Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 303
  • 804
  •   1
Отговори
# 720
Скрит текст:
Скрит текст:

Ако може да опишете каква е практиката и да обясните с какво се различава от Кодекса.
Въпросът ми беше, преди да са изтекли три години, само веднъж ли може да бъде използвано правото на обезщетение? А практиката се различава в това, че се случва преди трите години по взаимно съгласие хората да остават без работа и остават без осигуряване, ако не са на борсата, тогава остава само да започнат да работят друга работа в много случаи под квалификация.
Това че се случва хората да останат без работа, няма нищо общо с Кодекса за социално осигуряване. Според мен това не означава, че практиката се различава от "теорията". Да, неприятно е да останеш без работа, обаче се случва. Когато пък оставането без работа е по взаимно съгласие, човек е наясно че няма право на пълно обезщетение.
Така както го казваш, че на хората им остава само възможността да започнат работа, звучи като да са прокълнати. За многото случаи под квалификация не мога да коментирам, защото не съм търсила някаква статистика и не знам дали изобщо съществува такава. Ти търсила ли си? Защото иначе това твърдение си е ала бала.
Да, търся. И не това беше питането. А ти оставала ли си без работа и без обезщетение?
На питането ти беше отговорено от друг потребител, на който ти категорично каза, че практиката се различава от Кодекса. Помолих да кажеш с какво се различава, за да съм наясно. Това според мен би било полезно на четящите в темата. Ти обаче не даде отговор на този въпрос, ами заби в друга посока.
На въпроса ти, да, оставала съм без работа и обезщетение.
Много хора остават без работа и обезщетение. Аз пак не разбрах как практиката се различава с  Кодекса.
Но си намират друга работа.
И пак не обясняваш разликата, която твърдиш че съществува. Или кажи каква е, в противен случай заблуждаваш четящите, според мен.

# 721
Ако може да опишете каква е практиката и да обясните с какво се различава от Кодекса.
Въпросът ми беше, преди да са изтекли три години, само веднъж ли може да бъде използвано правото на обезщетение? А практиката се различава в това, че се случва преди трите години по взаимно съгласие хората да остават без работа и остават без осигуряване, ако не са на борсата, тогава остава само да започнат да работят друга работа в много случаи под квалификация.
Удебелила съм отговора!

# 722
Ами това ти твърдение не доказва, че практиката се различава от Кодекса за социално осигуряване, защото това,  което ти казваш е ясно описано в същия този кодекс. И приключвам с темата.

# 723
Не може постоянно да имаш право на обезщетение. Кой ще работи тогава, ако всички чакат на НОИ?
Има си условия, ако не отговаряш, твой си е проблемът. Никакво разминаване няма с практиката. Предвидливите хора имат спестявания, за форсмажорни обстоятелства. А работа има, който не е поискал, той не си е намерил.

# 724
Блг. на коментиралите, приключвам въпроса!:hugs:

# 725
Здравейте,
Съкратиха ме от работа на 01.11  и се записах на борсата на 03.11, като имам право на обезщетение за безработица. От борсата ми обясниха, че първият месец след съкращаването, ще ми бъде платен от бившия работодател, а след това вече от тях.
Тъй като имам малко дете, първоначално идеята ми беше да се възползвам и да си остана в къщи и да го гледам следващите няколко месеца.
Сега обаче се появи атрактивна за мен позиция и смятам да кандидатствам. Теоретично, ако ме наемат, но ме освободят в изпитателния срок, какво се случва с борсата ми?
Ще имам ли право отново на обезщетение или трябва да мине някакъв период?

# 726
  • София
Продължаваш си остатъка от борсата.
Но само ако не е минала 1 г. от първоначалната регистрация.

Последна редакция: сб, 26 ное 2022, 09:29 от Aisha

# 727
Ако не ти допадне работата, може да напуснеш в рамките на 12 месеца и да си ползваш същото обезщетение.

# 728
В рамките на месеците, за колкото ти е борсата. Примерно си за 9 мес. на борса - до 9 мес. имаш право да напуснеш, независимо от причината (дори уволнение) и продължаваш по старата схема - ако ти остават да речем 6 мес. на същата сума. (поне на мен така ми го обясни служителка от БТ)

# 729
Тоест, дори и аз да напусна, а не да ме освободят, пак мога да се върна на борсата?

# 730
Да, можеш. След като вече имаш отпуснато обезщетение, може и по твое желание да напуснеш. Но в рамките на 12 месеца.

# 731
  • София
Даже можеш и пак да почнеш работа и пак да напуснеш. В рамките на 12 месечно обезщетение започнах работа, работих 11 месеца и напуснах. Възстановиха ми обезщетението. След това отново започнах работа, работих месец и половина и напуснах. Отново ми възстановиха правата за оставащите неизползвани месеци. Определено дава известно спокойствие това.

# 732
Да, точно така е. Колежка ползва в рамките на 3 години едно и също обезщетение, докато свърши. Условието е да не надвишиш 12 месеца на едно и също работно място. Как е прекратен ТД няма значение.

# 733
Здравейте!
Имам 13 мес. непрекъснат стаж на едно място, но ме принуждават да си подам заявление за напускане. Ще имам ли право на ТБ? /четох за 12 мес. през последните 18 мес./, но много не ми стана ясно, тъй като това ми е първата работа и съотв,  първото напускане.

# 734
И да имаш право, ще е минималното за 4 месеца. Мисля 12 лв. на работен ден беше ставката.

Общи условия

Активация на акаунт