Водомери и топломери с дистанционно отчитане

• 31 778
  • 248
  •   2
Отговори
# 240
Поне при нас и общият водомер собственост на СВ се отчита дистанционно /има поставен модул/ и вече не се отчита визуално на тримесечение.

# 241
Поне при нас и общият водомер собственост на СВ се отчита дистанционно /има поставен модул/ и вече не се отчита визуално на тримесечение.
И при нас общият водомер е с дистанционен модул и си го отчитат от СВ. Мисля, че преди 2 години са си го сменили. Знам, защото отврее навреме слизам да го погледна, защото преди няколко години на два пъти инкасаторката ни набутваше толкова много кубици вода, които изобщо не са навъртяни на общия водомер. Подавах жалби и оправиха нещата, но не знам дали подмяната с дистанционен водомер има общо с това или просто си имат кампания за подмяна.

# 242
От ковида насам си правя самоотчет, скоро ми връчиха Предписание,  че подлежи водомера на периодична проверка, ами добре. Мисля, че е тяхна работа, на  ВиК, да си правят проверките. Обаче за мое улеснение да съм си сменяла водомера с радио модул за дистанционно отчитане. Не мисля да го правя, да дойдат да си проверят каквото трябва и тогава ще реша. Аз нямам трудности да ме улесняват да сменям водомери.

# 243
От ковида насам си правя самоотчет, скоро ми връчиха Предписание,  че подлежи водомера на периодична проверка, ами добре. Мисля, че е тяхна работа, на  ВиК, да си правят проверките. Обаче за мое улеснение да съм си сменяла водомера с радио модул за дистанционно отчитане. Не мисля да го правя, да дойдат да си проверят каквото трябва и тогава ще реша. Аз нямам трудности да ме улесняват да сменям водомери.
Не си права и не се инати, че ще ти излезе скъпо. Връчили с ати предупреждение и сега тече административен срок, след който, ако не изпълниш указанията, ще ти начисляват на база. Така е по закон и те го спазват.
Водомерът е тоя собственост и е твоя грижа, а не на дружеството, за разлика от ел. дружествата, където електромерите са яхна собственост и те си ги подменят и си им имат грижата.
Водомерите подлежат на проверка на всеки 10 години или на подмяна. Проверката се извършва от оторизирани фирми. Вомерът трябва да се свали и да се занесе за проверка. Това отнема няколко дни.
Другият вариант е подмяна.
Ако водомерът е за топла вода, трябва да бъде подменен с дистанционен задължително.
Ако е за студена вода, няма изискване за дистанционен.

# 244

Проверката не се прави на място, а ти го демонтират и вземат пари, после го връщат и монтират и пак вземат пари. И в болшинството случаи ти казват, че вече не е верен и пак си купуваш нов.
Затова практичният подход е направо да си намериш най-добра оферта за нов с монтаж и после 10 години си рахат.  И да си с дистанционно отчитане също е голямо удобство.

# 245
Ние сменихме водомерите края на номври, поради смяна на тръбите и изтичане на срока на самите водомери. По закон, до края на тази година топлите водомери трябва да са с дистанционно отчитане. За студените няма такова изискване, но решихме с ММ и двата да са Сименс, с дистанционно. Оказа се, че в Софийска вода, когато инкасатор отчита визуално, което е по-бавно и трудоемко, не се дължи такса за отчета. Но при дистанционно отчитане, което е бъзо и лесно, се дължи годишна такса от 50 лв. Пълно безумие, но явно са се присламчили към таксата, която събират топлинните счетоводители за дистанционния отчет.  Не си спомням добре, но май при тях нямаше такса отчет, когато отчитаха на място.
Намират си за какво да ни слагат допълнителни такси.
Решихме, поне за СВ да си отчита инкасатора, както до сега. Не, че таксата е кой знае каква, но някак не ни звучи логична, предвид улеснението, което създава.
За топлинния счетоводител нямаме избор, но за СВ все още имаме.

# 246
Оо много благодаря, знаех си, че тук ще е най-вярно предвид ситуацията, ще сменям, съгласих се.

# 247
Само топлият водомер трябва да е с дистанционно отчитане по закон. И по закон, на практика, трябва да ти го смени топлинния счетоводител (който ти отчита парното). На теория може и друга фирма, но моделът трябва да е "одобрен" от топлинния счетоводител. Времето, което ще загубиш да проверяваш конкретна външна фирма дали предлага топъл водомер, одобрен от твоя топлинен счетоводител, ще компенсира до голяма степен разликата в цената. Освен водомер се плаща и за монтаж, пломбиране и отчитане на данните към топлинния счетоводител. Ако всичко това го прави топлинният счетоводител, цената е за цялата услуга и е по-малко вероятно данните от стария водомер, данните от новия водомер (№, № на пломба, отчет на първоначалните показания) да се загубят или забавят по пътя към топлинния счетоводител.
Студеният водомер не е нужно да е с дистанционно отчитане, затова просто си избираш фирма от Интернет, говориш с тях, идват, монтират, плащаш и си готова. Добре е да знаеш, че трябва водомерът да го пломбират и да изпратят данните на Софийска вода. Повечето фирми за водомери за студена вода предлагат комплексна услуга - водомер, монтаж, пломбиране и изпращане на данните на Софийска вода.

# 248
Уточнение: да, водомерът за топла вода трябва да е дистанционен, но може да не се плаща на топлинния счетовдител за отчитане и предаване на данните към ВИК дружеството (като студена вода), а сами да си го отчитате както до сега.
Като топла вода топлинният счеводител си го отчита сам и не ви начислява допълнителна такса за това, а само таксата за дялово разпределение, която така и си върви.

Общи условия

Активация на акаунт