Отговори
# 210
Здравейте, понеже от 2седмици сме под карантина първо детето положително за Омикрон, след това мъжът ми и накрая и аз. Детето имаше хрема, аз и мъжът ми безсимптомно. Но имаме куче на около 10месеца. Живее с нас, по цял ден играе с детето, спи си в неговите легла, не ляга при нас, но сме заедно, може ли да го заразим с ковид? Опасно ли е за него и трябва ли да направим нещо? Предстой ни обезпаразитяване вътрешно и външно, трябва ли да го отложим? За сега нищо му няма, яде играе..
Няма риск за кучето Ви, не се притеснявайте.
Пожелавам бързо оздравяване!

# 211
Здравейте д-р Микова.

Имам следният проблем с моите котки - започна се с една от по-младите котки като стомаха ѝ се подуваше повече и повече всеки ден в рамките на месец. От там насетне всеки път след ядене корема и е в едно положение което мога да опиша като надут твърд балон. Последва я и още една от котките, и още една и още една. И така всички котки са със подути твърди като балон стомаси. А мистериозно и аз съм с подут твърд стомах.

Заведоха една от въпросните котки на ветеринар, като котката беше на гладен стомах. Гледаха я на видеозон. Забелязаха само, че мехурът и е пълен. Пуснаха кръвни изследвания от които видяха само, че има увеличение в броя на белите кръвни клетки. Пуснаха ѝ тест за ковид и се върна отрицателен.

Наистина на гладен стомах може да я помислиш за нормална дебела котка, но аз ги гледам още от самото им раждане, всеки ден съм със тях. Може да се каже, че гушкам всяка всеки ден. Мога да забележа кога се случва нещо извън нормата.

(самата диагностика при ветеринар не мина много успешно, защото моя придружител - мъжа ми - не спираш да повтаря, че съм откачена и котката е просто дебела, но ето на един месец по-късно има още една котка която е в същото състояние а преди определено не беше)

Моля за някакъв съвед и насока. Благодаря предварително.

Потърсете мнение от още един колега ветеринарен лекар, отидете на преглед с някоя от котките без съпругът Ви да присъства и обяснете спокойно тревогите си.

# 212
Здравейте д-р Микова. Имам куче Голдън ретривър,скоро ще направи 9 години. От една година вече има проблеми със стомаха. Първо повръщаше, после имаше разстройство и вече доста често се изпуска вкъщи. Тече му от дупето, той не се усеща или усеща и иска да излиза, но вече е късно. Водих го на ветеринар, разбира се, казаха възпален стомах, беше на лечение с инжекции няколко дни, лечебна храна и прахчета, но след това всичко по старому. Какво мога да направя повече? Дали е вече прекалено стар и се изпуска, дали да купя специална лечебна храна, или нещо друго. Много съм притеснена, той е ужасно добър и се чувства много виновен след като се изпусне, ние винаги го успокояваме, но той знае, че прави нещо нередно вътре. Благодаря ви за отговора предварително!
Заведете го задължително на нов преглед и направете повече изследвания.

# 213
Здравейте д-р Микова.. при прекъснат гръбнак на котка, разместени прешлени (в следствие на което и парализирани крака) и засегнат пикочен мехур има ли шанс да се оправят нещата или по-скоро не?

# 214
Здравейте, д-р Микова.
Имаме котка на 12г,кастрирана,домашна,не излиза никъде.
През колко месеца трябва да се обезпаразитява вътрешно. И проблем ли е, че вече не я ваксинираме. Тя изпитва голям стрес при излизане от апартамента.
Благодаря.

# 215
Здравейте, д-р Минкова. Едното ни куче-чихуаха на 4 години винаги   повръща след прием на таблетки/паста за вътрешни паразити. Пробвали сме всички видове и всеки път повръща поне по 10 пъти няколко часа след приема.
Може би трябва да прилагаме пипета, мисля че веднъж сме взимали комбинирана за външно и вътрешно обезпаразитяване?

# 216
Коте на около три месеца. Започна да дивер. Видях, че съвсем миниатюрни на две три места, първо на носа я няма козината. Ветеринар набързо реши от една дума, че е Котешка краста или нещо такова и да го водя да му бие инжекция. Не съм го завел засега, остана място на носа което няма козина. Другите изглежда засега се възстановиха. Паралелно се появиха едни малки пъпчици, като цяло на места по врата, зад ухото, на главата.
Започнах да му давам витамини и да му мажа носа и някои пъпки с йодасепт. И за момента е спокойно като цяло. Пъпчиците позагарят и е по-спокойно.

Та въпроса ми е какво да му давам. И с какво да го третирам външно също така. Котето е зимно коте, взето е в най-големите студове през декември и оттогава е само в стайни условия.
Другото е възможно ли е да го приуча да ходи в "Котешка тоалетна". Как и дали да му третирам с нещо ноктите и въобще.
Котето е с много дълъг косъм освен това.
Част от времето е във всекидневната, но не мога да го държа там постоянно и го слагам в друга стая, много често тогава започва да "мечи" да драска по вратата.
Имам котки от много години, но те са отрасли почти само навън а това все още и заради времето а и най-вече заради куче, което имам на двора засега не го пускам навън.
Котето определено търси много внимание, търся съвети какво точно да направя засега за по-консервативно лечение и да се приучи на обноски.

# 217
  • София
Коте на около три месеца. Започна да дивер. Видях, че съвсем миниатюрни на две три места, първо на носа я няма козината. Ветеринар набързо реши от една дума, че е Котешка краста или нещо такова и да го водя да му бие инжекция. Не съм го завел засега, остана място на носа което няма козина. Другите изглежда засега се възстановиха. Паралелно се появиха едни малки пъпчици, като цяло на места по врата, зад ухото, на главата.
Започнах да му давам витамини и да му мажа носа и някои пъпки с йодасепт. И за момента е спокойно като цяло. Пъпчиците позагарят и е по-спокойно.

Та въпроса ми е какво да му давам. И с какво да го третирам външно също така. Котето е зимно коте, взето е в най-големите студове през декември и оттогава е само в стайни условия.
Другото е възможно ли е да го приуча да ходи в "Котешка тоалетна". Как и дали да му третирам с нещо ноктите и въобще.
Котето е с много дълъг косъм освен това.
Част от времето е във всекидневната, но не мога да го държа там постоянно и го слагам в друга стая, много често тогава започва да "мечи" да драска по вратата.
Имам котки от много години, но те са отрасли почти само навън а това все още и заради времето а и най-вече заради куче, което имам на двора засега не го пускам навън.
Котето определено търси много внимание, търся съвети какво точно да направя засега за по-консервативно лечение и да се приучи на обноски.
По медицинските въпроси ще отговори д-р Микова, но съм учудена, че от декември досега котето не ползва котешка тоалетна. Само някой да им покаже легенчето с бентонит и разбират за какво става дума. Ако не разбере от първия път, когато свърши беля някъде, се взима "съкровището" и се слага в бентонита, за да му замирише. Може и да му се покаже как да зарие с лапички. Но със сигурност е наясно. Трябва да е взето съвсем новородено, за да няма този инстинкт.

# 218
И аз малко се учудвам, котките по принцип търсят да им е чистичко и да има къде да си заровят делата. Моят, например, е пенсионерче, с години е ползвал само вана да си върши работите. Преди месец му взех съд и бентонит и веднага почна да го ползва. Даже сега е разгонен и през половин час там ходи и да маркира. Влиза във ваната само и единствено ако е препикал целия бентонит, което се случва именно сега с пишкането и маркирането.

# 219
Здравейте, д-р Микова
Какъв може да е проблемът при котка, която има проблем с движението? От около три дни върви трудно, нерешително, бавно, и се бои да скочи дори от малки височини. Видимо й няма нищо, но изпитва някакъв дискомфорт около задните си крака и опашката. Иначе се храни добре и изглежда жизнена, спи, почива и се мие също без особена трудност.

# 220
Добре е да я заведете за действителен преглед, освен ако не искате да се увреди тотално, докато чакате отговор тук.

# 221
Здравейте, д-р Микова. Нормално ли е котка - британка да хърка? Хърка силно като човек, не само докато спи, но и като е будна?

# 222
  • В страната на бурите
Здравейте, от няколо дни кучето ни отказва да яде. По принцип винаги е бил доста капризен и храната не го изкушава. Храни се със среден към висок клас гранули, примесени с мокра храна (за да ги яде). От 3-4 дни не иска гранулите, нито мокра храна. Преди 3 дни, за да яде, му дадохме 2 пишешки бутчета към гранулите и тях ги изяде плюс малко гранули. Онзиден - изяде 200 - 300 гр. телешки салам (само това, защото не искаше другата си храна). Вчера не искаше абсолютно нищо, като дори пробвах с варено пилешко, което обича. И нощес повърна малко жълт сок, после си заспа. Иначе си е жизнен, енергичен, не го боли като му пипаме корема или венците, няма промяна в поведението или средата. И изхождането го има веднъж на ден (не знам откъде, като е ял толкова малко). И преди се случвало да не яде ден или 2, да повърне малко сок, но сега тази липса на апетит продължава и почва да ме притеснява. Стои пред храната, мрънка и чака нещо друго, после отказва и него. А и преди седмица се опита да "пасе" трева. Кога да потърсим ветринар? Колко дни може да не яде кучето, без това да е опасно за него? Не знам докъде е капризът и доколко е сериозно? Мисля да му взема печено бутче в опит да го изкуша (това му е върховното лакомство), но се тревожа. Моля за съвет.

# 223
Добре е да я заведете за действителен преглед, освен ако не искате да се увреди тотално, докато чакате отговор тук.
Оправи се сама. Все още малко се притеснява да скача отвисоко, но вече е в отлична бойна форма Simple Smile

# 224
Здравейте д-р Микова.. при прекъснат гръбнак на котка, разместени прешлени (в следствие на което и парализирани крака) и засегнат пикочен мехур има ли шанс да се оправят нещата или по-скоро не?
По-скоро не, но е важно мнението на колегата, направил рентгенова снимка и преглед.

Общи условия

Активация на акаунт