Строеж - къде, как, колко? Тема за взаимопомощ 38

• 46 132
  • 1 034
  •   1
Отговори
# 900
Божидар, много хубав и практичен проект. Наистина прозорците са много. Ние също по проект имахме дори две френски врати на южната страна и голям прозорец на югозападната страна на холо-кухнята и на практика нямаше къде да разположим мебели. Затова променихме проекта по време на строежа и едната френска врата стана на прозорец. В проекта Ви аз бих разменила местата на дрешника и банята в родителскта спалня, или пък да ги ситуирам едно до друго, но не е задължително, ако на Вас така Ви харесва. Независимо от желанието мивката на кухнята да е пред прозореца, аз бих променила разпределението на уредите от ляво на дясно така: хладилник, плот, мивка, миялна машина, въхру нея плот, котлони,  фурна и над нея микровълнова в колона. Това е принцип на разпределение, който следва логиката на действие в кухнята, а именно: влизаш с продуктите и ги оставяш в хладилника, взимаш ги, миеш ги, приготвяш храната и готвиш на котлоните и/или във фурната/микровълновата. Разбира се, че също не е задължително. Вие си решавата как ще Ви бъде най-удобно.
При термопомпите, наистина е ефективно да се сложи голям бойлер. Фирмата, която ще Ви прави проекта по част отопление, вентилация, климатизация ще изчисли колко голям следва да бъде за такава къща. И да, ако имате възможност си сложете слънчеви панели, които да подпомагат работата на помпата и за подгряване на водата през топлите и слънчеви месеци. Ние например това лято почти не сме включвали термопомпата. Водата ни се топлеше основно от слънчевите панели. С 300 л бойлер сме за 130 кв. м. отопляема площ. Малко трудно се напасват двете системи, но си зависи от майсторите, на които ще попаднете. От юни до сега сметките ни за ток не надвишават 35 - 40 лв., а сме затопляли няколко пъти и водата на сглобяем басейн. Ако в Горна Малина имате често спиране на тока или най-малкото при дъжд и гръмотевици, то задължително си предвидете агрегат за да може хидрофора да ви работи. В противен случай при спрян ток няма да имате и вода. Не сме с хидрофор, но посещавам къща на наши близки, които имат такива проблеми при липса на електричество.

Ние сме на етап затваряне на покритата тересата. Получихме приемлива оферта за остъкляване с плъзгащи системи и сега през седмицата очакваме да дойдат да вземат точните размери. Ако успеят да сколасат до края на ноември ще имаме затворена тераса. Вече ни напривиха по поръчка две нови маси с пейки от масивно дърво - баварски стил, така че дори през студените месеци да можем да посрещаме гости на тересата и да се наслаждаваме на хубавата природа.

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 14:30 от fatalina

# 901
Божидар Петков, Банята в родителската спалня не е удачна и според мен с врата до леглото. Бих я направила преходна през дрешника. Много е удобно и няма да шуми в спалнята като през врата. Предполагам ще се наложи да стесните спалнята с 10-20 см, т.е. ще намалите пътеката между прозореца и леглото на около 110-20 см, но това няма да създаде никакъв дискомфорт при преминаване при оптимални пътеки 60-70 см.

В детската стая не е удачно ТВ да има на стена с прозорец.

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 09:54 от drago_2008

# 902
Божидар, много хубав и практичен проект. Наистина прозорците са много. Ние също по проект имахме дори две френски врати на южната страна и голям прозорец на югозападната страна на холо-кухнята и на практика нямаше къде да разположим мебели. Затова променихме проекта по време на строежа и едната френска врата стана на прозорец. В проекта Ви аз бих разменила местата на дрешника и банята в родителскта спалня, или пък ди ги ситуирам едно до друго, но не е задължително, ако на Вас така Ви харесва. Независимо от желанието мивката на кухнята да е пред прозореца, аз бих променила разпределението на уредите от ляво на дясно така: хладилник, плот, мивка, миялна машина, въхру нея плот, котлони,  фурна и над нея микровълнова в колона. Това е принцип на разпределение, който следва логиката на действие в кухнята, а именно: влизаш с продуктите и ги оставяш в хладилника, взимаш ги, миеш ги, приготвяш храната и готвиш на котлоните и/или във фурната/микровълновата. Разбира се, че също не е задължително. Вие си решавата как ще Ви бъде най-удобно.
При термопомпите, наистина е ефективно да се сложи голям бойлер. Фирмата, която ще Ви прави проекта по част отопление, вентилация, климатизация ще изчисли колко голям следва да бъде за такава къща. И да, ако имате възможност си сложете слънчеви панели, които да подпомагат работата на помпата и за подгряване на водата през топлите и слънчеви месеци. Ние например това лято почти не сме включвали термопомпата. Водата ни се топлеше основно от слънчевите панели. С 300 л бойлер сме за 130 кв. м. отопляема площ. Малко трудно се напасват двете системи, но си зависи от майсторите, на които ще попаднете. От юни до сега сметките ни за ток не надвишават 35 - 40 лв., а сме затопляли няколко пъти и водата на сглобяем басейн. Ако в Горна Малина имате често спиране на тока или най-малкото при дъжд и гръмотевици, то задължително си предвидете агрегат за да може хидрофора да ви работи. В противен случаапри спрян ток няма да имате и вода. Не сме с хидрофор, но посещавам къща на наши близки, които имат такива проблеми при липса на електричество.

Ние сме на етап затваряне на покритата тересата. Получихме приемлива офертя за остъкляване с плъзгащи системи и сега през седмицата очакваме да дойдат да вземат точните размери. Ако успеят да сколасат до края на ноември ще имаме затворена тераса. Вече ни напривиха по поръчка две нови маси с пейки от масивно дърво - баварски стил, така че дори през студените месеци да можем да посрещаме гости на тересата и да се наслаждаваме на хубавата природа.

@fatalina - Благодаря за дългия и изчерпателен отговор. Ще помисля още за прозорците явно - а дали имате предвид и горе и долу (така де - доста прозорци има и на 1вия етаж в дневната, не знам дали там ще е толкова страшно.) Отнотно дрешника и банята в родителската - идеята беше банята да е с прозорец, за да проветрим по-добре. Кухнята е само за образ, не сме я мислили още като подредба, но все пак беше много полезен коментар.

@Nelina_london - благодаря за доуточненията. По идея ще има в последствие навес да покрием верандата, но ще бъде изцяло дървен и за това не искахме стряха. Ще оставим сигурно една година да видим как е и ще мислим дали има нужда от разрешаване на проблеми. Нещо което не ми стана ясно - няма ли вариант за външни щори за прозорците ?

# 903
  • Сливен
вариант е с външните алуминиеви щори,могат да бъдат вградени,поръчват се заедно с дограмата,ценово излизат колкото прозореца,толкова и щората,може и да се поръчат допълнително,след   изолацията,но винаги има намаляване на светлината.Назад съм пуснала снимка .Има си и значение за комарниците.

# 904
вариант е с външните алуминиеви щори,могат да бъдат вградени,поръчват се заедно с дограмата,ценово излизат колкото прозореца,толкова и щората,може и да се поръчат допълнително,след   изолацията,но винаги има намаляване на светлината.Назад съм пуснала снимка .Има си и значение за комарниците.

Разгледах старите мнения от теб. Благодаря Simple Smile. Не разбирам какво визираш под намаляване на светлината, до колкото аз знам идеята да ги ползвам е да спра светлината да нагрее в стаята като пече много силно и все пак би трябвало да могая да оставя и отворени прозорците, да циркулира въздуха. Иначе винаги може да се вдигнат и предполагам намалят само там където са отгоре 5-10 см от светлия отвор.

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 12:23 от Божидар Петков

# 905
  • София
Нека архитектът Ви да помисли за следните моменти:
- покритие над  входа (козирка или еркер)
- покритие над верандата (и разширението й)
- промяна на стълбата (нередно е за еднофамилна къща да се правят стъпала с височина 18 см)
- по-внимателно обмисляне на обзавеждането на всички спални

# 906
Нека архитектът Ви да помисли за следните моменти:
- покритие над  входа (козирка или еркер)
- покритие над верандата (и разширението й)
- промяна на стълбата (нередно е за еднофамилна къща да се правят стъпала с височина 18 см)
- по-внимателно обмисляне на обзавеждането на всички спални
Отговарям на всяко едно:
- Над входа има козирка, но не е мн голяма
- Верандата ще я покрия на по-късен етап, но с дървен навес(може би и опция за затвяряне ще помислим
- За стълбата ще попитам, до сега не ми беше ясно колко са високи
- Обзавеждането е автоматично генерирано и реално не е коментирано. По-скоро е сложено за да се добие представа. Има ли нещо притеснително.
Какво би довело липсата на покритие над верандата и по-голяно над входа, за да е по-практичен коментара по темата ?

@Drago_2008. -  Чак сега видях мнението за дрешника и ще го обсъдя с жената и евентуално архитекта - доста ми хареса като идея честно казано. За съжаление не съм уточнил че мебелировката е ориентировъчна и реално ще се прави в последствие, та нищо не е такова каквото изглежда. За сега нямаме план за телевизор в детските спални.

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 14:04 от Божидар Петков

# 907
  • sofia
Какво би довело липсата на покритие над верандата и по-голяно над входа, за да е по-практичен коментара по темата ?
Предпазва от дъжд, най-хубавото е, че предпазва и от сняг. Не се мокрят и цапат вратите и прозорците (ако са до долу). Хубаво е входната площадка да е покрита, за да няма лед по нея.
Няма проблем да си събереш столовете и масата за верандата и да ги покриеш, а не да се чудиш къде да ги завреш зимата.

# 908
  • Сливен
Когато е вградена щората има кутия ,чиято височина варира,т.е. ако искаш да сложиш такава над врата за тераса,например ,трябва да се предвиди ,че кутията е поне 20см и от там надолу вече е вратата,чийто стандарт е 200м,но от това е с касата.При стандартна височина  на профила 2 х 7см,а има и по-дебели,ти остава чисто за преминаване 186см.
Когато се слага допълнително пак имаш кутия,която която ти покрива част от стъклото.
За размера на кутията е и от значение дали е с двигател или без.

# 909
  • Пловдив
Да,oesi,ММ бе питал още в началото,когато поръчвахме дограмата и ни бе обяснено,че за нашите размери прозорци щорите са само с Ел.вариант.
Като цяло,изобщо не ки падам по тях,защото за мен светлината е водеща.Ако трябва цяло лято у нас да е тъмница ще се депресирам.Съзнавам,че имат плюсове,като затъмнение,допълнителна изолация през зимните нощи,както и защита на прозорците от крадци,но просто не е моето.
arh b,проличава си практическите архитектурни умения.Всички забележки са много точни.
Божидар Петков,не гледайте на плана като на просто програмно мебелиране.
Трябва още сега да се уточнят разположението на мебелите,защото Ел. контактите ще бъдат проектирани по тях.Не,че не могат да бъдат преместени в последствие,но защо да плащате за проект,който е просто примерен?
Много ми хареса идеята за дрешникът и банята  на Драго!
А бъдещите дървени навеси трябва да се уточнят,защото не са свободни електрони,ще бъдат захванати към къщата и ако се анекерират в плочата над първи етаж и им се даде наклон за керамични керемиди е твърде възможно да станат схлупени,ако дълбочината им  е 3м ,примерно. А,мебелите ви са разположени така,защото така са разположени прозорците.Няма много вариации в този им вид.

Сега,идвам с инфото от енергоразпределителното дружество.Подписах "безсрочен"договор с променливи цени.Увериха ме,че ако вземем УВЕ ,договорът може да бъде прекратен веднага без неустойка.Цените валидни от 01/12/2021 до 01/01/2022 са както следва
-дневна тарифа от 0.33967  лв/kWh  без ДДС
-нощна тарифа от 0,2318лв/kWh без ДДС
+допълнителна такса от 2.99лв без ДДС за измервателна точка.
Не посмях да сключа с фиксирани цени,защото се надявам до 3-4 месеца да се сдобием с УВЕ.

# 910
Божидар, в нашият случай терасата е покрита, но с висок покрив тип ферма и през зимните месеци навява сняг буквално до френската ни врата. Затова решихме да заворим терасата преди да започне зимният сезон. На входните ни врати навесите също са малки, заради спазване на остояния от съседният имот, но наистина са недостатъчни и като вали входните врати се мокрят. Ще покриваме и там по-сериозно, и ще затваряме със стъкло, но по-натам. Още дори парапети не сме слагали, точно защото искаме да си оформим виждането как точно искаме да изглеждат входните площадки и като ги правим да е комплексно.
Относно щорите, ние сложихме тип ден и нощ и на френската врата и на всички прозорци. Не понасям пердета. Идеално покриват и през деня и през ноща, защото между плътните ленти има финна мрежа, която игра ролята на тънко перде, а плътната част предпазва от силното слънце и от любопитните погледни при включено осветление вечер. Колкото са по-тъмни на цвят, толтова по-добре предпазват от слънцето. Само ако слагате такива, имай предвид, да оставиш по-широко място от рамката на вратата/прозореца до стената, защото те са с едни ролки и при отваряне ще се опират в стената.
Има и модел, който влиза вътре в рамката на стъклото с водачи, но се оказа, че не става за нащият модел дограма.
Скрит текст:
Комарникът на френската врата е плъзгащо се ветрило, което върви по релса по ширина на вратата. Спасява от всякакви неканени твари.

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 15:03 от fatalina

# 911
  • Пловдив
И ние мислехме още на етап проект,за евентуално бъдещо затваряне на верандата,но в нашия район ,ако,  в последните години, изобщо  падне сняг ,си е събитие и радост за децата.Т.е.ще си спестим този разход.

Момичета,може ли да дадете приблизителен срок за нанасяне на сградата в кадастър след акт14?

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 15:39 от nelina_london

# 912
  • Сливен
пак се намесвам по въпроса за роло ден и нощ,има платове които затъмняват на 100%,така че не е необходимо да е тъмен плата.може да видите сайта на Камакс,имат офиси и дистрибутори в София.Много са коректни.

# 913
Аз пък не харесвам щори. В апартаментът си напатих с тях - конците им и пластмасите изгарят от слънцето с годините.

Спалнята при нас е с такъв преход - първо дрешник и после баня. Честно казано сигурно ще го мисля до последно и мога и да го променя. Защото дрешникът за мен не е помещение където всичко е под конец и по тази причина си мисля, че ще ме депресира, ако минавам през него като в коридор. Отделно, че не реализирахме достатъчно голям дрешник какъвто си го представях. Което си е срамота за нашата къща от 500 кв. м.

Замислям се да го обединя с банята и да се откажа от банята към спалнята. Или наопаки, да направя едната баня в коридора на дрешник - това между другото има едно друго предимство - ако искаш да излезеш по-рано, не будиш половинката.

Божидар, обсъдете покриването на верандата с архитекта. Иначе ще се получи недомислица. Може и да не го добавяте в официалната версия на проекта, както и да не го изпълните на първо време.

Последна редакция: пн, 01 ное 2021, 19:32 от dreamingfly

# 914
Твърдо ми отказаха за дрешника-коридор Grinning. Продължаваме да мислим по другите теми.

Общи условия

Активация на акаунт