Майчинството счетоводно - 90

• 35 829
  • 780
  •   1
Отговори
# 705
Alaskata дали и кога ще ви даде да я ползвате е по преценка на работодателя - не е задължен веднага след приключване на майчинството да ви я даде, въпреки че това е масовата практика, за да се изчисти неизползваната отпуска, която е задължение за работодателя, защото ако решите да напускате и не сте я ползвали вече е задължен да я изплати.

# 706
Alaskata дали и кога ще ви даде да я ползвате е по преценка на работодателя - не е задължен веднага след приключване на майчинството да ви я даде, въпреки че това е масовата практика, за да се изчисти неизползваната отпуска, която е задължение за работодателя, защото ако решите да напускате и не сте я ползвали вече е задължен да я изплати.

Охоо, щом е задължен да я изплати ако напускам, супер. Така или иначе искам да напускам! Мерси:)

# 707
Здравейте!В момента съм в 10 г.с и болна за пореден път.Имам проблем с работодателката,защото в преки Ковид,забрани и ограничения-ме кара да работя с деца и то болна.В Средата на септември подписах 6 месечен изпитателен трудов договор и така се стекоха обстоятелствата,че разбрах един месец след това ,че съм бпеменна.Искам да прекратя договора,защото работата,която извършвам е уж на 6 часа ,обаче често останам и по повече.Едната ми смяна минава навън на студа ,а в другата вдигам деца.Бях решила да работя до края,защото нямам гадене и обичайните за бременност симптоми и се възползвах от това ,че кръстта ме боли и след консултация с АГ казах,че не мога да стоя навън или да вдигам тежко.Е,не се трогна особено и ми каза “ами,няма как”.От миналата седмица съм болна и всеки ден получавам десетки съобщения за това как ,ако нямам температура да отида на работа,защото тя имала лични ангажименти и нямало кой да се занимава да ме смени.Надявам се,разбрахте какво е положението.Иска да попитам,амам ли право да предоставя документ за бременност и да съобщя ,че няма как да работя повече и да напусна без предизвестието от договора,което е 60 дни.Или поне да бъде съкратен срока.

# 708
  • София-Младост
Предизвестие за напускане и щом здравето ви е застрашено, АГ да ви даде болничен.
Ако се споразумеете да се намали предизвестието-да, но с бележка за бременост не става.

# 709
Bobiana30, щом сте в изпитателен срок и така се държи с Вас работодателката, на 90% съм сигурна,че ще Ви освободи,за да не Ви плаща осигуровки и отпуска през следващите 2 години. Обяснете на АГ,че вдигате тежко на работа и вземете болничен,докато тече предизвестието. Болничен не удължава предизвестието.

# 710
Мами, неплатената отпуска се води 1 месец стаж за календарна година или еднократно? Ако изляза в неплатена сега до края на годината и през 2022 я продължа, ще ми се броят ли и двете отпуски за стаж?

# 711
  • София-Младост
Мами, неплатената отпуска се води 1 месец стаж за календарна година или еднократно? Ако изляза в неплатена сега до края на годината и през 2022 я продължа, ще ми се броят ли и двете отпуски за стаж?
До 30 работни дни в една календарна година.
За 2021 г. се признават до 90 работни дни в една календарна година.

# 712
За 2021 г. се признават до 90 работни дни в една календарна година.
Благодаря, Ала-Бала! А това защо така за 2021 са 90??

# 713
  • София-Младост
Заради пандемията.
https://www.tita.bg/free/insurance/752

# 714
Здравейте ! Имам един за мен мн сложен въпрос! Извинявам се ако не е на място !  Днес получих последния си болничен до 25.11.21г.  -с дните до тогава стигам 180 дни за годината ,а имам още 47 дни преди предстоящия термин за раждане ?Дали имате идея кога трябва да отида за протокол от ЛКК за ТЕЛК -дали трябва да е след 25.11 или може и преди  това ,за да може да нямам голямо прекъсване или трябва да е минала датата ?

# 715
  • София-Младост

Димитрова 11.1.22
За 2 дни ли ще минавате ТЕЛК?

# 716
Bobiana30, щом сте в изпитателен срок и така се държи с Вас работодателката, на 90% съм сигурна,че ще Ви освободи,за да не Ви плаща осигуровки и отпуска през следващите 2 години. Обяснете на АГ,че вдигате тежко на работа и вземете болничен,докато тече предизвестието. Болничен не удължава предизвестието.
А ако изляза в болничен,тя има ли право да ме уволни ,след като съм в изпитателен договор?

# 717
А ако изляза в болничен,тя има ли право да ме уволни ,след като съм в изпитателен договор?

Как е оформено в договора за изпитателния срок от дата до дата или в полза на работодателя?

# 718
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Принципно да, но не всеки се хваща с това, защото обикновено следва жалба и проверка от ИТ.

# 719
  • Варна
Здравейте, какъв е срока да се предаде болничния за раждане на хартия на работодателя. Пратих го на снимка, но ми невъзможно да го предам в момента, а се тревожа да не изтърва някакъв срок.

Общи условия

Активация на акаунт