премахва член на група, последният не вижда кой точно го е изгонил.

Последна редакция: сб, 05 юни 2021, 22:36 от Iveto_sr

# 708
  • СОФИЯ
Не разбрах защо детето е пренасочено на място, в което групата е препълнена и имало ли е по това време друго с по-малко деца или не. Не разбрахме и по коя точка е прието детето. След като е юрист, най-лесното е да се посочи коя е тя.
Аз също не разбрах защо е този език и тези обиди към Антонина Кенова. Не си представям човек, който говори по  начин, да представлява интересите на родители и деца на такова ниво. Не разбрах и защо се хвърлят обиди тук вместо да се влезе в групата, в която е поста, и да се изкаже позиция. Подозирам, че е.защото тук има съмишленици, с които да се плюе дружно. И не се очакват  мнения
 ....
На последните страници в темата на няколко места е посочен чл. 8 от ЗПУО. В чл. 8 от ЗПУО няма точки, а алинеи. Основанието е в ал. 1. Текстът в закона към настоящия момент е този.
Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 82 от 2020 г.) Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 4-годишна възраст на детето, като родителите избират една от формите по чл. 67, а държавата и общините се задължават да осигурят условия за обхват на децата в детските градини и групите за предучилищно образование. Преди последното изменение възрастта на детето беше 5 г.

Броя на деца в група е уреден в наредбата за финансиране.
Чл. 57. (Изм. - ДВ, бр. 31 от 2018 г., в сила от 01.01.2018 г.) След определянето на броя на групите броят на децата в групите може да се завиши с до 2 деца в група над максималния съгласно приложение № 7.
Чл. 57а. (Нов - ДВ, бр. 105 от 2018 г., в сила от 01.01.2019 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) В случаите, когато броят на децата в групите в детските градини, изчислен на базата на средна месечна посещаемост за период три последователни месеца, е по-малък от 12 - за яслените групи, и съответно 18 - за останалите групи, максималният брой на децата в групите може да бъде завишен над максималния по приложение № 7 или над определения по реда на чл. 57 с до 3 деца.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Завишаването на броя на децата по ал. 1 се извършва след решение на общинския съвет и при условие че са спазени здравните изисквания към детските градини, определени с наредба на министъра на здравеопазването, и изискванията на държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 2019 г.) Решението на общинския съвет по ал. 2 се взема за период една учебна година само в общини с недостиг на места в детските градини.

Съгласно отменените правила на РГ за прием броят на децата, които може да се приемат през тази РГ беше до две в група. Броят се следи от СО. На всяко заседание един от експертите следи по изготвена от тях таблица. Имало е случаи при които местата в определено ДГ са били запълнени до тази максималност и на родителя се е предлагала друга ДГ. РГ работи от 2008 г., а може и от 2007 г. да е било, не помня точно. РГ за прием спря да съществува след решение на ВАС.

Ако Кенова иска да каже нещо на някого от СНБМ, тук в БГ МАММА е мястото. Достатъчно публично и общодостъпно е, за разлика от затворени групи във ФБ.

# 709
Понеже и аз съм цитирана...
Не познавам майката-член на СБНМ, но жената се представи с името си и всеки е свободен да се информира допълнително ✌️
Не познавам и другите дами от СБНМ. Освен тук във форума не съм общувала с тях ✌️ Била съм на протест, който организираха майки във форума преди много години за недостига на места в ДГ... Един ужасно студен февруарски ден... А не ме касаеше лично...
Иначе не ползвам фейсбук и не мисля, че там трябва да се нищят драмите ✌️
Тук има модератори независими от страните все пак.
И моля - посочете къде плюя

# 710
  • СОФИЯ
irchick, сещам се за кой протест говориш. Той не беше за ДГ, а за размера на обезщетението /майчинството/ втората година "За мен бюджет няма, да му мисли мама". Бебетата, които тогава влязоха в НС с майките си сега са ученици. А някои от майките вече и не живеят в БГ. Поддържам контакт с някои от тях.

# 711
Ауууу вярно 🤕
Пак не ме касаеше, щото моето беше по-голямо и не планувах второ... Еййй млади, хубави години 🥰

# 712
Ивето, мама Сання за пореден път е посочила за кой член става въпрос.
Ама то трябва да се чете.
И  MRS Jan обясни няколко пъти в последните 5 страници.
Дано вече няма неразбрали.
Постове с номера: 650, 672, 675, 681, 686

Последна редакция: нд, 06 юни 2021, 07:29 от ver4eto_sv

# 713
  • СОФИЯ
В пост № 648 е снимката от ФБ. Там е посочен Протокол №89/10.07.2019 г. Този и още няколко протокола от заседанията на РГ не се отварят в раздела на ИСОДЗ, не знам как са прехвърляли данните откакто сайта е в новия си вид. Лично ще го поискам на следващото заседание, за да видим какво пише в него. Проверихме и в електронната поща на СНБМ. Този протокол не ни е изпращан от СО, явно никой от сдружението не е присъствал на това заседание. С оглед датата е напълно възможно, всяка година в първата половина на юли аз ходя на дълга почивка. През 2019 г. членове на РГ от СНБМ сме били аз и тогавашният председател на сдружението. Всички тези уточнения и упражнения не са нужни, при положение че приемът не е в нарушение на нищо. И съвсем не е единственото дете на 5 г., което е прието в ПГУ след заявление на родител. Във въпросната група във ФБ някой обърнал ли е внимание на родителите за това им право? При липса на сериозно основание, просто явно се търси изкуствена причина за конфликт. Редно е инициаторът да си заяви неясните твърдения до субектите за които се отнасят. Ако му е толкова неприятен този форум, може да ни пише и по електронна поща bg_maiki@abv.bg

# 714
Момичета , не позволявайте да ви "разделят" . Стратегията " разделяй и владей " винаги работи  , врагът не е тук между нас , връгът е в общината . Повече от 10 години слушам как "ще има нови детски градини след 3 години " , но такива не виждам . Още преди да се роди дъщеря ми през 2012 г имаше сериозни проблеми , още тогава се " строеше " , търсеха се общински сгради и т.н. Сега , на този етап проблема не е решен , а е много по - зле от преди . Никой не може да ме убеди , че за толкова години не  можаха да намерят решение , общината с най - голям бюджет не е могла да се справи , защото не се работи по отстраняването на проблема , а най - вероятно има отклоняване на едни пари . Можеха да се построят и детски градини , можеха да се направят програми за детегледачки , можеше да се направи програма за обещетение на родителите , която да е по - достъпна и за повече родители , но вместо това се правеха безумни ремонти и ремонти на ремонтите , строяха се " златни кенефи " , неизползваеми ... , хвърляха се пари за щяло и нещяло . Мога да продължа да пиша и да пиша , за всички абсурди , които бяха стабилно подплатени с мнооого пари , но няма смисъл , защото всички ги виждаме . Пак казвам , врагът не е между нас , а е в общината . Най- лесно е , ще се обвиняваме една друга и какво ще стане накрая - нищо , отговорните пак ще се измъкнат , пак ще се краде безобразно и проблема ще се замита постоянно .

# 715
  • СОФИЯ
Истината е, че трябва да се наложи огромен натиск от обществеността в София и другите големи градове за нови детски градини и освобождаването на заетите такива от други частни и държавни/общински субекти. ...
Неведнъж от СНБМ сме писали по въпроса, просто това е последният пост от тези дни, който ми попада в темата. Проблемът е, че повечето родители се включват с някакви действия, /често само виртуални/, само в периода в който са лично засегнати. Повечето родители с приети в ДГ деца за съжаление няма да пишат в следващата страстна тема. Тези с приетите сега в 1 клас също няма да са особено активни при класирането следващата година.
А в конкретния махленски случай няма как да се говори за разделение или различни позиции и аргументи, във връзка с предложения за решаване на някой важен въпрос. Проблем е напр., че организациите не се обединяват около предложението за компенсации от 10месечна възраст. Или за увеличение размера на обезщетението за отглеждане на дете втората година. Бързо ще дойде и следващата есен, когато ще се обсъждат и гласуват ЗБДОО, ЗДБ и бюджета на СО. Пак няма да заложат достатъчно средства за подкрепа на децата и отговорното родителство. Много от организациите получават финансиране и имат служители на трудов договор, сред тях разбира се има и свестни, разумни хора, но явно не това са въпросите по които работят.

# 716
Последните 3 месеца от Столична община направо луди ни направиха с тази бъгава нова система!
Почти нон стоп има проблеми около нея. Имаше огромен проблем с голямото класиране за ДГ, сега има огромен проблем и с голямото класиране за училищата. Преди класирането са изтривали кандидатури на деца. Направо скандално. Това не е описано нито в алгоритъма, нито в наредбата!

Защо обаче Кенова точно сега реши да оповестява случай (до колкото разбрах случаят е от преди 2 години) не ми стана ясно.
Скрит текст:
За себе си ми е ясно, но не желая да ангажирм никой с моите размисли.

За мен лично сега борбата трябваше да е за наистина равен достъп на висчки деца до системата, но явно пак всеки трябва да се спасява по еденично! Ние родителите обаче отново им се хванахме на въдицата и започнахме да се караме за някакви глупости Sad!
Последните месеци трябваше да се работи по подобряването на комуникацията на Дирекция образование с родителите, но това също не се случи. Нямам идея защо.
Масово родителите търсят помощ из изтернет пространството и хората си разрешават по този начин дори и технически проблеми! Което за мен лично е потресаващо!
Не са се променили много неща от към комуникация от последните 10г, което е много жалко!
А сега дори и родителските организации не са еднни, което не е добре за децата...

# 717
Има едно тотално неразбиране и некомуникиране от страна на мнозинството хора, които не са пряко засегнати от липсата на места в градини, ясли и невъзможността да си водиш детето на близко училище/градина.
Отношението е леко презрително "Какво пък толкова искат, като имат деца, да си носят отговорност", като онази женица Анжела Димчева само изрази на глас това, което други мислят. Голяма част от по-възрастните и хората от по-малки населени места не могат да си представят какво е да липсват места в градини и ясли. Някои хора от големи градове не ги притеснява да плащат за частна и за жалост смятат, че всички трябва да са като тях или да се оправят някак.
Проблемите се отлагат година след година по няколко причини - горното неразбиране и очакването, че 1. Родителите не са толкова голям електорат; 2. Проблемите намаляват след като детето мине определена възраст.
Говоря като човек, който се занимава с комуникации. На юридическо ниво сигурно има много неуредици, но докато общини и държава не са изправени пред стената от натиск и докато няма масово разбиране от повече хора, проблемите няма да се решат.

# 718
Напълно съгласна с последните две мнения, вместо да се искат отговори и понасяне на отговорност от хората, на които това им е работата и за което им плащаме заплатите, масово отношението е или "не ме занимавай" или "може ли с детето да се регистрираме на твоя адрес, само докато мине класирането". Т.е. заравяне на главата в пясъка и спасяване поединично, като последното винаги е свързано с някакви грандиозни скандали, нерви и грозни думи. И вечният лайтмотив за гадните провинциалисти, които дошли и оставили горките софиянчета без ясли. И целия тоя цирк с нашите пари, докато се караме.

# 719
И малко допълнение - аз съм само в една ФБ група "Ваучери за неприетите деца...", където правиха опити да съдят СО за липсата на места. Съдът не иска да даде ход на делата, така че последно бяха писали, че ще се обърнат към ЕСПЧ.
Говорих с познати юристи. За съжаление яслите и градините така са описани, че няма как да задължиш общината да направи места за всички. Много важно - не са включени в социалните услуги. Не знам точните подробности, но приятелят ми (който се занимава със социални работи от известно време) каза, че не са включени в списъка със социални услуги и за да се накарат СО и другите да направят нещо, трябва да се включат. В последните две години текат големи промени по линия на социалните услуги, държавата излиза от много от тях.
Това, което мен  ме дразни и се чудя дали има някой, завел успешно дело срещу СО като лично засегнат - плащам данъци и на държавата, и на общината. Но услуга като ясла и градина не получавам. Общината я предоставя дискриминационно - в определени квартали, както и на хора, които са в определени социални групи, обичайно с много по-малко принос в данъчните приходи и общественото осигуряване. Нямам  против децата от такива семейста да имат места в градини, хубаво е за тях да се социализират. Но така направените критерии означават, че в много квартали нормално семейство никога няма да се дореди до ясла/градина. Т.е. общината ме дискриминира, защото не сме болни, с ТЕЛК, в рискова група, не съм самотен родител.

Общи условия

Активация на акаунт