Изследване на ХОРМОНИ – 23 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 58 509
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
  • София
Благодаря! Имам записан час за утре в 13.30ч. Ако имаш желание бих споделила след това какво са ми казали.
Скрит текст:
Денис, ще погледнеш ли пак следващите ми изследвания?
Скрит текст:
Привет, Денис! Аз продължавам с изследванията, които ми препоръча. Днес излязоха тези и пак моля за коментар:

Според мен имаш ИР и високи нива на ГХ, но за всеки случай провери Хемоглобин, желязо, феритин, ЖСК, трансферин, В12, ФК.... и се консулрирай с Ендокринолог.
Разбира се - ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря.

# 631
Здравей, denis!
Моля за коментар на изследванията по-долу, правени са на 4 ден от цикъла.
Момичето е на 19 години, с много болезенена менструация, от няколко години е с акне. В продължение на 15 месеца е приемала контрацептив Белара 21+7. Също така е приемала и Инофолик и Мега фолат за около месец.

Изследванията са правени след месец и половина почивка от контрацептива.
Скрит текст:

# 632
  • София
Здравей, denis!
Моля за коментар на изследванията по-долу, правени са на 4 ден от цикъла.
Скрит текст:
Момичето е на 19 години, с много болезенена менструация, от няколко години е с акне. В продължение на 15 месеца е приемала контрацептив Белара 21+7. Също така е приемала и Инофолик и Мега фолат за около месец.

Изследванията са правени след месец и половина почивка от контрацептива.
Скрит текст:

Здравей!
ЛХ и Е2 са високи - показват ПКЯ.
Тестостеронът е висок... той може да е причина за ПКЯ ... а той се повишава от ТСХ, Пролактин, Инсулин ( ако е с ИР).... и т.н.
Проверете всички други андрогени ( Андростендион, ДХЕА, 17ОН Прогестерон / на 3 ден от МЦ) ... и за дефицити - цинк, мед, селен...

ПП. Само да вметна, че ако проблема е ИР и висок Инсулин и от там нивата на тестостерона да са високи - ако затова е приеман и ОК, то той  (ОК) няма да помогне много, защото ще потиска андрогените, но високият Инсулин ще ги провокира и повишава. Правилния подход е режим на хранене и контрол на КЗ и Инсулин.

Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря.

# 633
Здравейте, ще споделя резултати от изследване на някои хормони на ММ, ще съм много благодарна ако някой по-запознат се включи с коментар. Резултатите попадат в реф. граници, но знам, че това не е достатъчно показателно за някои хормони.
 Тиреотропен хормон (TSH)    2.94    μIU/ml    0.34 ÷ 5.60
 Prolactin    9.90    ng/ml    2.64 ÷ 13.3
 Testosterone    4.48    ng/ml    1.75 ÷ 7.81
Ако темата е само за женски хормони, моля, да ме извините.

# 634
  • София
Здравейте, ще споделя резултати от изследване на някои хормони на ММ, ще съм много благодарна ако някой по-
Скрит текст:
запознат се включи с коментар. Резултатите попадат в реф. граници, но знам, че това не е достатъчно показателно за някои хормони.
Здравей!
На каква възраст е ТМ?! Това е важно за тестостерона.
ТСХ е висок, но той се тълкува заедно с Т3 и Т4
Пролактинът , горе-долу е добре... леко е завишен, но може причината да е в ТСХ?!

# 635
Denis,би ли погледнала моите изследвания,на 37 години ,правим опити за първо бебе,правени са на 3ти ден от цикъла,гинеколога не видя нищо обезпокоително,но аз се съмнявам.
Днес за пореден път ми дойде....Пускам последните ми изследвания,правени на 3ти ден от цикъла,моля за разчитане,имам ИР,гинекологът каза да изследвам и витамин д и б12,ще го направя,притеснявам се да нямам луф синдром,много съм разочарована в момента Sad   

# 636
  • София
Denis,би ли погледнала моите изследвания,на 37 години ,правим опити за първо бебе,правени са на 3ти ден от
Скрит текст:
цикъла,гинеколога не видя нищо обезпокоително,но аз се съмнявам.
Днес за пореден път ми дойде....Пускам последните ми изследвания,правени на 3ти ден от цикъла,моля за разчитане,имам ИР,гинекологът каза да изследвам и витамин д и б12,ще го направя,притеснявам се да нямам луф синдром,много съм разочарована в момента Sad   
FSH  е висок - желателно е да се провери моментното състояние на ЯР - АМХ и Инхибин В ( на 3 ден от МЦ)
Другите са добре
ПП. Провери за всички възможно дефицити -  вит. Д,  желязо, феритин, ЖСК, трансферин, хемоглобин ( тълкуват се заедно) В12, ФК, В6, Биотин, цинк, мед, селен...
ТСХ се пуска винаги, заедно с Т3 и Т4 ... ако не се направи, винаги има вероятност нещата да не са така, както изглеждат Simple Smile

И само да вметна едно мое предположение - тестостерона е сравнително  добре ( леко е висок), но ако има проблем с ЯР - провери другите андрогени и направи тест за ИР ... ако има проблем - трябва да се търси там някъде.

За ЛУФ синдром, това което ти може да направиш е - да правиш тестове за О. и да мериш редовно БТ ( има теми за тях) - след като определиш О. ( за това мога да ти помагам) - точно на 7-ми ден след предполагаемата О. да изследваш Прогестерон и Е2... за разчитането - също ще помагам
Другият вариант е да правиш редовно, поредни МЦ - ФМ + изследване на Прогестерон и Е2  на 7-ми ден след предполагаема О.
Без тези изследвания, дори и да те гледат на УЗ, резултатът/заключението на лекаря, никога не е 100% точно

# 637
Здравейте, на 31 г. е. Само тези изследвания му назначиха откъм хормони и изследване на витамин Д, което излезе 25.70 - попадащо в графа латентен дефицит.

Здравейте, ще споделя резултати от изследване на някои хормони на ММ, ще съм много благодарна ако някой по-
Скрит текст:
запознат се включи с коментар. Резултатите попадат в реф. граници, но знам, че това не е достатъчно показателно за някои хормони.
Здравей!
Пролактинът , горе-долу е добре... леко е завишен, но може причината да е в ТСХ?!

Последна редакция: вт, 21 дек 2021, 10:24 от summery123

# 638
  • Варна

Здравей, Денис,моля за мнение. Изследванията са правени на 7 ден,след доказана О. Притеснява ме,че имаше доста голям фоликул на 14-ти ден, близо 27 мм в диаметър, да не се е превърнал в задържан. Няколко дни тестовете за О.бяха положителни, иначе на ехограф се виждаше,че започва пропукване, имаше и течност в дъгласовото пространство, както при овулация.
Благодаря, предварително!

# 639
  • София
Здравейте, на 31 г. е. Само тези изследвания му назначиха откъм хормони и изследване на витамин Д, което
Скрит текст:
излезе 25.70 - попадащо в графа латентен дефицит.

Скрит текст:
Здравей!
За тази възраст, тестостерона може да е и по-висок - лекар трябва да прецени ( андролог, специалист репр. медицина...)
За вит. Д - трябва да го приема.

# 640
Благодаря ви!

# 641
  • София
Скрит текст:
Здравей, Денис,моля за мнение. Изследванията са правени на 7 ден,след доказана О. Притеснява ме,че имаше доста голям фоликул на 14-ти ден, близо 27 мм в диаметър, да не се е превърнал в задържан. Няколко дни тестовете за О.бяха положителни, иначе на ехограф се виждаше,че започва пропукване, имаше и течност в дъгласовото пространство, както при овулация.
Благодаря, предварително!
Здравей! и Честита Коледа!
Изследванията показват, че е имало О.
27мм си е доста голям Ф. за О. - може лекаря да не го е измерил много точно... или да е имало и друг Ф, който да е бил ДФ. Какво точно се е случило, може да се прецени след УЗ преглед.
Желязото ти е ниско,  хемоглобина - също, а може да е по-висок... ЖСК е висок?! Провери си феритина и вит. Д
Ако не си изследвала скоро В12 и ФК - също.

# 642
  • Варна
Благодаря за мнението, честита Коледа и на теб!
Аз съм си с анемия, желязо дефицитна. Скоро не съм приемала препарати обаче, почивам си малко. Ще ги видя витамините, да, но нямах възможност да пусна сега хормони по време на МЦ, заради празниците. Ще изчакам следващият месец и тогава ще пускам всичко.  По-скоро ме притеснява да не се превърне фоликулът в киста. Ще се опитам да намеря време следващата седмица за едно ехо.

# 643
Здравейте! Весели празници! Може ли коментар за тези изследвания? На 37 год., правим опити за бременност. От утре трябваше да започна стимулация, но по стойностите на половите хормони, разбирам,че няма да е този месец.  LH - 6.94 mUI/mL ; FSH 8.08 ; Estradiol - 162 pmol/L.  На 3 ден от МЦ са правени.

# 644
Здравей, Денис и честита Коледа!

Майка ми от 4 месеца пие Еутирокс 37,5 мг - прилагам изследванията преди да започне и сега - на 71 години е.

TSH от 3,190 е паднало на 1,552, което е добре.

FT4 от 1.020 се е покачило на 1,150, което пак е малко увеличение.

Но FT3 от 2,960 е паднало на 2,680.

Каква е логиката FT3 да е по-зле отколкото е било, преди да започне хормон? Знам, че той е активният хормон и дефакто Т4 трябва да се конвертира в него, но явно не успява, обаче защо поне не си е останал на същите нива?
Изследванията са правени в една и съща лаборатория.

Дали е добре да увеличи Еутирокса на 50 мг?

Ето и съпоставка на резултатите - отляво са сегашните, отдясно са отпреди да стартира хормон:

Скрит текст:

Благодаря ти предварително за коментара!

Общи условия

Активация на акаунт