Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Мнения за неелитни училища след седми клас в София- Тема 4

 • 47 068
 • 766
 •   1
Отговори
# 645
 • София
 • Мнения: 10 606
Освен сроковете, какво гарантира, че няма да се появи кандидат с по-висок бал и да вземе освободеното място? И тогава вече работата става много дебела. 🙄

# 646
 • Мнения: X
Според мен трябва преди да си изтеглите документите от училището в което е записано детето, да отидете в желаното училище на четвърто класиране и да говорите с директора - за бала, сроковете и т.н , ако има дете с по- висок бал няма смисъл. Може и да ви даде такава информация

# 647
 • София
 • Мнения: 77
Аз не виждам смисъл да пращам детето ми в чужбина за бакалавър - в Англия и САЩ е безумно скъпо, във Франция и Германия трябват съответните езици, които не са в зоната на интерес на дъщеря ми. Остава една Нидерландия, в която пак не виждам невероятни позитиви. Освен това за мен ученето в чужбина има смисъл, ако си в топ университет, а това струва много. Аз по-скоро бих инвестирала в интересна магистратура в много добър университет в чужбина, която да даде специфични знания след общата бакалавърска степен.
...точно така смятам аз и моето семейство.
Племенницата ми направи същия избор - бакалавър в СУ "Климен Охридски" и магистратура в Европа. След това остана да живее там и определено се оправя с живота отлично. В момента работи в голяма международна компания и ползва наученото от магистърската си програма.

Последна редакция: пн, 09 авг 2021, 15:08 от pumpal

# 648
 • София
 • Мнения: 927
Здравейте,
Досега не съм се включвала, но ви чета с интерес. Синът ми е приет в СГСАГ - Водно строителство. Записа се още на първо класиране, защото това беше неговото желание. Има ли и други приети същата специалност, за да направим отделна група например Simple Smile

# 649
 • Мнения: 46
Здравейте,
Успяхме да се запшем в 7 СУ. Класен ръководител ще ни е г-жа Лидия Спасова.
Ще се радвам ако споделите  мнение за нея Simple Smile

# 650
 • Sofia
 • Мнения: 482
Здравейте,
Успяхме да се запшем в 7 СУ. Класен ръководител ще ни е г-жа Лидия Спасова.
Ще се радвам ако споделите  мнение за нея Simple Smile
                                                                     Беше класна на моя син в 8 клас, паралелка с английски и немски език. Доста е строга и взискателна , държи на училищния правилник. Аз я харесвах.Английски език ще научат всички от класа, това е сигурно. Не оставя никой да се скатава в часовете, всеки ден препитва всяко едно дете.В 9 клас ще имат друг класен ръководител, в 7мо сменят класния след подготвителния клас.

# 651
 • Мнения: 1 284
Дидева, въпросът ми беше дали учениците от професионалните гимназии, като най-разбираем пример са ми ТУЕС/Джон Атанасов и НТБГ/НФСГ, имат право с оценката от задъжителния професионален ДЗИ да кандидатстват съответно в ТУ/СУ и в УНСС/ВИНС и др.? И за тези ясно ориентирани деца да нямат значение други неща като хорариуми и втори ДЗИ-та?

Мога да кажа за НТБГ. Голямата ми дъщеря в 11 клас имаха нещо като практика (учебни фирми) за 2 дни в Интер Експо център. След това направо им дадоха сертификат, с който можеха да кандидатстват в УНСС, признаваше им се за взет изпит по Финанси с отличен 6 Grinning. Тя не се възползва, тъй като се беше насочила и отиде да учи другаде, но реално знам от други деца и родители, че следването в УНСС след НТБГ е гарантирано. Стига желанието на детето да е такова.

# 652
 • Мнения: 137
Здравейте, наистина полезна тема и прочетох доста от нея назад. И пред дъщеря ми предстои сред 2 години това ходене по мъките. Засега учи в квартално училище, от което съм сравнително доволна, предвид факта че на нея като цяло ученето й е трудно… за мое безкрайно съжаление… А с тези профили навсякъде кашата е пълна и навсякъде масово е интензивно изучаване на език. А на нея това, както и математиката са й най-трудните материи. Като цяло съм против професионалните гимназии, изцяло мои съображения. Та ни остава варианта паралелка с хуманитарен профил. Това добре ама всичките, които видях вървят заедно с интензивното изучаване на език, т.е първата година само език и след това предполагам определени предмети на този език. А това ме плаши незнам дали ще се справи и пустатата ми амбиция ме кара да гледам училищата около центъра, не че всичките са топ елит, ама средата да една идея по-читави от кварталните. Въобще мисия невъзможна, някакви идей? Ще радвам ако някой сподели инфо …

# 653
 • София
 • Мнения: 5 459
Не знам какви училища гледаш, но не са повечето с интензивно изучаване. А пък това с училища в центъра, че са по-елитни... 73 СУ, втора немска, си е картално училище за някой. 2 АЕГ, също Simple Smile Но пък явно този тип училища не те интересуват. Виж НФСГ, там е РИЧЕ.

Малко не ми се струваш ориентирана, честно казано, което си е нормално, де, предвид, че имате още 2 години. Порови се и попрочети повече, за да се ориентираш в типовете училища и това, която намираш за приемливо (на този етап) за детето ти. А пък докато стане 7 клас, може нещата да се променият. От опит ти го казвам.

# 654
 • София
 • Мнения: 7 862
НФСГ е професионална гимназия, а потребителката изрично е казала, че не иска такива. Не иска и математика, а вероятно отпадат и СХН. В профилираните гимназии наистина повечето паралелки са с интензивно изучаване на език. Особено тези в центъра. Но извън ЕГ в малко училища се изучават предмети на съответния език. Освен хуманитарните, може да помислите и за паралелки с природни науки. Но трудно ще избягате едновременно и от математика, и от интензивно изучаване на език.

# 655
 • Мнения: 45
В интернет има справочник с училищата, паралелките и  приемните балове. Можеш да посещаваш и сайтовете на училищата, за да се ориентираш в какво се състои обучението. Има и учебни планове.

# 656
 • Мнения: 6 413
... 73 СУ, втора немска, си е картално училище за някой. 2 АЕГ, също Simple Smile
                     2АГ не е квартално училище.В сградата се помещава само гимназията и няма начално и основно у-ще за да твърдиш,че е квартално.На твоя принцип всички у-ща са квартални защото се намират в някакъв квартал. Yum

# 657
 • София
 • Мнения: 5 459
... 73 СУ, втора немска, си е картално училище за някой. 2 АЕГ, също Simple Smile
                     2АГ не е квартално училище.В сградата се помещава само гимназията и няма начално и основно у-ще за да твърдиш,че е квартално.На твоя принцип всички у-ща са квартални защото се намират в някакъв квартал. Yum

Мисля, че се разбра какво искам да кажа, Дидия.

# 658
 • София
 • Мнения: 1 436
Пробвайте НГДЕК.

# 659
 • Мнения: 137
Благодаря за отговорите, точно такъв справочник гледах с максимални и минимални балове. И на на почти всички пише интензивно някакъв език и учебни планове отварях с по 18 часа седмично са така наречените “интензивни” паралелки. За първата година може да е Ок, ама след това ако и предмети се учат на езика . Незнам. Има ли наистина паралелки с разширено изучаване на език, но без предмети на същия език следващата година? Наистина не знам….
НГДЕК е разкошен вариант, по прочетох за нея и направо се влюбих в това което описваха и като атмосфера и като впечатления и сигурно ще се пробваме,  но си е висока летва. Споделете за други училища ако се сещате … Колко съжалявам, че ги няма старите общообразователни гимназии, имаха си предимства, поне така си мисля.

Последна редакция: пт, 24 сеп 2021, 23:31 от driada

Общи условия

Активация на акаунт