Майчинството счетоводно - 90

• 35 828
  • 780
  •   1
Отговори
# 720
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, какъв е срока да се предаде болничния за раждане на хартия на работодателя. Пратих го на снимка, но ми невъзможно да го предам в момента, а се тревожа да не изтърва някакъв срок.

Наредба за медицинска експретиза 2021
чл.9 (2) Осигуреният е длъжен да представи болничния лист или да уведоми работодателя/осигурителя до два работни дни от издаването му.

В твоя случай си уведомила работодателя и има време да се предаде на хартия според това какво ще се разберете.

# 721
Bobiana30, щом сте в изпитателен срок и така се държи с Вас работодателката, на 90% съм сигурна,че ще Ви освободи,за да не Ви плаща осигуровки и отпуска през следващите 2 години. Обяснете на АГ,че вдигате тежко на работа и вземете болничен,докато тече предизвестието. Болничен не удължава предизвестието.
А ако изляза в болничен,тя има ли право да ме уволни ,след като съм в изпитателен договор?

Принципно да, но не всеки се хваща с това, защото обикновено следва жалба и проверка от ИТ.
В срока на изпитване могат да я уволнят по всяко време. Болничният удължава срока на изпитване,така че даже и да не я уволнят по време,ще я уволнят след болничния. Но Вие нали и без това ще пускате предизвестие за напускане, така че ще изпреварите евентуално  уволнение.

# 722
Мамите които са с болничен да попитам ще има ли проблем ако на 45 дневния е написан и адреса на предприятието /в точност улица и номер/, а в предходните не е уточнено това?

# 723
  • София-Младост
Мамите които са с болничен да попитам ще има ли проблем ако на 45 дневния е написан и адреса на предприятието /в точност улица и номер/, а в предходните не е уточнено това?
Не, в бланката си има ред за адрес на фирмата.

# 724
Да, но на предните болнични от ЛКК не са писали адреса и не са ме питали, а сега акушерката изрично ми каза, че трябвало да съвпадат, за да не се върне. Тя днес написа адреса.

# 725
  • София-Младост
Няма да повлияе на изплащането, според мен. Щом предните без адрес са изплатени..Wink

# 726
Благодаря Ви.

# 727
Здравейте, някоя мама може ли да ми обясни как стоят нещата...
Ако искам да получавам майчинство 24 месеца, може ли да се самоосигурявам без да се водя никъде на работа? По колко пари е на месец и кога точно трябва да започне самоосигуряването 45 дни преди термин или? Благодаря предварително ♥️

# 728
Здравейте, предадох на работодателя си общо 3 болнични: първичен (01-07/10), продължение (08/10-02/11) и 45-дневен преди термин (03/11-18/12). В системата на НОИ виждам, че първите два са подадени и със статус "в момента се обработва". Нормално ли е третият да бъде подаден по-късно, за него срока до 10ти декември ли е? Благодаря!

# 729
Извинявам се, но къде точно гледате дали е подаден?

Здравейте, предадох на работодателя си общо 3 болнични: първичен (01-07/10), продължение (08/10-02/11) и 45-дневен преди термин (03/11-18/12). В системата на НОИ виждам, че първите два са подадени и със статус "в момента се обработва". Нормално ли е третият да бъде подаден по-късно, за него срока до 10ти декември ли е? Благодаря!

# 730
Мисля, че ще се появи декември в системата, тъй като ви е до 18.12 и след тази дата ще има плащане.

# 731
Dentz, болничният се появява обикновено 2-3 дни ,след като е подаден от работодателя. И да, срокът за подаване е 10.12.
Нова, ето тук се гледа :

# 732
Благодаря, там виждам само изплатените болнични. Дано са подадени и новите, които не са платени.

Dentz, болничният се появява обикновено 2-3 дни ,след като е подаден от работодателя. И да, срокът за подаване е 10.12.
Нова, ето тук се гледа :

# 733
  • София
Извинявам се, ако е коментирано скоро, но напоследък не чета всичко. Искам да попитам взе ли се някакво решение за втората година майчинство? Ще бъде ли увеличена сумата и през другата година или още не е ясно?

# 734
Благодаря, там виждам само изплатените болнични. Дано са подадени и новите, които не са платени.
Както съм отговорила, до 2-3 дни се появяват , след като са подадени от работодателя. Моите също ги няма  и явно чакат последния възможен момент да ги подадат.

Общи условия

Активация на акаунт