Трудова борса и обезщетения - 6

• 52 307
  • 804
  •   1
Отговори
# 705
Диплома не ти трябва,
Не си давай пари за легализация
Трябва ти заповед за прекратяване и лк
Даже и ТК не искат,
Нои вижда всичко в системата,
БТ регистира лицето и праща док. Към НОИ

# 706
  • на майната си
Здравейте, имам въпрос за борса след работа в ЕС.
Човекът работи в държава членка 3 години, връща се в БГ започва работа тук и след 4 мес. е освободен.
Документите са наред, доказан е непрекъснат срок на работа, но обезщетението е изчислено само на база последните 4 месеца в БГ.
Някой дали е наясно има ли смисъл да се обжалва и да се вземат предвид и месеците в другата държава?

# 707
Грешката му е ,че е започнал работа в България.Изчисленията са на база последния стаж,за това му е отпусната ниска сума.

# 708
  • на майната си
Грешката му е ,че е започнал работа в България.Изчисленията са на база последния стаж,за това му е отпусната ниска сума.
  Излиза, че може да се вземат предвид само 4 месеца и на тази база да се изчисли? Да разбирам, че няма смисъл да се обжалва и да се иска преизчисление за15 мес. назад или колкото е по закон?

# 709
За стаж в друга държава не се ли искаше да се докаже с документи какви са били доходите, че да се вземе предвид? Не се сещам сега точно как се води, а и не изключвам името да е различно в различните държави... От нашите служби не мисля че могат да намерят сами какъв е бил осигурителният доход щом не е в страната.

# 710
Ако може да опишете каква е практиката и да обясните с какво се различава от Кодекса.
Въпросът ми беше, преди да са изтекли три години, само веднъж ли може да бъде използвано правото на обезщетение? А практиката се различава в това, че се случва преди трите години по взаимно съгласие хората да остават без работа и остават без осигуряване, ако не са на борсата, тогава остава само да започнат да работят друга работа в много случаи под квалификация.

# 711
Не е само веднъж и Ала бала го е обяснила, с линк.
Напускане по взаимно съгласие винаги означава, че, евентуално, може да имаш право само на минимално обезщетение. Ако са покрити другите условия.

# 712
ок, признат трудов стаж за още четири месеца

# 713
  • на майната си
За стаж в друга държава не се ли искаше да се докаже с документи какви са били доходите, че да се вземе предвид? Не се сещам сега точно как се води, а и не изключвам името да е различно в различните държави... От нашите служби не мисля че могат да намерят сами какъв е бил осигурителният доход щом не е в страната.
Всички документи са налични, доходите са потвърдени, нашата администрация е потвърдила коректност на всички документи, но за обезщетението са взети под внимание САМО последните 4 месеца от България, които естествено нямат нищо общо с доходите в ЕС.

# 714
Скрит текст:
Ако може да опишете каква е практиката и да обясните с какво се различава от Кодекса.
Въпросът ми беше, преди да са изтекли три години, само веднъж ли може да бъде използвано правото на обезщетение? А практиката се различава в това, че се случва преди трите години по взаимно съгласие хората да остават без работа и остават без осигуряване, ако не са на борсата, тогава остава само да започнат да работят друга работа в много случаи под квалификация.
Това че се случва хората да останат без работа, няма нищо общо с Кодекса за социално осигуряване. Според мен това не означава, че практиката се различава от "теорията". Да, неприятно е да останеш без работа, обаче се случва. Когато пък оставането без работа е по взаимно съгласие, човек е наясно че няма право на пълно обезщетение.
Така както го казваш, че на хората им остава само възможността да започнат работа, звучи като да са прокълнати. За многото случаи под квалификация не мога да коментирам, защото не съм търсила някаква статистика и не знам дали изобщо съществува такава. Ти търсила ли си? Защото иначе това твърдение си е ала бала.

# 715
Скрит текст:

Това че се случва хората да останат без работа, няма нищо общо с Кодекса за социално осигуряване. Според мен това не означава, че практиката се различава от "теорията". Да, неприятно е да останеш без работа, обаче се случва. Когато пък оставането без работа е по взаимно съгласие, човек е наясно че няма право на пълно обезщетение.
Така както го казваш, че на хората им остава само възможността да започнат работа, звучи като да са прокълнати. За многото случаи под квалификация не мога да коментирам, защото не съм търсила някаква статистика и не знам дали изобщо съществува такава. Ти търсила ли си? Защото иначе това твърдение си е ала бала.
Да, търся. И не това беше питането. А ти оставала ли си без работа и без обезщетение?

# 716
  • София
Много хора остават без работа и обезщетение. Аз пак не разбрах как практиката се различава с  Кодекса.

# 717
След освобождаването ми от работа, в колко дневен срок трябва да се запиша в бюрото по труда, за получаване на обезщетение за безработица?
Не знам защо ми се върти в главата 3 работни дни, но днес работодателя ми каза, че са 7.

Последна редакция: ср, 02 ное 2022, 11:32 от Rocket

# 718
Срокът е 7 дни

# 719
Много хора остават без работа и обезщетение. Аз пак не разбрах как практиката се различава с  Кодекса.
Но си намират друга работа.

Общи условия

Активация на акаунт