За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 36 136
  • 760
  •   1
Отговори
# 615
  • Sofia
  • Мнения: 22 570
Здравейте.мъжа ми има рожден ден другиден и искам да направя аз тортата. Моля ви кажете някаква глазура за отгоре, но много лесна за намазвне, като за човек, който не ги бива с десертите...

отдолу каква ще е?
Шоколадови блатове, сиропирани с нещо с ром и някакви червени плодове искам, но май няма вече...

Да добавя, че искам бяла глазура
Ето ти една от мен, долу в публикацията е глазурата - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_6.html
Сетих се, че имам и друга - https://morrennaa.blogspot.com/2013/04/blog-post_4.html

Последна редакция: чт, 23 сеп 2021, 17:14 от Morena

# 616
  • София
  • Мнения: 8 253
Мога ли млякото за обикновен крем нишесте да заменя с готварска сметана? Има ли риск да стане като маджун и да не ми напои бисквитите после?
Идеята ми е да направя много тежка и плътна бисквитена торта.

# 617
  • Пловдив
  • Мнения: 44 248
Имам малко остатък от сос Болонезе...къде мога да го вложа?

# 618
  • Русе
  • Мнения: 6 145
Скрит текст:
Здравейте.мъжа ми има рожден ден другиден и искам да направя аз тортата. Моля ви кажете някаква глазура за отгоре, но много лесна за намазвне, като за човек, който не ги бива с десертите...

отдолу каква ще е?
Шоколадови блатове, сиропирани с нещо с ром и някакви червени плодове искам, но май няма вече...

Да добавя, че искам бяла глазура

https://ipeychev9.blogspot.com/2018/07/blog-post_28.html
В рецептата са описани кремовете и направата им. Вместо черен шоколад използвай бял, за заливка.


Още една глазура
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_11.html

# 619
  • Мнения: 9 453
Аз имам малко по-различен въпрос, задавам го тук, понеже не намерих къде другаде бих могла.
Може ли да се пекат чушки върху стъкло-керамичен плот? Има ли опасност той да се повреди? Благодаря!
слагам еднократна тавичка от алуминиево фолио и пека на нея. Така и да се пукат, не отива на котлона, а се пукат, не се задушават, като във фурната. Ако нямам от по-големите кръгли - 3-4 пласта алуминиево фолио.

# 620
  • Мнения: 24 573
Мога ли млякото за обикновен крем нишесте да заменя с готварска сметана? Има ли риск да стане като маджун и да не ми напои бисквитите после?
Идеята ми е да направя много тежка и плътна бисквитена торта.
По-скоро бисквитена торта с маскарпоне се доближава до това което искаш, мисля. Баш тежичка си е, обикновено я сервират в порция някъде три неголеми топки, оформени с лъжица за сладолед. Разкошна торта е, една от малкото които много ми харесват.
Мляко със сметана не можеш да замениш едно към едно, съвсем различно ще се получи кремът. Ако се получи крем изобщо, трудно ми е да си го представя на какво ще стане.

# 621
  • Мнения: 22 867
RebelHeart, просто разреди сметаната с вода, аз така си правя прясно мляко, когато ми дотрябва, защото никой вкъщи не го обича и почти не купувам. А сметанките държа в хладилника за когато ми дотрябват.

# 622
  • Мнения: 24 573
Да де, ама той иска да стане по-плътна тортата, което на мен ми звучи като различна консистенция от нормално сварен крем. Различна торта. Затова си мисля че тази с маскарпонето ще е неговото нещо. В сравнение с нея обикновена бисквитена си е сравнително лека.
Не че иска да използва сметана заради липса на мляко, че да я разреди за да стане същото.

# 623
  • Мнения: 22 867
Съжалявам, не съм схванала питането. Може би с такъв крем, като на тая торта, не съм го правила с бисквити, но знам, че го използват за бисквитени торти. Или, като на тая бисквитена торта - с маскарпоне и заквасена сметана.

# 624
  • Русе
  • Мнения: 6 145
Скрит текст:
Мога ли млякото за обикновен крем нишесте да заменя с готварска сметана? Има ли риск да стане като маджун и да не ми напои бисквитите после?
Идеята ми е да направя много тежка и плътна бисквитена торта.

Можеш да замениш млякото със сметана.
https://ipeychev9.blogspot.com/2016/07/blog-post_17.html

# 625
  • Мнения: 9 453
Да де, ама той иска да стане по-плътна тортата, което на мен ми звучи като различна консистенция от нормално сварен крем. Различна торта. Затова си мисля че тази с маскарпонето ще е неговото нещо. В сравнение с нея обикновена бисквитена си е сравнително лека.
Не че иска да използва сметана заради липса на мляко, че да я разреди за да стане същото.
ето с по-плътен  крем, бисквитена, с маскарпоне и варен крем.  https://pep-4o.blogspot.com/2015/10/blog-post_16.html   RebelHeart като смениш само млякото с готварската сметана, няма да ти стане плътна и тежка Simple Smile всъщност ще, но една бегла идея повече.  А в тази, която ти давам линк, има маскарпоне, масло, жълтъци... Дори ако не искаш да ползваш маскарпоне, направи млечния крем с много масло и жълтъци.

# 626
  • Мнения: 24 573
А, точно за тази в последния пост си мислех, ама не се сетих къде я бях гледала че аз такова не готвя вкъщи и не съм запомнила.
Ако някой ме почерпи по повод с такава торта обаче, не отказвам при никакви обстоятелства, просто е страхотна. И го казвам като човек дето не си пада по сладко, за тази се навивам от раз да хапна малко.

# 627
  • Мнения: 2 638
Като редим туршийката в бурканите, редим плътно, ама до резката на буркана ли?

# 628
  • Мнения: 5 411
До резката.
[/i]
Имам малко остатък от сос Болонезе...къде мога да го вложа?
Колко малко ? На мен когато ми остане му добавям малко чист  доматен  и слагам да заври в тиган , чуквам 2-3-4 яйца да покъкрят 10 минути в соса и получавам вечеря.

# 629
  • Велико Търново
  • Мнения: 8 246
Сготвих го! Двата смесени ориза ги задуших, варих и нз още какво... С бяло вино и зеленчуци, доста подправки, но станаха. ММ заключи " браво на бг мама:)!" в крайна сметка реших да рискувам вместо да разделям червени от бели зърна Simple Smile
Опитах и аз, не беше зле, но няма да повторя Simple Smile следващия път  ще ви слушам преди да смеся съставките, за да не сътворя бъркоч от бързане Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт