COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 977 834
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 13 335
Е, предишното преброяване беше 2019, надали един милион са емигрирали точно в ковидските години. Ще видим де, любопитно ми е и на мен.
2011 г. беше, не 2019.
Някой беше пуснал линк и имаше данни към 2019 от НСИ, само че нямам идея от къде са взели данните.

# 13 336
Скрит текст:
Нещо такова ще се случи. Не зная с колко , но ще намалеем - тези, които реално живеят в България. Защото сега % ваксинирани се смята на база всички с бг гражданство - българи, емигрирали трайно, българи, родени и живеещи в чужбина,  с бг гражданство, родени от смесени бракове и живеещи трайно в чужбина, чужденци,  придобили бг гражданство - македонци и т.н.
Смятай само в Турция колко такива с бг гражданство има , заради гласуването.

Но това ще стане, ако решат да изчислят този % ваксинирани на база данни от преброяването, а не по ЕГН, т.е. всички с бг гражданство и ЕГН, както сега изчисляват.
Това изобщо не е вярно. Ако броим и постоянно живеещите в чужбина, дори и без тези в Турция, сме доста повече от 8 милиона. Повечето емигранти (не гастарбайтерите), се знае, че не са у нас. И много отдавна са извадени от избирателните списъци, за което редовно говори М. Константинов. Пример - сестра ми, зет ми и племенничката.

Я помисли малко, ако емигрантите са извадени, защо тогава се организират урни в чужбина? Изваждат се само загубилите/отказали се от бг гражданство.
Ето какво каза днес Михаил Константинов по повод балотаж за президентските избори -18:40 мин. https://www.vbox7.com/play:7bf89085c9 - "6 700 000 - това са всички българи над 18 години по света". И мисля, че на база тези цифри изчисляват % ваксинирани.

И аз имам доста роднини по света, при това от много години, някои от 30, а не са си загубили бг гражданство и правото на глас, имат и постоянен адрес в България.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 21:18 от Diorela

# 13 337
  • София
Процент ваксинирани смятат на база на населението и броя ваксинирани. Истината е, че съществена част от ваксинираните не са български граждани или не живеят постоянно тук. Сума народ дойде да се ваксинира и си замина. Както и вероятно всички чужденци с постоянно пребиваване, а и някои без, се ваксинираха у нас. Реалният процент ваксинирани е още по-нисък от пресметнатия.

# 13 338
  • В заешката дупка
Всички българи в чужбина имаме постоянна адресна регистрация в България без значение дали живеем постоянно в страната или не. Това обаче не означва, че непременно сме записани като част от населнието на страната. (В общината би трябвало да подадеш заявление, че имаш постоянен адрес и в чужбина, а също и настоящ там. Друг е въпросът колко го правят.) Според таблицата долу хората с постоянен адрес в България са над 8 000 000, докато наслението на България е 6 900 000. Та опредлено има отчитане, че част от хората с псотояннна регистрация не са част от наслението на България. Друг е въпросът дали всички са отчетени.

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2021/03/08/ … a_izborni_izmami/

# 13 339
  • Пловдив
Общинската болница „Свети Иван Рилски“ в Горна Оряховица е пълна с пациенти с коронавирус. Няма свободни легла в четирите Covid-отделения, в двете Covid реанимации, недостига и персонал, който да се грижи за болните. Управителят на втората по големина общинска болница у нас отправи апел за доброволци.

77 са специализираните легла, разкрити за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция там, заети са и 12-е интензивни легла в двете Covid реанимации. Проблемът обаче е с хората, които да лекуват и обслужват пациентите, каза управителят на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Иван Иванов.

„Ситуацията е изключително напрегната. Най-тежката вълна при нас се оказа тази. Това създава огромно натоварване на персонала, който и без това в нормални условия не е достатъчен. Затова отправих този призив към обществеността за доброволци. Имаме нужда от всякакви хора. Няма значение дали ще изпълняват санитарски функции, дали са медицински лица и ще изпълняват манипулации, дали са лекари. Просто имаме нужда от допълнително ръце“, обяви той пред БНР.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/09/14/tazi-kovid-vylna-e-na … oriahovica.503621

И на фона на това - ниски нива на ваксинация, училище без тестове, без мерки…..

Какво ли ни чака ?

И не щем мерки, щот ни стресират. А вирОса сме го минАли и карАли.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 22:58 от marzeliva

# 13 340
ЧеКа, а описаният в статията случай, как собственика не може да се регистрира в жилището си, е уникална илюстрация за какво иде реч.

# 13 341
Скрит текст:
Нещо такова ще се случи. Не зная с колко , но ще намалеем - тези, които реално живеят в България. Защото сега % ваксинирани се смята на база всички с бг гражданство - българи, емигрирали трайно, българи, родени и живеещи в чужбина,  с бг гражданство, родени от смесени бракове и живеещи трайно в чужбина, чужденци,  придобили бг гражданство - македонци и т.н.
Смятай само в Турция колко такива с бг гражданство има , заради гласуването.

Но това ще стане, ако решат да изчислят този % ваксинирани на база данни от преброяването, а не по ЕГН, т.е. всички с бг гражданство и ЕГН, както сега изчисляват.
Това изобщо не е вярно. Ако броим и постоянно живеещите в чужбина, дори и без тези в Турция, сме доста повече от 8 милиона. Повечето емигранти (не гастарбайтерите), се знае, че не са у нас. И много отдавна са извадени от избирателните списъци, за което редовно говори М. Константинов. Пример - сестра ми, зет ми и племенничката.

Я помисли малко, ако емигрантите са извадени, защо тогава се организират урни в чужбина? Изваждат се само загубилите/отказали се от бг гражданство.
Ето какво каза днес Михаил Константинов по повод балотаж за президентските избори -18:40 мин. https://www.vbox7.com/play:7bf89085c9 - "6 700 000 - това са всички българи над 18 години по света". И мисля, че на база тези цифри изчисляват % ваксинирани.

И аз имам доста роднини по света, при това от много години, някои от 30, а не са си загубили бг гражданство и правото на глас, имат и постоянен адрес в България.
Чакайте сега. Никой не говори за загуба на гражданство или нещо друго. Сестра ми със сигурност е изкарана от избирателния списък в секцията по местоживеене в България. С нейно заявление преди много години (поне тогава имаше изискване, но не всички го спазваха. Тя го направи, за да не се опита някой да гласува от нейно име евентуално. Естествено че имат адрес в Бг, при това е техен личен апартамент, в който сега живее свекървата.
Всеки български гражданин може да гласува по света, като попълни декларация и представи лична карта.
Различни неща са.
Калинка, ти като гласува в Бг, фигурираше ли в списъка, или те дописаха?

# 13 342
магистрала под балконите на хората във Варна. Но българите не протестират за безплатни тестове, за лечения.
Не ги интересува.

Къде е тази магистрала?

Парите за здравеопазване идват от здравни осигуровки. Откраднатите пари по проекти са съвсем друга тема. С осигуровка 92 лева на месец няма как да стане. Толкова е средната в момента, средно за годината ще е по-малко. Та въпросът е готови ли сте да плащате поне двойно?

# 13 343
  • Немция
В МВР съм вадила справка, че живея постоянно в чужбина, за НОИ беше нужно. Всяко влизане и излизане в страната беше описано.

Истината е, че съществена част от ваксинираните не са български граждани или не живеят постоянно тук. Сума народ дойде да се ваксинира и си замина. Както и вероятно всички чужденци с постоянно пребиваване, а и някои без, се ваксинираха у нас. Реалният процент ваксинирани е още по-нисък от пресметнатия.
Когато и майка ми, и моя приятелка се ваксинираха в България, разказваха, че измежду чакащите е имало и по някой чужденец за ваксиниране. Не става дума за София.

Моята племенница, която временно пребивава в България заради чуждестранен семестър(иначе живее в чужбина) също се ваксинира, в София.
Така че има някакъв процент ваксинирани в България, които са временно в страната, но не е ясно какъв е той.

# 13 344
Парите за здравеопазване идват от здравни осигуровки. Откраднатите пари по проекти са съвсем друга тема. С осигуровка 92 лева на месец няма как да стане. Толкова е средната в момента, средно за годината ще е по-малко. Та въпросът е готови ли сте да плащате поне двойно?
За сметка на това почти всичко си плащаме от джоба. Повечето кръвни изследвания изобщо не се поемат от касата, дори обществено значими като гликиран хемоглобин, инсулин, ТАТ, МАТ и куп други.Какъвто и талон да получиш от личния, едно по-сериозно профилактично точене на кръв си излиза трицифрена сума. Ако добавим разни значими витамини и други неща, изхвърча над 200 лв. Стоматологията на практика е изцяло платена. Личните имат право на ограничен брой талони за преглед при специалист и ако решиш профилактично да отидеш на офталмолог, гинеколог, си пращаш от джоба.
Така че на практика и без човек да е сериозно болен, ако иска да се грижи за здравето си, плаща за година от джоба си доста повече от застраховката.

# 13 345
Не знам къде ги намирате тези лични лекари, но моят не ми е отказвал направление никога, нито за очен преглед, нито за гинеколог, нито за ендокринолог, каквито и лекари да са ми били необходими. Отидох, преди месец, споменах, че имам проблем, който вече почти отшумя, но искам да мина на преглед. Даде ми направление и отидох.

# 13 346
  • София
Аз личния изобщо не го ползвам. Като имам притеснение отивам и пускам в лаборатория изследвания. За толкова години не знам и едно направление да ми е дал. Сега му исках за кардиолог, защото след ковид не съм ходила въобще ня никакъв лекар, а пулсът ми е ускорен ( беше и преди ковид) и той ми вика ела след седмица пак. Е да де, ама аз ходя на работа. Предпочитам май да ида направо накъде и да си платя, а не да чакам пред кабинета му няколко часа. Общо взето май само болнични ползвам от него.

# 13 347
Така че на практика и без човек да е сериозно болен, ако иска да се грижи за здравето си, плаща за година от джоба си доста повече от застраховката.

Да, но само като се наложи. А ей така ежемесечно да се плаща поне двойно дали са съгласни хората?

insane, това което описваш не е здравеопазване.

# 13 348
Бръм, ела и ще ти го покажа нагледно. Вчера се наложи да закарам близък в спешното /много ми се иска да опиша ужасията там, но ще кажа само, че счупен крак, инфаркт, инсулт, алергична реакция и ковид, преглеждат в едно помещение. За лпс на персонала, дума да не отварям/. Понеже близкият ми си тръгна без диагноза, но пък с предложение за прием срещу "не знаем какво, но останете", днес личният лекар отсече нищо ти няма, не се плаши. Говорим за човек, който рязко отпадна, не можеше да стои прав, да ходи в права линия, неадекватен. Отказ за насока към специалист, отказ за изследвания. От утре пак платено. Къде... ще чета нощес. Сефте. Ако ще и 9200 да са осигуровките.
Софт, аз съм съгласна четворно,  все три, стига да имам достъп до качествена медицинска услуга.  Сега ще си остана с притесненията за близкия и дали ще ни подмине ковид, че и детето беше с нас.

# 13 349
Не знам къде ги намирате тези лични лекари, но моят не ми е отказвал направление никога, нито за очен преглед, нито за гинеколог, нито за ендокринолог, каквито и лекари да са ми били необходими. Отидох, преди месец, споменах, че имам проблем, който вече почти отшумя, но искам да мина на преглед. Даде ми направление и отидох.
Моята лична дава направления, но не винаги. Случвало ми се е да каже, че минала лимита за месеца или да съм дошла пак еди кога си, за да ми даде.  Това много ме изнервя, но здравната ни система е такава. Точно днес моя близка ми се оплака, че водила детето на профилактичен преглед, а пред кабинета стълпотворение в тази ковид обстановка. Освен хората със записан час стояли и доста без часове, даже повечето били без час. Когато моята близка с детето била повикана да влезе, другите се възмутили, че влязла преди тях, нищо че час нямали. Някои хора, които не били записани изобщо предварително били доста  агресивни и злобни. Цялата ни работа в такава у нас - никакъв ред и дисциплина.

Последна редакция: чт, 16 сеп 2021, 23:42 от daisy12

Общи условия

Активация на акаунт