Американски колеж - двадесет и трета тема

• 57 687
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
  • София

Здравейте,

може ли мамите/татковците с колежани да споделите мнение как седи въпросът с дисциплината в колежа. И имат ли достатъчно време за подготовка колежаните, предвид натоварената програма?

В 8 клас имат достатъчно време за подготовка.
Държи се за спазване на дисциплината.

Може ли да разкажете повече за учебната седмица. Това, което виждам на 1-ва страница е че всеки ден имат часове от 8 до 15.30.

Тази година 8 клас учат в понеделник и петък до 13ч., останалите дни до 15,30ч.
Нямаха допълнителните неща, на които се бяха записали / поне моят осмокластник/, но те учиха почти цялата година ДО.
После си пишеше домашни, чете и така. Но не оставя днешната работа за утре Simple Smile Засега оценките са му отлични, дано и на файналите да се представи така Simple Smile
Относно дисциплината- днес го заболя коремът. За да напусне колежа, трябваше да мине през лекарския кабинет, оттам ми се обадиха, после да вземе разрешение от декана и чак тогава, да излезе. Мисля, че това също е свързано с дисциплината, поне ми се струва почти невъзможно, да бягат от час Simple Smile

# 91
  • софия
Дъждец, понеже знам, че имаме близки проблеми откъм здраве, ще ти разкажа какво и как правя аз.
Случвало се е няколко пъти да се събуди с главоболие, което по всичко личи, че няма да премине освен ако не се върне обратно в леглото. Тези мигренозни атаки са толкова лоши, че в такива случаи ни за правилник мисля, ни за нищо. Обаждам се в колежа, казвам, че предупреждавам за дете, което ще отсъства и те ме свързват с офиса на декана. Там обяснявам подробно и те си записват. Не винаги трябва да е бележка от лекар, понякога подробно обяснено от родител е достатъчно за мигрените. Отделно в здравната бланка която ви дават от лекаря на колежа в началото и те съветвам да си го напишеш и да обсниш - с аура без аура и тъй нататък.
Извинените отсъствия по болест са съвсем отделна бира от по принцип отсъствия - човек може да отсъства по много причини, не само по болест. То осем дни боледуване не са нечувано нещо- два пъти да излезеш от строя и ето ти ги , но всъщност не се и случва толкова често.  Искам да кажа да не се плашиш, никой няма да изключи детето.
Сериозните боледувания са въпрос на друг коментар, ми колкото е нужно толкова. (видях, че си видяла правилника, тълкуването е според медицинските лица, колежа няма да прави десекция - кое е сериозно, щом лекар казва кое.)

Иначе, вариант да се обадиш в деканата и те да не си отбележат ми се е случвал веднъж, но след като отидох при тях и възразих, взеха че си издириха по редичката кой кога е получил моето обаждане и се извиниха официално на детето (което беше решило, че аз не съм си свършила работата да предупредя). Много неприятна случка беше, но се впечатлих как за 15 минути направиха проверка в техен телефонен регистър на входящи обаждания.
Оттогава винаги скрийншот на разговора (но не е имало проблеми за да трябва да го позлвам)

Пробации и заплахи да не завършиш сигурно има, но те не касаят здравните ситуации. Все пак се прави разлика между хайванин и болен човек.

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 18:51 от Амели

# 92
И все пак - 58 отсъствия е лимитът за един срок. Почти две седмици от 18 учебни седмици в срока. Баналните болежки са 2-3 дена отсъствие. Грип, бронхит и пневмония са си сериозни заболявания. Мероприятия, организирани и предварително одобрени от АК (като участие в състезания извън колежа напр.) също не влизат в бройката.
И пак да кажа, не съм виждал колежа да прецаква някого, заради независещи от него причини. Напротив, често съм виждал да помага, даже извън задълженията си.

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 19:02 от Ezhko

# 93
  • София
Ежко, това че ти не си виждал, не значи, че няма такива случаи. Аз съм свидетел, за пробацията (не на моя син, но на негов приятел). Предупредено и уж разрешено отсъствие.

Последна редакция: пн, 07 юни 2021, 21:35 от Sharky*

# 94
  • софия
Офисът на декана звучи като едно жизнеутвърждаващо звено 😁 Имаме и едни ведри хора в Учебен отдел.
Все повече се стресирам какво трябва да се прави, защото някога ще се наложи, когато ще отсъства 🤔

# 95
  • София
За съжаление, налага се, обикновено тези неща са внезапни, неочаквани. Не е наистина лошо да се информирате какво се прави в тези ситуации, за да ви е спокойно на вас. Никой никъде няма да откаже отсъствие на човек, независимо училище ли е, работа ли е, ако се приложи необходимата документация.

# 96
  • софия
Офисът на декана звучи като едно жизнеутвърждаващо звено 😁 Имаме и едни ведри хора в Учебен отдел.
Все повече се стресирам какво трябва да се прави, защото някога ще се наложи, когато ще отсъства 🤔
Ти пък. Един телефонен разговор е разликата с предното ви училище, какво толкова....

# 97
Много благодаря на всички за отговорите!
Амели, точно това ме интересуваше.

# 98
Здравейте, относно следване в САЩ имам принципен въпрос към вече миналите по този път. Каква е разликата между това да си чуждестранен и местен студент в САЩ от гл.т. такси за следване и въобще какво е финансовото облекчение в това да си американски гражданин следващ в САЩ и чуждестранен студент в същия университет примерно. По-евтино ли е за американски граждани? Изключвам необходими документи, изпити, AP и т.н.
Въпросът ми е само от гл.т. такси (на база ваш опит)?
Питам, защото говорихме с консултант относно следване в САЩ и първият му въпрос е дали детето е американски гражданин. Сега се замислих дали има значение от гл.т. такси.

# 99
Разликата е при щатските университети и то за residents на съотвения щат. За частните университети разлика в таксите няма.

# 100
Здравейте,
Загледах се в календара на engage и там е посочено че на 28, 29 и 30 юни няма да имат часове /no classes/. Правилно ли разбирам, че са на училище всъщност до 25.06. /петък/?
Благодаря!

# 101
Здравейте,
Загледах се в календара на engage и там е посочено че на 28, 29 и 30 юни няма да имат часове /no classes/. Правилно ли разбирам, че са на училище всъщност до 25.06. /петък/?
Благодаря!

Може да нямат часове, но вероятно ще се връщат учебници и нетбуци.

# 102
  • София
Разликата е при щатските университети и то за residents на съотвения щат. За частните университети разлика в таксите няма.

Всъщност има:

1. На студентите американски граждани или dreamers се отпускат студентски заеми.
2. В CollеgeBoard си има цяла секция за попълване за горните две групи, за намаления на таксите, и не е ограничено само до щат или само до частен университет. За съжаление нямам представа какво съдържа тази секция, тъй като ние нямахме право да искаме никакви стипендии.

# 103

Всъщност има:

1. На студентите американски граждани или dreamers се отпускат студентски заеми.
2. В CollеgeBoard си има цяла секция за попълване за горните две групи, за намаления на таксите, и не е ограничено само до щат или само до частен университет. За съжаление нямам представа какво съдържа тази секция, тъй като ние нямахме право да искаме никакви стипендии.
Simple Smile Таксата си е такса
Скрит текст:
, от нея обаче може да има "субсидия", "заем" и "за отработване (в кампуса)", т.е. в офератата си пише пълната годишна такса и перата с " - " и крайната такса се вижда намалена с тези пера. Заема и отработване в кампуса бяха около 5% от голямата сума.

За граждани на конкретния щат има различна такса и конкретни изисквания за "уседналост", т.е. да си данъкоплатец в щата.

Попълнената в CollеgeBoard секция се ползва от някои университети (ако маркираш да е достъпна за тях), след като си чекнал при кандидатстването, че ще се нуждаеш от субсидия.
Други унивесритети имат техни си бланки и онлайн ситема за полълване (много приличат на тези в CollеgeBoard), като те са си директно в профила на кандидата в университета или се пращат по мейл...

Всеки университет си има на сайта секция Tuision and Aid с калкулатор, а оттам се избира първо "гражданин на щата", "не гражданин...", "International" Simple Smile Всичко е толкова индивидуално, че си иска проверяване университет по университет.

Не е по темата за АК, та затова слагам в скрит текст.

# 104
1)Таксата е еднаква за всички, изключая щатските университети, където има преференции за децата от щата.
2) Държавата има студентски кредити за американски граждани
3) Самите унита понякога отпускат кредит на студента и това е трудно ( , но не невъзможно) за чуждестранни студенти
 3)Някой университети въобще нямат стипендии за международни студенти. Почти всички щатски няма да имат, но има и топ унита, които нямат стипендии за интернешанъл.

За обажданията по тел за медицински причини. Одобрявам намесата на родителя и това че винаги е уведомен, когато детето му си тръгне по-рано от училище.

Изпуснала съм темата. Връщам се да ви чета

Тинки,
В Китай изключително много държат на образованието. Няма лигавщини. В някой от китайските унита се влиза по-трудно от Харвард ( повече деца се борят за едно място). Не бих подценявала човек, ръководил образователна институция в Китай. Титлите не са най-важно. Прилича ми на човек, доказал се с действия

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 20:21 от rosss

Общи условия

Активация на акаунт