Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 38

• 28 817
  • 738
  •   1
Отговори
# 360
  • Paris, France
Скрит текст:

Ама казвате захарта си е захар и е вредна, така е. При инфузия с глюкоза се виждат веднага негативите, с фруктоза също. Но положението е такова и при инфузията с мазнини - в проучванията редовно го правят.

Това всъщност е проблема на рафинираните храни, щото са без фибри, които иначе се явяват защитата срещу предозиране и прекалено бързо усвояване. Например фруктозата знаете колко е тегава, проучванията са установили при какво количество настъпва ИР и са установили, че при ядене на ЦЕЛИ плодове просто си защитен, чисто физически и обемно, че няма да докараш опасното ниво. Просто еволюцията е тунинговала нещата за тая храна и проблем няма когато е естествено, без да е са екстракти.
Разбира се далеч не само фибрите са фактор, но ми разбрахте идеята.

Към една храна когато добавите захар или мазнина, все тая, я съсипвате в смисъл че тя става енергийно по-плътна, повече калории или казано по друг начин става по-бедна на макронутриенти - витамини, антиоксиданти и т.н.

За това зеленчуците са толкова полезни, защото имат МАЛКО енергия и много микронутриенти. Плодовете са по-зле. Месото никакво го няма по тази скала.. Една скала, кояот описва тези зависимости е ANDI Score.

Проблема може да се погледне и другояче - за ден имате определен енергиен бюджет - например 2500 калории. Въпроса Е КОЛКО ценни микронутриенти ще приемете в рамките на бюджета и от това се определя здравето ви и качеството на храненето.
Инуитите например остаряват значително по-бързо, просто храната им е бедна на микронутриенти, които иначе подпомагат организма - антиоксиданти и др.
Оцеляват, но при съответната цена.

На тия неща источника ви е ясен вече.

От друга страна в TED съм гледал поне 2ма изследователи на палеолитни останки казват така - модерно е да се твърди, че хората в миналото, в палеолита са яли предимно месо в миналото, откъдето произтичат много палео/кето диети.
Нашите директни извадки от зъбите на точно тези хора в никакъв случай не потвърждават такова нещо, напротив, виждаме съвсем друго. Има остатъци от какво ли не и останките свидетелстват за много по-малко месо, отколкото са твърденията.
Последни проучвания над инуитите потвърждават това - откриват се какви ли не горски плодове, подправки и т.н., които са в голяма помощ срещу възпаление и др. подобни.

Та мисълта ми тръгна от еволюцията. Еволюционната тежест на всеки един период и какво се е яло през него съответно определя генната адаптация на вида.
Ако през 92% от милионите години еволюция прачовеците са яли предимно растителна храна (това ядат най-близките до човека маймуни) то организма ни е тунингован п отози начин и не е ДОСТАТЪЧНО адаптиран към месата, независимо че сме омнивори и можем да оцелее на този вид храна.
Кучетата не можели да вдигнат холестерол, независимо с колко яйца ще ги нахраните. Просто имат нужната адаптация и нямат проблем ексклузивно да се хранят така, независимо, че и те са омнивори.

Като говорите често за меса/сирена/масло/мас се чудя какво мислите за замърсителите, които се натрупват силно в мастната тъкан - например диоксини. Те са можи би възможно най-опасното нещо. В ЕС има регулации за съдържанието на диоксини именно защото са така опасни. На запад е забранен открития огън от всякакво естество поради тази причина.
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dioxins-and-the … e%20of%20animals.

Друг адски тегав проблем - рибите. Имат способността да концентрират 100 000 пъти живак и други особено опасни замърсители. Независимо в каква среда са отглеждани, са жестоко замърсени.
Има документални филми, посветени за това, уверявам ви не са от вегани.
Живака от къде е - от тецовете. Прахта от тях постила цялата планета. Знаете живака колко е токсичен. Няма безопасна доза.
Някои PCB в рибите имат време на полуразпад 70 години.. т.е. яденето на риба е еднопосочна улица, въпроса е кога ще се яви проблема, и е вече късно.
Знаете ли, че САМО по тези нива може да се определи с точност една жена колко деца е откърмила, тъй като при всяко кърмене разтоварва сериозни колчества чрез кърмата върху детето си.

Има едно невродегенеративно заболяване, което е особено свързано с тия истории. Мой познат си отиде така. После казаха - май трябваше да те послушаме. Изследванията на косата показаха високи нива...
https://www.google.com/search?q=ALS+mercuty&sxsrf=ALeKk00HPM … dUDCA4&uact=5

Интересно ми е какво мислите по тези въпроси, опасни ли са според вас и колко (пред вид темата на форума - спрямо инсулина колко са страшни)?
Питам, понеже за един тинейджър например цигарите не са опасни, cool е да пушиш и никой от приятелите му не е умрял от това. Само пълен тъпанар може да твърди нещо друго.
Причината - тийнейджъра е повърхностен и късоглед. Не вижда мъртвите, те няма как да станат от гробовете, за да му кажат и да се онагледи проблема...

Задавам ви тези въпроси сериозно, защото ви смятам за много повече от типичния тийнежджър.

Не мога да отговоря на всичко но:

1. Тютюнопушене - практикувано е от хилядолетия и от него има и ползи. Намалява риска от някои видове рак, миоми, умиране от тромбоза и много други. Диспропорционално висок процент шизофреници пушат. Свързано е с действието на допамин. Не се разболяват от рак на бял дроб колкото средностатистическия не шизофреник. При бебета на пушили бременни рискът от некроза на черва е по-нисък. За някои хора в зависимост от генотип, тютюнопушенето е позитив. Е, не е манна небесна. Малко като ВХ.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8746297/

2. Живак и риба - къде е Деси123 да ти пише, че нивата и на живак са по-висока когато яде риба. Старите кучки като Елора, натка, Миоки, dolce miele може да потвърдят. Не ми се търсят постовете и. Много хора са споделяли същото. Ям риба и нивата ми на живак не са по-високи от тези на децата ми, които не я обичат и не я ядат много.

3. Маймуните може да ядат плодове, но ядат и червеи, разни плужаци, ако ги набарат. Човекът е станал човек когато е развил мозък точно благодарение на месоядството и повечето протеин. Палео хората са яли месо или риба и това е позволило да развиват и други умения. Диетата им е била високопротеинова. Бананите навлизат в Африка от Индия и първите са били малки и не особено сладки.

4. Да, фибрите помагат, важни са. В диетата на ескимосите също има фибри от водорасли и стомашно и чревно съдържимо на животните.

5. Няма растителна храна, в която да има толкова цинк, колкото в някои миди и толкова фолат, Б12, витамин Д, инозитол, К2, холин, ниацин колкото в животински черен дроб, бъбреци, сърца, в дроб на треска, яйца. Има и готова омега 3 там. В растенията има АLA, но мъжете не я усвояват добре.

6. В мазнината има много мастни разтворими витамини. А, Д, Е, К2. В глюкозата и фруктозата липсват ATP кофактори за обработката им. В целите ядки и особено шлюпките на бадеми има антиоксиданти. В глюкозата такива няма. На Карибите се консумира много меласа и тя е полезна. Може да ги няма фибрите, но е пълна с витамини, а фибри се набавят от листа.

7. Холестерол - аз също не мога да вдигна холестерол с яйца и така са поне 60% от населението на планетата. Най-нисък холестерол си измерих при ядене на 20 кокоши, средно големи яйца дневно. Кокошките са свободни и дворни и хранени с богата на омега 3 храна, ленено семе. Мога и проучвания да ти намеря, но можеш и сам да си ги намериш.

8. Инуитите- няма как да се хранят основно с горски плодове при 10 месеца минусови температури. Имат някакви, но се хранят основно с животинска храна, фото там почти нищо не расте, а и кръвта им трябва да остава рядка при 0°С ако не искат да се втвърдят като захарен сироп във фризер. Северните народи не са ядяли сладко.  

9. Повечето африканци консумират без проблем млечни. Бъркаш с източноазиатци. Северна и западна Африка ферментират масло и мляко. Овцете в магдена са за мляко, камилското го пият, но е трудно за добив, пият краве, козе. В източна Африка започва опитомяването и консумацията на мляко. Проверявай си данните!

https://www.google.com/search?q=do+africans+consume+milk&oq= … bile&ie=UTF-8

10. Цели плодове, ако са сладки, могат яко да влошат ИР при мазен дроб. Само малини, къпини и подобни са ОК. Миоки, dolce miele, аз не ги понасяме, като аз не ги понасям и като не съм ИР. Елора си ги яде без проблем. Личното ми мнение е, че нямат място в меню за отслабване при ИР.

А за почивката при Емилова - за тези пари ще ида в Тунис, където ще ми мачкат дъртите сланини по 2 пъти на ден без да гледам нейните,  ВХ ще се изпаряват сами в горещината, а за мъжа ми има по-младички и елегантни същества за гледане от отишлите да ръфат ябълки, шопари.

За неинвазивното мерене на плаката - има отдавна Calcium score, който е супер точен.

Цианокобаламинът може да е опасен за някои хора. Не всеки отметилира качествено. Има и аденозилкобаламин

# 361
Момичета, от една седмица пия Глюкофаж, и ходенето до тоалетна без дулколакс, стана мираж…. На какво може да се дължи това? Бихте ли ме постветвали на каква закуска да наблягам сутрин, докато приемам хапчето?

# 362
Невена, разсмя ме посреднощ Grinning
Отдавна никой не ме беше наричал кучка с добро чувство Grinning Grinning Grinning
За водните гадини точно аз не мога да се изкажа де, не мога да ти опиша колко са ми отвратителни всичките и просто не ги ям, цял живот съм така. Морски, сладководни, раци, миди, жаби, каквото ще да е - не можах да открия ни едно водно дето да ми хареса или поне да не ми е гадно. По някое време спрях и да пробвам, то каквото е имало достъпно да опитам, съм го опитала вече. Покрай това и не обръщам толкова внимание на писано за тях, за мен тази група храни не съществува просто.
Виж за плодовете мога от първа ръка да потвърдя че не са за всеки. Айде, сега просто почти никога не ям плодове, щото менюто си го правя аз. Ама като дете колко са ме гонили да ги ям, а пък аз предимно се дърпах. Вкусни са повечето, не че не са ми вкусни. Особено местни плодове в сезон. Но никога не ми е било комфортно след ядене на плод, обикновено съм жадна по много време, прегладнявам съвсем скоро, абе не е както след нормална храна. Без зеленчуци е почти немислимо да седна на масата, но без плодове сигурно и месеци мога да откарам и не ми пречи, даже по-добре се чувствам. Щом в тия жеги дори диня не ме привлича и не съм яла такова май с години, смятай. Като малка всичките ми приятелчета си умираха да ядат и пият компоти, нектари там от плодове и сиропи, а пък аз и на тях се мръщех, а уж децата се подлъгват по сладко... ами не е точно така.
Яйца и сирена обаче си обичам и винаги съм обичала, както и кисело мляко. Ами, за времето през което съм на режим съм пробвала периоди без млечни и с тях, установих че млечните ги понасям отлично, а други са както аз с плодовете. (Тук не включвам прясното мляко, него така и не го заобичах - нито ей така да пия мляко, нито дори в кафето да си слагам). Вътрешности също от малка си ги тача. Т.е. като дете съм си знаела какво да ям, ама ме натискаха да ям разни други неща дето без тях съм по-добре Grinning
Има един друг момент обаче. Преди да мина на режим направо бях забравила какво е да се чувстваш добре или поне не зле. Камо ли да установя че от еди коя си храна точно пък от нея се влошавам - храна да е там, нали все нямах енергия. Дори на сладко съм налитала на моменти от умора, аз дето никога не съм драпала да ям сладки неща, на мен ми дай солено - "истинска храна да е", не десерт.. Номерът е веднъж да се вкараш в някакво по-нормално състояние, за да има с какво да сравняваш все пак.

# 363
Момичета, от една седмица пия Глюкофаж, и ходенето до тоалетна без дулколакс, стана мираж…. На какво може да се дължи това? Бихте ли ме постветвали на каква закуска да наблягам сутрин, докато приемам хапчето?
Вероятно е някакъв страничен ефект от хапчето. Макар обикновено да се оплакват от разстройство... може и сам да премине. Как се храниш? Аз понякога закусвам с малко заквасена сметана (евентуално смесена с извара или пък с кисело мляко 4,5%), добавям смляно ленено семе. Оттам нататък може и малко кокосови стърготини и/или горски плод, какао, малко бадеми или орехи...Нвх "хляб" с ленено семе+ повече течност към него, или пък яйца с масло, или просто малко масло в кафето, или кашкавал с резенче масло...Трябва да видиш при теб какво действа. Тахан или овесени трици също действат при някои хора, но не знам дали са добра идея при всеки...Понякога си правя чай "Красиво тяло", не че имам нужда от разхлабване, но пък и той не е от най-разхлабващите чак.
Невена, и мен ме разсмя доста 😅 Наскоро си позволих малко диня, много беше хубава и сочна. На КЗ не и' хареса много, но пък изобщо не се почувствах зле след нея. Това е лошото с някои храни, че даже и когато нямаме дискомфорт след тях, КЗ не е на същото мнение. До края на сезона я хапна диня още веднъж, я не...

# 364
Nevena Virolan, струва ми се, че се губим в контекста с тези доводи.

Цигарите, както всяка субстанция или заболяване влияят на  десетките хиляди биохимични процеси в тялото. Едно отива нагоре, едно на долу. Въпросът е като теглиш тотала как са ползите срещу негативите. Примера ти за цигарите е крайно неуместен, тъй акто губи контекст. Съсредоточаваш се в незнчителни подробности, и ги преувеличаваш.

Като сложим протективната роля при Паркинсон доводите, обединени с твоите водят логичния въпрос защо в първи клас в стола не дават на децата да пушат и да пият вино. Наистина защо?
Но, ЗАЩО не се прави?

Знаете ли какво съм забелязъл - има една наука, тя е много корава, издържана, проверена и т.н. Всеки, който дръзне да сътворява алтернативни теории в дългосрочен план , ходейки напретко на общорприетиите от научната общност празбирания е обречен на провал, даже да е нобелов лауреат. Просто всички сме хора и се случва някой или група да изтрещи и да кривне нанякъде. Човека обича да е стадото, венага се сформира такова окло всяка идея, независимо колко абсурдна е тя. Това ме притеснява като ви чета.

Относно живака - ипоред FDA не може да се премери точно през коса и нокти. Само отрязване на едното пръстче може да даде наистина достоверен резултат Wink Твърдението, че няма никакъв проблем, и е ОК да се консумира храна, богата на живак, е... пак извадено от контекста, и противоречи на общоприетите guidelines. Не съм доволен да чуя такива твърдения.

За маймуните... т.е. отхвърляш фактора поведение в група, опростяваме нещата само до протеин и мазнини. Тогава лъва защо е в такъв интелектуален застой?

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 10:40 от MiroG

# 365
Миро, ти имаш/имал ли си ИР и какво яде вчера примерно?

# 366
Ами.. не съм и не знам да съм имал честно казано. Човека, който има/имаше е баща ми. Следвайки моя тип прпоръки, вече му се смеят докторите какъв диабетик бил той в смисъл - неговото в днешно време не може да се нарече изобщо диабет. Не пие нищо за диебата от 15 години вече.

Ако погледнем тезите тук, няма никаква логика той да не е в крайно тежко състояние, и точно за това съм така настоятелен. Между вашето говорене и моята действителност има сериозно разминаване. Бистрим къде е.

Той е на 77 години, претърпял е операции, химиотерапия в миналото и като цяло тези неща са го състарили метаболитно значително все пак.

Вчера какво ядох.. Диня, праскови, царевица варена, домати, червени чушки, цвекло, моркови, зеле, боб, нахут, овесени ядки. Без салата.

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 10:55 от MiroG

# 367
Миро, а баща ти Емилова ли го излекува ?
Защо не си организираш тема Лечение на диабет чрез суровоядство, наистина тук объркваш хора като мен, които отскоро , дори без диагоностициране, полагат неимоверни усилия да следват режим, за който е създадена и темата.

# 368
Аха, това обяснява много неща. Наистина си направи една тема за суровоядство, веганизъм или каквото прецениш. Защото хората тук са били в твоята "действителност" и тя ги е докарала доникъде. Доникъде стига и опитът ти да ни убедиш в нещо, което доказано не работи за нас. Даже не разбирам защо продължаваш да го правиш? За мен лично създаваш излишен спам в полезна тема. Аз ако ям един ден каквото си описал ти, вечерта гарантирано ще съм се нахвърлила на нещо тестено от глад. Приеми, че не всичко работи за всеки еднакво, а в интернет ще намериш твърдения за/против абсолютно всяка теория. В края на краищата всеки действа на принципа проба-грешка, докато не намери какво го устройва. Защо си мислиш, че можеш да ме убедиш колко е добре да базирам режима си върху въглехидрати при положение, че аз вече съм била там и резултатът е бил обратен на твоите твърдения.
Никой не се опитва да сложи пържола в чинията ти, а ти опорочаваш темата все едно истината е само една. Момичета, дискусиите, в които влизате с Миро, са омагьосан кръг, аз лично започвам да губя търпение, докато чета постовете му.

# 369
Баща ми .. тогава го заведох при един доктор Гайдурков, който е в София и предписва много много растителна храна и разнообразна на макс. Примерно в един ден се ядат поне 30 различни храни.

Трябваше ни доктор, иначе едва ли щеше да ме послуша, че трябва да спре хапчетата за кръвно, диабет и т.н. Тогава родителите ми казаха - ние преяждаме, едвам успяваме да изядем всичко, което ни е дал доктора. Майка ми каза - просто съм на границата да повърна от толкова ядене, а накрая след тези 15 дни ли бяха, теглото беше сериозно надолу.

Вижте.. наистина не бих искал да обърквам хората. Самия аз като започвах с тия неща бях втрещен как има 2 противоположни крайности и всеки защитава яростно собствените си възгледи.

Ясно е, че истината е само 1 и някой нещо изпуска/спестява или неддообяснява. Така започнах да дълбая и установих, че не е добре да се девиира от общоприетата наука - в това от години съм абсолютно убеден. Най-простия пример, който ще дам е - някой казва ама какво като LDL е висок, нищо страшно - еми хубаво, просто според научната общност и средностатистически е най-добре да не ви е висок. То е като да карате колата с 200 - какво толкова. Другата крайност е - да науката това казва, но аз се чувствам добре. Еми той и диабетика 10 години се е чуствал добре, преди да му диагностицират диабет или Алцхаймер. За това пътеводната светлина ВИНАГИ трябва да е науката според мен. Ние да се нагодим към нея, а не да нагаждаме науката към нас. Така разсъждавам аз..

Проблема на нас тук ни е, че всеки твърди, че следва науката, и пак сме в блатото наникъде хаха. Ще кажа и друго - едни вегански перфектни изследвания в никой случай не са в разрез с общоприетите рамки. Всеки доктор ще ви похрали. Но ако почнете да оздравявате с кюфтета, не знам. Тук виждам едни крайно неприятни лабораторни изследвания, с които ще ме е срам да вляза при доктора...

Аз за това и помолих да прегледате nutritionfacts по определени теми, тъй като ми е струва че доста неща са убягнали, но не се получава а.. Сайта е заклеймен, независимо че говорим за други теми като замърсители, пестициди и т.н.

Извинявам се ако се бъркам на някого. В последните постове се опитвам да питам, а не да се бъркам. Интересни са ми отговорите. Недейте така с рогата..
Между другото аз също не можех да ям боб и ума не ми побираше как е възможно да се яде. Върнах се, препрочетох съветите как да се въведе тази храна и край. Сега мога да ям само боб ако трябва. Оказва се, че може би съм имал някакви проблеми с червата все пак без да съм знаел, които через боба излизат наяве, една особена тежест...

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 11:34 от MiroG

# 370
И аз моля, да се спре с този спам.
Темата е за ИР. Всякакви препоръки, които са откровено опасни за нас, не са за тук.
Създавате нова тема и пишете там.

# 371
Моята майка пък не е диабетичка с хрането което се препоръчва и практикува от дамите тук. Та баща ти не е единствения вкарал в ремисия диабета си. Тук темата е за ИР, не за диабет и макар свързани, двете състояния не са идентични.
Препоръките ти за възможно най-малко мазнини, са откровено вредни за жени в детеродна възраст. За теб и баща ти може и да е ОК, но за повечето списващи тази тема, които се борят и за дете, освен да са здрави, категорично не.

# 372
И на мен ми е странно раздаването на съвети тук...все едно бащата на Миро е последна инстанция. "Стадото" тук сме заблудени, нищо че при нас има ползи от друг тип хранене...😁 И аз преди 10 години не знаех какво е ИР, но си мислех, че се храня здравословно...обаче тогава не съм влетявала в теми за ИР да казвам на хората колко са заблудени...А споделеният личен опит е много важен. Преди никога нямаше да повярвам, че е възможно човек да качва толкова лесно кг, дори и с малки порции, даже и ограничавайки се...Тогава мислех, че такива случаи са огромна рядкост, примерно хора с много разбъркани щитовидни или полови хормони...А високият инсулин се оказва, че е толкова масово срещано явление и, че засяга дори и слаби хора.
П. С. Майка ми е била и при Гайдурков 😁 Не заради проблеми с теглото, но последно помня, че разкъса всички листове...

Последна редакция: пн, 02 авг 2021, 15:01 от dolce miele

# 373
Лично аз в началото на годината реших да направя веган хранене. 3 седмици по-късно бях с 2 кг отгоре, въпреки Виктозата, която си биех и определено не се чувствах добре.

Моя колежка, с ИР и доста сериозни стойности на КЗ (8.0) преди 2 години ходи при Гайдурков и не постигна така желаното подобрение със суровоядство и не знам още какви предписания.

След като сама реших да търся информация и попаднах в тази тема, изчетох съветите и материалите, трупани с години, споделих с нея наученото. Отново ще кажа, че аз се чувствам много добре, а тя за месец и малко е с 4 кг надолу и кръвна захар в норма (макар стойност малко над 5).

Моите уважения към хората, приели веганството като начин на хранене. Това е прекалено въглехидратно и не е за хора с ИР.

# 374
КЗ 8 си е направо диабет вече, не "просто" ИР...

Общи условия

Активация на акаунт