Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Режим на разделност и наследяване

 • 3 247
 • 61
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 22 486
Режимът може да се избере както при сключването на брака, така и на по-късен етап по време на брака и има действие по отношение на съпрузите от момента на подписване на декларацията.

Тук мялко по-популярно разяснение за тоя режим.

# 31
 • Пловдив
 • Мнения: 8 838
Е, айде сега, Сийке. Ако не се интересуваше, щяха сигурно десет човека в темата (или поне двама-трима, да не пресилваме Wink) да и кажат да мисли за всякакви евентуалности. Както на нас, живеещите без брак, ни обясняват колко сме прецакани без наследяване и кво беше още, като влезел партньорът в болница, никой от персонала нямало да ни бръсне за слива.
Нищо особено смущаващо не виждам във въпроса. По-смущаваща е липсата им на единомислие по въпроса за режима на разделност, ама ще го преживеят, това да им е проблемът.

-----
Кристина, не съм го правила, нито съм виждала, но става по същия начин, както при сключването на брака и както сключване на брачен договор по време на брака. Второто вече го видях - съпрузи по заварен брак сключват брачен договор, разделят си с него придобитите вече имоти. Даже сега е при мен делото по случайност - отгоре на договора има един щемпел за вписване в регистъра на службата по вписванията, както при вписване на искови молби. Регистърът иначе е отделен, не е имотният. Чрез общината би следвало да се подава декларацията за избор на режим, тя го отбелязва в акта за брак и го праща на Агенцията по вписванията, точно както и при самото сключване.

Последна редакция: вт, 27 юли 2021, 20:43 от Магдена

# 32
 • Мнения: 20 376
Абе, не знам... Силно се съмнявам авторката да се чуди, ако умре, дали мъжът ѝ ще я наследи. Ама много силно се съмнявам. Вълнува я обратната ситуация, което за мен е странно. Особено ако мъжът ѝ не е старец пред умирачка.
За млада майка да я тресе майчинският инстинкт и да се вълнува какво би наследило детето ѝ – да, нормално. Ама май не я вълнува детето.
Ако съпругът е стар, с висок риск за смърт и има други наследници... Тогава да, може би... „Докато смъртта ни раздели“, нали?
Абе, човекът явно не се е женил със затворени очи, знаел е за какво става въпрос.

# 33
 • Мнения: 9 687
Значи след като прочетох тая статия, но без да съм чела никаква съдебна практика и въобще нищо друго мога да успокоя авторката на темата, че тоя режим на разделност ми прилича на едно правно нищо, след като можеш да водиш и иск за неоснователно обогатяване и иск по чл.33 от семейния кодекс за тия имоти придобити при режим на разделност. Ако ще го продава и е единствено жилище на семейството се иска съгласието на другия съпруг несобственик. С една дума подаваш я тая декларация, за да унижиш другия съпруг, за да му покажеш кой командва. Авторке, споко!

# 34
 • Мнения: 14
Абе, хора, само мен ли ме притеснява това, че новобрачна (женена от година) и млада майка (от половин година), се вълнува от въпрос за наследяване на съпрузите?
То и повечето ѝ предишни постове са все за пари...
Разбирам хормони и родилна депресия, ама чак пък толкоз...

Ами аз честно казано не се притеснявам за нищо, а защо ти си тръгнала да се притесняваш не знам... 😀😀 щом съм подписала това споразумение без да съм абсолютно наясно какво произтича от него, значи не ми е чак толкова важно.
Просто ми е интересно... и на други хора в моето положение темата ще им е полезна.
И да, щом съпругът ми е бил достатъчно пресметлив да мисли какво ще стане при евентуален развод (преди да се оженим), защо аз да не се поинтересувам какво може да се случи с мен и детето ми един ден?
Но въпросът ми е чисто юридически. Дали е притеснително, дали е морално, дали е оправдано... не питам това. 😊

# 35
 • Мнения: 9 687
Нана бана, според мен не може от сега да се знае какво ще стане с теб и детето ти един ден. Първо, продължавам да поддържам мнението, че е възможно да изменят закона за наследството и да бъдеш изключена от наследяване, ако имуществото е в режим на разделност. При смърт на наследодателят се прилага законът, който ще действа в онзи момент, към момента на смъртта. Второ, специални благодарности на дамата, която описа квотите по-горе, защото аз съм имала случай, при който след смъртта на наследодателят се установи, че той има още едно дете, родено извън брака, което обаче беше признато и автоматично става наследник. За това дете никой не подозираше и беше абсолютен шок.Така например, ако всичко върви по план и той си умре преди теб, но междувременно си признае още две деца , родени от други жени, за които ти въобще не подозираше,то цялото му имущество придобито по време на брака, ще се дели на четири и ти ще вземеш 1/4, вместо 1/2 ако няма други деца и сте си само вие с настоящето дете.
Ако беше сключила брак в режим на сио всички имоти придобити по време на брака, щяха да са 1/2 твои и останалата 1/2 да се дели между теб и другите евентуални деца по равно.
Просто е абсурдно от сега да го мислиш. Ти не знаеш какво ще се случи. Възможно е да се разведете. Тогава, според статията можеш да претендираш, че си имала принос за тези имоти и е възможно пак да вземеш нещо, но честно казано аз специално работя съвсем други неща и не бих могла да съм ти полезна. Когато учих право, този режим въобще не беше познат на правната наука в България, това е нещо съвсем ново.
Аз в последните години не само че не съм видяла наследяване от типа на веселата вдовица, напротив постоянно попълвам документи за отказ от наследство в опит да спасим децата от кръвожадни лапи на частни съдебни изпълнители и банки за неплатени дългове.
Честно да ти кажа, нямам абсолютно нито един познат, който да е сключил брак при този режим. Хората или се женят или не се женят. Това е ни рак, ни риба според мен, даже ако ми остане време ще погледна аз дали има съдебна практика по въпроса.

# 36
 • Мнения: 14
Кристина, моят “план” или по-скоро надежда е да сме здрави и щастливи още много време. Всичко е Божа работа.
 Този въпрос ми беше интересен и получих отговор.

# 37
 • Мнения: X
Съвсем резонно е питането на авторката след като е избрала режим на имуществени отношения без да е наясно какви са правните последици. Време е българинът да се научи да се ограмотява правно по въпросите, които го касаят. Защото практиката показва, че българите имат ниска правна култура и търсят правна помощ едва след като възникне проблем. По-голямата част от сключващите брак дори не са наясно с последиците от това.

Кристина, струва ми се, че разсъжденията ти са по-скоро свободни съчинения, отколкото да почиват на правна логика. Както писах по-назад, режимът на имуществени отношения и наследяването нямат връзка, така че няма никаква логика режимът на разделност да засяга наследяването. Не наследяваш, защото имаш принос към придобиването на имуществото, а защото си в кръга от хората, които се предполага, че са били най-близки до наследодателя и при които е най-справедливо да отиде наследството.

# 38
 • Мнения: 9 687
Така де, най-близък ми е, обаче имотите са си само мои. Смях.
Както и да е, да кажем че режимът на разделност не е като брачен договор, то пак не може от сега да се каже кой и какво наследява. Дайте да умре наследодателят, пък тогава да го мислим. И не съм съгласна, че българинът е правно неграмотен и като се ожени трябва задължително да е наясно с правните последици, защото той животът не е статичен, та днес имам три къщи и като умра жена ми наследява в единия случай 1/2, плюс част равна на частта на всяко дете, в другия случай наследява част равна на частта на всяко дете. Човек е добре да мисли за съвсем реални ситуации, в които наследодателят е взел кредити и наследяваш само дългове. Аз всеки ден само това гледам. Та авторката просто да не лежи на някакви предположения. Смятам, че брак сключен при режим на разделност трудно ще устиска докато смъртта ни раздели. Освен ако смъртта не е много скорошна. Просто е хубаво жената да се подготви и за момента, в който няма да наследи нищо. Че аз знам за повече такива случаи отколкото за обратния.
По скоро е важно при брак, какво можеш да получиш при развод, което си е по-вероятната хипотеза. В този случай аз преди мислех, че нищо, но пък статията казва друго. Можеш да претендираш принос. Значи този режим не е непробиваем.

# 39
 • Далечният изток
 • Мнения: 5 076
Криси, извинявай, юрист си, но не си права в случая. Отговориха вече, но и аз да кажа - избраният режим на имуществените отношения няма нищо общо с наследяването. Три страници празни приказки... Съпругът наследява заедно със съответния ред.

# 40
 • Мнения: 9 687
Наследява ако има какво. Това се опитвам да и обясня. Още във втория пост и се каза, че ще наследи, аз просто и обяснявам да не се надява на някакви бъдещи хипотетични събития и да не го мисли много по много. Този режим на разделност за мен е в ущърб на нея ако до себе си има богат и разумен човек.
Не смятам, че са празни приказки, темата си е супер. Сто пъти по-интересна от другите.
Аз от вчера обаче си мисля, какъв е смисълът да се омъжиш в режим на разделност, след като правата на децата родени в брак и извън брака са гарантирани. Понеже съвсем честно си мислех, че в този случай жената не наследява, но съм била в грешка. Тоест излиза, че е заради въпросното наследяване.
От друга страна тоя режим на разделност пък не защитата правата на собственика в пълна степен. Ако жилището е само едно, не можеш да го продадеш без съгласието на другият съпруг. Ако са много, пак може да ти отмъкне някоя.
Аз не бих го препоръчала, само още един ангажимент с неясен изход. По-чистия вариант е дете без брак.

Последна редакция: ср, 28 юли 2021, 07:21 от christina1980

# 41
 • Мнения: 3 297
Христина, Законът за наследството не се интересува от имуществените отношения между съпрузите приживе и разсъждения от типа на "ако баба беше мъжка" са излишни. Ако не ме лъже споменът, съпругът имаше и запазена част.

# 42
 • Мнения: 567
Все повече мъже ще ползват този режим, според мен. От богатия си негативен опит от материални жени.
Защо ли една обичаща встъпваща в брак жена ще я занимава темата за отрязването й от облагодетелстване при развод?! Просто се чудя, майтапя се, въобще не се чудя.
Може дори след едни хубави години, мъжът да й подари имот на нейно име, но чак след време, когато се убеди, че той не е просто една материална цел. В реалността /не тук във форума/ е доста често, жените да се целят в богати мъже. А и те искат да са обичани, а не използвани.

# 43
 • Мнения: 9 687
Жената е по-слабия пол, тя заслужава да бъде глезена, обгрижвана, да и се дават пари и имоти. Сега на практика в бг рядко се получава така, но аз авторката напълно я разбирам и подкрепям. Мъжът за това е мъж да ти дава, като не може да си седи сам и да се стиска сакън някоя да не му отмъкне нещо. А и ск по принцип пази дарените и наследените имоти и при развод не можеш да ги пипнеш, но смятам, че това което е придобито по време на брака е честно да се раздели между двамата, ако той се разтрогне. Все пак този човек е бил до теб, разбира се на мен подходът ми е едностранчив, жената заслужава, а не мъжът, тоест ако жената ги е придобила а ги вземе мъжът няма да съм ок. Имам една приятелка дето изгоря така, ама аз тоя съм го проклела добро да не види.

# 44
 • Мнения: 21 640
Жената е по-слабия пол, тя заслужава да бъде глезена, обгрижвана, да и се дават пари и имоти. Сега на практика в бг рядко се получава така, но аз авторката напълно я разбирам и подкрепям. Мъжът за това е мъж да ти дава, като не може да си седи сам и да се стиска сакън някоя да не му отмъкне нещо.

Дааа, ама това е възглед от преди еманципацията, когато жената пък се е отплащала с пърхане около мъжо, удовлетворяване на всякакви капризи и май тогава главоболието не е било измислено още Wink  Днес, няма как мъжете да предлагат същото, при положение, че жените вече са на друга вълна. То си е така - печелиш едно, губиш друго.

Общи условия

Активация на акаунт