Домакиня в 21 век?

  • 30 455
  • 1 175
  •   1
Отговори
# 1 065
# 1 066
  • Мнения: 21 858
От темите във форума знам колко малко семейства готвят ден за ден Wink Даже му се карат на човек, ако каже, че няма проблем с готвенето в малки количества, но всеки ден - превземал се бил.

# 1 067
  • Мнения: 6 631
Вие ги смятате нещата така, все едно децата ги няма по цял ден и са по детски заведения
Пълна идилия, само дето не е баш така. Моята, например, от Великден е в серия - ту сополи, ту кашлици ... вече месец и половина вкъщи. Таман тръгне, 2 дни и айде пак.
Дойдох, оплаках се ... отивам да готвя пица ... полуфабрикат.
Продължете с караницата, да има какво да чета после.

# 1 068
  • Мнения: 3 865
От темите във форума знам колко малко семейства готвят ден за ден Wink Даже му се карат на човек, ако каже, че няма проблем с готвенето в малки количества, но всеки ден - превземал се бил.
Това вярно ли се твърди?
 Никой не иска да яде същото, което и вчера. Дори в ресторантите не си позволяват да повторят обедното меню  в рамките на седмицата.

# 1 069
  • София
  • Мнения: 37 671
Да, много хора готвят за два или три дни.

# 1 070
  • Мнения: 51 170
Това вярно ли се твърди?
 Никой не иска да яде същото, което и вчера. Дори в ресторантите не си позволяват да повторят обедното меню  в рамките на седмицата.

Като не иска да си готви сам. Аз готвя за два дена в голяма тенджера. Който не харесва това има свобода да си готви сам. Пък и немалко яденета са по-вкусни на втория ден.

# 1 071
  • София
  • Мнения: 37 671
Боб на втори ден ям аз, прясно сготвен - тц.

# 1 072
  • София
  • Мнения: 18 434
Докато и четирите деца живееха с нас, готвенето за 2-3 дни напред изискваше минимум 2-3 ч. и поне 4 различни ястия, без да броя закуските. Добре, че са с такава разлика, че за кратко съвпаднаха и четиримата на храна за възрастни, пък и големите вече бяха на възраст да помагат активно. Добре, че наблягаме много на салати, ядки, млечни храни,супи.

# 1 073
  • Мнения: 21 858
От темите във форума знам колко малко семейства готвят ден за ден Wink Даже му се карат на човек, ако каже, че няма проблем с готвенето в малки количества, но всеки ден - превземал се бил.
Това вярно ли се твърди?
 Никой не иска да яде същото, което и вчера. Дори в ресторантите не си позволяват да повторят обедното меню  в рамките на седмицата.

Шегуваш се. Пълно е с постове, в които се обяснява как се готви за 2-3 дни напред, или 2-3 пъти в седмицата, или една голяма тава пиле с ориз (съвсем реален пример) и докато не се изяде няма друго, или други сходни практики.
Моето впечатление е, че наистина много малко хора готвят ден за ден, да не говорим различно за обяд и за вечеря.

# 1 074
  • София
  • Мнения: 15 901
Потвърждавам, много хора са така. Човек може да сготви и няколко неща, които да мени през седмицата. Да добави една прясна салатка за вечерта, малко мезенце, за нула време става. В зависимост от възможностите, ще прави и поръчки периодично.

Иначе ясно, че с деца е друга хавата, никъде и не съм твърдяла друго. Но човек ако е гъвкав, решения много. Ето едно на прима виста, като идва много миенето и не се смогва, едни еднократни прибори и чинии, в кофата, и чиста работа, докато наваксате с времето.

# 1 075
  • София
  • Мнения: 62 595
Задавам определен въпрос при определени параметри на дейността. Не питам на колко дни готвите по една тенджера манджа и колко вкусен е бобът на втория ден. Не питам за съвети от типа "готвИ по-рядко, яжте повече салати". Сценката е, все едно ви наемам да я вършите тази работа при моите условия. Питам колко пари ще искате, ако трябва да готвите по тази схема. Хайде, ще облекча малко положението - примерно, сготвеното за вечеря във вторник каквото остане го ядете и на следващата вечер. Но пак остават закуските о обядите. За разни мекици, палачинки, баници, кексове не говоря. Дори за бисквитена торта най-обикновена не говоря.

# 1 076
  • София
  • Мнения: 18 434
Еднократните съдове и прибори ще излизат златни, както вече са забранени пластмасовите. Да не говорим как се отразява на природата. Пък и миялните не искат голяма хамалогия - зареждаш и после само изпразваш след измиване.
Бях последната седмица без миялна, че старата се счупи и докато дойде новата. Откачих, хем сме 4, а не 6 вкъщи и съпругът ми и тинейджърката се включваха в миенето.
Добре, че дойде новата машина днес!

# 1 077
  • Мнения: 2 765
Потвърждавам, много хора са така. Човек може да сготви и няколко неща, които да мени през седмицата. Да добави една прясна салатка за вечерта, малко мезенце, за нула време става. В зависимост от възможностите, ще прави и поръчки периодично.

Иначе ясно, че с деца е друга хавата, никъде и не съм твърдяла друго. Но човек ако е гъвкав, решения много. Ето едно на прима виста, като идва много миенето и не се смогва, едни еднократни прибори и чинии, в кофата, и чиста работа, докато наваксате с времето.
Подкрепям, че не е нужно да се готви всеки ден. Майка ми е кариеристка, отгледала ме е с готвене в неделя и четвъртък. В неделя наред с манджите эа седмицата винаги ми правеше и палачинки, баница или каквото си пожелая эа эакуска. Рано се научих да си правя омлет, салата и сандвич и когато не ми се ядеше супа/манджа си приготвях сама това след училище. От първи клас, а после на 12 можех да правя и леща...  :Д  Никога нищо не ми е липсвало, внимание пък особено. Във втори клас се научих да пътувам с маршрутка до центъра и посещавах фирмата на мама няколко пъти свдмично-тръгвахме си эаедно и си прекарвахме време  двете.

Вкъщи винаги е било доста чисто и подредено, майка ми чистеше всяка Божа сутрин в събота от ставането до обед, след това си иэлиэахме. Също не се е допускало да има раэхвърляни дрехи, обувки или чинии, но и рано ни е научила  да поемаме отговорност вкъщи и всеки да си оправя стаята примерно.

Аэ не съм такава чистница като нея, да не кажа, че съм доста раэхвърляна в собствения си дом, но мисля, че като се появят деца е добре да се спаэва по-строг режим на подреденост с цел формирането на характера им. Това се постига както с майка домакиня, така и с майка с отговорна и вдъхновяваща работа от сутрин до вечер.
Просто темата е иэлишна и иэчерпана според мен. И двата начина на живот са легитимни и имат своите поэитиви, и двете са въэможни според эависи какво иска човек. Няма място эа обиди.

# 1 078
  • Мнения: 3 865
Улучили сте на мъже, възпитали сте деца, че и със себе си късмет имате. Трима мъже смених, ако сервирам пилето с ориз от вчера, ще яде сандвичи и ще му падне рязко нивото на щастие. Този, настоящия, е по-кадърен, ще си забърка паста или омлет, ама пак ще е нещастен, щото храната му е второто най-любимо нещо. А докато синът ми живееше с нас, три тави да направя, за утре няма да остане, поне не достатъчно.
 Ем, късмет, кой като си го направи.Simple Smile

# 1 079
  • София
  • Мнения: 62 595
Не питам по колко пъти да се готви и кой как бил научен да си готви сам. Не виждам смисъл деца да си готвят сами на обяд, вместо да си починат след целия шум в училище, малко да поемат въздух, да хапнат спокойно и да се кротнат. Тази нервна система има нужда от почивка след цялата лудница в училище. После са по-концентрирани в ученето, по-малко време им отнема, по-малко се мотаят. Тези неща не са измислени, за да има какво да си пишем по дневния режим. Ако искате относително по-концентрирано дете и по-спокойно, осигурете му  спокойствие, а не домашни задължения като се върне да си пържи яйца и да си мие чинията. Вие като се върнете от работа също искате да ви е готово сготвено, да можете да си починете половин час и да седнете направо да ядете. Защо за децата да е различно?

Не знам защо все се мисли, че е за мъжете. За децата е цялото това готвене, да ядат домашна храна основно. Миете вече са самостоятелни, но си готвят, не че понякога не поръчват, кой не поръчва, но основно си готвят. Доброволно си готвят.

Общи условия

Активация на акаунт