Майчинството счетоводно - 90

• 36 542
  • 780
  •   1
Отговори
# 225
Да това ясно. Но ще ми е нужно освен тези 30 още 30 до края болничния който е преди раждане. Как да процедирам.
Можете и с прекъсване, но защо се притеснявате от ТЕЛК?Никой няма да ви откаже удължаване на болничния в 8 месец.
благодаря ❤️

# 226
Здравейте момичета наскоро се записах на борса но разбрахме че съм бременна,въпросът ми е трябва ли да прекратя борсата за да започна работа или мога да си изчакам обезщетението 4 месеца и тогава да започна? Благодаря!

# 227
Здравейте момичета наскоро се записах на борса но разбрахме че съм бременна,въпросът ми е трябва ли да прекратя борсата за да започна работа или мога да си изчакам обезщетението 4 месеца и тогава да започна? Благодаря!
Можеш да си вземеш борсата и после да започнеш работа.

# 228
Здравейте, имам въпрос по нестандартен казус.

Какво става, ако фирмата към която съм наета бъде закрита по време на отпуска ми по майчинство? Ще продължавам ли да получавам майчински до края на 2рата година?

# 229
Здравейте,
Работя на ТД и съм управител на ЕТ. През втората година ще получавам едно майчинство или две? Извинявам се, ако въпросът е обсъждан.

# 230
Здравейте, имам следният въпрос. В момента съм в отпуск по майчинство като първата година все още тече. Възнамерявам да си използвам натрупания платен годишен отпуск и да си подам предизвестието за напускане след изтичане на първата година. Въпросът ми е като  подам декларацията за получаване на половината от майчинството през втората година при сегашния ми работодател, трябва ли след това да подавам същата и при новия работодател?

# 231
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте, имам въпрос по нестандартен казус.

Какво става, ако фирмата към която съм наета бъде закрита по време на отпуска ми по майчинство? Ще продължавам ли да получавам майчински до края на 2рата година?
Зависи в кой период си, най-много до изтичане на 410-те дни.Ако се случи през втората година, трябва да търсиш друг работодател.
Здравейте,
Работя на ТД и съм управител на ЕТ. През втората година ще получавам едно майчинство или две? Извинявам се, ако въпросът е обсъждан.
Дори на три места да се осигурявате, майчинството е само едно.
Здравейте, имам следният въпрос. В момента съм в отпуск по майчинство като първата година все още тече. Възнамерявам да си използвам натрупания платен годишен отпуск и да си подам предизвестието за напускане след изтичане на първата година. Въпросът ми е като  подам декларацията за получаване на половината от майчинството през втората година при сегашния ми работодател, трябва ли след това да подавам същата и при новия работодател?
Да.

# 232
  • София-Младост
Здравейте! Потърсих в сайта на НОИ това, което ме интересува, но не намерих отговор. На 24.08 родих преждевременно преди изобщо да ми бъде издаден 45 дневен болничен. Никой не ми обясни какво следва оттук натам. Сега колко време ще бъда в болничен и от кого трябва да взема следващия? Издали са ми първичен и отдолу е написано “майчинство”. Болничния е за общо 42 дни. След тези дни колко още болнични  трябва да взема и кога трябва да подам формуляр към работодателя ми и кой е той?
Съжалявам, ако звуча объркано, но детето ми е в кувьоз и откакто е родено не знам на кой свят съм, но се замислих, че нямам идея какво се случва с административните въпроси занапред.
Благодаря предварително!
НМЕ чл.27, ал. 2
2) Когато раждането е станало преди изтичането на 45-дневния отпуск поради бременност, а също и при преждевременно раждане, когато не е съществувала възможност да се започне ползването на 45-дневния отпуск поради бременност, осигурената има право на остатъка или на неизползвания отпуск поради бременност. В тези случаи отпускът се включва в третия болничен лист, като се вписва размерът на неизползвания отпуск поради бременност.

След този болничен ЛЛ ще ви издаде за 45 неизползваните+още 48.

# 233
Ала-бала, много ти благодаря! А ще ми ги издаде моят ЛЛ, а не този на детето, нали?

# 234
  • Шумен
Здравейте на 14.08 започна да ни тече болничния от 45 дни преди раждане.Видях че е вкаран в системата на НОИ от 01.09. и все още е в процес на обработка. Горе долу кога да очаквам плащане от НОИ?

# 235
Здравейте на 14.08 започна да ни тече болничния от 45 дни преди раждане.Видях че е вкаран в системата на НОИ от 01.09. и все още е в процес на обработка. Горе долу кога да очаквам плащане от НОИ?
Щом на 01,09 е входиран , би трябвало утре или на 14.09 да има превод за частта от август, а след изтичане на септемврийската част -до седмица.

# 236
  • sofia
Щом на 01,09 е входиран , би трябвало утре или на 14.09 да има превод за частта от август, а след изтичане на септемврийската част -до седмица.
iren11, аз правилно ли разбирам, че ако болничния на kalinamalina89 е до 6.09, то тя ще получи сумата за месец септември до 13 то число(6+7)?

Аз съм в подобно положение, в болничен съм от 25.08 до 07.09, на 31.08 е входиран болничния лист и днес е със статут изплатен за частта от месец 8. Значи ли, че до 14-15.09 ще получа сумата за работните дни от септември?

# 237
  • София-Младост
Ала-бала, много ти благодаря! А ще ми ги издаде моят ЛЛ, а не този на детето, нали?
ЛЛ на детето, но при вас, ако няма още избор, може да се наложи вашия ЛЛ да го направи, консултирайте с него.
И много късмет за детенце🙏

# 238
Благодаря ти, Ала-бала! 💙

# 239
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Аз съм в подобно положение, в болничен съм от 25.08 до 07.09, на 31.08 е входиран болничния лист и днес е със статут изплатен за частта от месец 8. Значи ли, че до 14-15.09 ще получа сумата за работните дни от септември?

По-скоро до 17-ти ще ги получиш.

Общи условия

Активация на акаунт