COVID-19 (COrona VIrus Disease-2019) Тема - 8

• 970 156
  • 22 549
  •   1
Отговори
# 20 430
Pure, имаш ли информация дали този вирус е разпространен и в други страни? Звучи притеснително. Тъкмо се видя някаква светлинка в тунела с ковид, а сега пък друг вирус.

Това не е нов вирус, а всъщност е съвсем безобиден за по-големи деца и възрастни. Когато се роди синът ми 2018 година имаше епидемия от синчициален вирус и за съжаление и моят син на месец тогава се зарази и бяхме две седмици в интензивно отделение. Тогава едвам се намери място за него в болниците в Милано защото бяха пълни с деца и бебета с бронхеолит. Вирусът попринцип не е опасен, просто трябва поддържаща терапия докато мине, при бебетата е по-голям проблем защото не могат да се хранят самостоятелно, синът ми се храниха със сонда и му подаваха кислород. Извинете за отклонението.

# 20 431
Според вас зъболекарите трябва ли да са със сертификат за да приемат пациенти. И аз имам ли право да видя на зъболекаря зеления сертификат.
Зъболекарите са администратор на лични данни, нали предоставяте здравна книжка с ЕГН, адрес и три имена. Имат право да проверят дали имате внесени здравни осигуровки.
Вие, от друга страна, не сте такъв, независимо какво работите, когато отивате да си правите зъбите.

# 20 432
  • Другата България
Гледам днес по ТВ опашка пред лаборатория, която същевременно е ваксинационен пункт.
Половината от хората с направление за тест, защото са със симптоми, другата половина за ваксина.
Безумно, просто безумно. Смесване на болни и здрави, струпване на хора по опашки уж в името на добро, а от другата седмица ще берем плодовете на тези струпали се хора без значение здрав, болен, контактен, заразен, зарАзен....на кого му пука, важна е безценната хартийка, другото са подробности.
В моя град днес закарах ММ за ежемесечни лабораторни изследвания заради ХЗ.
Естествено, тълпа в чакалнята, вече на закрито. Всеки за някакъв тест, чули-недочули, че тестовете ще са ВЕЧЕ безплатни, и днес всякакви - отново здрави и болни, симптомни и безсимптомни, там в навалицата си искат това, което им се полага. Поне 30 човека имаше на площ за 20. Естествено, ние си тръгнахме и отидохме пет минути преди края на работното време, лаборантките бяха пропищели.
Та какво постигнахме с тази напълно безсмислена за момента мярка? Удвояване на броя на заразени и болни, пир по време на чума, генериране на протести и гражданско неподчинение евентуално и още много смърт пред болниците, защото в тях няма да има къде.

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 18:50 от Не се сърди, човече

# 20 433
Ако разбирам правилно, предлага ни се вариант да не ни затварят, но от нас се изисква:
- ваксинирани/ преболедували- сертификат
- неваксинирани - безплатен тест на входа на театри, кина и ресторанти и др.
Ако е така, защо се протестира?
Ами защото се дразнят хората някой да им нарежда какво да се прави... откъде накъде Он че ми каже...
Българите сме "свободолюбив" народ, казват някои ...

# 20 434
Скрит текст:
Заради несериозниците,които не са си извадили нужният им сертификат,сега хронично болните не могат да си вземат животоподържащите лекарства.Всичко е качено на една информационна система и заради въпросните главанаци,в нзок,системата забива при личните лекари и в аптеките.Може и на др.места,които са свързани.Аз от личен опит знам за тези.
Това, че някой не може да направи и да поддържа добра електронна система не са виновни потребителите, та било и такива, които не са си взели досега сертификат.
Защо в здравното ми ел. досие не е отразено, че съм ваксинирана?
Защо  исканата информация на сайта, който е посочен за получаване на сертификат, не се приема и дава грешка?
Все хората виновни, сакън да не се ядосат "божествата", които мислят всички тези неща.
Защото тази система е правена от също такива хора като останалите. Като виждаме общото ниво, не можем да искаме в някоя област да няма представители на същите тези хора. Толкова ни е капацитетът.
Тогава защо се обвиняваме едни други?

Това е самата истина:
Изискванията в новата заповед за задължителен зелен сертификат за дейности на закрито, са невъзможни за изпълнение и тя е неизпълнима.
https://dnes.dir.bg/temida/maya-manolova-prashta-zapovedta-za-ze … sertifikat-na-sad

Аз лично не обвинявам никого. Отнасям се с разбиране, макар че ми е мъчно, че сред сънародниците ми има толкова много хора, които не могат да мислят логично. Но това е положението, съчувствам им.

Заповедта е изпълнима. Ако има желание, разбира се. Че е издадена съвсем по нашенски некадърно и без мисъл за утре, е отделен въпрос. А Мая Манолова драпа за изборите. Както и всички останали, заради чиито предизборни дразги сме в това трагично положение с епидемията.

# 20 435
Merri_An, много си права, трябваше да се помисли в тази посока и да си направят организация, не трябва в никакъв случай да се допуска такова смесване на хора, но според мен, те не са очаквали такъв голям наплив за ваксинация, утре може да е по-различно..

# 20 436
Аз лично не обвинявам никого. Отнасям се с разбиране, макар че ми е мъчно, че сред сънародниците ми има толкова много хора, които не могат да мислят логично. Но това е положението, съчувствам им.

Заповедта е изпълнима. Ако има желание, разбира се. Че е издадена съвсем по нашенски некадърно и без мисъл за утре, е отделен въпрос. А Мая Манолова драпа за изборите. Както и всички останали, заради чиито предизборни дразги сме в това трагично положение с епидемията.
Да, но са малко тези, които проявяват разбиране. "защо досега не сте си взели сертификат", "защо не сте се ваксинирали" .......... сега пречат тези хора на други хора.
Това не е от вчера у нас.

Мая просто я игнорирам, смисъла - липсва технологично време за изпълнение на изискванията.
Много успокоително звучиш - жертва сме на чужди политически амбиции. Hug
.................................
И пак децата го отнесоха.
Преди два часа са се обадили на родителите, че от утре в СЗ минават онлайн.

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 19:04 от Mama_Nana

# 20 437
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Днес бяхме на ежемесечните инжекции на големия ми син с експериментална течност Grinning в клиника, която е срещу Пирогов.
Опашката пред ваксинационния център беше голяма, никога един път не съм виждала такава. Като човек, който възприема ваксините като изход от кошмара аз лично се радвам на тези хора.
Радвам се, че са напраивли този избор, а не другия възможен.
Пожелавам им ваксината да си свърши задачата, заради която е създадена, да не се заразят междувременно на тези опашки (уж имаше дистанция, ама не съвсем) - абе просто да са здрави.

# 20 438
Гледам днес по ТВ опашка пред лаборатория, която същевременно е ваксинационен пункт.
Половината от хората с направление за тест, защото са със симптоми, другата половина за ваксина.
Безумно, просто безумно. Смесване на болни и здрави, струпване на хора по опашки уж в името на добро, а от другата седмица ще берем плодовете на тези струпали се хора без значение здрав, болен, контактен, заразен, зарАзен....на кого му пука, важна е безценната хартийка, другото са подробности.
Естествено, тълпа в чакалнята, вече на закрито. Всеки за някакъв тест, чули-недочули, че тестовете ще са ВЕЧЕ безплатни, и днес всякакви - отново здрави и болни, симптомни и безсимптомни, там в навалицата си искат това, което им се полага. Поне 30 човека имаше на площ за 20. Естествено, ние си тръгнахме и отидохме пет минути преди края на работното време, лаборантките бяха пропищели.
Та какво постигнахме с тази напълно безсмислена за момента мярка? Удвояване на броя на заразени и болни, пир по време на чума, генериране на протести и гражданско неподчинение евентуално и още много смърт пред болниците, защото в тях няма да има къде.
Ако хората не бяха спали до сега, а се бяха ваксинирали, сега нямаше да има такива опашки и нямаше да мрат по 100+ човека на ден.

# 20 439
  • Somewhere...over the rainbow - where troubles melt like lemon drops
Това смесване наистина е безумно.
Защо, защо, защо се прави....
Сигурна съм, че има начин да се избегне!

# 20 440
Интересува ме някой от преболедувалите и диагностицирани с БАТ успя ли да си извади сертификат? Не познат на познатия, а някой лично? Прочетох, че и тези с бързите тестове ще можем, но не прочетох кога.
Звънях днес в РЗИ, в понеделник ми изтече карантината, казаха ми, че не ми се полага след като нямам пср, а ми се полагаше 14 дни карантина и да ми звънят да ме проверяват.
Да и мен това ме интересува. Дали ще ни добавят в системата и ще можем да си изтеглим сертификата. Нали съобщиха, че с БАТ ти се полага сертификат. 🤔

# 20 441
  • Другата България
Скрит текст:
Ако хората не бяха спали до сега, а се бяха ваксинирали, сега нямаше да има такива опашки и нямаше да мрат по 100+ човека на ден.
Не знам дали разбираш, че това, което пишеш няма нищо общо с това, за което говоря аз.
Дежурните реплики за това какво е щяло да стане евентуално може би едва ли не не са ми интересни.
Написаното от мен беше реплика към Бояна, Човечето редактира заради цитата в цитат. А именно - че сега, насред пандемия надали е най-подходящото време да се въвеждат сертификати като първа и единствена мярка, при 20% ваксинирани, защото се стига именно до видяното. Решението за нея, а и за мен, е пълен локдаун за период от време, да затихнат нещата, а по това време по групи да се ваксинират желаещите, само те, на обособени за това места.

# 20 442
Един страшен претъпкан софийски мол преди 2 часа. Добре че от утре няма да е така и всички от снимката ще са в безопасност.

# 20 443
  • София
Още веднъж много адекватно реагират от НБУ - ученето е присъствено и едновременно се излъчва и онлайн. За да са присъствено трябва да са със сертификат или тест, а ако не са ще са в часа онлайн. Както се казва - ако щеш.
През цялото време разкриваха ваксинационни пунктове в двора и в сградата, още от лятнака кандидат-студентска кампания, така че те са съвсем методични във ваксинирането. Направиха цяла ваксинационна кампания. Следя ги и съм много впечатлена. Участваха преподаватели и студенти.

До вчера и онзи ден в подлеза на СУ във ваксинационното ъгълче самотно висеше медицинската сестра, а днес имаше поне двайсет човека на опашка да чакат за ваксина.

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 19:40 от Andariel

# 20 444
Много съм доволна от този внезапен интерес към ваксините, но не мога да не се учудя, че хора, които толкова дълго не са ваксинираха защото ваксините са нови, ненадеждни и опасни днес избират най-новата, с най-ниски показатели и с противопоказания? За мен ваксината си е добра, нищо не казвам срещу нея, ама след тая предпазливост и изчакване тоя избор  някак не се съотнася.

Последна редакция: ср, 20 окт 2021, 19:36 от Iris04

Общи условия

Активация на акаунт