Майчинството счетоводно - 90

• 36 705
  • 780
  •   1
Отговори
# 405
Бях писала до НОИ с този въпрос, това ми върнаха:

В отговор на постъпило заявление с вх. № хххххх от хх.хх.2021 г.  Ви, уведомявам:

Съгласно чл. 50, ал. 1 от КСО Осигурената за общо заболяване и майчинство майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 410 дни, от които 45 дни преди раждането.

Издаването на болнични листове с причина брeменност и раждане е от компетентност на органите на медицинската експертиза и е уредено в чл. 26-30  от Наредба за медицинската експертиза/вж/ На осн. чл. 30, ал. 1  от НМЕ: В случай, при който бременната не се е явила своевременно за оформяне на отпуска си поради бременност, но има определен термин на раждане, болничният лист се издава, както следва:
ако до явяването и при лекаря е работила - само за времето от датата на прекратяване на работата до термина на раждането;
Това означава, че правото на парично обезщетение поради бременност и раждане за срок 410 дни ще бъде намалено с периода през който майката е работила.

---
Моя приятелка не ползва 45-дневния в пълен размер, а мисля, 10 дни преди термин. АГ ù беше поискал бележка от работодателя, в която се удостоверява до коя дата е била на работа, той издаде болничен, считано от следващия ден, за оставащите дни до термин.

# 406
Здравейте имам запитване.Вчера бях на интервю за работа и ми допадна.Искам да отида и на видя какво точно е естеството на работа ,шефката иска договор .Въпроса ми е ако подпиша договор и реша след първите няколко дни че работата не е за мен мога ли да го прекратя,как ще ме освободят те

# 407
  • Шумен
Здравейте на 28.08. Ми беше прекратен ТД,като от средата на Август се водя 45 дни в майчинство преди термин. От НОИ ми изплатиха обезщетение за дните от 14 Август до 28.08.,но от там насетне няма нито информация нито плащане. Статуса в НОИ е че се очаквава плащане. Родих на 20.09 като си изпратих болничния до вече стария ми работодател,но той ги пуска в началото на следващия месец. Дали ще получа още пари от НОИ и кога? 

# 408
  • София-Младост
Здравейте имам запитване.Вчера бях на интервю за работа и ми допадна.Искам да отида и на видя какво точно е естеството на работа ,шефката иска договор .Въпроса ми е ако подпиша договор и реша след първите няколко дни че работата не е за мен мога ли да го прекратя,как ще ме освободят те
Обикновено в ТД пише коя страна какво предизвестие дължи. Обичайно  е да е със срок на изпитване, в полза на работодателя, което означава че той може да го прекрати без предизвестие в този срок. А вие си имате стандартно 30 дни.

kalinamalina89

За м.09 плащане може да има в началото на м.10.
След това може да има известно забавяне, ако работодателя подаде болничния до 10.10.  10 работни дни и ще ви доплатят остатъка за м.09.

# 409
Здравейте

Третият болничен ми приключва днес на 28 ми септември.  Сега трябва да подам на работодателя заявление декларация приложение номер 2 за остатъка до 410 дни. Датата, която трябва да попълня е 29.09 , нали? От тогава трябва да започне да ми се плаща паричното обещетение? Заедно с този документ трябва да попълня и заявление по чл 163 Ал 1 и чл 45 ал 1 т.2., нали така?

# 410
  • София-Младост
Точно така.

# 411
Здравейте! Пак аз с въпрос Grinning
Относно болничен за 45 дни преди термин - може ли да бъде обжалван от работодател?

# 412

Здравейте. Имам въпрос - нормално ли е от 20.09 да стои със статус “Обработва се”? Или трябва да приключи месецът, за да я обработят?
Извинявам се за въпроса, но в счетоводството често правят грешки и се притеснявам дали всичко е наред, а ако тръгна да звъня на НОИ, обикновено доста дълго време не вдигат и съответно ми се натрупва сметка. Благодаря предварително! 🤗

# 413
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Здравейте. Имам въпрос - нормално ли е от 20.09 да стои със статус “Обработва се”? Или трябва да приключи месецът, за да я обработят?
Извинявам се за въпроса, но в счетоводството често правят грешки и се притеснявам дали всичко е наред, а ако тръгна да звъня на НОИ, обикновено доста дълго време не вдигат и съответно ми се натрупва сметка. Благодаря предварително! 🤗

Подадена е на 20.09 и имат 10 работни дни за обработка.

# 414
Аз имам същото питане.
В електронния регистър на болничните листове ли проверявате?

Здравейте, момичета! Hug
Къде мога да проверя онлайн дали счетоводителят е пуснал заявлението, което е до 410-ия ден?
Защото не се е отразило в профила ми, където проверявам дали ми е предаден болничният.
Трябваше отдавна да е подадена декларацията. Започвам да си мисля, че не е подадена...
Благодаря! Heart
Там където проверяваш за болнични ще се вижда и декларацията, ако е подадена.

# 415
Не.
https://apps2.nssi.bg/reportegnpopdoodocsandpayment/

# 416
Момичета, оценявам вашата работа и всички ви благодарим, че ни помагате! 🙏🏻
Може ли да ми помогнете с изчисляване на дните?
Термин - 18.06.2021
Раждане на дете - 14.05.2021
45 дневен преди раждане - 04.05.2021
Първата година (410 ден) до кога е? 17 или 18 юни 2022?

Т.е правилно ли е изчислението на снимката?

Последна редакция: ср, 29 сеп 2021, 10:18 от Анонимен

# 417
410-те дни са до 17.06.2022 включително.

# 418
410-те дни са до 17.06.2022 включително.
А аз не мога да разбера декларацията, там дали е до включително или не? Понеже пише 18.06.2022 и се чудя сега правилно ли е, трябва ли да се каже на счетоводството?

# 419
  • София

И на 28-ми и на 30-ти ще се правят преводи.
Аз имам неясноти около този календар. До 31.07 бях в болничен и от 01.08 ми започна майчинството. На 26.08 си получих майчинството за август. Сега за септеври явно ще го получа октомври, така ли? Не мога да им хвана спатиите. И също така искам да питам в последния ден от месеца ли излиза новият календар?

Общи условия

Активация на акаунт