В момента чета...70

• 44 488
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
Дочитам "Олив Китридж" и наистина мисля, че е страхотна. По замисъл много ми прилича на "Човек на име Уве" - чрез случки от ежедневието на Олив, семейните връзки и отношенията с хората от нейната общност се разкрива характерът й и целият й живот. Разбира се стилът на Елизабет Страут няма нищо общо с емоционалното писане на Бакман и редуването на настроения, точно обратното е - спокойно и леко те въвежда в света на героите и ти предава внушенията, които иска да предаде, много е приятна за четене.  До някое време имах чувството, че не чета роман, а сборник разкази, но след средата на книгата историята придобива цялост. Лично аз много харесах Олив и въпреки че съм на възрастта на сина й, нямам никакви проблеми да я разбера и съпреживея с нея драмите и терзанията й.
Да спомена, че "Момчетата Бърджес" от същата писателка се намира на цена от 2 лв. в Сиела и някои други онлайн книжарници, така че си поръчах и нея.

Последна редакция: ср, 14 юли 2021, 10:34 от Rayna13

# 631
Започнах “Образована” и съм все още в очакване да ме заинтригува,ама…не се получава,100стр и буксувам….преди нея на един дъх прочетох Me before you и днес съм си свалила много хваления филм,та да е пълно удоволствието.Знам,че за много читатели си е слаба книжка,но накрая,признавам си,поплаках си на плажа тайно,не знам как се получи…както и с One day….много хубаво написани истории,хем комични,хем дълбоко човешки,запомнящи се…

# 632
Точно щях и аз да пиша за "Олив Китридж" Simple Smile
Аз съм сравнително в началото на книгата (на третия разказ - "Пианистката").
На мен също ми прави впечатление стила на писане на Страут - дистанциран, пестелив и премерен, лишен от емоции и дълбоки вълнения. Светът на Олив сякаш е изцяло издържан в цвят сепия. И въпреки цялата тази преднамерена обраност на изказа емоционалните внушения и образите са изключително силни!
Мисля, че ще се окаже една много "моя" книга.

# 633
  • София
И аз я имам, но чакам да и дойде времето да и се насладя максимално. За морето уж по-леки и ненатоварващи книжки си взех, но първата беше брутална. "The girl next door" мислех, че ще е лек и приятен трилър с малко елементи на ужаси, но ми се дойде в повече. Аз дето съм тренирана с Кинг, Крис Картър и сие, на моменти чак прескачах епизоди. А накрая прочетох че е по истински случай и съвсем се втресох. Не я препоръчвам за хора със слаби нерви и сърца, иначе си заслужава според мен.

# 634
Дидка, "Съседката" на Кетчъм ли имаш пред вид? Пълен кошмар е тази книга, още ме побиват тръпки от спомена за нея, както и за филма, защото аз и него си причиних!
Брутална история. Има много материал в нета по истинския случай. Доста я бяхме коментирали книгата в темата преди време... Изобщо не е за отмора.

# 635
  • Бургас
Присъединявам се към вашия "клуб".
В момента чета "Истории от 90-те" - сборник разкази (или по-скоро есета) на български автори. Действа ми много носталгично. Спомних си за детството и тийнейджърските си години, които минаха през 90-те. Хем ми е тъжно заради отминалите бедни години, хем ми е носталгично по детството.

# 636
Точно така се чувствах и аз, когато четох "Истории от 90-те". Научих и някои неща, които не съм знаела.

# 637
  • София
Дидка, "Съседката" на Кетчъм ли имаш пред вид? Пълен кошмар е тази книга, още ме побиват тръпки от спомена за нея, както и за филма, защото аз и него си причиних!
Брутална история. Има много материал в нета по истинския случай. Доста я бяхме коментирали книгата в темата преди време... Изобщо не е за отмора.
А да, не знаех че я има на бг. Наслуки я свалих, това ще ми е за урок. Много е гадна наистина. Все съм чела ужаси и кървища, ама това е брутално. Още повече, че за деца става дума.

# 638
Съседката е по действителни събития нали.
Аз първо гледах филма - после имаше една статия - та там подробно всичко . Някакъв сайт имаше за най- известните убийства . Преди 10 и кусур години четях подобни неща. Сега нямам нерви просто .
Загуба на време ми е да помня подобни неща.
И мен би ми било любопитно да прочета и всички предговори към Нищо - Кармен Лафорет.
Снощи пробвах да си направя статистика от какви националности са авторите , които съм чела в първо полугодие и мислех ще е лесно.
А то пълно разнообразие . 
Големи планове имах и май нищо не става . Нонфикшън пък хич не съм чела .

# 639
Започнах “Образована” и съм все още в очакване да ме заинтригува,ама…не се получава,100стр и буксувам….преди нея на един дъх прочетох Me before you и днес съм си свалила много хваления филм,та да е пълно удоволствието.Знам,че за много читатели си е слаба книжка,но накрая,признавам си,поплаках си на плажа тайно,не знам как се получи…както и с One day….много хубаво написани истории,хем комични,хем дълбоко човешки,запомнящи се…
Стигнах до около 140-та, прескочих 50-тина и пак не ми потръгна и се отказах. Може би по-натам ще я пробвам пак.
Джоджо Мойс ми е в списъка, аз по принцип пробвам всякакви жанрове, само фентъзитата са ми напълно извън обсега, но често не ми се получава. Но пък опитвам. "Без Хоуп" например не ми потръгна, но аз изобщо с Колийн Хувър не успях да се спогодя.

# 640
От Хувър съм чела Грозна любов или как се води там преди години електронно . То явно е бил любителски превод и после чудя защо книгата е с друго заглавие.
Но този жанр ми е извън зоната на комфорта и нещо не ми се получава.
Но чела съм де . Това -онова .
Джоджо  Мойс обаче не.
На мен Птицата с пружина ми тръгна от днес и май ще я приключа скоро .
Следващите ще са
Живи - Ю Хуа
и Нощта - Ели Визел

# 641
  • София
"Аз преди теб" е супер, следващите две са срам за авторката. По-слабо продължение на книга не съм чела през живота си.

# 642
Джоджо Мойс няма шанс да я прочета в този живот. Като ще е сантиментална история, предпочитам Кретиен дьо Троа Simple Smile

# 643
  • В полите на Пирин планина
"Аз преди теб" не е точно сантиментална... На мен ми хареса, а продълженията са голяма боза.

Аз чета "Тъмна дарба" на Александра Бракен - на 3-тата част съм вече. Готина поредица, макара и на моменти малко тийн. Simple Smile

# 644
Нощта е много добра, имай предвид, че се изчита на един дъх. Мен специално не ме остави на мира, може би на втория ден я бях приключила, но тя е кратичка. Сега се чудя и кумя на "Зората", но нещо не съм на такава вълна в момента, а и имам "Последна спирка Аушвиц" вкъщи, непрочетена още.
Проверих Кретиен дьо Троа, ама аз не обичам рицарски. За викинги и кралски династии също. От класиките по-скоро тип Дикенс и Юго, за простолюдието и тежкия живот, а не за буржоазия и двора.
Захванах "Свекървата" - от библиотеката ми е, случайно я мернах и нали тук бяхте писали за нея, та я забърсах.

Общи условия

Активация на акаунт