Отговори
# 675
  • SF
Есме, силно се изненадах, че разчиташ на моето мнение (предвид това, че естетическите ни вкусове и начинът на живот са различни), но съм на линия, каквото мога да помогна.

Амиииии.... откъде е тази идея за естетическите ни вкусове? Аз нямам представа за твоята естетика и вкус. Simple Smile Нали не се познаваме? Да не греша нещо?
Иначе аз питам чисто професионално. Не искам да ми обзавеждаш жилището. Извинявай, ако съм те объркала с някого. Може би има нужда от някои уточнения на лични. Начинът ми на живот е съвсем обикновен. Нищо екстравагантно не правя и не си позволявам. Дано скоро да разполагам със скици и да ти ги покажа!

Търся двустайно жилище, но бих искала да има и дрешник към спалнята. Също предпочитам малко по-висок етаж заради въздуха и слънцето.

# 676
За Витоша ще се опитам да кажа туй-онуй, защото и аз преди търсих там, но се отказах (като причините за това не са тези, които повечето хора изтъкват).

Като цяло много добре разбирам тезата "по-добре Витоша от Люлин", напълно съм съгласен. Не знам откъде идва тази про-Люлинска мода последно време, но в моето детство Люлин се считаше за панелна дупка и почти гето. Заедно с Надежда, Обеля и Левски. Разбирам оттогава насам София да се е развила нещо в посока север или запад, ама тя не е. Развила се е на изток и на юг.

Да се върнем на Витоша - лично за мене долните части около Зоопарка, Г.М. Димитров, Филип Кутев, са най-зле. По-точно имат всички минуси на квартала, без да имат плюсовете. Основния минус на Витоша е, че застрояването там е започнато през "мутренските" времена, за които споменаха по-горе, което в добавка към периода на дивата реституция води до (не)очаквано добра комбинация. Строено е без план, без концепция, без инфраструктура, нацвъкани криви дворове и улици, както са се паднали парцелите отпреди 100 год. На много места липсват тротоари, канализация, някъде има незаконна канализация, която е изградена върху частни терени и Софийска вода отказва да я приеме, ... всякакви филми. Има много сгради от "старото ново" строителство, където липсват гаражи, или са безнадеждно малко, поради което се паркира на и без това тесните улички. Градски транспорт вътре в самия квартал няма, и по-лошото е, че няма и как да има, защото там с кола не може да се мине, камо ли с автобус. Де факто единствения транспорт е по Симеоновско (автобус 67) и по Черни връх (метро, трамвай, автобуси).

Друг голям минус за мен е, че тая част на квартала се превърна в основна свързваща между Г.М/Симеоновско и Черни връх/мол Парадайз. До преди 15г. улиците Сребърна и Могилата бяха малки, убити улички, които само изпечените бакшиши познаваха като козя пътечка. Откакто се появи мола, офис сградите зад Токуда, и особено откакто се застрои Кръстова вада, трафика там нарастна неимоверно и има нужда от връзка, паралелна на Вапцаров и Околовръстното, каквато обаче никога не е предвиждана. Сребърна, Могилата и Филип Кутев не могат да поемат такъв трафик, защото са квартални улици, а не булеварди. Няма и как да бъдат разширени (малки изключения), защото всичко е застроявано до макс. допустим предел. 

Ситуацията с инфраструктурата и улиците я има и в по-горните (посока Околовръстното) части на Витоша, но там прогресивно нещата стават по-добре. В частта от комплекс Макси до Модера и RuHouse смея да кажа, че има нормални улици с нормални тротоари. Същевременно има осезаемо повече гаражи, съответно осезаемо по-малко паркирани коли по улиците. Транзитен трафик също няма, защото Околовръстното е близо и е по-удобно.
Проблемът с градския транспорт и там го има. Уж се планира някакво метро вътре из квартала (отклонение на зелената линия от Черни връх към Симеоновско и Студентски град), но това е на етап идея и дали и кога ще стане, е божа работа. Но пък в долната част на квартала дори и това не се очаква.

Лично за мен плюсът на горната част на Витоша е, че е по-високо и по-близо до планината, поради което въздухът е по-чист (да кажем, по-малко мръсен) и по-прохладен през лятото. От околовръстното до Зоопарка денивелацията е 80-90м, което има голямо значение за "проветрението". Също лично за мен близостта до околовръстното е предимство, защото пътувам много с кола и така бързо излизам извън градския трафик - но това е различно при всеки разбира се. Във всеки случай както и да го въртиш, по моите субективни критерии в ниските части на кв. Витоша плюсовете отслабват, а минусите се засилват.

Ако държиш да си там, преди бях гледал SoHome и Reina Sofia. Не знам доколко е останало нещо, миналата година имаше доста свободни. Пак там има и комплекс GORA, но той отдавна е изкупен. Вероятно има и по-нови проекти, но скоро не съм се интересувал.

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 01:58 от Slashy

# 677
Метрото ще минава по Околовръстното до Ринг мола. Отказаха се да го вкарват във Витоша и Студентски, то не че имаше и напълно свободно трасе. Иначе и аз се отказах от Витоша по тези причини, въпреки че ми допада като локация.

# 678
Да се върнем на Витоша - лично за мене долните части около Зоопарка, Г.М. Димитров, Филип Кутев, са най-зле. По-точно имат всички минуси на квартала, без да имат плюсовете.
Напълно споделям мнението на Slashy. В описаните райони е тормоз и пеша да ходи човек.

# 679
  • София
За Витоша ще се опитам да кажа туй-онуй, защото и аз преди търсих там, но се отказах (като причините за това не са тези, които повечето хора изтъкват).

Като цяло много добре разбирам тезата "по-добре Витоша от Люлин", напълно съм съгласен. Не знам откъде идва тази про-Люлинска мода последно време, но в моето детство Люлин се считаше за панелна дупка и почти гето. Заедно с Надежда, Обеля и Левски. Разбирам оттогава насам София да се е развила нещо в посока север или запад, ама тя не е. Развила се е на изток и на юг.

От никъде не е дошла никаква мода и няма как да се сравняват двата квартала просто се спомена Люлин. Иначе мисълта ми беше, че Витоша не е добре структуриран квартал. Излизаш и си на улицата. За между блокови пространства забрави то е блок до блок навсякъде. Изказах си моето мнение за Витоша понеже и ние търсихме там (в частта, която има канализация обаче), но се отказахме понеже дори няма къде да си изведа детето. Вече всеки си преценява къде му е кеф да живее едни в Люлин други в Изток.

# 680

Комисионните, които плащат Банките на кредитните консултанти са почти еднакви. Никой няма за 5 лв. да подвежда клиенти.  Всеки работи за пари и за премии, банковият служител също.  Това не ги прави непрофесионалисти.

Едва преди 3г. станахме партньори на фирма за Кредитно консултиране.
Би ли споделила как точно се заплащат консултантите. Много хора си мислят, че са безплатни. Зависи ли от размера на договорения кредит? Процент ли е?

# 681

Комисионните, които плащат Банките на кредитните консултанти са почти еднакви. Никой няма за 5 лв. да подвежда клиенти.  Всеки работи за пари и за премии, банковият служител също.  Това не ги прави непрофесионалисти.

Би ли споделила как точно се заплащат консултантите. Много хора си мислят, че са безплатни. Зависи ли от размера на договорения кредит? Процент ли е?

Плащат им банките. За хората са безплатни.

# 682

А защо мислите, че Вие ще плащате? Банките имат заделен бюджет точно за такива дейности и те заплащат на кредитните консултанти за извършената от тях дейност. Самият клиент не заплаща нищо към кредитния консултант.

# 683
Мока, точно там е проблемът. Ако им плащаха хората, всичко щеше да е прозрачно и ясно. Но понеже банките като "бенефициент" от един сключен кредит плащат комисиона на посредника ("консултанта"), това изкривява посоката на "консултацията" в полза на този, който плаща най-много комисиона. И тъй като клиентът не знае какви условия са договорени между банката и посредника, бива изпратен с чувството, че е ударил джакпота, а всъщност е (потенциално) излъган.

# 684
Мока, точно там е проблемът. Ако им плащаха хората, всичко щеше да е прозрачно и ясно. Но понеже банките като "бенефициент" от един сключен кредит плащат комисиона на посредника ("консултанта"), това изкривява посоката на "консултацията" в полза на този, който плаща най-много комисиона. И тъй като клиентът не знае какви условия са договорени между банката и посредника, бива изпратен с чувството, че е ударил джакпота, а всъщност е (потенциално) излъган.

Не виждам как е излъган клиента. Аз съм била на такава консултация, разписаха ми всички оферти, такси, доп. неща, застраховки, които всяка банка си изисква и накрая какво ще върнеш навсякъде при еднаква взета сума. При Уникредит се падаха към 30К допълнително, в сравнение например с ОББ. В крайна сметка и клиентът трябва да разсъждава малко, не може да се хвърли на първото нещо, което му предложи консултанта. Накрая не работих с него, но все пак ми беше полезно и за "разбирането" на това как работи един ипотечен кредит.

# 685
Slashy,  аз също присъствах скоро на такава консултация и те уверявам, че страховете ти са излишни. Още при първата консултация ни изброиха с кои банки работят и ни попитаха имаме ли интерес за оферти и към други банки. След няколко дни, когато бяха събрали офертите на банките спрямо нашите изисквания, ни поканиха пак в офиса и на голям екран ни направиха презентация на офертите, като имаше и разбивка в табличен вид, където можеш да сравниш по-подробно всяко предложение. Дори има и разбивка за крайната сума спрямо всяка банка която се изплаща за целия срок на заема. Гледаш, сравняваш и решаваш. Не те задължават да решиш на момента, а можеш да помислиш няколко дни. Както и не те задължават да се възползваш от техните услуги. Оставят решението на теб.
В тази връзка ще дам друг пример, който е встрани от темата. Преди време бях решил да сменя автомобила с друг втора ръка. Обикалях с месеци по автокъщи, но така и не ми допадна автомобил. Накрая се свързах с един от дилърите на западна марка автомобили за България (не споменавам марка за да не звучи като реклама) и се поинтересувах за върнати от лизинг автомобили. Служителят с който разговарях след като се запозна с моите предпочитания и финансови възможности ме погледна, замълча за момент и ме попита: "Бързаш ли или можеш да изчакаш няколко седмици? Очаквам до десетина дни наш клиент (частно лице, не фирма), който ще купува по-нов модел, да ми върне стария автомобил."
След седмица ми се обади, че колата е вече при тях. Отидох, гледах, тествах и я капарирах. Вече пета година карам прекрасен автомобил и си свиркам. Затова предпочитам срещите със специалист на който да обясня какво искам и търся и да го оставя да ми свърши работа.
Съжалявам за дългия пост!

Последна редакция: чт, 09 сеп 2021, 15:30 от etr

# 686
  • София, Bulgaria
Услугата на Кредитния консултант е безплатна към кредитополучателя. По закон е длъжен да предостави оферти поне от три Банки. Обикновено са от 5 банки.
Банката плаща на посредникът % от стойността на кредита. 
Никаква конспирация няма, по прозрачно от това няма на къде. Която и да е Банката,  стигне ли се до сделка, консултантът си получава комисионата.

# 687
Етр, не знам с какво съм показал, че имам страхове Simple Smile
Не става въпрос за страх, просто казвам, че принципът на работа е сбъркан. Всеки който работи на процент от сключена сделка, има интерес единствено да има сделка, и нищо друго. Това вече го дъвкахме като обсъждахме брокерите, не помня дали беше в тази тема, но да не почваме пак.

Най-прозрачно е този, който ползва услуга, да я заплаща. По възможност без значение изхода на консултацията. В момента в който резултатът от консултацията влияе на заплащането, консултацията не е обективна.

Разбира се в крайна сметка всичко опира до конкретния човек. Дори в сбъркана система, ако попаднеш на свестен човек, ще ти помогне и свърши работа. И обратно, дори в перфектната система, ако човека иска да те прее*е винаги може, а пък ако просто е некадърен може да те прее*е и без да иска. Тука спор няма.

И това цялото го казвам не само по повод на кредитни консултанти за ипотечни кредити, а във възможно най-широкия смисъл. Ако трябва да дам негативен пример, имам такъв от Германия със застрахователни консултанти. Лично аз не съм се "набутвал", но няколко познати вече се оплакват, че са се доверили на брокер/консултант на застраховки, без да си направят своя проверка, и после се оказва, че компания или тарифа, от която брокера ги е съветвал да не ползват, е била най-добрата за техния случай. Т.е. той активно ги е консултирал в техен ущърб. От хора в бранша знам, че комисионите специално при застраховките далеч не са еднакви между компаниите, което е умишлено - когато дадена компания иска да навлезе на даден пазар, се промотира агресивно, като в частност дава високи комисиони на брокерите да им докарват клиенти на тях. А още по-високи са комисионите ако не е нов клиент, а е досегашен клиент на друг застраховател, който си успял да убедиш да смени. Разбира се високите комисиони накрая ги плаща клиента чрез по-неизгодни условия.

# 688
Разбирам идеята и принципно съм съгласна със Слаши. Както е казал народът - "интереса клати феса" и човек, който получава парите си от друг, е по-вероятно да има присърце интереса на този друг. Ама кой знае, може пък тук да се получава такъв идеален случай, не мога да взема страна, защото никога не съм вземала кредит и не съм ползвала консултант.

П.П. Народът казва и "който плаща, той поръчва музиката" Wink

# 689
Не смятам, че консултантът е точно като брокера, защото при консултанта отиваш вече с решението, че кредит ще се тегли и общо взето знаеш и колко голям. Той няма за цел да те убеждава да изтеглиш кредит (като тези, които ти се обаждат за бяла карта например Simple Smile ) или пък да тръгне да те убежда да изтеглиш едни 10к отгоре, че да вземе по-голям комисион. А пък и ако банките плащат общо взето еднакво за тази услуга, няма никакъв смисъл от това да те лъже и да те мотае.

Общи условия

Активация на акаунт