Лещи за очи - 8

• 56 651
  • 810
  •   1
Отговори
# 675
Попитах някой дали е ги носил, за изгода не говоря. Отговорих на ДХЗ за цената. Не попитах вероятно ли звучи да отичам от неудобни лещи. Нито дали да изпробвам още чужди марки. Нося лещи на тази българска марка от 30 години.  За водното съдържание съм се консултирала с лекар във връзка със специфики на точно моите очи.

# 676
  • пустинята Гоби
На мен не ми се отваря страницата, но ако говорите за лещите на Клокотница, аз съм ги пробвала. Наистина по-трудно се слагат, но не пречи да пробвате. Аз лично предпочитам тези с по-малко водно съдържание. Сега съм с едни корейски, шестмесечни лещи. Доволна съм и за момента не ползвам български лещи. Ето тези - https://www.lensmarket.bg/omega-1-leshta/

# 677
На Клокотница са, да. Досега съм ползвала с 55 процента водно съдържание и с някакво по-ниско, винаги на тази фирма.  Имам васкуларизация от години носене на лещи без да оставям очите да почиват с очила. И затова лекаркатя ми препоръчва с такова водно съдържание, най-високото.

# 678
  • софия
Някой да се е сблъсквал със състоянието - роговична неоваскуларизация ? Или порастване на кръвоносни съдове в роговицата

Появява се като следствие от носене на контактни лещи с ниска кислородна пропускливост в продължение на години  или от често преспиване с такъв тип лещи. При недостиг на кислород (който трябва да получи от въздуха) роговицата се снабдява с него по единствения друг възможен начин - чрез кръвта. Затова организмът Ви реагира като прокарва кръвоносни съдове в роговицата, за да я снабди с нужния кислород. Т. Ако продължите да носите контактни лещи трябва да избирате само такива с много висока кислородна пропускливост и никога да не преспивате с тях. Така прорастналите кръвоносни съдове няма да имат причина да се пълнят с кръв, защото роговицата ще диша по естествен начин и няма да Ви пречат и дразнят. В противен случай рискувате да продължат да прорастват към центъра на роговицата и да навредят на зрението Ви.
Цитирам това предходно мнение,защото го смятам за вярно и релевантно .
Разчетох въпроса,  като търсене на мнение за тези бг лещи, заради това сметнах за полезно да наблегна на някои недостатъци, според мен. Смятам, че това са обективни показатели и са толкова важни, колкото и нечие субективно мнение.
Съжалявам, че това е предизвикало този раздразнен отговор.

# 679
Казва се и за кислородната пропускливост. Изгодно не бих поставила прид комфорта на очите. Нито попитах дали е вероятно да отичам или много изпробвани чужди марки да не мога да търпя в очите си и 5 минути.
Mimi Rose, 38% водното съдържание ли е на лещите, които носиш?

Последна редакция: вт, 19 сеп 2023, 19:21 от marigold_

# 680
  • пустинята Гоби
Да, тези посочените от мен ползвам от година-две. Изключително комфортни са ми. Преди това ползвах българските от Клокотница, но ми стана трудно снабдяването, защото вече става само с поръчка и не ми се занимава. На мен не ми понасят някои марки като Bausch & Lomb, дразнят едното ми око, опитвала съм и други. Бях се отказала да нося лещи, докато не се върнах на българските. Аз нося лещи от много години, но периодично се връщам към очилата и очите почиват.

# 681
Двете последно бяха към 50 лева, сега знам, че е вдигната цената малко, но така или иначе излизат на по-добра цена от чужди марки. Годишни са, но съветът на лекарката е да се сменят на 6 месеца. Дано да ми паснат, аз съм с -6,5.
Скоро съм на очен преглед и ще си поръчам от тези.Никога не съм ползвала българскк.

# 682
  • Varna
Ще се въздържа от коментар, само ще кажа, че не е нормално да си сменяте четката за зъби по-често от лещите.

# 683
Mimi Rose понеже пишеш, че снабдяването с лещи от Клокотница става само с поръчка - не е така , преди месец си купих на място от там две за 50 лв.

# 684
  • пустинята Гоби
Така ми бяха казали преди няколко месеца. Иначе си купувах онлайн, един сайт ги предлага, но пак чаках много за лещите и ми писна. Може би диоптрите имат значение или вида на лещите, знам ли.

Ще се въздържа от коментар, само ще кажа, че не е нормално да си сменяте четката за зъби по-често от лещите.
Това си го писал вече, не помня колко пъти. Когато лекар, когото уважавам ми го каже, може би ще го взема под внимание.

# 685
  • Varna
Аз с добро го казвам, дано не си докарате някоя беля ! Просто каквато и хигиена да се спазва няма как едногодишна леща да е толкова чиста като такава която се ползва две седмици или месец.

# 686
  • пустинята Гоби
Лещите, които ползвам са шестмесечни. И годишни съм имала, но преди време. Нося лещи от 30 години, едно време бяха само тези българските и ни вършеха чудесна работа. Хигиената явно е добра, щом за толкова години не съм си докарала беля. На кого да вярвам, на 30 годишния си опит или на празни приказки?

Както казах опитах се да ползвам и други лещи, те бяха с по-кратък срок на годност. И едномесечни съм имала и тримесечни. Не ми пасват на окото и това е. Ще си карам с тези - удобни са и най-важното, не ми дразнят роговицата.

# 687
Някой от вас ползвал ли е тези български лещи?

https://www.eyeopticsbg.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0 … D0%BD%D0%B8%D0%B5

Откакто нося лещи изобщо, винаги съм била с българските. Лещите на всякакви чужди марки ми дразнят на очите, от някои направо ми отича цялото лице. Досега носех българските с 55 процента водно съдържание, сега поръчах със 75 процента, но без да говоря с лекарката. Чудя се няма ли да се слагат по-трудно като сa толкова високо водно съдържание. Отделно съм свикнала с по-малък диаметър, а тези са с 14,5 диаметър. Казаха ми, че се изработват по поръчка. Ще се обадя и на лекарката да я попитам за отзиви на клиенти, но вече малко късно, поръчах ги така насляпо.

Прочетох в характеристиките им, че са подходящи за удължено носене до 7 дни, но удобно е пропуснато да се спомене кислородната пропускливост на материала (DK) и кислородната преносимост на лещата спрямо диоптъра (DK/t) t е дебелината на лещата, която е различна при различните диоптри. Не е спомената и централната дебелина при -3.00 диоптъра, от която лесно може да се изчисли DK/t ако имаме DK. Нямаме нито едно от двете, което е обичайно, когато са ниски и не са за показване. Тук може да се види каква е тя при този материал с дори 80% водно съдържание:

Отговорът е - прекалено ниска, дори за кратка дрямка с контактни лещи. Затова абсолютно никога не спете с тях, въпреки, че някой в България твърди, че може да го правите до 7 денонощия. Водещите производители на контактни лещи се стремят да достигат нива на DK/t най-малко 130. Ето защо - На следващата снимка виждате кислородната карта на известните в България лещи Pure Vision и Pure Vision 2 при диоптрична сила -3.00:

Забележете, че при този диоптър кислородната преносимост в центъра на оптичната зона на лещата е по-висока (зеленото), а в периферията пада до около 60 DK/t. Защо е важно? Ето какви са нужните нива, за да не се влияе роговицата от това, че върху нея има леща:

Това е и отговорът на въпроса защо големите световни производители се опитват да максимизират DK/t и изключват от портфолиото си материали с ниско DK. Производители като Алкон например сами създават и патентоват материалите за лещите си. Малките производители използват масови материали, но никога нямат достъп до последните разработки.
А тук включвам една статия от Ерик Папас, базирана на негово клинично проучване, широко цитирано в средите на контактологията в цял свят:
https://1drv.ms/b/s!Aoszcx29Kr5WvF-ZdG8mz5UMkf1I?e=j5HcBx
Всеки очен специалист, препоръчващ контактни лещи би трябвало да е запознат с това проучване.
Всеки уважаващ себе си и пациентите производител трябва ясно да указва DK/t на продукта си.
Завършвам с три илюстрации на:
Здраво око, снабдено с достатъчно кислород:

Око с начална фаза на васкуларизация (прорастване на кръвоносни съдове в роговицата, вследствие на периодичен недостиг на кислород):

Роговица с напреднала васкуларизация (необратима). Обърнете внимание на кръвоносните съдове в нея:

Затова всеки нов продукт от висок клас на J&J, Alcon, Cooper Vision, Bausch & Lomb е с най-висок възможен DK/t.

Когато имам повече време ще напиша коментар по отношение на периодите за подмяна и защо развитите пазари не приемат нищо с по-дълъг срок за подмяна от един месец, освен при случаи, които са изключение и изискват изработка на индивидуални лещи.

Последна редакция: ср, 20 сеп 2023, 00:27 от I know about lenses

# 688
все пак бизнесът трябва да върви....

# 689
От Алкон ми отече цялото лице, а в очите все едно имах стъкла. Не е нужно повече хвалене на лещи, които написах, че нямя как да нося.

Общи условия

Активация на акаунт