Майчинството счетоводно - 90

• 36 446
  • 780
  •   1
Отговори
# 75
  • София-Младост
Привет, дами! Днес си взех болничен от ЛЛ, но преди малко видях, че е попълнил стария ми адрес, според вас дали ще е проблем?
Не, но следващия път го уведомете за новия ви адрес.

Здравейте,
На 13.09 трябва да започне болничен за 45 дни преди термин, но имам издаден болничен за общо заболяване до 13.09 включително. Това застъпване на 1 ден би ли било проблем според вас. Има ли нужда от корекция вече издаденият болничен?
Много благодаря!
Никакъв проблем, при подаването ще се види застъпването и ще ви се плати само веднъж.
Здравейте. Вече съм  45дни преди термин. Звънях на наблюдаващия, за да ми издаде болничен, но каза когато имам записан час тогава да отида. Въпросът ми е може ли да ми издаде болничен със задна дата 10 дни? От събота ми се пада 45 дни, а до петък ползвах болничен от личен лекар.
Може, може, иначе едва ли би ви го казал. Болничен със задна дата може да се издава, с бъдеща-не.

# 76
Здравейте, 45 дневният ми болничен започваше от 27.06, изплатиха ми 88.94лв на 15.07., след това на 03.08. ми изплатиха 650лв,  а на 17.08 ми преведоха 206.82лв.Терминът ми беше на 11.08, но родих на 06.08. Въпроса ми е (понеже от НОИ не вдигат телефона си, а тази седмица няма да имам време да отида) тези 206лв какви са точно, не трябва ли да има отново превод чак началото на Септември за Август?

# 77
  • sofia
Здравейте, предстои ми да изляза в майчинство след няколко месеца. Необходимо ли е до тогава да си използвам отпуската и ако не я използвам, ще мога ли да я ползвам след майчинството?

# 78
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, 45 дневният ми болничен започваше от 27.06, изплатиха ми 88.94лв на 15.07., след това на 03.08. ми изплатиха 650лв,  а на 17.08 ми преведоха 206.82лв.Терминът ми беше на 11.08, но родих на 06.08. Въпроса ми е (понеже от НОИ не вдигат телефона си, а тази седмица няма да имам време да отида) тези 206лв какви са точно, не трябва ли да има отново превод чак началото на Септември за Август?
Платили са 7 работни дни от август т.е. до края на 45-дневния ти.

Здравейте, предстои ми да изляза в майчинство след няколко месеца. Необходимо ли е до тогава да си използвам отпуската и ако не я използвам, ще мога ли да я ползвам след майчинството?
Не се губи.

# 79
Здравейте, искам да попитам как счетоводителката на фирмата да ми изчисли трудов стаж, за да ми издадат удостоверение за стаж (към коя дата придобивам право на майчинство) при положение, че съм с нова трудова книжка и целия стаж не е нанесен в нея?
Разбрах, че ми трябва този документ за социалните, когато подавам документи, понеже към края на октомври ще станат 12 месеца стаж, до тогава съм на социално майчинство! И друго, някой знае ли социалните плащат ли 45 дневния болничен? Благодаря!

# 80
Платили са 7 работни дни от август т.е. до края на 45-дневния ти.

Не се губи.
Значи останалата част за следващият болничен след раждане (до 16.09 съм в болничен) ще бъде изплатен Септември?

# 81
  • София
Здравейте,не мога да разбера къде е проблема.Болничния ми е от 26.07,предададен е на 29.07.Знам,че счетоводителката има срок до 10число на м.08,а все още няма никаква информация в нои с пик.Нормално ли е или да звъня да питам,да не би да е забравила да го подаде към НОИ?
И аз нямам още информация. Болничният ми е от 22.07. и го занесох в работата на 26.07.

Благодаря за отговорите, днес ми звъннаха от работа да отида да попълня декларацията следващата седмица Simple Smile

# 82
  • София-Младост
Здравейте, искам да попитам как счетоводителката на фирмата да ми изчисли трудов стаж, за да ми издадат удостоверение за стаж (към коя дата придобивам право на майчинство) при положение, че съм с нова трудова книжка и целия стаж не е нанесен в нея?
Разбрах, че ми трябва този документ за социалните, когато подавам документи, понеже към края на октомври ще станат 12 месеца стаж, до тогава съм на социално майчинство! И друго, някой знае ли социалните плащат ли 45 дневния болничен? Благодаря!
Ами занесете и старата си трудова книжка...АСП болнични не плаща. Вие ще си вземете болничен за 45 дни преди раждане и ще го предадате в счетоводството. Въпреки, че нямате необходимия стаж, този болничен също се предава в НОИ. А и нали трябва да оправдаете отсъствието си от работа.

LiliMi
Вашето месечно обезщетение е МРЗ за страната.
Болничният ви от датата на раждане може и да е подаден в НОИ, може и още да не е, крайният срок на работодателя е 10.09. В началото на септември ще получите пари за периода  от 12-31.08, сумата ще  ще е 443,18.
Извадете си един ПИК и следете нещата в сайта им.

Последна редакция: ср, 18 авг 2021, 07:22 от Ала-Бала

# 83
Здравейте!
В майчинство съм, в първата година, считано до 04.09. Бременна съм с второто си дете, като терминът се пада краят на октомври. Имам ли право да ползвам 45-дневен болничен преди раждане и трябва ли да се върна на работа за целта? Как стои въпросът с платеният ми годишен отпуск?

# 84
  • София-Младост
Имате право, разбира се. Дажее имате право на обезщетение в размера  като за първото дете.
Отделно имате право и на 50% от обезщетението за първото дете, 190лв.

# 85
  • София
Отговарят ли бързо на запитванията по e-mail или да се мъча да звъня Simple Smile

# 86
И аз идвам с питанка - дъщеря ми има болничен от ЛКК, който изтича три дни преди началото на 45 дневния преди раждане.Какво да прави с тези три дни-има ли начин да се включат в болничен или просто да се върне на работа за 3 дни и после да излезе в 45 дневен?Благодаря!

# 87
Марулета, ако дъщеря Ви се чувства ОК и няма нужда от болнични може да отиде за 3 дни на работа. Може да си вземе друг болничен. Може да си вземе отпуск. Това е неин избор.

# 88
Отпуск е най-добре.

# 89
Здравейте
В майчинство съм,втората година.
Ще се върна на работа от 1 ви септември обаче в друга фирма.започвам нова работа.детето навършва 2 години в декември.
Тези дни ще ходя в старата фирма, да оформят документите.
Въпроса ми е(разбрах че ще взимам 50% от тези 380лв до края на 2рата година), аз ли трябва да поддам и какви документи ще ми трябват за да получавам майчинството за оставащите месеци!

Общи условия

Активация на акаунт