Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 771
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 960
  • На морето!
Ама каква е тази банка с произведения за НВО? Това е нелепо, имат 10-15 разказа, от които избират 1. Нали трябва да е на случаен принцип, да не е предвидим и пр.
Аз не харесвам особено Захари Карабашлиев, чела съм 2 книги от него и ми бяха тромави, излишно натруфении тегави.

Притеснено ми е за математиката ма мен, утре ще му дам да преговори малко.

# 961
  • София
Аааа, и други има. Не искам да плаша следващите набори, но:
Творбата е част от банка с произведения на съвременни български автори с безспорен авторитет. Още през миналата есен Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование на МОН се обърна с молба към известни писатели да предложат свои разкази, които отговарят на формата на изпита. Получиха се текстове с безспорни художествени достойнства, които ще бъдат използвани и през следващите години.

Боже, дано ги изчерпат тези "текстове с безспорни художествени достойнства", докато стане време за номер 2 да се явни на матура.

Иначе, според учителката по МАТ в Регалия ще има задача за работа във втори модул. Та може да се берат череши.

# 962
Сега като си мисля, текстът е пълен с фактология и подробности. Иначе лесно се чете и това подмамва.
Малко ще има личен фактор, доколко точно трябва да си запомнил всичко, за да получиш примерно 8 от 8 точки за детайлно описание. Жалко, че не са качили скала за оценяването на преразказа.
Ето по въпроса какво са пуснали Регалия, Дидева или останалите дами да ме поправят, ако греша с критериите:
https://www.regalia6.com/ucRegalia/regalia_files/piz_7kl_2016/be … az-didact-zad.pdf

# 963
  • София
бейлисчето ме зове със страшна сила.
Ми, сипвай си, вече е следобед. Хората пият от сабале. Joy

Сутринта казаха по телевизията, че сутрешното пиене изобщо не разваля вечерното такова Simple Smile

# 964
Критерии за оценяване на преразказ с дидактическа задача НВО 2019-20

1. Умения за възпроизвеждане на текст                            Макс. 13 т.
1.1. Съдържанието се предава в завършен текст: подробно -          0 - 4
- фактологично вярно                                                                                    0 - 4
- свързано                                                                                                          0 - 2

1.2. Пряката реч се преобразува в непряка    0 - 3

2. Умения за изпълнение на дидактическа задача          Макс. 7 т.
2.1. От изходния текст се предават известните на неутралния разказвач /на героя разказвач/описания, повествования и разсъждения в последователен вид.
- предадени са известните на разказвача елементи                                                                            0 - 3
- елементите са предадени в последователност, зависеща от гледната точка на разказвача   0 - 2
2.2. Подходящо глаголно време                                                                                                                  0 - 2

3. Умение за прилагане на книжовните норми                    Макс.12 т.
3.1. Спазват се правописните правила                                        0 - 3
3.2. Спазват се граматичните правила                                         0 - 4
3.3. Спазват се пунктуационните правила                                  0 - 2
3.4. Употребяват се стилово уместни лексикални средства  0 - 3

4. Умения за графично оформяне на текста (правилно оформяне на абзаци; ясна графика на писмото, включително и при редактирането)                                     3 т.

Общ брой точки 35 т.
Такива бяха раздадени на проверяващите миналата година.

# 965
Момичета' моят уж го мислех зле по български' няма нито една грешка на първата част
Направо не мога да повярвам
Сигурно е било супер лесно' но все пак се радвам

# 966
  • Варна
Инвизибъл, като ти казваше детето да не береш грижа, ти не слушаше! Те ти сега Simple Smile

# 967
  • София
Намерих самоцелни похвати, не е приятно. Нарича от цялото си сърце умрели убитите във война.  Много ми се набива на очи. И не, не е забавно да сливаш изречения, за които всяка начална учителка ще ти се скара!

Тромав, маниерен е Захари Карабашлиев. Големее се. "Хавра" е наказание да се чете

# 968
Момичета, имам усещането, че моят е объркал времето. Писал е на "Л" доколкото разбрах. Като гледам таблицата отгоре пише 2 точки за това, но не ми се вярва толкова малко да са само.
Отговорите не мисля да му давам да не се панира за математиката. Нека си остане уверен, че изпитът е лесен 😁

# 969
Сега чета описанието на критериите на Регалия и ми се струват леко неприложими:
В случая епизодът с пътуването , развит в края на втори, трети и четвърти абзац съществен или несъществен е за поставената дидактическа задача? Защото аз бих го съкратила така: "Мъжът и неговата майка пътуват с нейната стара кола към селото, намиращо се на 20 км. от Добрич в  посока Румъния, сред знойния летен пейзаж."  Какво ме интересува в ляво ли, в дясно ли, под какви дървета, какъв бил пътя? Същественото е притегателната сила на родното и близкото от детството, а не че пътят е хубав (няма нужда да благодарим на ББ , че го е направил).
Според мен много субективно ще се оценява преразказът.

# 970
  • София
Моята има една грешка в литературната част, както си изрази тя от глупост и недоглеждане. Тезата и я харесала и била писала доста - да видим. Преразказът обаче бил ужасен - била запомнила подробностите с годината и километрите, ама забравила да напише за лотарията. Сетила се накрая, ама нямало как да я вмъкне. След изпита ходили на пица с приятелки. Мина едното - остава математиката, но тя е по-силната и област, та там за сега е дзен. Сутринта обаче явно е била притеснена, щото на път за училище хванаала влакчето за метрото в обратната посока. Добре, че тръгна по-рано да е стигнала навреме. Квесторите по нейни думи са били супер неориентирани. През цялото време коментирали колко готин бил преразказа и какви късметлии за децата. На едното дете забравили да му подпишат нещо си, та разлепвали пликовете. Общо взето са разчитали на децата за инструктажа. Целият изпит е закъснял с 45 минути, щото не са знаели какво да правят жениците. Но, поне били мили и не се карали - по думите на щерката, щото от съседната стая се чували крясъци на квестор.

# 971
Иначе на преразказа 'годината и км запомнил' но писал Варна' вместо Добрич
Откъде го е измислил ' не знам 😀
За лотарията се сетил впоследствие' и го добавил със звездичка' така му казала госпожата от школата
Не знам дали ще му го признаят

# 972
Ние сме сбъркали 8 въпрос. На тезата и преразказа ще видим. Преразказа й е 2 страници. Не е е съвсем доволна. Много описание имало. Та мача по БЕЛ свърши.

Вие какво ще преговаряте по МАТ? Някоя мама дали не е подготвила файлове за преговор? Ще съм й безкрайно благодарна Simple Smile

# 973
"Да изграждали характери и всичко ще се нареди" - току що от З.Карабашлиев!

# 974
  • София
Ами, фен съм ти, Добри Simple Smile

Разсъждавайки върху текста, се замислям кому е нужно да се преразказват описания, защото в този, изпълнил всички критерии на мон, разказ няма нищо съществено за драгия седмокласник (за чието ползване би трябвало да е предназначен). Не можаха ли да поканят някои детски автори, а не завърнал се у БГ емигрант, чието творчество стана популярно покрай едно издателство...

Общи условия

Активация на акаунт