COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 990 494
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 4 875
“Например, смятам, че срещу Астра беше организирана търговска война, за да печелят повече РНК ваксините.”

Да, за АЗ беше голяма паника и с подробности се описваха ужасяващи последици и това на фона, че РНК ваксините бяха дефицит .
После се ваксинираха “случайни “ хора с Пфайзер, като оставяха впечатление , че АЗ е за простолюдието, а останалите РНК ваксини са за елита .
Пак в началото уж имаше избор и накрая само АЗ. Аз прочетох по това време поне 4-5 статии за ужаса от АЗ.
Да, всичко  има странични ефекти, ама според мен тези бяха много изопачени.
Заради този “фал старт” сега не мога да убедя възрастни не боледували роднини да се ваксинират .

Това според мен срина доверието в начинанието

Сега нали има Pfizer и Moderna бол, защо тези възрастни роднини не искат да се ваксинират ако са наплашени от АЗ?!

Тук в Швеция се случи нещо подобно - АЗ се предлагаше само над 65-годишни, като се има предвид че над 75-80-годишните бяха вече покрити с Pfizer и Moderna, защото бяха първи и през януари и февруари имаше само доставки от Pfizer и Moderna. Та имам една съседка на 67 години, която няколко пъти ходи до ваксинационните центрове и като разбираше, че могат да я ваксинират само с АЗ - отказваше. И не беше единствената - имаше много хора във възрастова група 65-75 години, които не ходеха да се ваксинират, защото знаеха, че ще им предложат само АЗ. Шведската Агенция за обществено здраве се усети, че в тази група се изостава с покритието и пуснаха изявление в медиите, че ще ги ваксинират с Pfizer и Moderna и само за една седмица ваксинационното покритие скочи от 75% на 90% във възрастова група 60-69 години.

# 4 876
Е що така? Цирковете около АЗ трябваше да повишат доверието във ваксините, а не да го подкопаят. Поне така ни убеждаваха регулаторите, които спираха и пускаха панически ваксината противно на съветите на регулатора, който всъщност е издал разрешението за употреба - ЕМА.

# 4 877
Ваксините имат странични ефекти. Честотата им е доста по-малка отколкото страничните ефекти след преболедуване, но все пак ги има.
Дори в листовката са споменати - парализа на лицето 1 на 1000, подуване на лимфни възли, анафилаксия:
https://www.bda.bg/images/stories/documents/Vaccines_Covid19/com … nformation_bg.pdf
В немската листовка се открива и Myokarditis, Perikarditis, болки в гърдите:
https://mediafra.admiralcloud.com/customer_662/03818a2d-d2f3-4f1 … RR~ViojrtgeTWMA__

В листовката не са споменати смъртните случаи. Може би защото не се водят доказани от ваксината. Не знам. Но такива случаи макар и няколко на милион ваксинирани има.
В САЩ в тяхната система за следене на страничните реакции VAERS потърсих колко са докладваните смъртни случаи след ваксина. https://wonder.cdc.gov/vaers.html 
Излизат 11 871 докладвани смъртни случая. Някой по-запознат как се работи с този сайт, ако може да погледне наистина ли са толкова? Сайта е сложен и е възможно да съм сбъркала, но все пак. Общо в САЩ са ваксинирани близо 195 милиона поне с една доза. Това прави към 60 смъртни случаи на милион. В България си спомням за два случая коментирани в медиите, но с краен извод, че нямат общо с ваксинацията.

Имайки предвид горните факти, смятам, че решението дали да се ваксинираш или не, трябва да е лично и не трябва да има задължителност.

За масово тестване съм, но не и за принуда към ваксинация. В никакъв случай не съм против ваксинацията. Смятам, че както е модерно да се казва " Позите надвишават риска". Но това е на ниво цялото общество. За отделни индивиди може да се окаже, че рискът е надвишил ползата. Против задължителността съм. А в момента вървим към задължителни ваксини.

Как бихте се чувствали, ако някой получи силна нежелана реакция след ваксината, а вие сте го убедили да я сложи?

# 4 878
Как бихте се чувствали, ако някой получи силна нежелана реакция след ваксината, а вие сте го убедили да я сложи?
Зле за разлика от тези дето разубеждават хората да се ваксинират и после не им пука когато някой от разубедените се срещне с вируса и има тежки или фатални последици.

# 4 879
Скрит текст:
Цитат на: Evgeniya53
[/quote
По същия начин, както ако убедя някого да не се ваксинира, а той после се разболее тежко.
Когато въпросът засяга конкретен човек нещата са сложни, естествено.

Няколко пъти се опитваме да кажем, че правителствата и здравните власти разсъждават от гледна точка на цялото общество. И в този случай статистиката е показателна.

# 4 880
В скрит текст слагам листовка на една от задължителните ваксини.

Скрит текст:
4. Възможни нежелани реакции
Както всички лекарства,това лекарство може да предизвика нежелани реакции, въпреки че не всеки
ги получава. При приложение на това лекарство могат да се наблюдават следните нежелани
реакции:
Тежки алергични реакции могат да настъпят много рядко (при до 1 на 10 000 дози ваксина).
Те могат да бъдат разпознати по:
- надигнат и сърбящ обрив (уртики)
- подуване, понякога на лицето или устата (ангиоедем), причиняващо затруднение на дишането
- колапс
Тези реакции обикновено се появяват преди напускането на лекарския кабинет. Обаче, ако при
Вашето дете се прояви някой от тези симптоми, трябва незабавно да се свържете с лекар.
Много чести (такива, които могат да се наблюдават при повече от 1 на 10 дози ваксина):
• болка, зачервяване и подуване на мястото на инжектиране
• повишена температура от 38°C и повече (треска)
• чувство на сънливост
• чувство на раздразнителност
• загуба на апетит
Чести (такива, които могат да се наблюдават при до 1 на 10 дози ваксина):
• втвърдяване на мястото на инжектиране
Нечести (такива, които могат да се наблюдават при до 1 на 100 дози ваксина):
• сърбеж, съсирек, кървене или поява на малка бучка на мястото на инжектиране
• гадене, диария или повръщане
• необичаен плач
• временно спиране на дишането (апнея), ако детето Ви е родено преждевременно (преди или
на 28-ма седмица от бременността)
• главоболие
• обрив по кожата
• дифузно подуване на инжектирания крайник, понякога с включване на съседна става
• уртики
Редки (такива, които могат да се наблюдават при до 1 на 1 000 дози ваксина):
• гърчове без температура или дължащи се на повишена температура (треска)
• алергични реакции като кожни алергии.
• колапс (внезапно настъпваща мускулна отпуснатост), периоди на безсъзнание или липса на
чувствителност, и бледост или посиняване на кожата
Много редки (такива, които могат да се наблюдават при до 1 на 10 000 дози ваксина)
• болест на Кавазаки (основните признаци на заболяването са: повишена температура, кожен
обрив, подути лимфни възли, възпаление и обрив на лигавиците на устата и гърлото).
Бустер дозите  може да повишат риска от нежелани реакции.
При деца на възраст > 12 месеца, рискът от болка на мястото на инжектиране може да се увеличи с
увеличаването на възрастта.
При недоносени бебета (във или преди 28-та гестационна седмица) за 2-3 дни след имунизацията
може да има по-големи паузи между вдишванията

Убедена съм, че 90% от пишещите в темата не са я и погледнали преди да я сложат на децата си. Защото е проверена.

И това е една от "леките" ваксини. МПР е с много повече, по-тежки и опасни реакции.
Ако сега се вкарваха тепърва, със убедена, че хората нямаше да ги искат.

# 4 881
По повод проучването от Израел - опитвах се да намеря първоизточника  -предпочитам там да прочета, но не успях да го намеря. Малко се зачудих на цитираното проучване накрая, защото то е доста старо - от преди Делтата.
Добре, щом лабораторно е доказано - чудесно!
Скрит текст:
Вече няколко пъти споделям, че след преболедуване нито аз, нито мъжа ми имахме антитела. След първата доза Астра -вече имахме вирус-неутрализиращи антитела.
Така че, аз лично, нямам вяра на приказките, че всеки преболедувал 100% процента има защита.
И също така много пъти казвах, че ако зависи от мен, ще искам тестове за вирус-неутрализиращи антитела - дали са от преболедуване, дали от ваксини - няма значение.
Ето и едно друго - индийско, което сравнява имунния отговор, предизвикан от индийската "убита" ваксина и Пфайзер и АстраЗенека - дали са ефикасни срещу Делта и с колко намаляват вирус-неутрализиращите антитела.
https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.07.30.454511v1.full
Скрит текст:
Серумите на индивиди, които са били напълно имунизирани (с 2 дози), не са показали значително кратно намаляване на титъра на NAb срещу Delta, Delta AY.1 и В.1.617.3 [1.29 (р-стойност: <0.0001); 1,49 (р-стойност: <0,0001); 1,88 (р-стойност: <0,0001)] в сравнение с В.1 (Фигура 1д). Въпреки това, серумите на възстановени случаи с ваксинации и пробивни случаи са имали значително намаление на титрите на NAb от [2.5 (р-стойност: 0.0011); 3,5 (р-стойност: 0,0007); 3,77 (р-стойност: 0,0007)] и [1,93 (р-стойност: <0,0001); 2,83 (р-стойност: <0,0001); 3.45 (р-стойност: <0.0001)] срещу Delta, Delta AY.1 и B.1.617.3 варианти съответно в сравнение с прототипния щам (Фигура 1f-g). Титърът на NAb на серуми от възстановени случаи с ваксинации и пробивни случаи е значително висок в сравнение с две дози ваксинации.
Анти-SARS-CoV-2 ELISA на пробите от серуми на ваксинираните индивиди от пробивните индивиди са имали 2,7 пъти (р-стойност: 0,0019), 3,56 пъти (р-стойност: <0,0001) и 3,97 пъти (р-стойност: <0,0001 ) по-високи от другите индивидуални серуми, получаващи 2 дози ваксина за инактивиран SARS-CoV-2, S1-RBD протеин и N протеин съответно (Фигура 1h-j).
Наблюдавано е значително увеличение на титъра на NAb спрямо варианта В.1 при възстановени случаи с ваксинация и пробивни случаи в сравнение с нелекуваните с Covid-19 ваксини. По подобен начин се наблюдава значително увеличение на титъра на NAb сред тези две групи срещу варианти Delta, Delta AY.1 и B.1.617.3. Това демонстрира възможната роля на клетките на паметта за повишаване на имунитета с пост-инфекция или инфекция след имунизация. Сравнителният анализ на всички групи разкри, че вариантът B.1.617.3 изглежда е по-малко податлив на неутрализация, последван от Delta AY.1 и Delta варианти в сравнение с B.1 (Фигура 1a-g). Неотдавнашно проучване показа намаляване на неутрализацията с 4 пъти и 11 пъти спрямо Delta вариант със серумите на здрави индивиди, ваксинирани съответно с две дози ваксина ChAdOx1 и BNT162b28. Нашите по-ранни проучвания с BBV152/Covaxin ™ и Covishield ™ са показали 2,7- и 3,2-кратно намаляване на NAb титъра срещу Delta вариант в сравнение с B.14,5. Настоящото проучване разкри 1,5, 3,5, 2,8-кратно намаляване на титъра на NAb за Delta AY.1. Серуми на ваксинирани, нелекувани от Covid, възстановени случаи с пълна ваксинация и пробивни случаи, показали 1,3, 2,5 и 1,9-кратно намаляване спрямо Delta варианта в сравнение с В.1 вариант съответно.

# 4 882
Зле за разлика от тези дето разубеждават хората да се ваксинират и после не им пука когато някой от разубедените се срещне с вируса и има тежки или фатални последици.
И как разбра кой как се чувства? Съседът загуби баща си на 60 години от инфаркт след като две седмици преди това постави втора ваксина... Вече четири дни се само обвинява че го е накарал да си сложи... Синът беше болен март и настояване родителите му да се ваксинират.... Не казвам че е от ваксината, но не мога да кажа и че не е

# 4 883
Не виждам агитаторите против ваксините да се трогват от смъртните случаи сред неваксинираните, което ме навежда на мисълта, че не им пука колко хора още ще умрат.
Кога е починал съседа?

# 4 884
Ваксините имат странични ефекти. Честотата им е доста по-малка отколкото страничните ефекти след преболедуване, но все пак ги има.
Дори в листовката са споменати - парализа на лицето 1 на 1000, подуване на лимфни възли, анафилаксия:
https://www.bda.bg/images/stories/documents/Vaccines_Covid19/com … nformation_bg.pdf
В немската листовка се открива и Myokarditis, Perikarditis, болки в гърдите:
https://mediafra.admiralcloud.com/customer_662/03818a2d-d2f3-4f1 … RR~ViojrtgeTWMA__

В листовката не са споменати смъртните случаи. Може би защото не се водят доказани от ваксината. Не знам. Но такива случаи макар и няколко на милион ваксинирани има.
В САЩ в тяхната система за следене на страничните реакции VAERS потърсих колко са докладваните смъртни случаи след ваксина. https://wonder.cdc.gov/vaers.html 
Излизат 11 871 докладвани смъртни случая. Някой по-запознат как се работи с този сайт, ако може да погледне наистина ли са толкова? Сайта е сложен и е възможно да съм сбъркала, но все пак. Общо в САЩ са ваксинирани близо 195 милиона поне с една доза. Това прави към 60 смъртни случаи на милион. В България си спомням за два случая коментирани в медиите, но с краен извод, че нямат общо с ваксинацията.

Имайки предвид горните факти, смятам, че решението дали да се ваксинираш или не, трябва да е лично и не трябва да има задължителност.

За масово тестване съм, но не и за принуда към ваксинация. В никакъв случай не съм против ваксинацията. Смятам, че както е модерно да се казва " Позите надвишават риска". Но това е на ниво цялото общество. За отделни индивиди може да се окаже, че рискът е надвишил ползата. Против задължителността съм. А в момента вървим към задължителни ваксини.

Не е въпрос на модерност или демоде. Този израз, “ползите надвишават риска” е ключов при разрешаването на фармацевтични лекарства и биологични препарати, вкл и ваксини. Именно това се преценява, дали ползите надвишават риска или риска надвишава ползите. В документите при разглеждане на лекарството се вписва черно на бяло и това е основата, върху която става разрешаването.
За другото съм абсолютно съгласна. Точно това понякога е трудно за разбиране от някои, че анализът се прави на ниво популация, и то на ниво конкретна демография. В конкретния случай, да речем на Комирнати, възрастни и деца над 16 години.
Относно безопасността на ниво индивид - редно е да се характеризира от личния лекар, ако човек има съмнения.
Точно за това аз също съм против “убеждаването”. Позволявам си да коригирам грешно поднесена информация, мога да споделя конкретен опит, но решението е редно всеки да си го вземе сам, ако трябва след консултация.

# 4 885
  • Насред хаоса
При положение, че зад виждането на трогване се има предвид само ваксинация, естествено, че няма да го видиш. Като гледам пък що народ смята, че тия с реакции на ваксините са някакъв си нищожен брой, заслужаващ пренебрежение, ми става ясно що за трогване има пък там.

# 4 886
Мъж ми преди малко ми разказа следното. Млад колега от София,  март е ваксиниран с една доза, следва разболяване с + пср. Днес мъж ми го чакал да му прати някакви документи, и след като не получил му звъннал. От петък със симптоми, в събота +  пср тест.

# 4 887

Относно безопасността на ниво индивид - редно е да се характеризира от личния лекар, ако човек има съмнения.
Точно за това аз също съм против “убеждаването”. Позволявам си да коригирам грешно поднесена информация, мога да споделя конкретен опит, но решението е редно всеки да си го вземе сам, ако трябва след консултация.
Но именно тук е проблемът. В една съседна тема съфорумка твърди, че кара ковид за втори път. Личният ѝ лекар бил потвърдил и назначил два антибиотика, само дето не я е изпратил на тест. Съфорумката има отрицателен домашен тест, но е убедена от ЛЛ, че кара ковид за втори път. Ей така, само с преглед. Същият този ЛЛ не я е изпратил на тест и първия път. Каква консултация и с кого да направи? Особено ако става въпрос за не особено умен, не особено образован и без критично мислене човек?

# 4 888

Нито убеждавам, нито разубеждавам.

На мен друго ми е интересно.
Как се чувстват тези, чиито близки са се разболели, не дай си Боже и починали, защото са се колебаели/не са искали ваксина? Задават ли си този въпрос, дали щеше да се случи, ако бяха ваксинирани. Защото на фона на редките странични ефекти с по-сериозен характер, броят на болни/починали от КОВИД е стократно по-голям.

# 4 889
Този израз, “ползите надвишават риска” е ключов при
Скрит текст:
разрешаването на фармацевтични лекарства и биологични препарати, вкл и ваксини. Именно това се преценява, дали ползите надвишават риска или риска надвишава ползите. В документите при разглеждане на лекарството се вписва черно на бяло и това е основата, върху която става разрешаването.
За другото съм абсолютно съгласна. Точно това понякога е трудно за разбиране от някои, че анализът се прави на ниво популация, и то на ниво конкретна демография. В конкретния случай, да речем на Комирнати, възрастни и деца над 16 години.

Вечния довод на тоталитарните режими.
Пропуснала сте обаче да пишете чии са ползите и чий - риска.

Общи условия

Активация на акаунт