Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! Тема № 54

• 51 664
  • 757
  •   1
Отговори
# 90
Благодаря, ХейСън. Надявам се и при вас всичко да е наред.

Не знам до колко трябва да се доверявам на това мнение и дали наистина трябва да се пренебрегва наличието на ЧПВ.

Привет, mosca.marina,

На мен лекуващият лекар пък ми каза, че не било хубаво да се разчита само на спонтанно подтискане на ЧПВ. Направиха ми биопсия и генотипиране и още чакам резултати. Мен също започват да ме объркват тези противоречиви мнения.
Стискам палци всичко да е наред при теб.

# 91
Момичета, аз успях да мина днес при доктор Карагьозов затова освобождавам час за 2ри Август от 15 часа.

Пишете, ако имате нужда от него. Ще го пусна утре вечер иначе.

# 92
Здравейте, направиха ме Leetz . Резултатът е добър - изрязано до чисто. Но пише също - неспецифичен цервицит? При други пишело ли е също цервицит? Лекарят каза, че няма нищо , но се притеснявам да не е възпаление от преди процедурата.
В моята епикриза също пишеше цервицит-хроничен...беше ми обяснено,че нямало страшно и не изисква лечение!

# 93
Здравейте! И аз като много от вас съм объркана вече от всичко изчетено, от различни лекари и резултати. При мен се случи следното: на 24 години съм, март 2020 ми направиха лазерна конизация в Токуда, др Танчев, след като на профилактичен преглед на друго място ми казаха, че имам ''раничка'' и е добре да се вземе биопсия. От биопсията излезе цин 2-3. Др Танчев не ми направи нови изследвания, след колпоскоп потвърди, че се вижда, че има проблем и ми предложи конизацията. След нея резултатът от хистологията беше чист конус, хроничен цервицит. Оттогава имам 3 правени цитонамазки, първата с резултат pap IIB, втората pap II за порцио и pap I за канала, последната от април месец IIB за порцио, IIA за канала, задоволителна, но ограничена от левкоцити и метапластични клетки, клетъчни промени свързани с HPV. Първите две цитонамазки са правени в Токуда, последната във Вита. Вчера отново отидох на преглед във Вита за контролна цитонамазка, но след обсъждане на цялата история на състоянието ми и предишния резултат от цитонамазката, лекарката ми предложи типизиране на високорискови щамове на HPV,не ми взе цитонамазка, нито ме прегледа с колпоскоп и каза, че предлага типизирането, 3 месечен курс с имуностимулатор Кориолус и цитонамазка и колпоскоп чак след това. Според вас има ли смисъл от типизиране и имуностимулатори? Др Танчев ми беше казал, че това изследване е безсмислено, защото дори и да имаш висок щам, той си е там, нищо не можеш да направиш, освен да се преглеждаш редовно. Относно имуностимулаторите също съм доста скептична, не съм убедена, че има смисъл да се пият. Вие имате ли подобен опит и какво мислите? Също така знаете ли за колко време излиза резултата от типизацията? В Геника я правят. Лекарката ми записа само телефона, предполагам ще ми се обадят когато има резултат?

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 10:18 от bekk

# 94
Типизацията в Геника излиза много бързо 2-3 дни.За другото за съжаление не мога да кажа..За мен лично от 2-ра група не бих се притеснявала,след като е махната раничката.Може да се подтисне високорисков щам аз съм го правила .

Последна редакция: сб, 31 юли 2021, 10:59 от reninel

# 95
Здравейте,

Извинявам се предварително за глупавия въпрос, но дисплазия и цервицит едно и също нещо ли е? Цервицитът не е ли просто възпаление и нужно ли е да бъде рязано или обгаряно? Как така от биопсия излиза резултат дисплазия, а от конизация цервицит? Още веднъж се извинявам за евентуалната ми неточност, бих се радвала ако ми обясните.

# 96
Здравейте,

Извинявам се предварително за глупавия въпрос, но дисплазия и цервицит едно и също нещо ли е? Цервицитът не е ли просто възпаление и нужно ли е да бъде рязано или обгаряно? Как така от биопсия излиза резултат дисплазия, а от конизация цервицит? Още веднъж се извинявам за евентуалната ми неточност, бих се радвала ако ми обясните.
При мен от биопсия - дисплазия и ЦИН 1. После Leetz и резултата пак описваше - дисплазия, койлоцити и др. Отделно пише неспецифичен цервицит. И отделно - изрязано до здраво.

# 97
Аз правих цитонамаска и резултата ми е 2 група
Това добре ли е .
Още микробиологията не ми е готово изследването

# 98
Здравейте, момичета! След колпоскоп и биопсия бях диагностицирана с Cin 2,3 и 16-ти тип. На 21-ви този месец отстраниха клетките с wire loop biopsy , не съм сигурна, но мисля,че още се нарича Leep. След процедурата нямах кървене, нямах болки, но се започна воднистото, жълтеникаво, миризливо течение. Вчера ми дойде и цикъла (поне така си мисля, трябваше да ми дойде след 2 дена по принцип). По-обилен е както ме предупреди жената, но също така спомена, че ще бъде доста болезнен, а аз за сега не усещам никаква болка. Възможно ли е да не е цикъла , а кръвотечение или са премахнали много малка част и може и да ми се разминат болезнените цикли?

# 99
Здравейте,

Здравей HeyySun,

Не, дисплазия и цервицит не са едно и също, права си, че цервицитът е просто възпаление и не  е нужно да бъде рязано/обгаряно. При мен от хистологията след конизацията, за щастие, излезе чист конус, ето какво пише:

Koнизация на маточната шийка.Серийно изследване от 16 среза. Фрагмент от ендоцервикална стена без дисплазия на епитела. Връх на конуса (резекционна линия). Ендоцервикална стена без дисплазия на епитела. Конизация на маточната шийка изследвана в 11 сегмента. Нативният многослоен плосък епител на PVCU е без дисплазия с огнищни термокоалугационни промени. В зоната на трансформация се наблюдава флоридна зряла и незряла плоскоклетъчна метаплазия с реактивни промени. Изразен хроничен ендоцервицит, отчасти фоликуларен. Маточна шийка с флоридна плоскоклетъчна метаплазия с реактивни промени. Изразен хроничен ендоцервицит.

Коментарът на лекаря ми беше, че явно промените са били само повърхностни....не знам, и на мен много неща не са ми ясни, но се радвам, че това е резултатът от изследването ми. Сега ще видим какво ще излезе от това типизиране...

# 100
Здравейте момичета, най после е излязъл резултатът от биопсията. Докторът твърди че е най леката формя на предраково изменение и се третира с медикамент. Можете ли да ми дадете малко повече информация?

# 101
Ваня Дерменджиева, правили ли сте типизиране за ЧПВ? Гледаха ли ви на колпоскоп, предполагам да, но какво каза д-р след него?

Преди доста време на мен ми бяха изписали Изопринозин за лечение на ЧПВ (нискорисков тип). А преди няколко месеца разбрах, че имам и високорисков, за който пих други добавки, но това е друга тема.
Ами нищо само да пия Изопринозин и ще правим нова цитонамазка

# 102
А от Геника по телефона ли ти дават парола за проверка на резултатите, знае ли някой? Защото гинеколожката ми поиска телефона и го записа на картона на Геника и на регистратурата след това не ми дадоха нищо.

# 103
На мен като смс ми пратиха юзър и парола

# 104
Здравейте, след Leetz , колко време ви продължава течението ? Аз имам леко - бледо бяло /розово. И някой позволявал ли си е да вдига тежко по-рано. Минаха двете седмици, но вече няма кой да ми помага с бебето и в даден момент ще трябва да си я вдигам аз -10 кг ...

Общи условия

Активация на акаунт