Пазарът на недвижими имоти в България. Какво се случва реално. - Тема 55

• 42 539
  • 761
  •   1
Отговори
# 150
Bella, не се бях замисляла какъв е този пуш в последните седмици по новини и социални медии да се оттърваваме от спестяванията, и удобно реклами на строежи. Това си е начин за манипулация и за вкарване в капана за мишки-дребния  човек поспестил нещо по време на кризата, нека му обезценим парите и да му продадем надценени активи,та да може той пак да е толкова беден,колкото и преди. А най-добре ако може да прилъжат 100% от населението да тегли заеми,за да се манипулира по-лесно след това.

Пак всеки вижда каквото иска да види... Не виждам нищо ново в последните дни, що се касае до рекламата на строежи - всичко си е както преди. Дребния човек никой не го насилва да купува - има си глава, решава си. А ако главата е празни и не си е правил сметката, негов проблем. Пък кой точно манипулирал населението не става ясно, хеле пък в сегашния преходен период, когато не се знае кой ще идва на власт, че да манипулира и дои населението. И така кой ще се хаби, ако има риск да се окаже, че после друг ще му жъне посятото?
Пушът да се отърват хората от спестявания, които се топят, го има от години вече, пак нищо ново. И съвсем не е глупава идеята да не се държат влогове. А кой как я осъществява, си е негова работа и ще си носи последиците.

# 151
Колкото повече реклами на строежи отваряте, толкова повече такива ще ви предлагат социалните мрежи, алгоритъмът е такъв.

# 152
Има хора които смятат че системата се грижи за тях и смятат всичко за теории на конспирациите, има хора които тотално я отричат. Като гледате наще дребни риби в парламента какви игри играят и какви далавери въртят, мислите ли че на запад където играта е в трилиони правилата не са в пъти по-груби. Или мислите че там са цивилизовани и честни хорица.
Мкафее сигурно се е самоубил.

# 153
и аз четох , че се е самоубил.

# 154
Да ти въртят номера и далавери някои е едно, теорията на конспирацията е друго - че някой има глобален план да... и за да го изпълни манипулира централни банки, правителства, съюзи между държави и прочее.
Като цяло на бизнеса му трябва предвидима среда (стабилност) и КУПУВАЧИ. Бизнесът няма полза от някакви безимотни роби, защото няма да има на кого да продава. Да, за да продава сега, му е изгодно хората да вземат кредити и изгодата му е двойна, но никой никого не може да накара насила да взема непосилен кредит. И кредитът сам по себе си не е нещо мръсно, а е инструмент да си осигуриш дом (в случая) сега, когато ти трябва, а не като станеш на 50 и вече ти е късно за деца.

За Макафи всеки може да си развива хипотези, защото знаем само един факт - не е жив. Всичко друго е мъгла. Може да са го убили. Може и да се е самоубил, като преди това нарочно е написал, че не мисли да се самоубива и ако се случи, да се има предвид. Така за последно ще се изгаври с хората. Аз лично съм пас. Пък и той вече не е фактор за нищо, ако някой има полза да го убива си е тяхна работа.

# 155
Ако има бизнес. Ако всичко е пренаситено и на никой не му трябват тоновете реклами на боклуци вече, ако хората започнаха с минимализъм и опростяване ... бизнеса как ще откликне ? В производство и предлагане на НИЩО ?
Ами не може. Нали трябва парите да се въртят. Трябва проекти . Ами ето проекти .
ПАк на никой не му трябват ама ... се налага да му трябват.

# 156
И как ще стане? Хората ще спрат да ползват перални и сушилни, а ще се върнат да перат на ръка и да сушат по простори? А понеже място за простори няма ще се върнат на село в къщи с дворове? Ще се откажат и от компютри, интернет, електричество... Милиарди хора в Азия таман се измъкват от бедността и не са се напотребявали, ти плашиш с минимализъм.

# 157
Минимализмът е мода на оялите се през последните поне 50-60 години общества. Постигнали материално благополучие, унифицирали се интелектуално, скучаят хората и се чудят как да си разнообразят живота.

# 158
  • София
Далече сме от тази мода. На там, на където отиваме, те от там се връщат. Буквално. Това, което е било мода и начин на живот из по-напредналите страни преди 20 години е актуално днес при нас. Откриваме топлата вода... До техният минимализъм може и да стигнат нашите деца

# 159
Черна станция, минимализъм не е да спреш да ползваш полезни уреди,а да използваш и купуваш само това,което ти трябва,без да се презапасяваш. Точно обратното на нашия манталитет. При нас ако съседът купи мерцедес,аз ще си купя бмв. Ако другите купуват имот в София,и аз ще купя. Но не бих казала,че това е от консуматорска гледна точка,а по-скоро от страха да не се мине. И от идеята за бърза печалба.
А за депозитите специално никога не съм търсила нещо в стил "инфлацията изяде депозитите",защото не вярвам в това,но последната седмица излизат масово статии и интервюта дори по ТВ на тая тема. Нали бяха забранили да се говори за теглене на пари от банки да не се получи ликвидна криза, какво се случи,че има масирани медийни кампании да се закриват депозити? Отрицателните лихви не са от вчера.

# 160
Минимализъм е да живееш семпло и да консумираш колкото имаш нужда.

ЧС - трудно ми е да повярвам че мултимилионер, плейбой, бохем и най-вече много здрав психически човек ще се самоубие, за да се изгаври за последно. Но както и да е.

И да попитам, хубаво се тръбят тези неща по медиите, но къде да идат тези пари? Нали като купиш нещо, парите отиват в друга сметка. Така или иначе си остават в банковата система. Даже раздаването на кредити си е баш печатане на нови пари и утежняване на ситуацията в системата. Тогава защо банки те не спрат да кредитират? Логиката куца, ама яко. Нима тези депозити се появиха 2021, нима лихвите бяха нилеви от 2021? Лихвите са нулеви от 2017-2018 насам. Разликата е политиката на централните банки и настроението на хората. Пък кой крив кой прав ще стане ясно.

# 161
Минимализъм е да живееш семпло и да консумираш колкото имаш нужда.

ЧС - трудно ми е да повярвам че мултимилионер, плейбой, бохем и най-вече много здрав психически човек ще се самоубие, за да се изгаври за последно. Но както и да е.

И да попитам, хубаво се тръбят тези неща по медиите, но къде да идат тези пари? Нали като купиш нещо, парите отиват в друга сметка. Така или иначе си остават в банковата система. Даже раздаването на кредити си е баш печатане на нови пари и утежняване на ситуацията в системата. Тогава защо банки те не спрат да кредитират? Логиката куца, ама яко. Нима тези депозити се появиха 2021, нима лихвите бяха нилеви от 2021? Лихвите са нулеви от 2017-2018 насам. Разликата е политиката на централните банки и настроението на хората. Пък кой крив кой прав ще стане ясно.

Май БИВШ мултимилионер и прочее. Когото испанският съд съвсем наскоро е отсъдил да върнат в САЩ да лежи немалко. С оглед на възрастта му - до живот. променя нещата, а?

Парите са кръвта на икономиката. Твоята кръв захранва мускулите, мозъка, бъбреци, други карантии и къде отива после? Никъде, пак прави същото и все циркулира. Точно така е и с  парите. А кредитите не са печатане на пари, трябва да се вземат, за да дадеш.
И накрая - политиката на централните банки е една, настроенията на хората съвсем друго. Като последните са подвластни на страх, алчност, манипулации и прочее много повече от банките.

# 162
А от къде идват парите за кредити тогава? Не ми казвай, че мислиш, че кредитите идват от депозитите?

# 163
А от къде идват парите за кредити тогава? Не ми казвай, че мислиш, че кредитите идват от депозитите?

Ако не идват от депозити (не само, а и от заеми от другаде ако се налага), тогава защо банките не искат повече депозити? Защото не могат да ги раздадат като кредити - имат излишък от пари, а както знаем това е излишък от депозити, които не могат да пласират. Затова искат да дават кредити, а от депозити нямат нужда.

И съвсем не мисля, че всички са се втурнали да вземат заеми за да купуват имоти. Аз не съм, ти не си и повечето хора не са.

# 164

Ако не идват от депозити (не само, а и от заеми от другаде ако се налага), тогава защо банките не искат повече депозити? Защото не могат да ги раздадат като кредити - имат излишък от пари, а както знаем това е излишък от депозити, които не могат да пласират. Затова искат да дават кредити, а от депозити нямат нужда.

И съвсем не мисля, че всички са се втурнали да вземат заеми за да купуват имоти. Аз не съм, ти не си и повечето хора не са.

А след като от край време е имало нормални лихви и всичко е функционирало. от къде тръгва за да се получи дисбаланса който забелязваме ?

Общи условия

Активация на акаунт