COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 991 999
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 245
70% стаден имунитет важало за Алфа варианта. По телевизията Професор Д-р Ива Христова спомена, че за Делта евентуално при 90% покритие с ваксини може да се говори за стаден имунитет.
Преди дни прочетох за някаква нова мутация,Панамски щам,
който не го лови нито PCR тест ,нито ваксините..опитвам се да го намеря отново
но не го откривам,не знам какво става вече, никакъв имунитет не е сигурен!

# 4 246
Mößbauer, понеже скоро поръчвах домашни тестове от Германия, разликата в цената на една и съща марка тестове при вас и у нас е повече от десетократна. Все още не проумявам как е възможно 5 теста при вас да са 3.75€, а у нас 1 тест да е между 15 и 20 лв. Да бяха поне различни, да се хване човек, че нашите са по-хубави, ама, тц, една и съща марка. То бива спекулация, бива, свикнали сме да поръчваме стоки от Англия и Германия, затова и процъфтява бизнесът на фирмите-превозвачи, но това е толерирано от държавата безобразие.
Точно така е. Аз също си взех няколко кутийки тестове в багажа за лятната ни ваканция.
Това е и една от причините за много изкривената статистика в Бг, освен манталитета и масовото неглижиране и безхаберие.

Последната учебна седмица големият ни син беше с хрема. Тествахме го всеки ден в къщи, освен тестовете в училище.Това поведение в Германия се счита за разумно и отговорно. В България - за прекалено и хиперболизирано. Смятам, че достъпността на тестовете изкривява преценката в една или друга посока.

Не само. Тук основна роля играе нежеланието за каквото и да е ограничаване сред огромна част от населението. Нали миналата година се заекна с половин уста предложение учениците да се тестват еднократно и само по желание(което всъщност не би имало никакъв ефект за нищо). Е такъв вой се надигна как така ще ни пипат децата, фашизъм и диктатура било.
Доколкото повечето хора у нас се интересуват от домашните тестове, то е единствено с цел, ако се окажат заразени, да не влизат в статистиката и да избегнат карантината.  Е, после недоволстват, че диктатура било, че не им признават антителата за море "на Гърция".

# 4 247
Може човека да се е заразил в семейството или от член от балончето. Или просто като много други си е мислел че няма как да го повтори, пък камо ли да го потрети и не се е пазел особено.
     Аз да си призная, след ваксината също му отпуснах края. Не напълно, но...
     Около мене пък съвсем са забравили за вируса. Хора с маски не съм виждала отдавна. Май само аз слагам в супермаркета.
      Това по селата в планинската част на Халкидики, Гърция.
       В областния град все още се спазват някакви мерки. Все едно на другите места вирОс нЕма.
        То е вярно че в момента няма. Ама кога ли някой ще го донесе от морето.. Confused
Очаквах в Гърция да са по-дисциплинирани, но не виждам да е така, да не говорим пък за туристите. На Халкидики съм в момента, е супермаркетите масово продавачите са с маски под носа, а има и туристи без, които никой не гони. В туристическите градчета си е обичайната лудница, по някои тесни улички е като на Женския пазар, не виждам в ресторантите да има по- голяма дистанция от обикновено. По тази причина,  сега ходихме на ресторант само два пъти и то на един малко известен и с доста пространство между масите. Аз по принцип много мразя туристически места с тълпи, така че никак не ми е драма, но определено Гърция в момента не е пример за спазване на мерки.

# 4 248
Тестовете в Германия може частично да се поемат държавата,за да станат по-достъпни.

# 4 249
Аз също отговорих отрицателно на въпроса за тестването на учениците и доста хора се аргументирахме тогава в темата защо. Което не пречи да съм “за” тестването по принцип, влючително и на ученици. Плащала съм пср на моята ученичка, купувала съм и от аптека домашни тестове, за да се тестваме при текнал нос, напоръчах си тестове от Германия да съм готова за следващия сезон. Но ако пак ме питат по същия начин, без никакви обяснения като как виждат да стане тестването на ученици и на фона на какви други действия, отново ще отговоря отрицателно.

# 4 250
Може човека да се е заразил в семейството или от член от балончето. Или просто като много други си е мислел че няма как да го повтори, пък камо ли да го потрети и не се е пазел особено.
     Аз да си призная, след ваксината също му отпуснах края. Не напълно, но...
     Около мене пък съвсем са забравили за вируса. Хора с маски не съм виждала отдавна. Май само аз слагам в супермаркета.
      Това по селата в планинската част на Халкидики, Гърция.
       В областния град все още се спазват някакви мерки. Все едно на другите места вирОс нЕма.
        То е вярно че в момента няма. Ама кога ли някой ще го донесе от морето.. Confused
Очаквах в Гърция да са по-дисциплинирани, но не виждам да е така, да не говорим пък за туристите. На Халкидики съм в момента, е супермаркетите масово продавачите са с маски под носа, а има и туристи без, които никой не гони. В туристическите градчета си е обичайната лудница, по някои тесни улички е като на Женския пазар, не виждам в ресторантите да има по- голяма дистанция от обикновено. По тази причина,  сега ходихме на ресторант само два пъти и то на един малко известен и с доста пространство между масите. Аз по принцип много мразя туристически места с тълпи, така че никак не ми е драма, но определено Гърция в момента не е пример за спазване на мерки.
Явно и там зависи от конкретното място и какъв контрол се осъществява в него. Преди десетина дни имах служебно пътуване до Атина. За два дни и половина видях максимум пет човека с маски под носа и само един арабски "бежанец" въобще без маска. При положение, че маски се носят и навън, независимо от жегата. По заведенията  сервитьорите правят забележка да се сложи маската в момента, в който се надигнеш от масата. В метрото нито един човек не беше седнал на означените "не сядай" 50% седалки. Е, за разлика от нашето бяха пуснали влакчетата през 3-4 минути и вътре нямаше блъсканица дори в час пик. Но според гръцките колеги полицията непрекъснато обикаля за проверки и се налагат солидни глоби.

# 4 251
Явно в Атина е съвсем различно. Моите впечатления са от малките градчета/курорти на Ситония и Касандра.

# 4 252
Днес получих прозрение коя е най-отвратителната миризма, която ме тормози след като загубих обоняние (а боледувах преди година).
При мен обонянието се възстанови, но частично, тоест почти всичко си има своята миризма, но съм загубила по-фините нотки, което е тормозещо.
Най-отвратителната ми миризма е на сурови чушки, остра и спарена, следвана от лук. Третото място е за компоненти в парфюмите - амбра и мускус.
А от вкусовете, кока-колата напълно промени вкуса си, сега е като бензин.
Не знам дали при вас има такива странични ефекти...

Да, оплакват се хора от променено възприемане на миризми. Аз не съм боледувала, но братовчед ми, който беше изявен кафеджия, вече не пие кафе - казва, че му мирише на вкисната туршия. Колежка напълно се отказа от парфюмите - нейното определение е съвсем неприлично
Скрит текст:
любимият и парфюм издавал миризма като тоалетната на селска автогара

Както при грипа, така и при ковида и всяко друго заболяване, всичко е индивидуално. Аз обоняние възстанових на втората седмица, а го бях изгубила изцяло и отведнъж, без хрема, без нищо. Принципно и друг път съм губила преди, но само когато съм имала възпаление на синузита и хрема. Този път, както ми беше чист носа и нямах и помен от хрема, всичко изчезна. Усетих го на обяд с приятелка - ядях салата и супа и бях решила, че то вероятно есента тия неща вкус нямат, обаче тя ми каза, че имали били. Към този момент нямах никакви симптоми, освен, че постоянно ми се спеше. То и така си го изкарах де - с много часове сън, ама много, повече от 12 на денонощие. Така се и появи обонянието ми някъде на следващата седмица - някак изведнъж, без да правя нещо по въпроса. Изведнъж започнах да усещам портокали и мандарини, докато белех да ядем у нас.
Колежка вече половин година не си го е възстановила пък напълно.
Близка моя приятелка усеща месеци след като изгуби обоняние с мен есента, но не по същия начин - и като сила, и като качество. И тя такова нещо споделя - някак са й се променили миризмите, познатите и от преди сега са й различни. Например веднъж на обяд ме помоли да подуша лука й, защото пък изобщо не го усещала и беше усъмнена в това, какво има в салатата, а той си миришеше съвсем добре и силничко.
Край мен почти всеки мина октомври - декември. Карахме си дружно. С мъжа ми обикаляхме следобед и вечер поляните и горите яко - да движим и да дишаме чист въздух, което си е част от всяко нормално лечение.
Всеки  близък и познат различно изкара, двама еднакви сигурно няма, което е нормално.
А майка ми го изгуби преди години след вирусна инфекция и вече години няма обоняние. Не е само ковидът, който го причинява. А и тогава никой нищо не изследваше, впрочем.Хлъзгави са си нещата доста. Сега, като боледуваха с баща ми двамата през март, той нищо не изгуби и мина изключително леко с тридневен гърлобол и кашлица. Тя нямаше как да изгуби обонянието си повече от това. Simple Smile Мина с моите симптоми - гадене и много, много спане.

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 19:12 от Judy

# 4 253
Явно в Атина е съвсем различно. Моите впечатления са от малките градчета/курорти на Ситония и Касандра.

Ми и те като нас сезон спасяват:) Заразата после ще я мислят.

Аз също отговорих отрицателно на въпроса за тестването на учениците и доста хора се аргументирахме тогава в темата защо. Което не пречи да съм “за” тестването по принцип, влючително и на ученици. Плащала съм пср на моята ученичка, купувала съм и от аптека домашни тестове, за да се тестваме при текнал нос, напоръчах си тестове от Германия да съм готова за следващия сезон. Но ако пак ме питат по същия начин, без никакви обяснения като как виждат да стане тестването на ученици и на фона на какви други действия, отново ще отговоря отрицателно.

Аз да се повторя, и тогава го писах - няма що да измисляме колелото, хората са го измислили отдавна. Еднократно изследване, и то на само тези, които искат, е напълно безсмислено. Как да стане - като в голяма част от Европа. Два пъти седмично тест и после на училище. За всички ученици. Както немските, френски и прочие деца не са се повредили от това, и нашите ще го преживеят, не са устроени различно. Ако изобщо държат да правят допитване, то би трябвало да е на тема "Какво предпочитате - присъствено обучение със задължителни  тестове два пъти седмично, или дистанционно обучение". Защото на практика изборът в крайна сметка се свежда  само до тези две възможности.

# 4 254
  • Пловдив
Поредното интервю с Мангъров. Отново твърди, че 10 години трябва да се изпитват ваксините и че никой не носел отговорност за тези. Simple Smile Той се пазел, като спортувал. Simple Smile
https://webstage.bg/zdrave/7389-shte-ni-spasyat-ne-vaksinite-a-z … dieViODfeR26Qy_jc

# 4 255
Както и с всичко останало, дори сега някой да се опита да налага тестове, това просто няма да стане в БГ. В другите страни беше създадено отговорно отношение към Ковид в по-голямата част от обществото. Тук, за масовката Ковид не е опасен, а "който го е страх, да си седи вкъщи". При такава преобладаваща нагласа, нищо няма да се направи, а точно тестването два пъти седмично в училища и големи компании може да ограничи разпространението. Не виждам някъде това да се смята за драма и диктатура освен от малки маргинализирани групи.

# 4 256
Гърция в момента е с една от най-лошите статистики в Weekly Trends, зедно с Поругалия и Испания.

Починали през последните 14 дни в Гърция и държави със сходен брой население:

- Португалия - 174
- Гърция - 149
- Белгия - 43
- Австрия - 15
- Швейцария - 6
- Швеция - 3

Интензивни в момента:

- Португалия - 196
- Гърция - 192
- Белгия - 92
- Австрия - 33
- Швейцария - 51
- Швеция - 24

Хвърлих око и на ваксинираните с поне една доза в Гърция, най-възрастните им групи не са така добре покрити както например в Швеция. Първата цифра е на Гърция, в скоби на Швеция:

- 80+ - 71,5% (94,7%)
- 70-79 - 80,7% (95,8%)
- 60-69 - 77,2% (90,4%)
- 50-59 - 68,8% (86,7%)
- 25-49 - 55,3% (69,2%)
- 18-24 - 38,5% (55,1%)

# 4 257
Mury, явно изобщо не си следила общата картина тогава, но това не пречи да сочиш родителите, че и да мислиш в рамките на заплахи за последствия. Въпросът дойде след масов отказ да се тестват учителите, което щеше да направи тестовете за ученици напълно безсмислено. Това едно на ръка. Второ, нямам абсолютно никаква причина, на фона на всички недомислици, които се сътвориха до момента, да смятам, че може да се организира смислено и безопасно масово тестване. В нашето съобщение се споменаваше, че може да става в близкия Ковид център в ДКЦ-то. Както казах, не съм против тестването, даже напротив. Но без да се постараят да убедят масата, че ще го направят безопасно и смислено, положителен отговор няма как да се очаква.

Иначе може да стане елементарно, като започнат със закупуването на тестове, с които не е необходимо да се почешеш по главата от вътрешната страна. След като аз мога да си снабдя домакинството с такива, сигурно могат и здравните власти.

# 4 258
  • Пловдив
Както и с всичко останало, дори сега някой да се опита да налага тестове, това просто няма да стане в БГ. В другите страни беше създадено отговорно отношение към Ковид в по-голямата част от обществото. Тук, за масовката Ковид не е опасен, а "който го е страх, да си седи вкъщи". При такава преобладаваща нагласа, нищо няма да се направи, а точно тестването два пъти седмично в училища и големи компании може да ограничи разпространението. Не виждам някъде това да се смята за драма и диктатура освен от малки маргинализирани групи.

Така е. В България няма нагласа за масово тестване. Дори и тук като бях написала веднъж, че дори хора със симптоми не се тестват, една потребителка скочи, че не трябвало човек да се тества за "първа кихавица".  Simple Smile

Последна редакция: пт, 06 авг 2021, 12:45 от marzeliva

# 4 259
Mößbauer, понеже скоро поръчвах домашни тестове от Германия, разликата в цената на една и съща марка тестове при вас и у нас е повече от десетократна. Все още не проумявам как е възможно 5 теста при вас да са 3.75€, а у нас 1 тест да е между 15 и 20 лв. Да бяха поне различни, да се хване човек, че нашите са по-хубави, ама, тц, една и съща марка. То бива спекулация, бива, свикнали сме да поръчваме стоки от Англия и Германия, затова и процъфтява бизнесът на фирмите-превозвачи, но това е толерирано от държавата безобразие.
Точно така е. Аз също си взех няколко кутийки тестове в багажа за лятната ни ваканция.
Това е и една от причините за много изкривената статистика в Бг, освен манталитета и масовото неглижиране и безхаберие.
Wild, може ли да споделиш линк откъде ги поръча?

Мьос, при вас децата се самостестват в училище или вкъщи?

В България е крайно време да започнат да мислят за въвеждане на регулярно тестване на учители и ученици.

Общи условия

Активация на акаунт