Седмокласници 2020/2021 - Първа изпитна седмична тема - (14.06 - 20.06)

• 96 668
  • 2 002
  •   1
Отговори
# 1 335
Нека МАТ бъде приятна изненада на това НВО. Успех и спокойствие на всички деца, а после заслужено да отпуснат. Wink

# 1 336
  • Варна
И нека силата бъде с тях

# 1 337
  • В светлината на слънцето
Успех и от мен утре! Нека покажат най-доброто и останат доволни! Heart

# 1 338
  • Пловдив
Желая успех на всички деца, а на родителските тела - търпение.
И да ви развеселя с моето дете. Неговата приятелка от детската градина написала три страници преразказ. Той доста по-малко. Явно бил много впечатлен и я попитал - Ти да не написа и продължение на разказа?

# 1 339
  • В центъра на моретата
Момичета,ако засекат дете примерно с температура 37.5 какво следва.Ще го допуснат ли при тези в изолатора или ще го върнат.
[/quot.

Ако имаш съмнение му дай еди нурофен като се събуди и ако го изпращаш да училище си вземи кубчета лед и му натъркай челото, за да се изстуди.
Помня, че миналата година имаше детенце с 37.2 или нещо подобно, отделили го, детето се разплакало, допуснали го да прави матура, ама ссмо то си знае как… От притеснение може да се вдигне температурата. Аз се притеснявам от това.

Успех на всички форумски дечурлига, да се наспят добре и утре да са с бистър ум и увереност, че ще се справят! И ще стане, ако са убедени във възможностите си!

Хайде, да се наспим и ние, че утре ще има пак треперене, е този път не за прозрачни пликове и кой лист от белова, къде се слага…

Последна редакция: чт, 17 юни 2021, 23:41 от zaek

# 1 340
  • На морето!
Температурата се мери от сестрата в училище предполагам, не вярвам да го върне за леко завишена Т, дори няма да я отчете сигурно.

# 1 341
  • София
Традиционното наздраве от 10 класната към 7 класната, с пожелание Царицата утре да намести нещата най-добре  за децата, да са спокойни, точни в сметките и обосновани във верните отговори, до които да достигат бързо и с лекота Flowers Four Leaf Clover Trophy !

# 1 342
  • София
Скрит текст:
Скрит текст:
Скрит текст:
Второ, повечето хора си имат една изградена верига от зависимости във времето, която е уж много логична и закономерна:

1. Точки от НВО ----> 2. Добро училище/паралелка ----> 3. Добро образование като финален етап ----> 4. Успешна професионална реализация (вкл. във финансов аспект)  ----> 5. Щастлива личност

Тръгвайки отзад напред, по отношение връзката т. 4 -----> т. 5, сигурно всеки от вас познава поне няколко професионално реализирани индивида, които са нещастни в личния живот и кариерата ги е изстискала до ниво зависимост от антидепресанти (такива хора са много повече отколкото изглежда)

По т. 3 -----> т. 4. Уви, тук примерите в обществото са най-фрапиращи. Преди няколко десетилетия живееме с надеждата, че нещата ще се променят в някой слънчев ден, но смея да прогнозирам с най-голямо неудоволствие, че това няма да се случи, за което си има ред причини, коренящи се дълбоко в човешката природа.

По т. 2 -----> т. 3. Пак има редица примери за хора, завършили минаващи за непретенциозни училища, а днес имат по няколко магистратури, че и по една докторантура. От друга страна, имам няколко съученици от нашата уж елитна гимназия, които по една или друга причина не продължиха в университет. Всички си имат собствен бизнес, на единия е сред лидерите в бранша, освен това са щастливи, радват се вече и на внуци и т.н.

По т. 1 -----> т. 2. Е, точно на тази (липса на) зависимост ми се иска в най-голяма степен да наблегна, като ще направя уговорката, че имам предвид голям провинциален град, а не София. Трябва да е ясно, че за най-добри в масовото съзнание са паралелките, по които има най-голямо търсене в момента, а не даващите най-добро образование (тук включвам задължително и практически умения и възможност за професионална реализация.) Пазарът на труда след 5-10 години ще оцени най-търсените, полезните и дефицитните специалности към тогавашния момент, а не за коя специалност са кандидатствали най-много деца и е била с най-висок бал в миналото. Ако на работодателите им трябват специалисти по пътно строителство, ветеринарни техници, монтьори на електромобили и стругари, познайте дали ще се трогнат от вайкането на някой завършил езикова гимназия, че стругарят вземал повече пари от него.

Човешкият ум е създаден да мисли с примери, не с абстракции. И това ти играе лоша шега в случая. Мисълта ти върви в стил "Иванка има добра кариера и така и си остана сама, няма семейство, няма деца, няма си никого". Не "Драганка, Цветанка, Петканка и н'ам си коя Анка имат чудесни кариери и си намериха прекрасни половинки тъкмо във връзка с работата, имат прекрасни деца и добри кучета".
Въпросът, който трябва да си поставиш, не е "Има ли вероятност да се окаже в подходящо за него училище въпреки ниския резултат на НВО?", а "Кое е по-вероятно - да може да избере добро училище при висок или при нисък резултат на НВО?" (това за 1--> 2) За 2-->3 : Кое е по-вероятно - да се озове в добър ВУЗ, ако преди това е учило в добро училище / паралелка, или да се озове в добър ВУЗ, ако преди това е учило в нискокачествено/посредствено училище/паралелка?"

Няма как да се предвидят флуктуациите. Човек може да се съобразява и да прави планове единствено според общите тенденции. И макар да е възможно да има и много топъл и хубав ден през зимата все пак предвиждаме морските отпуски за летния сезон.
[/color]

Точно общите тенденции показват,  че най-успешно реализиралите се не са сред учениците, изкарващи най-много точки в тази възраст. Посочените конкретни примери са за картинност, а не са просто изключения.
Освен ако през целият си живот не съм се срещал със съдби на хора, които са някаква антипредставителна извадка. В нашия клас от минаващата за елитна гимназия най-добре се реализираха тези с по-нисък бал (тогава имаше възможност и направиха допълнителна паралелка, иначе можеше и въобще да не ги приемат в гимназията). От най-най-големите отличници добре се реализира един, но все пак се реализира като наемник на един от не толкова високо точкуваните. Сигурно е някакво изключение.
После в университета имаше студенти дошли от неособено претенциозни училища и четворкаджии. Те се реализираха най-добре. Сигурно пак е изключение. Такива ми станаха в един момент и шефове. Огледах се и видях, че по цялата йерархия са хора по този калъп. Смених бранша, но системата не се е променила.
Освен това, хората са свикнали да мислят и с крайни полюси. Защо се смята, че гимназията като не е елитна, непременно попада в категория "за полуграмотни ученици с асоциално поведение."

Според мене, някои родители правят голяма грешка като създават у децата си погрешно впечатление, че ето сега като станат пълни отличници, като изкарата максималния брой точки, завършат елитната гимназия като първенци на випуска и се доберат и до престижното висше образование, животът непремнно ще им се отблагодари. Ами, не, няма. И това нямане няма да е само едно или две изключения. Оттук следват големите разочарования. Тези, които не са тръгнали съвсем по перваза, а са водили по-балансиран живот между учението в училище, дребните удоволствия и уменията са оцеляване в социума, са по-успешни и по-щастливи. Който иска може да оспорва, тази тенденция.
Аз моите деца няма да ги натоварвам с амбиции да бъдат от 95+ точковите. Смея да твърдя, че точно в тази група са най-нещастните деца. Лично мнение, но вече ми е късно да го променям. За внуците може и да преосмисля мирогледа си.

В действителност общите тенденции показват тъкмо очакваното: повечето от наистина успешните хора са завършили елитни или над средното ниво гимназии. Да, разбира се, че има изключения. Но те са именно това: изключения. Глупаво е да насърчаваме децата си да странят от добрите гимназии с надеждата, че ще се окажат изключение от правилото. Сега, ако добрите гимназии действително са над нивото на децата очевидно е безсмислено да се тръшкаме и да ги притискаме - „Ако заповядам — казваше той обикновено, — ако заповядам на някой генерал да се превърне на морска птица и ако генералът не се подчини, генералът няма да бъде виновен. Виновен ще бъда аз.“   . Обаче... ако се обръщаме не към генерала, а към гларус, ще е също толкова глупаво - може би дори и повече - ако му кажем да не се опитва да хвърчи, понеже е опасно и може и да падне, по-добре да си подскача по земята...

Кати, със сигурност не става по този начин приемът в СМГ, както и в поне още десет училища в София Grinning

Нещо не мога да загрея като отговор на кой пост... т.е. по кой начин не стават?

Аз се отказвам ... Хора, изтрещяхте!
Елитни, неелитни, амбициозни родители, смачкани деца...изпит за всяка гимназия ...
Къде пише да е за всяка гимназия? 80% от училищата са си съвсем обикновени СУ, въпреки гръмките паралелки. Защо е нужно да се кандидатства за тях? Синът ми с удоволствие би си останал в сегашното училище и нямаше да се напъва да влиза където и да е. Дъщеря ми искаше изкуства, държа си изпити, където трябва.

Понеже има деца, които ИСКАТ да си сменят училището. И ако са били по-упорити трябва да им се даде тази възможност.

Ами да сменят - от 1 СУ, например, 10 деца са отишли в езикови и пр. училища, обявява ги за свободни и първите 10 по успех от желаещите, ги приемат.
Неистови напъни и тревоги, за да се преместиш от 7-ро в 32-ро или от 119-ро в 134-ро.
Както и да е, вижда ми се нездравословна и порочна действащата система на подбор, ама каквото-такова. Ще го играем хорото.

Ако има 10 свободни места и 50 желаещи да влязат какво правим? Вземаме произволни 10, а на останалите посочваме крана на студената вода?

magi_sveta, не ти виждам подписа - не зная защо. Но ако е само поезия... хм, малко вероятно е да е за мен.

Провокира ме мнението на Баш Таткото по повод реализацията. Говорихме си преди време с приятелка (много добър лекар) за амбициите, предимно родителски. Та нейният въпрос беше: "Ти колко щастливи отличници познаваш?". И така си беше. Ако не успееш да балансираш между учението и социалния живот,  отличната диплома и златния медал просто ще си висят на стената.

Повече, отколкото мога да изброя.
И... никога не са имали проблеми със социалния живот.

Последна редакция: пт, 18 юни 2021, 01:20 от katiABV

# 1 343
Явно "успешните" и "наистина успешните" са две различни неща. Щастливи пък съвсем трето.
Много родители живеят с илюзията, че децата като реализират собствените им амбиции, това ги прави щастливи. Прави щастливи родителите.
Но, както и да е. Радвам се, че в поне една паралелна вселена успелите хора са от средите на пълните отличници.  Щото в моята има един телефонен указател хора, които са "изключения" , а успелите от категорията "6.00" работят за някой от диапазона "4.50-5.50" в добрия случай, а в лошия животът им зависи от някой полуграмотен, но вглъбени в собственото си съвършенство не забелязват този факт.

# 1 344
Не виждам нищо лошо в това всеки родител да поощрява детето си и да се радва на успехите му. Хей, хора, не е престъпление да си отличник!
Друг е въпросът, че има нещо много изкривено в цялата работа с матурите. И това е подготовката чрез частни уроци. По мое време на частни уроци ходеха двойкаджиите, за да наваксат пропуските. Сега ходят знаещите и можещите. И за какво? Нали знаят и могат?!

# 1 345
  • Варна
Явно "успешните" и "наистина успешните" са две различни неща. Щастливи пък съвсем трето.
Много родители живеят с илюзията, че децата като реализират собствените им амбиции, това ги прави щастливи. Прави щастливи родителите.
Но, както и да е. Радвам се, че в поне една паралелна вселена успелите хора са от средите на пълните отличници.  Щото в моята има един телефонен указател хора, които са "изключения" , а успелите от категорията "6.00" работят за някой от диапазона "4.50-5.50" в добрия случай, а в лошия животът им зависи от някой полуграмотен, но вглъбени в собственото си съвършенство не забелязват този факт.
Абсолютно си прав. Цялата ни държава доскоро зависеше от човек прочел само 1 книга.

Удовлетвореността и щастието са субективни усещания.
Една изтъркана снимка от фейсбук:

# 1 346
Не виждам нищо лошо в това всеки родител да поощрява детето си и да се радва на успехите му. Хей, хора, не е престъпление да си отличник!
Друг е въпросът, че има нещо много изкривено в цялата работа с матурите. И това е подготовката чрез частни уроци. По мое време на частни уроци ходеха двойкаджиите, за да наваксат пропуските. Сега ходят знаещите и можещите. И за какво? Нали знаят и могат?!

Добро утроІ Хайде не остана! Трезв ум на всички наборчета, дано задачите са песен за тях!

Аз ходех на частни уроци по английски, защото не се изучаваше в училище първоначално, а аз го учех от втори клас. Ходила съм и на математика за да попълня някакви пропуски, но не системно.
Само че си спомням, че когато съм искала помощ от учител от училището, в което уча, съм я получавала винаги, а не само в час за консултация, както е сега. Например, когато кандидатствах за ЕГ учителката по математика в свободни часове ни затваряше учениците, които ще кандидатсваме в класна стая и решавахме задачи с по-голяма сложност от масово преподаваните. Учителката ми по история в гимназиалния етап ми разясни как се пише тема по история, как се структурира и въобще всичко, свързано с кандидатстването. Пишех теми, тя ми ги проверяваше с оценка като на изпит в СУ , а после и обсъждахме тази или онази грешка. Спомням си, че майка ми даже си направи устата да й се плати за труда, а жената се обиди, за нея било призвание да се занимава с такива ученици. Ето такива учители имахме ние, а не като сегашните  (може да има и изключения, де) - идва, изпява си материала и повече не го интересува какво е разбрал и може да приложи ученика.

# 1 347
Подкрепям всичко казано. А относно частните уроци, моят син тръгна на такива едва през втория срок, защото се чувстваше аутсайдер сред съучениците си, които отдавна ходеха и се чудеха защо той не ходи. Надявам се по тази логика да се съгласи да носи и зъбни шини Grinning

# 1 348
Успех днес на децата!

# 1 349
И слава Богу, иначе това щеше да е тема с висока концентрация на криминални елементи.

Общи условия

Активация на акаунт