COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 965 763
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 22 440
  • София
Хайде стига с тези цигари, както и ироничното споменаване на ракията.
Кутия цигари е 6 лв., а не 20 или 30. А някои я пушим по 1 седмица.

В ДМ се влиза със сертификат в магазините над 300 квадрата и тези в мола. Пише го във фейсбук страницата им.
Изключение се допуска по отношение на магазините, които предлагат предимно хранителни стоки, аптеките, дрогериите, оптиките, зоомагазините, банките, доставчиците на пощенски и куриерски услуги, застрахователите, доставчиците на платежни услуги и офисите на телекомуникационните оператори, независимо дали са самостоятелни обекти или са разположени в търговски център тип МОЛ.
Копирах част от заповедта, последното очевидно не се спазва, но както и да е.

# 22 441
Директно от страницата им:

Цитат
С изискване за зелен сертификат съгласно Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на Министъра на здравеопазването са следните dm магазини, които са над 300 кв. м и се намират в търговски центрове тип МОЛ:

Всичките магазини са изброени тук - https://www.facebook.com/dmBulgaria/posts/6414908651913613. Служителите им също се тестват на два дни.

# 22 442
Ами според мен не трябва да се правят на проблем пари, които се дават за собственото здраве и това на околните. Важно е всеки да си знае Ковид статуса все пак. В началото на вируса се правеше и проблем за цената на маските, после цените им паднаха, но сякаш по-голяма част от хората не носеха маски, ако това не беше задължително въведено в някои обекти. Неносенето на маски според мен също задълбочи проблема.

# 22 443
  • София
Неносенето на маски според мен също задълбочи проблема.
Доколкото помня, миналата година се пишеха разни ужасии за вируса, колко издържал върху различни повърхности и т.н.
Така че ми се струва трудно с едни маски да се спре заразяването, дори да са сложени до под очите. Човек все се пипне някъде, не сме роботи, поне аз не съм.

# 22 444
  • на пистата
Е защо да не са достоверни ако са в къщи? Родителите ли ще се тестват? Без слюнка няма контролна черта... като е не достоверен не отива в клас...
интерес на всички е детето да е здраво и в клас. Ако това става с негативен тест, а не с липса на позитивен, не ми се струва проблем.
Ами, Лейка, например се прави един тест и се снима няколко пъти, че да не е една и съща снимката и после се праща този резултат на 2-3 дни.

Колкото сме невежи, толкова сме и изобретателни в изнамирането на начини да избегнем спазването на правила. Та много бързо ще му намерят цаката. Ако се остави тестването на родителите, се обзалагам, че до вечерта ще има поне десет групи във фейса, където обменят опит "как да прецакаме системата".
Да,ама в Австрия са го измислили.На всеки тест се поставя QR код.Племеника ми така си пращаше тестовете.Лепите кода на теста,снима и праща.

Последна редакция: пн, 25 окт 2021, 19:48 от NaM

# 22 445
  • При семейството си
Директно от страницата им:

Цитат
С изискване за зелен сертификат съгласно Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на Министъра на здравеопазването са следните dm магазини, които са над 300 кв. м и се намират в търговски центрове тип МОЛ:

Всичките магазини са изброени тук - https://www.facebook.com/dmBulgaria/posts/6414908651913613. Служителите им също се тестват на два дни.
В интерес на истината в моловете няма как да се проследи дали отиваш до банката, Теленор или Зара, та няма лошо да пускат само със Сертификат.
За Сертификатите за преболедували няма да ги преиздават с новата валидност, а просто ще се изчислява, така ли?

# 22 446
В Лили Дрогерие и ДМ със или без сертификат се влиза? Някой знае ли?
Би трябвало да е без, защото са дрогерии, а те са изключенията в онази заповед. Днес я прегледах пак.
Извинявай, може ли да дадеш заповедта, че не знам къде да я търся.
Не ти искат нищо. Само маска.
За Недоволна, днес бях в поликлиниката на ВМА. Пак имаше срив в системата, възрастни хора плачеха, че трябва пак да се разкарват и не могат да им изпишат по книжка лекарствата. Аз бях за тези на майка ми и влезнах без да ми искат нищо. Само си слагаш китката на някакво пиу-пиу и ти казва свише да преминеш през кабинка и те това е. Има охрана, но нищо не иска, дори температура не мери.
Не знам защо не разрешиха лекарствата по книжка на болните да са пак електронно през аптеките, както беше преди за няколко месеца. Това ще облекчи струпването, а и хората ще се предпазят, това са все възрастни или с тежки заболявания хора. Не знам какво мислят, това е елементарно просто, а и важно в тази вълна сега.

# 22 447

Не ти искат нищо. Само маска.
За Недоволна, днес бях в поликлиниката на ВМА. Пак имаше срив в системата, възрастни хора плачеха, че трябва пак да се разкарват и не могат да им изпишат по книжка лекарствата. Аз бях за тези на майка ми и влезнах без да ми искат нищо. Само си слагаш китката на някакво пиу-пиу и ти казва свише да преминеш през кабинка и те това е. Има охрана, но нищо не иска, дори температура не мери.
Не знам защо не разрешиха лекарствата по книжка на болните да са пак електронно през аптеките, както беше преди за няколко месеца. Това ще облекчи струпването, а и хората ще се предпазят, това са все възрастни или с тежки заболявания хора. Не знам какво мислят, това е елементарно просто, а и важно в тази вълна сега.
От познати с книжки са ми казвали, че някои от аптекарите не харесват тия електронни книжки и работели по-стария начин.

# 22 448
  • София
В интерес на истината в моловете няма как да се проследи дали отиваш до банката, Теленор или Зара, та няма лошо да пускат само със Сертификат.
А защо г-н министърът и съветниците му не се сетиха за това, много трудно ли е? Досега плюхте как българите не спазваме правила. В случая защо адмирирате неспазване на въпросната върховна заповед, след като в нея недвусмислено е написано, цитирала съм го по-назад. Можеха с нова заповед да изменят текста.

# 22 449
Един шофьор преди малко обясняваше, че возил хора на екскурзия до Турция и на границата върнали двама човека защото слагали някакво устройство на рамото и засекли, че не са с ваксини наистина.
Нали уж не съдържаха оная отровна гадост, за която се пишеше, че засичат с такова устройство?! Ето, че сега чух истински случаи. Какво друго ще да засичат?!
Някой пътувал ли е скоро и какво е това магическо устройство?

Хайде сега, отровна.

Това е просто чипът за връзка с кораба-майка.

Мечтая си някой да изобрети устройство, с което да засича IQ. Макар че в случая ще трябва такова, засичащо дали изобщо има мозъчна дейност:)

Ей, не мирнаха троловете с безумните конспирации. А стадото рупа ли, рупа.

Братовчед ми каза същото за Англия на летището, две жени пред него са върнати защото не били с истински ваксини.

Е, човек не си избира роднините:)
Жените по-скоро са били с фалшиви сертификати. Такива нашенци ловят по всички европейски летища.

# 22 450
Полиция в моловете, сертификати....днес в една поликлиника пред рентгена бяхме всички- с Ковид, без Ковид, даже от главния вход си влизаш, не от Ковид зоната.

# 22 451

Точно. А и по другите места не вярвам много на "проверяващите" да си вършат съвестно работата. Не осъзнават, че сами си копаят гроба. Днес не спазват заповеди, утре няма да отворят.

За маските също, на ден пътувам по 4 пъти с метрото и във всеки часови пояс в който се кача, винаги има такива без маски. Пълна свободия.

# 22 452
Неносенето на маски според мен също задълбочи проблема.
Доколкото помня, миналата година се пишеха разни ужасии за вируса, колко издържал върху различни повърхности и т.н.
Така че ми се струва трудно с едни маски да се спре заразяването, дори да са сложени до под очите. Човек все се пипне някъде, не сме роботи, поне аз не съм.
Questar е абсолютно права..Маските имат много ключово значение за ограничаване на разпространението на заразата, ФФП2 и ФФП3 са много ефективни, но дори и обикновената хирургическа намаля вирусния товар, което е много важно..Този факт е научно доказан, и то доста отдавна...Точно затова глобите за неносене на маска трябва да станат масова практика и у нас...От повърхност е малко вероятно да се заразиш..

# 22 453
Ами вместо на входа на мола да проверяват, просто магазините където се изисква сертификат да го правят. Елементарно е.

# 22 454
За мен тези мерки са логични, но за съжаление безотговорността и вечното усилие да се надхитри системата ще опорочат и тази добра идея. Добре е да знаеш, че на работа и в мола всеки наоколо е тестван или ваксиниран, но при липса на проверки и сверяване на сертификатите с лична карта това си остава една приятна утопия.

Grinning

За някои хора би било непонятно какво логично намирате в това да сте ваксинирани и в същото време да изисквате всички около вас да са също ваксинирани, защото така било "приятно" и "утопия".. След като сте приели такова силно и сигурно средство срещу заразата, значи сте защитени , какво ви интересува дали другите са го взели???

Общи условия

Активация на акаунт