Доста наедряват нашите телца,защото в тях изгряват Януарски слънчица!!!

• 17 235
  • 281
  •   1
Отговори
# 120
О да, корема става невидим за околните когато им изнася.
ПРесен пример - отивам да гласувам, пред секцията опашка, гласоподавателите - предимно роми. Идва една по-стара ромка, с друга по-млада и дете и оная по-старата като се провиква, ама така плачевно - "Олелейййй, како, бате, дай булката да мине първа, че бебето я чака у дома само, ма" и почва да се оплаква нещо си. И един човек й вика -"Абе я си вървете на края на опашката, момичето бременно, вие ще го пререждате" и оная ме огледа и знаете ли какво каза -
 "Аааа, нищо й няма, ще потърпи малко, ама нашето бебе е само у нас"!!!!
 #2gunfire #2gunfire #2gunfire Направо ви казвам да се смееш ли, да плачеш ли!!!

# 121
  • София
Бързам да похваля гордата януарска дружинка, която продължава да жъне лаври!  Hands Clap
Днес тандемът Нимище (Ним + Нинище)  bowuu закова наградата за най-добър художник! Всъщност наградата я закова Нина, а моя скромна милост отнесе поощрителна награда за това, че си е предоставила щедро тумбака да бъде нарисуван.  omm Така че можем да обобщим, че Нина е заплюта (плюф!) за януарски художник, защото вече получи и първите си запитвания от чужди тумбаци дали би ги разкрасила. Мисля обаче на нея да оставя да разкаже повече за бъдещите си творчески планове!  4470

KayRenn, ти пък сега! Не само твоят бременен корем "изчезва", когато се качиш в градския транспорт! Това си е общо заболяване, ама не знам на нашите тумбаци или на обществото ни!  Thinking Пък и вие сте се качили на куп няколко. Хайде разбирам на 1 бременна да отстъпят, ама вие всичките заедно! Това си е нахалство от ваша страна направо!  Crossing Arms Вместо да се засрамите, че сте бременни и се качвате в тролея!  ooooh!  Crazy

Днешната тема беше интересна и полезна, подкрепена със снимков материал. Ще преразкажа най-ключовите моменти, но няма да е днес, че отивам да се разправям с бюрократи и бюрокрацийки.  Confused

Цвета и Стиляна, надявам се бъбреците ви да се държат добре и да не се налагат по-драстични мерки като влизане в болница и т.н.

# 122
Бързам да похваля гордата януарска дружинка, която продължава да жъне лаври!  Hands Clap
Днес тандемът Нимище (Ним + Нинище)  bowuu закова наградата за най-добър художник! Всъщност наградата я закова Нина, а моя скромна милост отнесе поощрителна награда за това, че си е предоставила щедро тумбака да бъде нарисуван.  omm Така че можем да обобщим, че Нина е заплюта (плюф!) за януарски художник, защото вече получи и първите си запитвания от чужди тумбаци дали би ги разкрасила. Мисля обаче на нея да оставя да разкаже повече за бъдещите си творчески планове!  4470

bouquet  bouquet  bouquet Ч Е С Т И Т О     Hug Hug Hug

# 123
Сега прочетох,че е много хубаво 6 седмици преди вагинално раждане да се прави масаж на перинеума с някакви масла,за да се увеличи еластичността на тъканите и така евентуално да се намалят разкъсванията по време на раждането или даже да се избегне епизотомията.
   Някой да има повече инфо за това?Какви масла биха могли да се използват в случая?

# 124
Незнам дали ви забелязват коремчетата,но мен вчера ме забелязаха,че съм бременна-и то съседката ми която ме вижда всеки ден Shocked

# 125
Наистина темата днес беше много интересна - ще трябва да я посетя пак.
После ходих на преглед - бебчо е 32 см и е точно 1 кг.На мен ни се вижда малко дребен, ама доки каза, че си е добре.Иначе за кашлицата и хремата си изписа Мукосолван и още един Муко....нещо си без проблем.Но аз ще си купя и чайчето и спрейчето също, които препоръча Ивонска.

Хубавото е, че следващият преглед е на 15ти, което е горе-долу скоро и тогава ще коментираме, къде ще раждам.Моят док май изражда в Св. Лазар, но не съм много сигурна.Като получа повече инфо другия път ще кажа.

# 126
Мдаа... днешната награда както ме зарадва  Joy така и ме притесни, кагато дойдоха други мами да ги рисувам  Embarassed защото аз изобщо не мога да рисувам добре - тази награда си беше заради добрата идея на Ним  smile3501 - без сложности. Но ако някой от нашите се престраши - ще го мацотя, щтот сте предупредени а другите - заблудени  smile3532
Ним кажи какво стана в службата

# 127
  • София
Моля за внимание: bowuu Моят малък зверюга е 1,250 кг!!! (Ми тя мама го храни дооооста добре и редовно.... Mr. Green) Термин: 10 януари. Мазнейкова каза, че сме си ОК отвсякъде (пу-пу).

Галче, има кувьоз в болницата, даже 2, каквито и в МД нямали...  ooooh! .....да не дава Господ....

Иначе мен ме отбраздиха за седмичният конкурс в у-ще; ще се състезавам за декемврийския брой - евро-коледен корем... Но се гордея с Нимище!!! Да са ни честити!!!   bouquet

Последна редакция: вт, 24 окт 2006, 18:42 от ivonska

# 128
БЛАГОДЯРЯ ВИ МНОГО ВЕ4Е СЕ ВИДЯХ В СПИСЪЧЕТО ЗА ЯНУАРИ. НАШИЯ ТАТКО И ТОЙ МНОГО СЕ ЗАРАДВА. БЛАГОДАРЯ ВИ МНОГО. НЕЗНАМ КАК СТЕ С КИЛОГРАМИТЕ, НО ПРИ МЕН СА +1 , НО ДА ОТИ4НЯ АЗ СИ ИМАМ МНОГО В ИЗЛИШЪЛ И КАКТО ГЛЕДАМ СЕГА СЕ ПРЕРАЗПРЕДЕЛЯТ ИЗ ТЯЛОТО МИ Laughing КАТО ГЛЕДАМ ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ ОТ БЕДРАТА ГИ КАЧВАМ КЪМ КОРЕМА Laughing КОЕТО МНОГО РАДВА СЪПРУГА МИ. КАКТО КАЗВА НЕ ЗНАЕХ ЧЕ ЕДНО ДЕТЕ ЩЕ УСПЕЕ ДА ТЕ НАКАРА ДА ОТСЛАБНЕШ В КРАКА Rolling Eyes  Joy
НАДЯВАМ СЕ ДА СЪМ ОТ МАЙКИТЕ КОИТО СЛЕД КАТО СА БИЛИ БЪЛНИ ПРЕДИ ДА ЗАБРЕМЕНЕЯТ, СЛЕД ТОВА ОТСЛАБВАТ smile3521 smile3521 С ЕДИН КОРШУМ 2 ЗАЕКА thumbsup
НО НАЙ- ВАЖНОТО Е ВСИЧКО ДА Е НАРЕД С НАШЕТО МОМ4ЕНЦЕ newsm30

# 129
Здравейте, мами!

Днес ходих на нефролог и слава Богу и двата ми бъбрека са си добре. Няма да влизам в болницата, поне за сега.  newsm44

Иначе (не знам дали не съм писала) с килограмите до момента съм +13, а обиколката на тумбака ми е 99 см.

А що се отнася до градския транспорт - нямям думи.
Или коремът ми става незабележим щом стъпя в автобуса и никой не прави място, а понякога сядат и пред мен. newsm09 Или пък ако някой ми отстъпи място - то ще се намери друг, който да претендира че е болен или не може да стои прав поради някаква си причина.
После пък няма да ни забелязват с количките ...

На болните мами пожелавам по-скорошно оздравяване.
Хайде, чао за сега. Аз отивам да домакинствам.
 newsm03

# 130
  • София
Добро утро!
Вчера отпуската ми я разписаха платена.  newsm44 Сега идва следващият момент - да ги подхвана защо ми плащат, колкото ми плащат - според мен и според някои мами от форума грешно ми изчисляват парите!  newsm12 Единственото, което ме притеснява, е, че тръгна ли да се разправям с работодателя си с точки, кодекси и алинеи, повече връщане назад в тая фирма нямам после след майчинството  smile3513 Та ще видим, все още малко се двуумя дали и как да постъпя, но ще ви държа в течение.

Вчера нали цял ден бях на крак и маах гащи из София, беба беше толкова кротка, че накрая чак се бях притеснила що не рита.  newsm78 Обаче тая сутрин отново  kyllmg и явно си иска дългата разходка от вчера!  Laughing

С татито вчера се качихме за 2 спирки в 1 трамвай. Той по принцип на градски транспорт много рядко се вози и някак все не ми вярваше, като му разправям, че никой не ми отстъпва. Явно имаше някакви утопични розови спомени от "едно време". Е, видя го с очите си. Жената пред мен с огромен интерес ми разгледа платката на бременния панталон, след което последва примера на другите да си намери нещо за гледане през прозореца.  smile3506 Дори когато казах, че бременните кореми имат навика да стават незабележими в транспорта, пак никой не стана. А татито остана  Shocked

Айде отивам да описвам лекцията от вчера

# 131
  • София
Темата вчера беше Първи грижи за бебето, водена от акушерка от родилна зала на МД и лекторка в у-ще Ма-Ма.

Лекцията беше придружена от богат снимков материал, който няма как да преразкажа, но основната идея беше как да се справяме с бебето сами.
В родилния дом, както вече сме коментирали, след раждането на бебето се прави оценка по метода на д-р Вирджиния Апгар 4 пъти за първия час. Това е точкова система за оценяване на Appearance, Pulse, Grimace, Activity, Respiration (APGAR). Неонатолог ще поеме бебето от излизането му, за да огледа: тазобедрените стави; ключиците; фонтанелата и костите на главата; да опипа коремните органи и черен дроб; да преслуша сърдечната дейност и белия дроб; да обработи пъпния остатък; да го премери и изкъпе. Ще огледа бебето както за аномалии и малформации, така и за козметични "дефекти" и ще ви съобщи резултатът - напр. че бебето ви има бенка/родилен белег еди-къде-си.

Специално беше показана снимка на новородено, което веднага е натопено във вода буквално до бузите - идва да покаже 2 важни неща:
1. Пъпчето може да се къпе! В родилния дом му се поставя пластмасова щипка, която абсолютно позволява мокрене и къпане!
2. Не е страшно да натопите ушите! През първите 28 дни от живота си формата на ушния канал е такава, че не позволява навлизане на течности навътре (забележка от мен - иначе ушите му щяха да са пълни с околоплодна течност!) В този смисъл при къпане не може да му влезе вода в ушите! Това ще е възможно чак след месец, а до тогава вие ще сте спецове в къпането на бебета.

Според лекторката, връщайки се от родилния дом, ние ще сме усвоили доста от основните умения и определено ще сме най-сръчни от всички роднини, грижейки се за бебето - вдигане, гушкане, придържане на главата, кърмене. Трудност ще представлява къпането, ако трябва да го правим сами.
Основно правило при къпането на бебето сама, е да сме си подготвили всичко предварително и на 1 ръка разстояние. В никакъв случай бебето не се оставя във ваната без упора дори за секунди (например за да вземеш хавлията!) Дрехите за обличане, козметиката, памперса, хавлията, пособията за пъпче и клечки за уши - всичко трябва да е приготвено и подредено така, че да можем да го достигнем с една ръка (в другата е бебето!)
Къпане
Пъпчето, след като се измие, се обработва така: 1. подсушава се с марля (не е нужно да е стерилна); 2. остатъкът се натрива със спирт 95%, за да се подсуши добре; 3. поръсва се с антибиотична пудра - това след всяка смяна на памперс, докато пъпът падне. След това само след къпане, докато зарастне раничката.
Ушите след къпане се почистват с клечки с ограничител задължително! Има опасност бебето да мръдне и да му набучите клечката много навътре, ако не е ограничена!
Бебето се страхува при къпане, защото губи опора! Добре е да му се дава нещо да държи и да усеща дъно под дупето/краката - така ще свикне по-бързо.
Лицето се мие с ръка или гъба преди бебето да се потопи или накрая с водата за изплакване.
Очите, само ако е нужно!!!, се мият от вън навътре с памук, натопен в преварена вода.
Носът се чисти със салфетка, навита на фуния по-добре, отколкото с клечка. Дори и нищо да не изкарате със салфетката, ще го раздразните да кихне и само да си почисти носа. Важно е зимата въздухът да се увлажнява - в противен случай сополките на бебето стават повече и по-гъсти, а то, освен когато реве, диша през носа! Ако е запушен, ще реве, че не може да диша правилно.
Ако се къпе с гъба, тя се сменя всеки месец, тъй като в нея се развиват бактерии.
Ако се ползват препарати без изплакване, те не трябва да се ползват всеки ден!
Колкото повече шампоан ползвате, толкова по-благоприятно е развитието на кели. Ако се появят, се третират така: 10-15 минути преди баня се намазват с мазнина (бебешка, зехтин, дори олио) и преди къпането се отстраняват с мек бебешки гребен. Ако не паднат от веднъж, процедурата се повтаря.
С хавлията бебето не се трие поне първия месец.
Масаж се прави след къпане, а гимнастика се прави през деня при игра.

Подсичат се лесно следните места: зад ушите, под мишниците, ингвиналните гънки, под колената, под пръстите на краката, всички гънки около скротума на момчетата. Всички тези места, освен дупето, трябва старателно да се подсушават! Защитен крем се нанася само при нужда! Ако подсичане няма, не третирайте кожата с кремове против подсичане, а само с обикновена овлажняваща козметика.

Поставяйте бебето по корем всеки ден по няколко пъти - заздравява вратните мускули, закалява, помага срещу колики.

Здраво доносено бебе над 3 кг може да бъде изведено навън 1 седмица след раждането си. Бебе под 6 месеца не се извежда при температура под 5 градуса. Бебе не се извежда под -5 градуса, ако не се налага. Изобщо не се излиза при температури -15 или по-ниски.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Както всички знаете, преразказвам това по молба на някои съфорумки! Аз не съм лекар и лекторката не е (акушерка е). Независимо какво сте чели или чули, важно е какво смятате вие и докторът ви! Отговорността за всяка постъпка и решение е изцяло ваша и за последствията сме си отговорни ние и само ние!

# 132
здравейте мами,
Вчера вечетрта, когато отидох до WC-то като че ли имах разстройство и така ми се стягаше и болеше корема по време на....  Sick че бая се притесних. Премерих си температурата - нямам, ама днес ще си ям препечени филиики, чайче  и лежане

# 133
Отново браво на Ним Въпреки че бях на лекцията ще си копна и този "отчет"  smile3501

# 134
Браво Ним!Явно лекцията е интересна и аз смятам да отида-ти ме запали.Утре  е при нас във Варна Hug

Общи условия

Активация на акаунт