COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 978 177
  • 22 549
  •   2
Отговори
# 12 645
....
Абсолютно никъде , нито в мол, нито в магазин никой не престоява 7-8 часа в стая с още 30 човека и всеки ден.
Затова ПО без мерки е невъзможно.
Никъде няма такова смесване и пресичане на потоци както в училище.
Отделно пък ученици дистанция не могат да спазват, поради естеството на възрастта си.
Ако приемем, че за заразяване е нужно много малко, то няма значение че не си 7-8 часа в магазина или че си 7-8 часа в училище.
В училище за 7-8 те часа си с едни и същи хора. В магазина се разминаваш с доста повече хора, макар и за по-кратко време. Не съм видяла изобилие на спазващи дистанция възрастни хора там, а ако говорим за пресичане на потоци ти стига контакта на касата с касиерката с маска на носа и контактувала с няколко по 25 преди теб.

Та за мен хипермаркетът не е по-ниско рисков от училище и не е баш в училище невижданият извор на смесващи се човешки потоци.

Има значения времето, за голямо съжаление.Много е различно когато дълго време много хора престояват в затворени пространства.
Най- малкото, едно е да сложиш маска и да напазаруваш набързо, друго е да я носиш правилно цял ден. Не се прави в у-ще!!
И от учители!

# 12 646
  • Мадрид / София
15 мин. е нормата за престой с един човек на къса дистанция за да се заразиш евентуално.  Не всички се заразяват. Ние, които работим и прекарваме много време в магазина сме рискова група, независимо, че хората там са в движение. Просто са много и различни, а и си в затворено пространство все пак.

# 12 647
  • Overijse, Belgie
И тяхното автоматично обезсилва това, което другите виждат? Все тая, аз конкретно няма как да вярвам, че всичко навсякъде е супер, само у нас кофти. Който иска да види, вижда не само едната страна.
Да ви кажа като прясно кацнала обратно - в провинцията маските се носят само на устата. Носът е навън. Все ме напушва на смях и ми се щеше да си отпечатам на тениска надпис,че маската се носи като бельото - пенисът вътре. Същото важи за носа 😂
В София ползвах метро. С много малко изключения, всички бяха с правилно поставени маски.
Заведенията обаче навсякъде бяха пълни.
Като цяло не видях кой знае каква разлика с живота в Белгия.
Обаче предварително си казвах,че аз в разговори за ковид, ваксини и конспирации няма да участвам. Никой не ме е закачал. Всички се съобразиха с моето желание и си изкарахме много добре с моите близки.

# 12 648
  • Сан Франциско
Не разбирам как точно Флорида се дава за пример колко добре се справят. До края на юли щатът беше причина за 20% от всичките нови случаи, в цялата страна (!), а 1/3 от болните им бяха деца - слагала съм линкове много пъти. В момента новите случаи намаляват като цяло, но нарастват при хора под 20 години, а смъртността се увеличава. Последните седмици Флорида и Мисисипи се надпреварват за най-висока смъртност в САЩ. Добре го карат, да.

# 12 649
Приключихме отдавна сравненията с тях.
По тoзи критерий България с никоя държава не би трябвало да се сравняваме, защото дори и "братята сърби" поеха друг път. Както и Албания, Македония, Румъния, Русия..

На мен ми е странно как точно от българи идват аплодисментите за французите например, които подминаха 70% ваксинация. Вчера един такъв ми съчувства, защото чул, че в България нямало ваксини. Голям смях беше, после му обясних, де. Той пък не ме разбра, та повторих, а за братовчедка му потретих. "Не искат." После пък искаше да знае, дали хората се бият и борят по улиците Smiley

Не ме разбирайте погрешно, аз съм от онези, които са на мнение, че мерките трябва да паднат.
Скрит текст:
Имам предвид и в болничните заведения, където закриват нормални отделения, за да лекуват корона. След като корона не е опасна, може да се лекува и само вкъщи. Не виждам проблем.

Знам колко е непопулярна гледната ми точка, но мисля, че това е единственият вариант в момента.

# 12 650
А откога корона стана неопасна и е достатъчно  да се лекува само в къщи?

# 12 651
А откога корона стана неопасна и е достатъчно  да се лекува само в къщи?
Е, не е по-опасна от ваксината явно. Ти как си обясняваш, че само 15% са ваксинирани? Хората не се страхуват от корона, а от ваксината и искат естествен имунитет. Откъде накъде всички ресурси тогава ще се занимават с това?

# 12 652
Не е за ковид, но гледам, че Балтов е публикувал, че след 21 години работа в Пирогов е уволнен.                                              Открих и статия: https://nova.bg/news/view/2021/09/13/339607/%D1%83%D0%B2%D0%BE%D … 0%B3%D0%BE%D0%B2/

# 12 653
За децата в нашето училище никога не е имало изискване да се тестват. Учителите се тестваха миналата година два пъти седмично с антигенни тестове, а ако някой се окажеше положителен, се правеше ПСР. Нямам данни, но не мисля, че в момента персоналът има задължение да се тества. Предната година ни информираха, че се тестват.

Благодаря!
Не знам в коя част на UK си, но на мой приятел децата ги тестваха два пъти седмично. Те самите се тестваха и снимаха резултатите. Ако са с положителни, следва ПСР.

# 12 654
Д-р Галин Каменов: 99% от починалите в последната вълна на пандемията са неваксинирани

Д-р Галин Каменов завежда секция „Епидемиология, надзор и ранно оповестяване на инфекции“ в Националния център по заразни и паразитни болести. Има опит като военен епидемиолог и в системата на РЗИ. Два пъти е бил заместник-министър на здравеопазването, отговарящ за общественото здраве. Като експерт, изготвил дисертация по проблемите на съвременните епидемиологични заплахи, той е един от специалистите, на чието мнение относно ваксините срещу COVID-19 можем да се доверим. Ето какво казва той по темата пред пресцентъра на на здравното министерство:

Д-р Каменов, защо е важно да се ваксинираме срещу COVID-19?
SARS-CoV-2 пандемията е най-сериозното предизвикателство за общественото здраве в модерната история. Здравните и икономическите последствия от него се преодоляват трудно и ще оказват продължително влияние. Заболяването е сериозно и за съжаление леталитетът (процентът на починалите от заболелите) е висок. В България той е около 4%. Освен това самото заболяване често протича тежко и продължително. Създаването на ваксините срещу COVID-19 е научен пробив, който решително помага в борбата с пандемията. Оценява се, че само в САЩ вече са спасени стотици хиляди животи след прилагане на ваксините. Доказва се, че всички прилагани ваксини са ефективни и безопасни. Със сигурност те предпазват от тежко протичане и смърт. Около 99% от починалите в последната вълна на пандемията са неваксинирани.

Вие ваксинирахте ли се? Кога и с коя ваксина?
Разбира се, че се ваксинирах, още в началото на годината. Не съм привърженик на играта „руска рулетка“ и пасивно да се надявам, че ще имам шанс заболяването ми да бъде леко или че колективният имунитет ще предотврати заразяването. Доволен съм също така, че повлиях на много близки и познати да преодолеят колебанията си и да се ваксинират. Сега съм спокоен, че всички те и семействата им са здрави и с малък риск от заболяване.
Защо хора, които са преболедували COVID-19, се разболяват отново?
Това не е особена изненада, наблюдава се при много инфекции, но трябва да се знае, че процентът на реинфектираните засега е много нисък. Продължителността на имунитета при известните сезонни коронавируси е между 6 и 18 месеца. За SARS-CoV-2 се предполага, че ще бъда малко по-продължителен. Силата на имунитета обаче намалява с времето, а и се появяват нови варианти на вируса, които могат да го преодолеят. Затова се препоръчва след време и ваксиниране на преболедувалите.

Защо се случва така, че някои ваксинирани срещу COVID-19 се разболяват?
Използваните срещу COVID-19 ваксини са безопасни, ефективността им е много висока и достига до 95%. Няколко процента от хората, обикновено с предходни заболявания, изграждат по-трудно имунитет и могат да останат незащитени. Основна причина за развитие на заболяване при ваксинирани лица обаче е появата на новите варианти. Сега доминиращият в Европа и у нас Делта вариант на вируса в известна степен намалява ефективността на ваксините и в няколко процента от ваксинираните е възможно развитието на леко заболяване. Това, което обаче трябва да се знае е, че всички ваксинирани са защитени в много висока степен от тежко заболяване, хоспитализиране и смърт.

Защо при някои хора заболяването протича много леко, в някои случаи дори безсимптомно, а при други води до хоспитализации и даже до фатален изход?
Причините за това не са напълно изяснени, вероятно значение има дозата на заразяване. Затова употребата на предпазни маски за лицето е доказана ефективна мярка за предпазване и снижение на риска. С възрастта имунитетът намалява своята сила и повечето тежки случаи се наблюдават при възрастни и хора със заболявания, които могат да снижат имунитета. Тези хора са приоритет номер едно за ваксиниране. Обратно, децата, което е парадоксално, обикновено боледуват леко. Предполага се, че вроденият имунитет при тях работи по-ефективно.

Как да разберeм кога е точният момент за ваксинация?
Всеки момент е добър за ваксиниране. Дори сега в хода на четвъртата вълна на пандемията няма противопоказания за провеждане на ваксинация, напротив, опитът от предходните вълни показва висока епидемиологична ефективност. През есента се очаква усилване на циркулацията на грипните вируси и е препоръчително поставяне на противогрипна ваксина на лицата в рисковите групи. Ако някой се колебае коя ваксина да предпочете, трябва да знае, че приоритет в такива случаи се дава на ваксинирането срещу COVID-19, защото заболяването е по-тежко. Възможно е също така и едновременно ваксиниране срещу двете заболявания.

Коя ваксина да изберем или всяка от одобрените до момента е подходяща за всеки?

България е една от малкото страни в Европа, в която съществува реална възможност за избор на ваксина. Странно е, че въпреки това, нашето ваксинално покритие е в пъти по-ниско ниско в сравнение с другите европейски страни. Изборът на ваксината трябва да се прави съвместно с личния лекар, но предварително трябва да се знае, че всички разрешени за употреба ваксини срещу COVID-19 у нас са високо ефективни, а сериозните странични реакции са много редки. Рискът от тях е около 1000 пъти по-нисък от риска от заразяване, което до води до тежко протичане и смърт.

Имате ли предположения откъде идват конспиративните теории за COVID-19 и ваксините срещу него?
В момента в социалните мрежи се води истинска информационна война срещу ваксините. Интересно е, че разпространителите на дезинформация стават все по-изобретателни. Например, те цитират статистически данни или информация от научни списания, но само такава, която отговаря на техните предварителни замисли. Например, говори се, че в страните с високо ваксинално покритие нарастват случаите на заразените. Но това е само част от истината, премълчава се, че в голямата част от тях са само заразени, но не и болни, че ваксинираните заразени обикновено не се хоспитализират, а тежките случаи и тези, които завършват със смърт, са изключително редки. Премълчава се, че сериозно болните са изключително лица, които не са ваксинирани. Все пак нарастващото доверие към ваксините по света показва, че огромната част от хората вярват в науката и мислят рационално.

А какво ще посъветвате хората, които вярват в конспиративните теории?

Да вярват в себе си, да имат собствено мнение и да мислят свободно. Да различават истината от лъжата. Да знаят, че мълвата е бедствие, което се разпространява светкавично. Затова е важно е да се избират правилни източници за информация, особено в социалните мрежи и непредубедено да се сравнява информацията от различните източници.

# 12 655
За децата в нашето училище никога не е имало изискване да се тестват. Учителите се тестваха миналата година два пъти седмично с антигенни тестове, а ако някой се окажеше положителен, се правеше ПСР. Нямам данни, но не мисля, че в момента персоналът има задължение да се тества. Предната година ни информираха, че се тестват.

Благодаря!
Не знам в коя част на UK си, но на мой приятел децата ги тестваха два пъти седмично. Те самите се тестваха и снимаха резултатите. Ако са с положителни, следва ПСР.
Мерките за Англия са еднакви, нямам идея за Шотландия например дали са същите. Зависи и от възрастта на децата. Над 12 години правеха тестове и мисля, че до някое време бяха с маски.
Целта на постът ми беше да споделя, че слвд година и половина мерки, в един момент е време да започнем да свикваме с мисълта, че ще трябва са живеем с вируса, а не през няколко месеца да ходим да си тестваме антителата, за да проверим имаме ли или не и да съобразяваме ежедневието си с резултата.
Нямам идея каква зима ни очаква, но много ми се иска Ковид да не е основната тема.
И на въпроса, че в България има малко ваксинирани, може би пък има доста боледували вече, така че едва ли положението е чак толкова трагично.
Искрено се радвам, че не живея в Гърция.

# 12 656
Гърция днес е въвела нови мерки, които ще са валидни до 31 март следващата година, много тежки ми се струват лично на мен.

В понеделник в Гърция влязоха в сила нови изисквания за тестване и ограничения за посещаемост на хора, които не са ваксинирани срещу Covid-19.

Мерките включват изискване на седмични или два пъти седмични тестове за неваксинирани работници и разрешаване на достъп до определени помещения на закрито само на тези, които са ваксинирани или имат сертификат, потвърждаващ, че са се възстановили от Covid-19 през последните шест месеца.

Мерките ще се прилагат до 31 март.

Според новите разпоредби всички работници от частния и публичния сектор без сертификат, доказващ ваксинация или скорошно възстановяване от Covid-19, ще трябва да се подлагат на един бърз тест седмично.

Два теста седмично ще бъдат необходими за хора, работещи в академични среди, туризъм, ресторанти, кафенета, барове и в развлекателни продукции, както и за ученици и студенти.

Тестовете ще се провеждат в частни съоръжения, като разходите от 10 евро ще бъдат платени от тестваните лица. Само учениците ще имат право на безплатни тестове.

Заведенията за забавления на закрито, ресторанти, барове и кафенета ще бъдат достъпни само за ваксинирани или наскоро възстановени клиенти, като проверките ще се извършват на входовете чрез приложение, което сканира сертификати за Covid-19.

Неваксинираните хора ще могат да влизат в киносалони, театри, музеи, археологически обекти и спортни зали само с доказателство за отрицателен бърз тест, проведен до 48 часа по -рано. Въпросните обекти ще имат право да приемат само ваксинирани клиенти, ако желаят.

Маските ще бъдат задължителни за всички в закрити обществени зони и в пренаселени места на открито.

Доказателство за ваксинация, възстановяване или отрицателен бърз тест през последните 48 часа също ще бъде необходимо за пътуване със самолет, влак, лодка или автобус на дълги разстояния за всеки на възраст над 12 години. За деца на възраст 5-12 години е приемлив самотест, като резултатите ще се качват на правителствен уебсайт.

Ваксините са свободно достъпни в Гърция за всеки на възраст над 12 години.

„Ако мерките бъдат правилно приложени, би трябвало да можем да избегнем случилото се през октомври миналата година“, каза миналата седмица експертът по инфекциозни болести и правителственият съветник Гкикас Магиоркинис, позовавайки се на рязко увеличаване на инфекциите с Covid-19 преди почти година.

Здравните власти обявиха 1319 нови случая на коронавирус за 24-часовия период, завършващ в 15:00 часа в неделя, както и 28 смъртни случая.

Броят на пациентите на вентилатори е 378 рано в неделя следобед, в сравнение с 375 ден по -рано и спад от 381 миналата неделя. От 378, 38 са напълно ваксинирани.

https://www.ekathimerini.com/news/1167795/new-covid-measures-come-into-effect/

# 12 657
Нямам идея каква зима ни очаква, но много ми се иска Ковид да не е основната тема.
Е, ти при вас сигурно вече не е, или? Тук почти замря. Само с българи си говорим, всеки се притеснява по различна причина - дали за близки, дали за планирани операции, дали за домашното обучение.. А! Имам и един колега, който ми надува главата с неговите двама неваксинирани в рисковите групи - числата се покачвали, вълната идвала, да сме носили маски вътре - whaаat?! - но него го игнорирам. Не мога да мисля и за чужди хора, след като и те не са помислили за себе си, а и този вид параноици са ми особено неприятни. Целият свят трябва да ги пази, а те не са взели мерки - оф, да, добре. Watch me Rolling Eyes

Скрит текст:
Все ми е едно дали един човек е ваксиниран. Не иска? Ок. Но започне ли да ми лази по нервите с изисквания за мерки, направо ме чуква по кокалчето.

ПП На гърците тестовете безплатни ли са? За Унгария ми казаха, че не са и са по 40,- евро.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 16:48 от Анонимен

# 12 658
А откога корона стана неопасна и е достатъчно  да се лекува само в къщи?
Е, не е по-опасна от ваксината явно. Ти как си обясняваш, че само 15% са ваксинирани? Хората не се страхуват от корона, а от ваксината и искат естествен имунитет. Откъде накъде всички ресурси тогава ще се занимават с това?

15 процента ваксиирани, разбира се, е много лошо, но и в страните където ваксинационното покритие е много по-голямо, според мен е много рано да веят байрака, че всичко е отминало.

# 12 659
  • Немция
Току що получих официално писмо от училището на дъщеря ни, че те вече няма да проследяват контакни деца, ако има случай на ковид и че линията, която се следва е да се научим да живеем с вируса. Ако от track and trace преценят, може те да се свържат с някой контактен. Класовете в междучасията играят заедно, а маски в час не носят нито децата, нито учителите. Дано ситуацията продължи да се развива в това направление и да не се връшаме назад.
Това означава допускане на масово заразяване сред учениците.
Няма маски, няма тестове, няма проследяване. Thinking

В Германия има и маски, и тестове, и проследяване.
При моя седмокласник дори 3 пъти ще ги тестват, а не 2 пъти.
Вчера получих имейл от училището-тестване в понеделник, сряда и петък.

При малките до 4 клас засега остава същото, 2 пъти седмично тестове.

Последна редакция: пн, 13 сеп 2021, 17:04 от Бибит

Общи условия

Активация на акаунт