Седмокласници 2020/2021 - Втора изпитна седмична тема - (21.06 - 27.06)

• 96 875
  • 1 417
  •   1
Отговори
# 1 125
  • Ланкър, планините Овнерог

# 1 126
  • Пловдив
И в превод на български Joy

# 1 127
  • В светлината на слънцето
Ох, ама баш така си е. Joy

# 1 128
  • София

1. Думата "даскал" може и да е била приемлива по времето на Вазов, но още по времето, когато моята майка е била ученичка е имало именно ОБИДЕН оттенък. Не архаичен, обиден. Всички го знаем, всички го разбираме, никой от нас не е внезапно паднал от Марс.
3. "Учене чрез правене"!? Хайде стига с тези купешки глупости! Да ги пуснем да си направят атомен реактор? Или да почнем да ги замеряме с ябълки и да ги чакаме после самостоятелно да открият интегралното смятане? Стига вече! Ако някой не може или не иска да разбере и научи първо отговорът на въпроса "защо", а после - и на "как" по-добре нищо да не прави. По-безопасно е за всички. Първо трябва да разбира ЗАЩО нещо работи, после - КАК нещо се прави и едва тогава - евентуално - да го направи. Това не е детска градина да се учат да лепят изрезки на листа! "Чрез правене" се учи едно нещо - секс. Добре де, и плетене.

Аз вероятно съм на възрастта на майка ти ,но нещо не си спомням думата "даскал" да е била с обиден оттенък! Думата е от старогръцки произход и означава "обучаващ".Мнозина от днешните учители изобщо не я заслужават и изобщо не се доближават до хората,наричани  някога така.Точно,защото сега няма "даскали" ,които са носели прогрес и са  посветили живота си на просветата, на училището,сме на този хал.Всеки може да даде пример за дребнави,заядливи и дори отмъстителни "учители".Даскалите си отидоха и на тяхно място дойдоха доста хора,които трудно възприемаш и като учител и като даскал.Просто мястото им не е в у-щата.
                 "Учене чрез правене"!? - Горката финландска система на обучение,базирана точно на този принцип.Особено в начален етап на обучение.Там ,учениците,не учат за да се готвят за тестове и матури,изпити...Няма еднотипни структури на уроците и всеки учител може да избира какво да преподава и най-вече как.Изградена е система на обучение на децата без стрес и за това още ще има да си мечтаем за финландското чудо,наречено образование.

Да го кажем простичко. От общо 5-те Финландски Нобелови лауреати 3-ма са родени и получили началното си образование в Руската империя. И не, ни един от останалите 2-ма не е получил наградата за научни постижения. Така че... хич и не ми я хвалете тези системка. Без стрес, а после - чиновници в добрия случай. Ми и у нас може "без стрес". Разбира се, резултатите са по-ниски. Не е нужно всички да са амбициозни. Но и не очаквайте всички да не да. И не очаквайте полагащите усилия и неполагащите усилия да имат непременно равни резултати. Онези, които са много надарени без усилия ще постигат същото, да. Примерно баща ми беше такъв... и не можеше да разбере, и до края на живота си, защо на другите им коства толкова. Но... ако няма нито вроден талант към съсредоточение и върхова мисъл по желание, нито упорство и постоянство, не е редно да се искат същите оценки като на онези, които наистина знаят и могат. Не е редно да искате някой, лепил картинки да има същите оценки по физика като някой, който наистина я знае и разбира. Или по химия, математика и т.н. Ще получи оценка като някой, лепил картинки. Ще получи ДА, което е повече, отколкото заслужава, но поне няма да му спъне възможността да се занимава с, примерно, склуптурство (или както там се казва) или художествена живопис.

Не беше ли тогава с... не помня, нова работа или нова позиция, но с много малко време за адаптация с бавачка, нещо такова...

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 13:57 от katiABV

# 1 129
  • София
Сигурно сте ги чели, но реших да ги споделя. Има някои които са страхотни. Чета и си се смея сама
https://interesno.start.bg/%D0%A3%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%87% … %D1%80%D0%B8-1299

# 1 130
  • В центъра на моретата
Ха-ха, не разбрах как се стигна до сравнение с финландците, ама ми стана много забавно:). Пропуснали са да споменат, че в училищата и университетите децата ходят по бели чорапи или пантофи, за да “не се стресират” и да е по-близка средата до домашната. Та ние и с румънците не можем да се сравняваме, камо ли със северните народи. Има една книжка “ Така го правят датчаните” от Хелън Ръсел-там много добре са описани. За датчани е, но се доближават изключително много до финландците.
А относно стреса, аз не съм съвсем съгласна, че не трябва да го има. Мисля, че в когато е малка доза, би могъл да е от полза. Точно този стрес би помогнал да се справим с проблеми.

Последна редакция: нд, 27 юни 2021, 13:19 от zaek

# 1 131
  • Пловдив
...нали някой по-назад(то с такива темпове върви темата!!!) беше сложил линк към информация от РУО Варна, че в понеделник и вторник желаещите ще могат да се запознаят с оценените си работи на НВО.
Та, от там тръгна идеята, че преди понеделник трябва да има качени точки.
Може да е днес или утре, нали?

# 1 132
  • София
Във форумите много хора пишат какво ли не. Знам, че търпението е на предела, но аз лично мисля, че резултатите ще са ясни в понеделник.

# 1 133
И аз мисля, че няма да има резултати преди понеделник.
От МОН дори не си спазиха собствения срок за оценките от проверка на способностите, който беше вчера. Нищо няма още на профила на детето. Добре, че изнесоха по училища, но явно в системата уикенда никой няма да нанася.
Velina, и в НСУ имало вече резултати на техния сайт. Дано е щастливо детето.

# 1 134
  • у дома
...нали някой по-назад(то с такива темпове върви темата!!!) беше сложил линк към информация от РУО Варна, че в понеделник и вторник желаещите ще могат да се запознаят с оценените си работи на НВО.
Та, от там тръгна идеята, че преди понеделник трябва да има качени точки.
Може да е днес или утре, нали?
И какво им пречи да ги пуснат малко преди 9ч и после да могат да се разглеждат?

# 1 135
  • София
Е, засега може да се радваме че този сайт вече не е интересен за хакерски атаки. През 2017 и за резултатите и за класирането имаше "намеса", която те праща в страница с предишен изглед на системата и надпис, че скоро ще бъде качено или че има грешка...

Последна редакция: сб, 26 юни 2021, 16:22 от magi_sveta

# 1 136
  • София
Марти, страхотна си, смях се с глас - благодаря Kissing Heart

# 1 137
  • В светлината на слънцето
И аз мисля, че в понеделник ще ни “зарадват”.

# 1 138
И аз не очаквам уикенда да ги извадят.

Подаването на желанията за първо класиране е 5-7 юли включително, нали?

# 1 139
И аз не очаквам уикенда да ги извадят.

Подаването на желанията за първо класиране е 5-7 юли включително, нали?
Точно така

Общи условия

Активация на акаунт