Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 690
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 155
Точно успеваемостта на селските училища ме изумява всеки път. И вчера имаше похвално слово за училището в с.Труд, което на малките матури в 4кл. е отчело успех над 5.50. Позволявам си доза скептицизъм към този резултат, твърдо съм убедена, че има външна намеса. Предполагам се прави заради кандидатстване по разни европейски програми и проекти, които имат изискване за среден успех на училището. Но прокламирането му на национално ниво ми идва една идея в повече.
                  Няма защо да те изумява.На много места в "селските " у-ща се работи в пъти по-добре отколкото в градските елитни.Там са изключително редки набезите на родители над учители и все още е запазено доброто отношение към учителите.Децата са в пъти по-отговорни от градските.При това класовете са с малък брой ученици на повечето места , което значително подобрява преподаването и средата е по-спокойна.
                  Не делете у-щата на селски и градски ,не делете децата на селски и градски ,защото меко казано това е гадно,а децата са деца навсякъде.

# 1 156
Здравейте,
Не откривам как става кандидатстване в 2 области? За Перник и София ще пишем паралелки, но в едно заявление ли се попълват, как се класират после?
Много ще съм Ви благодарна ако намерите време за отговор. Прекрасен ден да имате и приятни изненади в точките и от вчера и от утре:)

# 1 157
Класирането е независимо за всяка област. За всяко РУО се подава отделно заявление.

# 1 158
  • София
Днес погледнах и аз теста. Да определено е доста лесен модул І, тезата е благодатна, а и преразказът никак не е лош. Не ми се струва по-различен от досега даваните. Което според мен означава много високи резултати по БЕЛ. Подозирам по-високи от миналогодишните. Ако и при математиката стане така нещата не са добре. Но пък МОН ще отчете чудесно проведено ДО аз децата. Гответе се за задача от работа с касетки с череши (това в кръга на майтапа, но знае ли се).
Но… вашите деца не са представителна извадка. Винаги форумните деца имат по-високи резултати от средните. Така че не мислете, че всички ще са с точки от първи модул в диапазона 63-65.
Успех утре на математиката!

# 1 159
Може да е задача от движение с плуващи обекти. Joy

# 1 160
И сега да си представим един идеален свят, в който всяка гимназия си има собствен изпит. И 6 000 (или повече) софиянчета кандидатстват след 7 клас. На колко изпита трябва да се яви всяко, че да е сигурно, че ще го приемат?
Именно. Сега е така с училищата по изкуства. Всяко има собствен изпит и се явява детето поотделно.
Само дето не са 6000, а поне над 10 000 мисля децата, а и от областите наоколо кандидатстват.
Мира, да си честита, много здраве и късмет!

# 1 161
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
значи е време да освежа паметта на Горинич относно разликите между "плуващи", "плаващи" и "носещи се по течението". Simple Smile

# 1 162
Или от движение.... на балони с горещ въздух и скорост на вятъра. Nerd
Може да е задача от движение с плуващи обекти. Joy

# 1 163
  • Варна
Ysаp, тази гимназия обмисляли ли сте?
https://itpg-varna.bg/ (системно програмиране)
На нас ни е втори вариант...
Да, тази ни е в топ 4 гимназии. Ако не бъде приет в някоя от първите три, които иска. Ще видим как ще подрежда желания. Може да изброи МГ, а после тази и тогава първа и пета гимназия. Dive, системното програмиране му е най-желано от първи клас информатика/системно програмиране. Може би, защото кака му завърши информатика и й е гледал някои проекти, които са го впечатлявали . Не е гледал бала, защото миналата година са приемали две, а сега една паралелка и съм сигурна, че балът няма да е близък до миналогодишният. Освен всичко тази е професионална и се впечатлява, че ще си има китап за професия, не, че ще му е достатъчна, ама пак довод ми изкара. Хардуерни и софтуерни науки ще ги пише след това. Те са по-близки до Информационни технологии, които не ги харесва особено, заради сегашната им учителка, която се държи доста неуравновесено и необосновано оценява.
В гимназията към Техническия учи синът на моя приятелка. Сега е в осми клас. Много е доволен, но малко му е трудно, заради това, че преподавателите са от Техническия и преподават на академичен език и по-трудно им се разбира.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 11:46 от ysap

# 1 164
Не делим училищата на селски и на градски, а квесторите (учители) на такива, които спазват правилата и такива, които си позволяват да ги нарушават. Сигурно има прекрасни училища, с много добри учители и преподаване. Това конкретно не е от тези. Ако беше, децата ми щяха да учат там, а не на две минути от мястото с най-мръсен въздух в България и на един час от вкъщи

# 1 165
  • София
Скрит текст:
Как да не се кандидатства с олимпиади? Голямата ми дъщеря е в НПМГ - там се кандидатства задължително с олимпиади и изпити на самото училище. Само математиката може с НВО.
В чужбина отиват повечето деца, моля ви. Бъдеще има и за по-неамбициозните деца. НВО е за всички и всички трябва да могат да го покрият. Има страшно много подготвени деца. И какво значи ученолюбиви? Неученолюбивото ми дете се готви от шести клас и постигна много. Но то няма да е конкуренция на вашето за “най-добрите паралелки”, каквото и да значи това. Ето - виждате, нещата се нареждат. Ученолюбивото ми дете с почти 100 точки по математика пак не искаше в топ училището по математика. Влезе, където си избра и това ми стига. Не съм се вълнувала колко още деца имат същите точки. Нейните и стигнаха. Толкоз. И да, тя също няма да учи в България.

Пак казвам - много деца са се готвили сериозно и имат много знания, не обезценявайте труда им, само защото няма да са с по 100 точки. После е важно, защото много влизат, но не всички успяват да изкласят.
И в крайна сметка не сте видели какви са резултатите. Може да се изненадате. На каква база решихте, че всички ще имат високи резултати?

С резултат от олимпиада се кандидатства ЕДИНСТВЕНО в НПМГ. Нали не смятате, че всички амбициозни деца следва да кандидатстват само за това училище? А останалите да бъдат разпределяни по училищата на лотариен принцип - понеже то е все едно? Това е смешно. И при трудно НВО училища ще има за всички и деца ще има за всички училища. Просто "струпването" няма да е при високите и средни оценки, а само при най-ниските. Да си го кажем честно, не, не с по-ниско качество тези деца, но и при лесно, и при трудно НВО биха отишли в едно и също училище...
И не, моето дете изобщо няма да е близо до 100т. по никой от предметите.

Скрит текст:
Пиша последно и спирам, защото за мен това е вървяна пътека от една страна, от друга имам особено отношение към свръх амбициозни родители, които смятат, че от техните деца по-можещи няма.

Щом едно дете се е справило на някаква част от изпита, значи е имало знанията да го направи. Как така оценявате кой колко се е трудел?  Аз пак повтарям, че неученолюбивото ми дете ходи на уроци две години, ученолюбивото една. На едното му беше доста по-трудно да докара резултат, какъвто другото изкарваше само, като погледне листа със задания. По-малко ли се е трудило? Ами не, не е. И какво значи елитни гимназии? Аз сравнявам по резултатите от зрелостните изпити - не винаги елитните са най. Звучите сякаш вашите деца са най-умните и сега ония тъпите ще имат бал 400. Нали вашите ще имат над 450 - къде е драмата? Конкуренцията е за по една точка, не за по петдесет. Ей тази една точица решава съдбата, за нея са учили толкова много.  Но да смятате, че никой освен вашето дете не се е трудил е…. Ще си спестя епитета, защото темата е преди всичко информативна. Ако са научили нещо повече децата - то си е за тях. Аз на моите им казвам да учат за знания. И от малки знаят, че да, живота е несправедлив. След време някой с по-малко точки на НВОто може да им е шеф. И на мен ми режат две минимални заплати удръжки всеки месец, ама не ми дават детски например. Такива работи.

Успех на всички деца, знам че всяко ще намери своето училище и се надявам да станат стойностни хора! Стига да искат да учат - възможности хиляди и всички са пред тях.

Всъщност кой колко се е трудил няма такова значение - има значение, обаче, кой колко може. По този начин дете, което може по-малко е много вероятно да вземе мястото на дете, което може повече просто поради случайност. Флуктуация. Късмет. При по-трудно НВО дете, което може повече, ще покаже повече, понеже ще има повече места, където да демонстрира моженето си. Дете, което може по-малко, дори и да е извадило късмет някъде, ще се подреди в крайна сметка според способностите си, не според късмета. Не разбирам каква е драмата за ниските резултати. Какво като ще са по-ниски? Ще водят до същото училище в крайна сметка.

Впрочем, МОЕТО дете нито ще учи, нито (надявам се) ще работи в чужбината.

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 12:17 от katiABV

# 1 166
  • Пловдив
Mira70, честит рожден ден! Желая ти много здраве, щастие, любов и успешен осмокласник в желаната паралелка. Много вкусна е тази торта. Обичам череши, въпреки вчерашния преразказ.
Amelin, за жалост винаги е имало, има и ще има мечешки услуги от квестори, които се подиграват с труда на едни деца, като подсказват на други, които след космически бал и попадане на гимназии, в които се учи ще изпаднат в ужас, не на място и или ще окапят сами или няма да се чувстват комфортно. Прави ти чест, че сподели с нас какво се е случило - явно и спрямо твоето дете чувстваш, че ще се получи неправомерно изравняване на резултатите. Ако това се случва само в малки населени места не е чак толкова фатално. Става въпрос за малко бройки, които ако се разхвърлят из няколко елитни училища не правят генерално разместване. Фатално е за всяко избутано дете, но .... това е грозната истина. Моят син се бори най-вече за 1 паралелка от 26 деца в МГ системно програмиране, за която предполагам, че поне половината деца ще са от седмокласниците от МГ и така остават 13 бройки, за които се бори. Всяка точка е важна, но каквото такова. Надявам се, че от над 200 бройки в МГ, първа и пета ЕГ общо над 600 + още поне 100 места в други училища с паралелки, свързани с компютърни науки все ще успее да се пребори поне за читава гимназия или желан профил, свързан с компютрите. Ако не успее да се вмъкне в тези 700+ бройки значи сам се е прецакал. Колкото и гафове с подсказване или субективизъм в оценката да е имало това касае всички /с изключение на тези, на които им е подсказано/. Може да звучи смешно, но аз лично вярвам, че има знания и шанс да се пребори за 1 от тези 700 места. Осланям се и на *, че бди над детето ми и знае най-добре кое е най-добре за него. Успокоявам го и му обяснявам, че нищо фатално няма да се случи след НВО. Светът няма да свърши. Всички ще запишат 8-ми клас. Важното е да са живи, здрави, спокойни, мислещи, отговорни и да са Човеци. Предстои им приключението Живот и за него им трябват и знания, и умения, и качества, и преценка.... Да се надяваме, че ще го изживеят стойностно и в обкръжение на свестни хора.

Паралелките са две с по 26 деца .

# 1 167
  • гр.Варна
Vidka Ilieva,става въпрос за Варна!

# 1 168
Извинявам се за този спам въпрос, но осъзнах, че не съм наясно. Кандидатстването в университетите също ли е на база резултатите от матурите в 12 клас?

# 1 169
  • Отвъд алеята зад шкафа
Зависи от университета и специалността - някъде се признават матурите, някъде - не. А и година за година критериите се променят.

Общи условия

Активация на акаунт