Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Режим на разделност и наследяване

 • 3 181
 • 61
 •   1
Отговори
 • Мнения: 14
Здравейте! Преди една година сключихме брак със съпруга ми, но вместо режим на общност по негово желание сме в режим на разделност. Честно казано този факт не ми е особено приятен, обидно ми е, но това е друга тема. Сега имаме и детенце. Преди да подпиша режима на разделност така и не се поинтересувах как стои въпроса за наследяване при евентуална смърт на един от съпрузите. Прочетох в интернет доста неща, но затова не намерих нищо. Знам, че брачния договор не урежда наследствените въпроси, но нашето не е брачен договор, а такъв режим на брака.

# 1
 • Мнения: 385
Режимът на разделност касае взаимоотношенията ви приживе. При него се избягва конфликт между самите партньори, тъй като при законовия режим при определени предпоставки придобитите вещи стават общи. Режимът на разделност не засяга наследствените права на преживелия съпруг при смърт на другия. Основната разпоредба, която Ви интересува е чл. 9 Закон за наследството:
Чл. 9. (1) Съпругът наследява част, равна на частта на всяко дете.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Когато съпругът наследява заедно с възходящи или с братя и сестри, или с техни низходящи, той получава половината от наследството, ако то се е открило преди навършването на десет години от сключването на брака, а в противен случай получава 2/3 от наследството. А когато съпругът наследява заедно с възходящи и с братя и сестри или с техни низходящи, той получава една трета от наследството в първия случай и половината във втория.
(3) (Доп. - ДВ, бр. 60 от 1992 г.) Ако няма други наследници по предходната алинея, съпругът получава цялото наследство.

Съпругът не е кръвен роднина поради това той наследява заедно с кръвните по посочения начин и сам както е посочено в ал. 3.
Режимът на разделност не усложнява по никакъв начин хипотезата на наследяване.
И не се обиждайте от това, че е настоял да изберете този режим. Вероятно Ви обича по свой си начин и иска да избегне финансово-имотни проблеми, които поражда другия режим. Радвайте се на детето ви и бъдете здрави. Вече живеете за него.

# 2
 • Мнения: 9 671
В случай на негова или ваша смърт единствен наследник са децата, вие не сте наследник. В случай на развод вие не можете да претендирате за неговите имоти, тези които е закупил по време на брака, но са негова собственост поради правния режим, който сте определили. Правата на вашето дете и на всички признати от него деца не са застрашени, но вие никъде не фигурирате в картинката най-общо казано. Разбирам ви обаче, че това ви трови и аз бих се чувствала така. Вероятно той е по-печелещ от вас и се притеснява да не сте го взела заради парите и после да му биете шута. Един вид се презастрахова.

Ал, не съм сигурна, че при смърт на партньора в режим на разделното, другият партньор наследява равна част с частта на всяко дете. Ти сигурен ли си? Не споря, просто те питам, това е изключително рядко в бг и нямам опит с тия неща, а ми е интересно. Ясно ми е, че няма норма, която да дерогира горецитираното правило, но вече има ли такива случай на практика, за да видя съдът какво мисли.

# 3
 • Мнения: 20 370
Алиби трябва ли ти?

# 4
 • Мнения: 385
Законовият режим на разделност засяга само вещните права придобити по време на брака. Той не засяга последиците при смърт на единия съпруг, ако бракът не е прекратен преди това на друго основание и за други права. Но нека разгледаме вещните.
Да вземем предвид покупката на апартамент. При законов режим на общност той е общ на двамата съпрузи независимо, че името на другият съпруг не присъства в нотариалния акт. При смърт съпругът получава ½ от него (чл. 28 СК), защото със смъртта на другия бракът се прекратява (чл. 44, т. 1 СК). Тъй като той е наследник и на починалия, според това с кого наследява се определя и квотата, която той ще получи от половинката на починалия.
При законов режим на разделност съпрузите изначално имат разделяне на собствеността. Това, което е придобито от единия съпруг си е негово. В примера с апартамента, той е придобит от лицето вписано като купувач в нотариалния акт. При негова смърт важат горните правила. Те се намират в ЗН, защото той е „устройствения“ закон на наследствените правоотношения и именно в него би трябвало да са предвидени изключенията. А такива за законовия режим на разделност няма.

Практика има, срещал съм, но трябва да я потърся.

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 8 838
В случай на негова или ваша смърт единствен наследник са децата, вие не сте наследник. ...
Ал, не съм сигурна, че при смърт на партньора в режим на разделното, другият партньор наследява равна част с частта на всяко дете.
Как да не е наследник, бре?!
Сигурен е, остана и да не е сигурен. Абсолютно категорично съпругът е наследник и в този случай. Точно защото "няма норма, която да дерогира горецитираното правило". Никакъв повод за съмнение няма. Както е наследник на придобитите имущества отпреди брака или по дарение, така е наследник на всичко и при режим на разделност.

Последна редакция: вт, 27 юли 2021, 12:20 от Магдена

# 6
 • Мнения: 9 671
Добре, аз принципно съм съгласна с това, но имам едно вътрешно усещане, че тази правна възможност я направиха с цел да лишават от наследство съпругата и всичко да отива при децата, като се назначават разни гаранти и прочие, когато децата са непълнолетни. Наречете ме луда психарка, но такова усещане имам, което не е на база на нищо рационално. Просто имам чувството, че при особено богати хора, ще почнат някакви абсурдни тълкувателни решения на ВКС, ще има и съдебни прецеденти. Пак ви казвам така си мисля, не го работя.

# 7
 • Мнения: 21 638
За тези цели се ползва брачен договор.

# 8
 • Мнения: 10 748
Според мен се опитва да не го харесва заради имоти,  а заради него.Което не разбирам чак толкова.

# 9
 • Мнения: 9 671
По въпроса на авторката мнението ми е следното: ако умре днес, наследяваш заедно с детето. Ако обаче умре след х години е възможно да измислят някакво изключение при този режим ( например като в щатите) и да не наследиш нищо. При всички случаи обаче детето ти е наследник, щом е родено в брак и произходът не е оспорен.

# 10
 • Мнения: X
Избраният режим на разделност не засяга правата на другия съпруг в случай на наследяване. Режимът регулира единствено собствеността върху придобитото по време на брака имущество. Изключение няма как да се измисли, освен ако не се приеме норма, която изключва наследяването в този случай(което по мое мнение е абсурдно да се случи, тъй като режимът на разделност засяга общия принос докато при наследяването за принос не може изобщо да става дума).

# 11
 • Мнения: 10 748
Значи развода се обезпечава.

# 12
 • Мнения: 2 726
Разделността не засяга наследство при смърт на съпруг, а как се разпределя имуществото при евентуален развод.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 8 838
Кристина, ами те някой ден могат да решат и децата да не наследяват, така, де. Wink

# 14
 • Мнения: 9 671
Кристина, ами те някой ден могат да решат и децата да не наследяват, така, де. Wink

При деца, родители, братя и сестри е налице кръвна връзка, тоест няма как да бъдат лишени от наследяване. Смятам, че режимът на разделност обективите волята на наследодателят да изключи от имуществото си съпругата, защото с нея няма кръвна връзка и тя не е допринесла за увеличаване на наследството. Казвам ви, че това са си мои разсъждения, но така го чувствам. При режима на разделност за мен е същото като да живееш на семейни начала. Няма го общия принос. Няма го договорът, ако се разделим, ти получаваш половината, на практика аз и ти живеем всеки за себе си със собствените си имоти.

Общи условия

Активация на акаунт