Американски колеж - двадесет и трета тема

• 58 030
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Ивка, бяха изпратили полезна презентация преди РС.
Не е свързано с матурите в 10. клас.
Критериите за избор са интересите на детето.
Благодаря Simple Smile

# 121
ЗАЩО само в Сф трябва да се откриват хубави училища... като чета долното и сравнявам с “елитната” пловдивска гимназия, в която детето ми се записа с толкова желание, а часовете започват с “от вас нищо няма са стане”...
Ще се опитам да формулирам на кратко и моите впечатления за почти една година на родител с дете в колежа, дано да е от полза на децата и родителите на които тепърва им предстои да вземат решение дали да се запишат.
Относно учебния процес, Ежко го е описал добре, няма да се повтарям, само ще кажа, че не е необходимо да се притеснявате относно това дали детето идвайки от кварталното училище ще има нужда от частни уроци, за да навакса. Категорично не! Има си консултации в колежа и всеки който прецени, че има нужда може да се запише. Дъщеря ми заврши 7 клас в кварталното общинско училище, единствената разлика с останалите даца, голяма част от които са от частни училища, беше в нивото на английски език. Да, беше й по-трудно първия срок, но тя е упорита и с учене, и старание се справи. На PSAT, който правиха март, тя е в топ 10% по резултат.
Относно различността, според мен се забелязва и поощрява, разбира се да не е от вида описан от Ежко. Давам пример, дъщеря ми е изключително бъбрива и това й създаваше доста проблеми през изминалите 7 г., на всяка родителска среща бях порицавана как тя не спира да говори в час и т.н. Детето ми не се е променило през изминалата година, но на родителските срещи всички учители започваха с това колко слънчев и прекрасен човек е, добра, усмихната и лъчезарна, как заразява всички с винаги доброто си настроение и как отдавна не са срещали такова дете., чак след това започвахаме да си говорим за учебния процес. С това исках да илюстрирам разликата в отношението и преценката от различните учители, защото детето е едно и също Smiley
Съучениците й са изключително скромни, възпитани и земни деца, тези които познавам и тези за които ми е разказвала. Никой не се интересува от социалния статус на другия, не се коментират придобивки, едни други и т.н. Бидейки цяла година заедно в къщи чувах разговорите й с тях и искрено се забавлявах и им се възхищавах на разнообразието от теми които ги вълнуват и обсъждат. За това ги поощряват и преподавателите, показват им един различен начин на обучение: учителят по сайънс ги събира рано сутрин, за да гледат планети и звезди; учителката им по английски ги кани на кафе след часовете и си говори с тях за нещата от живота с часове; учителката по български език обсъжда с тях всякакви въпроси които ги вълнуват; учителката по физическо също и т.н.
Няма я тази дебела линия на разделение между учител и ученик. Децата не се притесняват да им пишат, да питат, да общуват с тях по всякакъв повод.
Ох много дълго стана при това от родител и дете, на които колежа никога не е бил самоцел, напротив.
Та с две думи, доволни сме, само имам аз едничка надежда все още, четейки вашите мнения, как колежа ги е направил организирани. Ей това ми е най-голямата мечта, дано да успеят, защото аз за 14 г. не успях Satisfied

# 122
  • София
Аз възприемам АК като Софийския аналог на ЕГ Пловдив. Пристрастна съм към втората като нейна алумна.

И в АК има такива учители, които не lift-ват децата (споменавали сме ги в темата). Единици са, но се помнят…

# 123
  • София
Навсякъде има "издънки". Вероятно в частните училища и родители, и ученици имат по-голямата свобода да се оплачат и да протестират срещу тях.
Другото е, че в АК, учителите от друга националност са доста. Те имат и по-различен манталитет (не всички де Wink ) Този манталитет в едни насоки се харесва от средностатистическия българин, но в други - не. Ето, всички много се стряскат в началото от правилника на колежа. Мои познати пък като чуха "твърде толерантните" разсъждения на дъщеря ми възкликнаха: "Ауу, в това училище са ѝ промили мозъка" Joy Няма как, уважението което искаме да демонстрират към нас, върви ръка за ръка и с това, което ние демонстрираме към другите.

# 124
ЗАЩО само в Сф трябва да се откриват хубави училища...
Защото хубавите училища, като АК, искат хубави условия, което означава:
а) достатъчно финансиране и съответно наличието на достатъчно на брой платежоспособни кандидати
б) достатъчно много мотивирани и способни ученици с добро основно образование и следователно достатъчно много хубави основни училища с достатъчно много завършващи ги деца (за което пак трябва а) )

С това не искам да кажа, че само в София има умни и образовани деца с платежоспособни родители. Просто София има 4-пъти по-голямо население от следващия по големина град в България и следователно около четири пъти по-голяма група от подходящи кандидати. И даже при тези условия едвам набира критична маса за ЕДИН Американски колеж. С помощ от провинцията.

Да попитам на свой ред: Защо най-желаните училища имат нещо английско, немско, испанско или френско в заглавието? Или в краен случай нещо математическо?

Последна редакция: нд, 20 юни 2021, 19:25 от Ezhko

# 125
Здравейте отново,
Имам 2 въпроса, различни сами по себе си:
1. Може ли един родител да запише детето без неговото присъствие?
2. За извънкласни дейности в колежа зачитат ли се външни мероприятия, например уроци по корейски език в Институт Седжонг? Четох някъде в старите теми,че се признават.
Благодаря

# 126
Здравейте отново,
2. За извънкласни дейности в колежа зачитат ли се външни мероприятия, например уроци по корейски език в Институт Седжонг? Четох някъде в старите теми,че се признават.
Благодаря

И на вас здраве!

1. Може да го запише без негово присъствие, но не и без негово участие - искат И ученикът да разпише Правилника и договора.
2. Да, зачитат се в графа Креативност. Трябват още неща за графи Активност (има се предвид физическа такава) и Служба (на обществото)

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 12:18 от Ezhko

# 127
Здравейте отново,
Благодаря

И на вас здраве!

1. Може да го запише без негово присъствие, но не и без негово участие - искат И ученикът да разпише Правилника и договора.
2. Да, зачитат се в графа Креативност. Трябват още неща за графи Активност (има се предвид физическа такава) и Служба (на обществото)
Това е страхотно! Още един натрупан "плюс" в полза на Колежа Simple Smile благодаря

# 128
Трябва да посещават задължителни извънкласни дейности ли?
Това клубовете ли са? Тук сте писали за някакв CAS точки, ама кой да запомни. Има ли някъде обяснено по-подробно за програмата?
Имам и още един въпрос- на децата остава ли им време да ходят на курсове по език извън Колежа?

# 129
Трябва да посещават задължителни извънкласни дейности ли?
Само ако искат да получат И американска диплома.

Клубовете са само една от опциите.

Тук сте писали за някакв CAS точки, ама кой да запомни. Има ли някъде обяснено по-подробно за програмата?
ТУК в раздел "Извънкласни дейности"

Имам и още един въпрос- на децата остава ли им време да ходят на курсове по език извън Колежа?
Да. При добра организация на времето.

# 130
  • София
CAS точките не се печелят толкова трудно, но признавам, че моето дете стана лекинко комерсиално за тях. Преди тези неща ги правеше за кеф, сега пак е за удоволствие, но както споменах и преди, мозъкът ѝ веднага калкулира коя дейност става за целта и трябва да е съпроводена със снимки за доказателство Grinning

Може би защото за първа година го прави и много се старае. А може би защото заради ДО, някои клубове така и не се проведоха.

Около Коледа четем с ММ, че ученик от СМГ, със стипендията си купил спално бельо, което благотворително дарил на болница. Авторът на публикацията възторжено обяснява как има още надежда в младите хора, а моята циничка възкликва: "А, просто е събирал CAS точки". Joy

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 14:38 от Gorg0nzola

# 131
Ежко, много ти благодаря!

Горгонзола, много ме разсмя твоята девойка  Grinning

Моята много хареса от правилника метенето на двора при даден брой закъснения. Според мен е гледала твърде много американски тийн филми.
Жалко, че липсва такъв ентусиазъм за практикуване на тази дейсност вкъщи Joy

# 132
Ако (пепел ми на езика) и догодина са на ДО, закъснителите може и да ги огрее да метат вкъщи.
ПС Определено са креативни в намирането на работа от колежа Simple Smile

# 133
  • софия
Познато дете трябваше да прави бисквити вкъщи за "наказание".
Родителите бяха много доволни Simple Smile

а иначе за CASчасовете, в 8 ми клас бях ужасена колко много дейности си хареса девойката от училише. Мислех си, че ще понамали по естествен начин преяждането в следващите години. Мне, явно си е до човече, постоянно нещо прави. Та, да, имат време ако искат нещо да си правят извън училище, с уговорката, че така не остава време за "празно време". Ако трябва да го опиша по някакъв начин - това силно помага за редуциране на вредно шляене, безмислени познанства и покачва значително продуктивността. Нещо, което в България не сме свикнали да ни е мярка за времето на хлапетата. Иначе общуването с приятели си го има. Отсяти вече във времето.

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 15:56 от Амели

# 134
  • София
Моят веднъж прави бисквити. Бях силно възмутена, защо за неговите отсъствия наказват мен. Щото сещате се кой мие, чисти после и т.н. Та за следващо наказание се примолихме да не е палачинки, а да изчисти апартамента. Веднага се съгласиха! Simple Smile И аз бях доволна, нека пак закъснява. Grinning Grinning

Общи условия

Активация на акаунт